• No results found

Besvarande av forskningsfrågor

In document Artist och influencer? (Page 58-61)

6. SLUTSATS & REFLEKTIONER

6.1 Besvarande av forskningsfrågor

(1) Hur arbetar artister med sin digitala marknadsföring?

Utifrån den insamlade empirin så kan vi se att våra respondenter som representerar svenska artister, arbetar med sin digitala marknadsföring på olika sätt. Samtliga respondenter säger att sociala medier är deras främsta källa till marknadsföring. De plattformar som används och som respondenterna tycker är viktigast är: Instagram, Youtube och Facebook. Nästan alla nämner också Spotify, vilket inte riktigt räknas som en social medieplattform men är en viktig marknadsföringskanal enligt respondenterna. De flesta av våra respondenter har även arbetat med olika samarbeten för att marknadsföra sig. Det sättet som artisterna arbetar med sin digitala marknadsföring ser vi som bra strategier då flera studier visar på sociala mediers effektivitet. Det är även ett bra sätt att nå ut till både generation Y och Z, vilket är en bred publik när det kommer till att nå ut till flera åldrar. Att arbeta med samarbeten kan också vara bra för att nå olika generationer då artister kan arbeta väldigt kreativt och nytänkande vid samarbeten.

Tre av respondenterna nämner att de inte riktigt är nöjda med den mängd de når ut till med sin marknadsföring, där kunde vi också se att de heller inte var så aktiva med sin marknadsföring, vilket vi tror kan vara anledningen till att de inte når enda vägen ut. Kollar vi på de andra respondenterna så arbetar dem väldigt aktivt med sin marknadsföring för att hela tiden hålla sig relevant och konstant i sin marknadsföring. Detta kunde vi se med anledning av kontinuerlig release av ny musik. Vi ser detta som väldigt bra marknadsföring för att underhålla och synas hos sina följare och nå ut till fler. Vi kunde även se att många respondenter arbetar mycket med det visuella och hade ofta ett team som hjälpte dem

marknadsföra sin musik med visuella medel vilket studier också visar är en bra strategi för att nå ut till fler konsumenter och få en mer känslomässig koppling till låten.

(2) Hur ser artisters inställning till influencer marketing ut?

Artisterna vi har intervjuat har alla haft en positiv inställning till att arbeta mer med influencer marketing men är samtidigt vaksamma då samarbetet måste gå i linje med deras varumärke. Artisterna verkar medvetna om de risker som finns i att koppla sitt varumärke till ett annat varumärke, de riskerna är bland annat att artisten gör ett samarbete som inte reflekterar sitt varumärke, att varumärket artisten samarbetar med gör någonting som artisten inte står för eller om artisten gör för många samarbeten som resulterar i att dennes följare tröttnar och slutar följa artisten. Utifrån studiens resultat präglas företag och artister av varandra, både på gott och ont. Ett autentiskt samarbete kommer därför vara lättare att försvara vid kritik. Det som var tydligt var att respondenterna kan tänka sig att börja göra fler samarbeten då de flesta inte gjort så många. De kunde även tänka sig att använda sig av influencers och deras plattformar för att marknadsföra sin musik och nå ut till fler. Respondenterna berättade även att de tror att artister kan gynnas av att arbeta med sina sociala medier likt influencers genom att vara aktiv och personlig med sina följare och på så sätt öppna upp möjligheten att kommunicera så mycket mer än vad artister annars gör. Det som nämndes i en mer negativ ton var att flera av respondenterna inte tyckte om uttrycket

influencer ​och ville inte bli sedda som en influencer utan som artist, det nämns också att de inte vill göra för många samarbeten då de vill att deras publik fokuserar på musiken.

(3) Vilka för-och nackdelar finns det för artister att arbeta mer med influencer marketing på sina sociala medier?

Enligt den empiri och teori vi samlat in, kan vi se att artister bör vara vaksamma i vilka samarbeten de tar sig an. Det finns ett antal risker för en artist att samarbeta med ett företag som de inte är insatta i och står bakom. Det vi har diskuterat fram är att även fast samarbetet till en början kanske grundar sig genuint kan sedan ebbat ut i konflikt, oftast beroende på kritik riktad mot företaget i frågan. I dessa fall bör artisten genast arbeta fram en plan för att visa sina egna ståndpunkt i kritiken och kanske till och med avbryta samarbetet, självklart beroende på hur stor skada som gjorts. Om en konflikt uppstår under samarbetet finns risken att artistens personliga varumärke skadas och dennes följare tappar förtroende för artisten. Detta kan få ödesdigra konsekvenser för den som inte är medveten om riskerna med att

förknippa sitt egna personliga varumärke med andra varumärken. En lösning till detta utifrån analys av studien skulle ett skriftligt avtal vid samarbeten underlätta, så det klart och tydligt visar vem som bär skulden för vad, om någon ska kompenseras och vad som förväntas av samarbetet. Däremot ser vi att den ekonomiska vinningen vid ett lyckat samarbete kan gynna både artisten och företaget, detta med grund av att influencer marketing anses vara ett bra sätt att nå ut till större publik.

En av de nackdelar vi kunnat se är att om artisten gör ett samarbete som inte stämmer in på artistens varumärke så kan dels artisten själv känna ett obehag vilket är kognitiv dissonans, men också de som följer artisten kan se att samarbetet skiljer sig från det artisten representerar och kommer då inte tycka att samarbetet känns genuint och artisten kan då uppfattas som falsk. En annan nackdel som kommer upp under intervjuerna är att om artisten gör för många samarbeten så kan fokuset flyttas från musiken och de fans som följer artisten kan tycka att innehållet som artisten producerar blir ointressant och kanske avföljer artisten. En fördel med influencer marketing kan vara när artister arbetar med samarbeten så kan även sinnesmarknadsföring utnyttjas på ett effektivt sätt. Då samarbeten kan se ut på väldigt många olika sätt så kan artisten nå fler konsumenter med hjälp av sinnesmarknadsföring. Ytterligare en fördel med influencer marketing är att artisterna blir mer personliga i sina sociala medier vilket hjälper artisten att få en mer känslomässig koppling till sina följare och kan stärka bandet till dem. Här ser vi att en positiv electronic-word-of-mouth kan uppstå när artisten och följaren interagerar med varandra. Artisten kan vinna tillit hos följaren som sprider vidare goda ord om artisten som i sin tur sprider det vidare.

Om en artist samarbetar med ett väletablerat företag som når en annan målgrupp än vad artisten vanligtvis har, kan det utifrån denna studie öka antalet följare hos artisten. Det vi kan se är att om artisten har en väldigt nischad grupp av följare, kan ett samarbete som inte går i linje med artisten göra mer skada än nytta. Vi kan se att influencer marketing kan vara ett utmärkt tillfälle för artisten att nå ut till en bredare publik och rikta sig till andra målgrupper. Fördelen att arbeta med samarbeten via sociala medier är att artisten når ut till både generation Y och Z som båda spenderar mycket tid på sociala medier. Vi har även kunnat se i sammanhang att en artists karriär kan nå nya höjder om de får visa upp mer av sig själva i andra format. Då sammanhang på tv och radio är begränsade kan vi se att samarbeten på sociala medier bör kunna ha samma inflytande om de känns genuint. Utifrån denna studie kan vi se att om en artist vill arbeta som en influencer så finns nackdelen att artisten måste blotta

sig mer av sitt privatliv och en del av artistens mystiska drag försvinner. Vill artisten ha kvar den mer hemliga sidan av sitt artisteri så finns det andra sätt att arbeta med influencer marketing. För att fördelen med att arbeta med influencer marketing är att artisten kan välja på vilket sätt den vill arbeta med den typen av marknadsföring. Vill artisten arbeta med fler samarbeten och visa upp en mer personlig sida av sig själv kan den göra det. Det går även att hålla sig mer privat och arbeta med influencers istället och fortfarande bli gynnad av den typen av marknadsföring.

(4) Hur kan sinnesmarknadsföring gynna artisters arbete med influencer marketing?

Intervjuerna med våra respondenter visar att marknadsföringen går bättre när de kan vara ute och spela sin musik i live format. Något som vi kan se hör ihop med att den individen som upplever får en större sensorisk upplevelse under en konsert än vid endast uppspelande av låt. Rörelser, kläder, ljus, ljud och interaktion med fansen blir mer lättillgängligt och leder till att upplevelsen blir mer av en multisensorisk sådan. Till skillnad om endast låten spelas på valfri plattform, där du varken ser eller stimulerar mer sinnen än hörseln. Baserat på denna informationen kan vi se att införa visuella element i arbetet med influencer marketing endast kan medföra positivitet. Här kan fler sinnen stimuleras vid exempelvis ett samarbete på Instagram, en video istället för bild kommer även stimulera synen. Tillsammans med hörseln kommer synen lättare göra ett avtryck hos individen som kommer skapa ett minne kopplat till upplevelsen. För att inkludera fler sinnen krävs det att artisten gör ett samarbete med tex en parfym, där reaktioner på lukten kan associeras till ting som finns placerat i individers minnen.

I dagsläget är influencer marketing väldigt förknippat till sociala medier, vi skulle kunna se en ny inriktning i de området. Då studiens resultat visar att artister är villiga till influencer marketing men orolig över dålig publicitet ser vi en möjlighet till att andra typer av influencer marketing kan växa fram. Att förknippa liveframträdanden tillsammans med samarbeten och genom den plattformen visa upp varan eller tjänsten, sen sedan ta resultatet av den produkten vidare till sociala medier.

In document Artist och influencer? (Page 58-61)

Related documents