• No results found

Betänkandet ”Nya skatteregler för idrotten, SOU 2006:23

In document VICE SER golf och SkattER (Page 39-42)

12 Aktuellt

12.4 Betänkandet ”Nya skatteregler för idrotten, SOU 2006:23

I ett betänkande föreslår Idrottsskattekommittén ändrade regler för beskattning av

idrottsföreningars inkomst av näringsverksamhet och en regel som klargör hur stor andel professionella utövare en förening får ha utan att förlora sin skattefrihet. Vidare föreslås bl.a.

slopad reklamskatt för ideella föreningar och införandet av ett idrottsutövarkonto.

Kommittén föreslår att en idrottsförening ska vara skattskyldig bara för inkomst av sådan näringsverksamhet som inte har kvalificerat sig för skattefrihet.

Naturlig anknytning

En verksamhet ska anses kvalificerad om den utgör ett direkt led i främjandet av det idrottsliga ändamålet eller har en annan naturlig anknytning till sådant ändamål. Enligt kommittén bör sponsor-, reklam- och royaltyintäkter anses som ett direkt utflöde av den idrottsliga verksamheten och därför ha naturlig anknytning till det idrottsliga ändamålet. Detta oavsett om inkomsterna härrör från upplåtelse av reklamutrymme på klubbkläder, i föreningens samlingslokaler, på

idrottsanläggning eller från upplåtelse av rätten att i reklamsammanhang utnyttja föreningens namn eller varumärke mot royalty.

Kravet på naturlig anknytning ska också anses uppfyllt om verksamheten har karaktären av service till medlemmarna, publik och andra som deltar i eller besöker den idrottsliga verksamheten. En förutsättning är att serviceverksamheten bedrivs i tidsmässig och geografisk anslutning till den idrottsliga verksamheten.

Finansieringskälla

En verksamhet ska vidare anses kvalificerad för skattefrihet om den utgör en finansierings-källa för den idrottsliga verksamheten som föreningen bedriver eller främjar. Detta under förutsättning att finansieringsverksamheten inte bedrivs på ett sådant sätt att skattebefrielsen i mer än ringa omfattning leder till en snedvridning av konkurrensen med näringsidkare som bedriver likartad verksamhet.

Det nuvarande kravet på att finansieringskällorna ska vara hävdvunna föreslås således avskaffas.

Detta innebär större möjlighet för föreningar att hitta skattefria finansieringskällor för sin idrottsverksamhet.

Skattefrihet bör enligt kommittén inte komma i fråga för en utåtriktad verksamhet som bedrivs stadigvarande och i direkt konkurrens med privata näringsidkare. Det innebär att renodlat

kommersiell verksamhet normalt ska beskattas. Verksamheter som föreningar av hävd utnyttjat som finansieringskällor för ideellt arbete, t.ex. bingo och andra lotterier, fester, basarer samt försäljnings- och insamlingskampanjer, föreslås dock även enligt den nya skattemodellen undantas från beskattning.

Huvudsaklighetsbedömningen slopas

För att en förening ska vara skattebefriad för inkomster av näringsverksamhet krävs f.n. att inkomsten till huvudsaklig del kommer från verksamhet med naturlig anknytning eller sådan som är hävdvunnen. I den föreslagna skattemodellen finns inte huvudsaklighetsbedömningen kvar.

Vid tillämpningen av modellen ska en idrottsförenings skattefria inkomster av kvalificerad verksamhet avgränsas och behandlas för sig. Den skattepliktiga verksamheten ska alltså anses självständig i förhållande till den skattefria verksamheten. Modellen innebär att det blir nödvändigt att fördela föreningens kostnader mellan skattefri och skattepliktig verksamhet.

Verksamhet genom annan

För att en inkomst ska undantas från beskattning har i praxis krävts att verksamheten bedrivits helt eller delvis av föreningen själv. Föreningen måste på ett reellt sätt ha deltagit i den inkomstgivande verksamheten. I fråga om bingospel har Regeringsrätten numera uttalat att inkomster av sådan verksamhet är undantagna från skattskyldighet även om bingoverksam-heten bedrivits av ett serviceföretag genom en s.k. bingoallians.

Kommittén anser att inkomster från försäljning av olika rättigheter bör vara skattefria under förutsättning att föreningen bedömer att den själv saknar möjlighet att bedriva verksamheten. Som exempel nämns att det av tekniska och ekonomiska skäl inte är möjligt för en förening att anordna TV-sändningar.

Kommittén föreslår således att om en förening avtalar med annan juridisk eller fysisk person att helt eller delvis bedriva den kvalificerade verksamheten, ska föreningens inkomst från sådan verksamhet vara skattefri under förutsättning att inkomsten hade varit skattefri om föreningen själv bedrivit verksamheten.

Fastighetsinkomster

Den föreslagna skattemodellen om skattefrihet för kvalificerad verksamhet gäller även för sådan inkomst som kommer från en särskild förvaltningsenhet som avser fastighet.

Idrottsföreningar med professionella idrottsutövare

I kommitténs uppdrag har ingått att pröva hur stort utrymme för professionalism som bör tillåtas utan att en idrottsförening förlorar sin skattegynnade ställning.

Enligt kommittén bör en idrottsförening kunna medges skattebefrielse om anlitandet att professionella utövare framstår som ett medel att främja den ideella idrottsverksamheten.

Skattebefrielsen kopplas till ett krav på att den idrottsliga verksamheten i en förening ska utövas huvudsakligen av utövare som inte är professionella.

En ny regel föreslås som innebär att en idrottsförening som enbart består av fysiska personer som medlemmar, ska anses uppfylla ändamålskravet om den idrottsliga verksamheten utövas

huvudsakligen av idrottsutövare som under året inte har fått större avgiftspliktig ersättning från föreningen än vad som motsvarar ett halvt prisbasbelopp.

När 75/25-regeln överskrids, anses de verksamheter som innehåller professionella inslag inte främja ett allmännyttigt ändamål. Konsekvensen blir att föreningen i ett sådant fall förlorar sin skattegynnade ställning och blir obegränsat skattskyldig.

Reklamskatten slopas för ideella föreningar

För att minska den administrativa bördan för de ideella föreningarna föreslås att dessa prioriteras i det stegvisa avskaffandet av reklamskatten som regeringen inlett. Kommittén föreslår att

reklamskatten slopas helt för ideella föreningar.

Vid kontakt med Finansdepartementet i september 2007 erfar vi att inget har hänt med förslaget.

Den senare tillsatta Stiftelse- och föreningsskattekommittén har i sina direktiv fått möjlighet att ta hänsyn till förslagen i denna utredning.

Del 2.

13 Skattekonsekvenser vid olika driftsformer

13.1 Skattekonsekvenser när golfklubb äger eller hyr golfanläggning och ansvarar för drift

In document VICE SER golf och SkattER (Page 39-42)