• No results found

Spelrätter och avgifter

In document VICE SER golf och SkattER (Page 22-27)

7.1 Inkomstskatt

Spelrätt i golf har huvudsakligen två betydelser:

1. Spelrätt medges till medlemmar i golfklubb som erlagt en kapitalinsats i klubben för att erhålla ett överlåtbart spelrättsbevis. Spelrätten köps och säljs till marknadspris till andra, antingen privat eller via klubben.

2. Många klubbar benämner medlemmens rätt att få spela på golfbanan utan att erlägga greenfee, som spelrätt.

I den sistnämnda betydelsen ingår ofta spelrättsavgiften i den årsavgift som medlemmarna erlägger årligen.

I vissa fall finns det anledning för golfklubben att omvandla en kapitalinsats, oftast ett medlemslån, till spelrätter. I sådant fall kommer medlemmen att erhålla en överlåtbar spelrätt i enlighet med punkt 1 ovan. Ur skatterättslig synpunkt uppkommer då två frågor.

1. Är omvandlingen av medlemslånet till en spelrätt att betrakta som en skattepliktig händelse för golfklubben?

2. Hur beskattas medlemmen vid en avyttring av spelrätten?

Regeringsrätten har i domar den 8 mars 2005 besvarat dessa frågor.

För golfklubben innebär omvandlingen att man erhåller en kapitalinsats från medlemmen och samtidigt utfärdar en spelrätt. Detta skall inte medföra att golfklubben får någon skattepliktig intäkt.

En medlem (individ) som avyttrar sin spelrätt skall beskattas enligt reglerna för avyttring av tillgångar som innehafts för personligt bruk. Dessa regler innebär att omkostnadsbeloppet schablonmässigt kan beräknas till ett belopp motsvarande 25 procent av ersättningen. Vidare medger reglerna att ett belopp om 50 000 kronor av vinsten är skattefritt. Resterande del beskattas med 30 procent.

7.2 Moms

Moms tas ut med 6 procent vid tillhandahållande av idrottstjänster från annan än allmännyttig förening, stat eller kommun, eller om tjänsterna har ett omedelbart samband med utövandet av den idrottsliga verksamheten om dessa tjänster omsätts av den som tillhandahåller den idrottsliga verksamheten.

Såsom nämnts ovan kan begreppet ”spelrätt” användas i flera olika sammanhang med olika betydelser. Dock kan man urskilja två huvudtyper av ”spelrätter”. Den ena huvudtypen utgör ett överlåtbart bevis om att innehavaren har erlagt kapitalinsats i klubben, och den andra utgör en rättighet att få spela golf utan att erlägga green fee. Såsom angivits inledningsvis under

”Definitioner” kan dessa huvudtyper kombineras på flera olika sätt. Frågan är då om moms ska

utgå på dessa ”spelrätter” eller inte. Detta är inte en enkel fråga. Något förenklat kan man säga att om betalningen utgör en kapitalinsats i klubben eller golf AB ska någon moms inte utgå, eftersom ersättning för sådana andelar faller utanför momsens tillämpningsområde. Däremot ska moms erläggas för det fall ”spelrätten” utgör en betalning för att få spela golf och ”spelrätten” utges av någon annan än en golfklubb (allmännyttig förening, stat eller kommun), eftersom det då föreligger ett tillhandahållande av en idrottstjänst. I praktiken förekommer dock olika kombinationer av dessa nämnda huvudtyper och det är ofta mycket svårt att med bestämdhet säga att den tillhandahållna

”spelrätten” renodlat är en kapitalinsats eller en betalning för att få spela golf. Därmed blir det också mycket svårt att avgöra om moms ska debiteras eller inte.

Vad som kan konstateras är dock att för det fall en allmännyttig ideell förening (dvs. golfklubben i detta sammanhang) tillhandahåller ”spelrätter” av något slag ska moms inte debiteras. Detta gäller oavsett om ”spelrätten” utgör en kapitalinsats eller en ersättning för spel eftersom golfspel som tillhandahålls av golfklubb är undantaget från moms.

Nedan följer en bedömning av några av de vanligare formerna av ”spelrätter” och kapitalinsatser som finns på marknaden. Det är inte möjligt att generellt uttala sig om hur klubbar ska hantera moms i samband med utgivande av ”spelrätter” utan förutsättningarna i varje enskild situation måste utredas och bedömas. En klubb kan i det enskilda fallet t.ex. söka ett förhandsbesked hos Skatterättsnämnden (SRN). Klubben ska då vara medveten om en viss handläggningstid hos SRN.

Klubben kan även välja att öppet redovisa för Skatteverket hur man avser att hantera momsen vad gäller ”spelrätterna”. Oavsett vilken väg klubben väljer kan det vara en god idé att hantera

momssituationen tillsammans med eventuella revisiorer eller rådgivare.

Kapitalinsats/revers Ett lån som en medlem lånar ut till en golfklubb utlöser inga momskonsekvenser eftersom den betalningen inte motsvaras av klubbens tillhandahållande av en någon tjänst. Eventuell ränta är dock undantagen från moms, men om lånet ges av en privatperson saknar det betydelse.

Spelavgift Denna årliga avgift utgör alltid vederlag för tillhandahållande av golfspel, dvs. en idrottstjänst. Detta innebär således att 6 procents moms ska debiteras när denna avgift tas ut av ett golfAB. Såsom nämnts ovan gäller detta inte om spelavgiften tillhandahålls av golfklubben, eftersom tillhandahållande av idrott från av ideella allmännyttiga föreningar inte är momspliktigt.

Spelrättsbevis Avgiften för spelrättsbevis erläggs i samband med köp eller överlåtelse av beviset. Spelrättsbeviset utgör en förutsättning för golfspel på anläggningen i kombination med erläggande av spelrättsavgift och i förkommande fall även medlemsavgift till golfklubb. Spelrättsbeviset är svårbedömt i momshänseende. Det är tveksamt om spelrättsbeviset utgör ett vederlag för en tillhandahållen idrottstjänst eller om den endast ska anses utgöra en kapitalinsats. Detta får relevans om spelavgiften tas ut av ett golfAB eftersom tillhandahållande av idrottstjänster från bolag ska debiteras med moms. Såsom nämnts ovan gäller detta inte om spelavgiften tillhandahålls av golfklubben, eftersom tillhandahållande av idrott från av ideella allmännyttiga föreningar inte är momspliktigt.

Det är därför tveksamt om moms ska debiteras eller inte när beviset

tillhandahålls av annan än en allmännyttig ideell förening, stat eller kommun.

Spelrättsavgift Denna årliga avgift tas ut av golfklubb eller golfAB, som har ett system med spelrättsbevis, för rätten att spela på anläggningen. Eftersom denna avgift är direkt kopplad till golfspel ska momsdebiteras när den tas ut av t.ex. ett golfAB, dvs. någon annan än en allmännyttig ideell förening, stat eller kommun

7.2.1 Faktureringsskyldighet samt samfakturering av spelrätts- och medlemsavgift

Det händer att klubben och dess helägda golfAB samfakturerar spelrätts- och medlemsavgiften, dvs. dessa avgifter tas ut av medlemmen på en gemensam faktura. Fakturering av egen och annans försäljning kan ske i samma handling. En sådan handling kan enligt momslagen betraktas som två fakturor, dvs. en för respektive säljare. För varje sådan faktura måste då de krav som ställs i mervärdesskattelagen på innehållet i en faktura vara uppfyllt.

För det fall fakturering sker till privatpersoner ställs inga krav på att fakturering ska ske i enlighet med momslagens bestämmelser. I dessa fall finns det alltså inga särskilda krav att följa i

momshänseende. Eftersom det i de allra flesta fall torde vara privatpersoner som är medlemmar i en golfklubb och erlägger medlemsavgifter uppstår därför inget problem med momsen vid samfakturering av spelrättsavgift respektive medlemsavgift.

Detsamma gäller avseende fakturering av medlemsavgifter. Inte heller här ställs krav på faktura enligt momslagen eftersom betalning av medlemsavgift inte anses utgöra en betalning för en tillhandahållen vara eller tjänst. I momshänseende utgör detta inte en omsättning och därmed faller medlemsavgiften utanför momslagens tillämpningsområde. Medlemsavgifter ska därför inte momsbeläggas.

Inte heller föreligger något faktureringskrav i momshänseende om spelrättsavgifter av olika slag tas ut av klubben (se ovan under 7.2).

Vid fakturering av en spelrättsavgift som utgör en kapitalinsats (se ovan under 7.2) i klubben/golfAB ställs inte heller några faktureringskrav enligt momslagen.

För det fall fakturering sker till en näringsidkare, t.ex. om ett företag köper in ett antal green fee-biljetter föreligger dock krav enligt momslagen på att en faktura med visst innehålls ställs ut. I dessa fall torde inte fakturering av medlemsavgift ske i samma faktura men om så skulle vara fallet, så avser faktureringen endast en försäljning i momshänseende, nämligen green fee-biljetterna (spelrättsavgift som avser golfspel – se ovan under 7.2). Fakturan kan ställas ut av antingen golfAB eller klubben. Oberoende av vem som ställer ut fakturan måste den uppfylla momslagens krav på innehåll i faktura när det gäller den del som avser golfspel.

Om det är klubben som ställer ut fakturan kommer fakturering av golfspel i detta fall att ske för golfAB:s räkning, det innebär att fakturan måste innehålla samma uppgifter som om bolaget hade ställt ut fakturan. Momslagen ställer följande krav på fakturainnehåll:

· Datum för utfärdande

· Löpnummer som ensamt identifierar fakturan

· Den skattskyldiges momsregistreringsnummer

· Kundens momsregistreringsnummer under vilket denne förvärvat varor eller tjänster vid s.k. omvänd skattskyldighet

· Fullständigt namn och adress för den skattskyldige och hans kund

· De levererade varornas eller tjänsternas mängd, omfattning och art

· Dagen då varuleverans eller tillhandahållande av tjänst utförts eller slutförts eller dagen då à conto betalning erlagts

· Beskattningsunderlaget för varje skattesats eller undantag enhetspriset exkl. skatt samt ev.

prisnedsättning eller rabatt om dessa inte är inkl. i enhetspriset

· Tillämpad mervärdesskattesats

Mervärdesskatt att betala, om inte särskild ordning tillämpas där detta inte ska framgå

· Vid befrielse från skatt, d.v.s. vid undantagna transaktioner eller när kunden är skyldig att betala skatt anges relevant lagrum i ML, direktivet eller på annat sätt

Detta innebär att fakturan, oavsett vem som ställer ut den, måste innehålla bolagets namn, och adress, momsregistreringsnummer, bolagets löpnummer etc.

Eftersom tillhandahållande av medlemskap inte utgör någon omsättning i momshänseende ställs, såsom nämnts ovan, inget krav på fakturans utseende i den delen. Därför behöver bara anges de uppgifter som klubben anser nödvändiga för att betalning av medlemsavgiften ska kunna ske.

Naturligtvis bör det framgå att betalningen avser medlemsavgift. På så sätt kan en utomstående granskare sluta sig till att mervärdesskattelagens regler angående fakturainnehåll inte är tillämpliga i den delen.

Sammanfattningsvis

Faktureringsskyldighet föreligger vid:

• GolfAB:s fakturering till näringsidkare av spelrättsavgift (när denna utgör betalning för golfspel se ovan under 7.2)

Faktureringsskyldighet föreligger inte vid:

• Golfklubbs fakturering av spelrättsavgift

• Golfklubbs fakturering av medlemsavgift

• Golfklubbs/GolfAB:s fakturering till privatpersoner

• Golfklubbs/GolfAB:s fakturering av spelrätt som avser kapitalinsats – se ovan under 7.2.

Exempel på en faktura med två säljare:

GK (registreringsnummer) Klubbmedlem

Golfvägen 18 Drivevägen 12

Pegestad Fågelhult

Golf AB (registrerings-/momsregistreringsnummer) Golfvägen 18

Pegestad Datum: 2007-01-01

Fakturanr: 07435

Tjänst Belopp Moms

Medlemsavgift GK 700 kr för 2007

Golfspel Golf AB 2 000 kr

för 2007, moms 6 % 120 kr

Att betala 2 820 kr

In document VICE SER golf och SkattER (Page 22-27)