• No results found

Golfklubbens deklarations- och uppgiftsskyldighet

In document VICE SER golf och SkattER (Page 12-16)

En allmännyttig ideell golfklubb är skyldig att avlämna inkomstdeklaration om:

· skattepliktiga inkomster överstiger 15.000 kronor på ett år eller

· skattepliktig förmögenhet överstiger 25.000 kronor eller

· fastighetskatt skall erläggas eller

· särskild löneskatt å pensionskostnader skall erläggas eller

· mervärdeskatt skall redovisas

En s.k. särskild uppgift lämnas i likhet med andra allmännyttiga ideella föreningar.

Det är samma blankett INK 3 för den särskilda självdeklarationen och för särskild uppgift, bara olika sidor.

5.1 Ett golfaktiebolags skatt- och deklarationsskyldighet

Golfverksamhet som drivs i form av ett aktiebolag är skattepliktig för alla sina inkomster.

Aktiebolag är ej föremål för förmögenhetsskatt.

GolfAB är deklarationsskyldiga för alla inkomster som överstiger 100 kronor. Skatt utgår med 28 procent på nettointäkten.

Ett aktiebolag får innan beskattning sker göra avdrag för avsättning till periodiseringsfond med 25 procent av överskottet av näringsverksamhet före avdraget.

5.2 Arbetsgivarrollen, arbetstagarbegreppet och F-skattsedel

Med arbetsgivarrollen följer diverse skyldigheter som åvilar en golfklubb när det gäller skatter och avgifter till följd av att man utbetalar olika typer av ersättningar och förmåner till någon som är arbetstagare eller uppdragstagare.

Trots att den ideella golfklubben har en mycket begränsad skattskyldighet inverkar denna begränsning inte på klubbens skyldigheter i egenskap av arbets-/uppdragsgivare. Klubben måste således svara för preliminärskatteavdrag, inbetalning av arbetsgivaravgifter och avlämna

kontrolluppgifter på samma sätt som en vanlig arbets-/uppdragsgivare. Dessa bestämmelser omfattar naturligtvis även golfAB.

Observera att om styrelseledamöter och kommittéledamöter slipper betala hela eller delar av medlemsavgiften är detta att se som ersättning för utfört arbete och skall därför behandlas som andra ersättningar.

Den skattemässiga gränsdragningen mellan arbetstagare och självständiga företagare sker genom en helhetsbedömning av samtliga omständigheter i det enskilda fallet.

Det är numera enklare att avgöra om skatteavdrag skall göras eller inte på ersättning för ett arbete som utförts. Det är typen av skattsedel som avgör. Betalas ersättning ut till en person som har

A-skattsedel är man skyldig att göra skatteavdrag vid utbetalningstillfället. Detta gäller oavsett om uppdragstagaren är en fysisk eller juridisk person och oavsett om ersättningen är huvudsaklig inkomst eller sidoinkomst.

Om någon åberopar en F-skattsedel skall skatteavdrag inte ske.

Betalar man ut ersättning till någon fysisk person med A-skatt skall dessutom arbetsgivaravgift erläggas eftersom personen betraktas som anställd.

Rent praktisk kan man konstatera att det är typen av skattsedel som avgör om det är en arbetstagare eller en egen företagare. Notera dock att om en fysisk eller juridisk person åberopar en F-skattsedel när det uppenbart är fråga om anställning skall klubben skriftligen meddela skattemyndigheten detta. Klubben kan annars tillsammans med uppdragstagaren bli ansvarig för skatt och sociala avgifter på ersättningen.

5.3 Skyldighet att lämna kontrolluppgift

En golfklubb som betalat ersättning till en person med sammanlagt 100 kronor under ett år skall lämna kontrolluppgift till Skatteverket. Gränsen på 100 kronor gäller oavsett om ersättningen består av kontanter eller förmåner.

Utgör ersättningen för mottagaren inkomst av näringsverksamhet skall ingen kontrolluppgift lämnas. Detta innebär t ex att om en professionell golfspelare som vinner en tävling och erhåller ett pris som överstiger 100 kronor behöver ingen kontrolluppgift lämnas. Anledningen är att den professionella golfspelaren anses bedriva näringsverksamhet och inte är att anse som anställd. Han skall själv ombesörja inbetalning av skatt samt sociala avgifter (egenavgifter). Förutsättning för att klubben inte skall anses ha denna skyldighet är att en F-skattsedel uppvisas. Ett annat sätt är att ange på faktura eller dylikt att man har F-skattsedel.

5.4 Arbetsgivaravgifter, preliminär skatt mm.

Ett annat ord för arbetsgivaravgifter är sociala avgifter och egenavgifter. När en fysisk person bedriver rörelse dvs. är näringsidkare, skall han erlägga s.k. egenavgifter.

Huvudregeln är att arbetsgivaravgifter skall erläggas av arbetsgivaren eller annan som under året betalt ut ersättning i pengar eller andra skattepliktiga förmåner för utfört arbete som uppgått till minst 1.000 kronor per år till samma mottagare.

För att underlätta utbetalningar av mindre summor av ersättningar och förmåner som en

allmännyttig ideell förening med idrottsligt ändamål betalar till en idrottsutövare, som inte är att betrakta som näringsidkare, föreligger befrielse från arbetsgivaravgifter om den årliga

ersättningen/förmånen understiger ett halvt basbelopp (2007 = 20 150 kronor).

Att klubben slipper betala arbetsgivaravgift innebär inte att beloppet är skattefritt för mottagaren.

Kontrolluppgift skall lämnas och mottagaren skatta för det på vanligt sätt.

Tänk också på att om ersättningen uppgår till t.ex. 21.000 kronor skall arbetsgivaravgift erläggas på hela summan.

Med idrottsutövare avses tränare, funktionärer, lagledare, domarfunktionärer, aktiva idrottare etc.

vilkas medverkan är en direkt förutsättning för den idrottsliga verksamheten i föreningen. Däremot är de personer som huvudsakligen sysslar med administrativa uppgifter undantagna, t.ex.

styrelseledamöter.

OBSERVERA att halva basbeloppsregeln endast gäller ersättningar som betalas av en allmännyttig ideell förening.

Arbetsgivaravgiften för 2007 är 32,42 procent av lönen.

För samtliga ersättningar och förmåner skall preliminärskatteavdrag ske. Skatteavdragsskyldighet föreligger inte om den kontanta ersättningen uppgår till högst 1.000 kronor.

Preliminärskatteavdrag skall ske om A-skattsedel eller ingen skattsedel uppvisas. Är man att betrakta som den som utger mottagarens huvudsakliga inkomst skall skatteavdrag ske enligt skattetabellerna. Är det mottagarens sidoinkomst skall skatteavdrag ske med 30 procent av utgivna ersättningen och skattepliktiga förmånerna.

Preliminärskatteavdrag behöver inte ske om ersättningen faller under den s.k. ”halva basbeloppsregeln”.

Har ersättningen eller förmånen utgivits till någon som vid årets ingång fyllt 65 år skall inte arbetsgivaravgifter erläggas för denna person utan löneskatt. Löneskatt är skattedelen av arbetsgivaravgifterna.

Löneskatten utgår med 24,26 procent (2007).

Rent praktiskt betalas löneskatten genom skattedeklarationen, dvs. samtidigt med de vanliga arbetsgivaravgifterna.

Löneskatt skall också erläggas på en arbetsgivares kostnader för anställdas pensionsförmåner.

Denna löneskatt påförs på slutskattsedeln och underlaget skall anges på blankett 3 för inkomstskatt.

5.5 Skattedeklaration

Arbetsgivaravgifter, särskild löneskatt och avdragen preliminär skatt skall redovisas varje månad i en skattedeklaration. Skattedeklarationen och skatteinbetalningen – som skall göras till

golfklubbens skattekonto – skall vara Skatteverket tillhanda senast den 12:e i månaden efter

utbetalningsmånaden. (Skattedeklaration för företag med momsomsättning över msek 40 skall vara Skatteverket tillhanda senast den 26:e i månaden efter utbetalningsmånaden.)

Skatteverket skickar varje månad ut skattedeklarationer till de golfklubbar som är registrerade som arbetsgivare.

5.6 Lathund – Arbetsgivaravgifter, Skatteavdrag, Kontrolluppgift

Ersättning till aktiv idrottsutövare/funktionär

Ersättning Kontrolluppgift Arbetsgivaravg. Skatteavdrag Från 100 kr upp

till ½ basbelopp

Ja Nej Nej

Ett ½ basbelopp och högre

Ja Ja Ja

Ersättning till övrig personal

Ersättning Kontrolluppgift Arbetsgivaravg. Skatteavdrag

Från 100-999 kr Ja Nej Nej

1 000 - Ja Ja Ja

In document VICE SER golf och SkattER (Page 12-16)