• No results found

4 Komparativ analys av boendeformernas brandkrav

4.1 Betydande skillnader i byggnaders brandskydd

För att möjliggöra en bedömning av vilka krav som skiljer sig i utförandet av ett trygghetsboende och ett behovsprövat särskilt boende analyseras och studeras avsnitt 5 i Boverkets byggregler (BBR) som behandlar brandskydd. Nedan följer, i punktform, de betydande skillnaderna som finns i byggnaders brandskydd då en byggnad innehåller verksamhet i form av trygghetsboende respektive behovsprövat särskilt boende. För en fullständig sammanställning och avsnittsbehandling av BBR hänvisas till bilaga 1.

BBR hänvisar till europeiska konstruktionsstandarder (eurokoder), EKS, vad gäller regler om byggnaders bärförmåga vid brand. EKS är en separat författning och analys vad gäller kraven på byggnadernas bärverk behandlas separat nedan under rubriken ”Bärverk”. I resterande del av rapporten hänvisas till EKS och om inget annat anges avses EKS 10 (BFS 2011:10 med ändringar fram till och med BFS 2015:6).

4.1.1 Allmänt

• Med hänsyn taget till släcksystem kan två avsteg göras för trygghetsboende respektive ett avsteg för behovsprövat särskilt boende enligt förenklad dimensionering.

4.1.2 Dimensioneringsförutsättningar

• Trygghetboende och behovsprövat särskilt boende i 1 våning faller under olika byggnadsklasser där följande gäller, se tabell 5.

Tabell 5. Byggnadsklass (Br) i förhållande till typ av boende och antal våningar.

4.1.3 Utrymningssäkerhet

Hur byggnader är utformade påverkar i stor grad individers möjlighet att utrymma byggnaden om brand skulle uppstå. Beroende på vilken verksamhet som bedrivs i byggnaden ställs olika krav på hur en säker utrymning kan säkerställas. Utrymningssäkerhet omfattar och ställer krav på tillgång till utrymningsväg, utformning av utrymningsvägar samt utformning av trappor som utgör utrymningsväg.

Tillgång till utrymningsväg

• Trapphus Tr1 och Tr2 får utgöra enda utrymningsvägen i trygghetsboende om tillfredställande utrymning kan ske. Trygghetsboende får också utföras med enbart en utrymningsväg i markplan förutsatt att gångavstånd till utrymningsväg inte överstiger 15 meter och att antalet personer inte överstiger 30 stycken. Behovsprövat särskilt boende får enbart utföras med en enda

Antal våningsplan Vk 3A Vk 5B

1 Br3 Br2

3–8 Br1 Br1

Sid 29 av 63

utrymningsväg i markplan förutsatt att gångavstånd till utrymningsväg inte överstiger 15 meter och att antalet personer inte överstiger 30 stycken.

• En utrymningsväg i trygghetsboende får ersättas av tillgång till fönster, vilket inte är tillåtet i behovsprövat särskilt boende. Avståndet mellan fönstrets underkant och marknivå skiljer sig beroende på byggnadsklass, se tabell 6.

Tabell 6. Maximalt avstånd från underkant av fönster till marknivå för trygghetsboende i olika byggnads-klasser

Byggnadsklass Avstånd mellan underkant fönster och marknivå

Br1 2 meter

Br2 5 meter

Br3 5 meter

• Utrymning från fönster med hjälp av räddningstjänst kan utgöra en av utrymningsvägarna för trygghetsboende i Br1, förutsatt att högst 15 personer utrymmer denna väg från brandcellen.

Trygghetsboende i byggnadsklass Br2 och Br3 ska kunna utrymmas utan hjälp av räddnings-tjänsten.

• Behovsprövat särskilt boende ska kunna utrymmas utan hjälp av räddningstjänst oberoende av byggnadsklass.

Utformning av utrymningsvägar

• Kravet på gångavstånd till utrymningsväg är 45 meter för både trygghetsboende och behovs-prövat särskilt boende. Sammanfallande gångavstånd beräknas dock som 1,5 gånger den verkliga längden för trygghetsboende respektive 2,0 gånger den verkliga längden för behovs-prövat särskilt boende.

• För dörrar som ska användas för utrymning får slagriktningen vara inåtgående i trygghets-boende men inte i behovsprövat särskilt trygghets-boende.

• Dörrar till utrymningsväg i behovsprövade särskilda boende bör vara försedda med anordningar som gör det möjligt för personer att återvända efter passage.

• Avskilt pannrum bör endast genom luftsluss stå i förbindelse med utrymningsvägar från trygghetsboende. Sådana anvisningar finns inte för behovsprövade särskilda boende men rimligen föreligger här liknande krav.

Utformning av trappor som utgör utrymningsväg

• Spiraltrappor kan i trygghetsboende användas som utrymningsväg men bör inte användas som utrymningsväg i behovsprövat särskilt boende.

Sid 30 av 63

4.1.4 Skydd mot brand- och brandgasspridning inom byggnad

För att förebygga brand- och brandgasspridning inom en byggnad finns det krav på brandcellsindelning, brandteknisk klass på ytskikt inom byggnaden samt installationsbrandskydd. Det föreligger olika krav beroende på vilken verksamhet som bedrivs i byggnaden samt vilken byggnadsklass byggnaden tillhör.

Brandcellsindelning

• För trygghetsboende får brandcellsindelningen omfatta utrymmen i fler än två plan, vilket inte gäller för behovsprövade särskilda boenden.

Brandteknisk klass på ytskikt inom byggnaden

• Ytskiktskraven på väggar, tak, golv och fast inredning beror på byggnadsklass, följande gäller:

- Generellt i byggnaden:

Tabell 7. Generella ytskiktskrav beroende på byggnadsklass (BBR)

Byggnadsklass Ytskikt i takytor Underlag Ytskikt väggytor Underlag

Br1 B-s1,d0 A2-s1,d0 eller

K210/B-s1,d0

C-s2,d0 Inga generella krav

Br2 C-s2,d0 A2-s1,d0 eller

K210/B-s1,d0

D-s2,d0 Inga generella krav

Br3 D-s2,d0 Inga generella

krav

D-s2,d0 Inga generella krav

- I utrymningsvägar

Tabell 8. Ytskiktskrav i utrymningsvägar beroende på byggnadsklass (BBR)

Byggnadsklass Ytskikt i takytor Underlag Ytskikt väggytor Underlag

Br1 B-s1,d0 A2-s1,d0 eller

Br3 B-s1,d0 Inga generella

krav

C-s2,d0 Inga generella krav

Installationsbrandskydd

• Det finns olika krav på klassningen av kablar beroende på byggnadsklass samt om automatiskt släcksystem finns i byggnaden. I Br3 byggnader samt utrymmen med automatiskt släcksystem kan kablar av klass Eca accepteras. Där kabelklass Eca tillämpas med hänsyn till det automatiska släcksystemet förbrukas ett av de avsteg som beskrivs under ”allmänt” ovan. I övrigt ska kablarna utföras i lägst klass Dca-s2,d2.

Sid 31 av 63

4.1.5 Skydd mot brandspridning mellan byggnader

• Avståndet mellan byggnader får under vissa förutsättningar vara mindre än 8 meter för trygghetsboende om de uppförs som sammanbyggda småhus enligt tabell 5:611 i BBR. Detta gäller endast byggnader med högst två våningsplan.

4.1.6 Brandtekniska installationer

För vissa byggnader ställs krav på brandtekniska installationer såsom nödbelysning, automatiskt brand-larm, brandvarnare och utrymningsbrand-larm, automatiskt släcksystem samt dörrstängare när detta är en förutsättning för brandskyddets utformning. Dessa installationer syftar till att varna i händelse av brand, begränsa och förhindra spridning samt underlätta utrymning ur byggnaden. Det föreligger omfattande skillnader i utförandet mellan ett trygghetsboende och ett behovsprövat särskilt boende, vilka beskrivs nedan.

Nödbelysning

• Utrymningsvägarna i behovsprövade särskilda boende bör vara försedda med nödbelysning till skillnad från utrymningsvägarna i trygghetsboende.

Automatiskt brandlarm, brandvarnare och utrymningslarm

• Anordning för tidig upptäckt och varning i händelse av brand bör i trygghetsboende vara brand-varnare medan det i behovsprövade särskilda boenden bör utgöras av utrymningslarm som kan aktiveras manuellt och med automatiskt brandlarm. Utrymningslarmet bör i övrigt vara anpassat efter förutsättningarna för personalingripande och de boendes hälsa. Det kan t.ex. innebära att vibrationslarm, ljussignaler eller sirener anpassade för personer med hörselnedsättning används.

Automatiskt släcksystem

• Utrymmen i behovsprövade särskilda boenden ska förses med automatiskt släcksystem. Detta kan utformas som boendesprinkler enligt avsnitt 5:2522 i BBR. Sprinklersystem typ 3 bör tillämpas i behovsprövade särskilda boenden.

• Boendesprinkler är inte ett krav för trygghetsboende, se avsnitt 5:543 i BBR, men om det tillämpas är det inte säkert att utformningen är lika för trygghetsboende och behovsprövat särskilt boende.

Vid tillämpning i trygghetsboende gäller följande:

- För byggnader med högst två våningsplan bör sprinklersystem typ 1 tillämpas.

- För byggnader med högst åtta våningsplan bör sprinklersystem typ 2 tillämpas.

- För byggnader med fler än åtta våningsplan bör sprinklersystem typ 3 tillämpas.

Dörrstängare

• I trygghetsboenden kan lägenhetsdörrarna förväntas vara stängda och kan därför utformas utan dörrstängare. För att lägenhetsdörrarna i behovsprövat särskilt boende ska kunna utformas utan dörrstängare krävs att högst åtta lägenheter ansluter till gemensamma utrymmen.

Sid 32 av 63

4.1.7 Tillträdesväg för räddningstjänsten

• Längden på tillträdesvägarna ska begränsas på varje våningsplan i behovsprövade särskilda boenden. Avståndet mellan närmaste trapphus eller motsvarande angreppspunkt och den mest avlägsna delen i ett utrymme bör inte överstiga 50 meter. Liknande begränsning finns inte för trygghetsboende men begränsas i praktiken av maximalt tillåtna gångavstånd till utrymnings-väg.

4.1.8 Bärverk

I Boverkets föreskrifter och allmänna råd (BFS 2011:10) om tillämpningen av europeiska konstruktions-regler (eurokoder), EKS, finns kraven på vilken bärförmåga olika bärverk ska uppfylla. För att avgöra vilken bärförmåga ett visst bärverk ska uppfylla krävs först att brandsäkerhetsklass, säkerhetsklass och brandbelastning bestäms.

Brandsäkerhetsklasser kategoriseras från 1–5 och behandlar risken för personskador om byggnadsdelen kollapsar under ett brandförlopp, där 5 motsvarar ”mycket stor” risk och 1 motsvarar ”ringa” risk.

Säkerhetsklass kategoriseras från 1–3 och behandlar omfattningen av de personskador som kan befaras uppkomma vid brott i en byggnadsverksdel. Följande säkerhetsklasser finns:

- Säkerhetsklass 1 (låg), liten risk för allvarliga personskador - Säkerhetsklass 2 (normal), någon risk för allvarliga personskador - Säkerhetsklass 3 (hög), stor risk för allvarliga personskador

Säkerhetsklass beror på typ av byggnad och vilken verksamhet som är tänkt att bedrivas i byggnaden.

Variabler som tas i beaktning är bland annat hur många våningsplan byggnaden består av.

Brandbelastning för olika typer av verksamheter återfinns i tabell 2 i Boverkets allmänna råd (2013:11) om brandbelastning (BBRBE 1). För verksamhetsklass 3A och 5B får brandbelastningen förutsättas vara 800 MJ/m2.

När säkerhetsklass och brandsäkerhetsklass för byggnadsdelen är känd kan det beslutas om vilken bärande förmåga den aktuella delen ska uppfylla. Detta görs genom att väga brandsäkerhetsklass mot byggnadens brandbelastning enligt tabell 9 nedan:

Tabell 9. Brandteknisk klass i bärande avseende (Kap. 1.1.2, 6§ i EKS 10, tabell C-7)

Sid 33 av 63

Fall 1 – Byggnader i 1 våning

Vid tillämpning av byggnader i ett våningsplan bör byggnadens bärande huvudsystem och trappor hänföras till säkerhetsklass 2 (EKS, Avdelning A, 13 §, punkt C).

Det finns olika krav på bärverk beroende på vilken byggnadsklass som byggnaden hänförs till. Eftersom trygghetsboende i ett våningsplan tillhör byggnadsklass Br3 och behovsprövade särskilda boende i ett våningsplan tillhör byggnadsklass Br2 ställs olika krav på bärverk enligt EKS. Följande är bedömningar utifrån tabell C-4 och tabell C-5 i EKS 10, för fullständiga krav se kapitel 1.1.2, 2 § i EKS 10.

Trygghetsboende – Br3

För trygghetsboende i Br3 gäller följande:

• Bärverk som tillhör byggnadens huvudsystem i bostadshus hänförs till brandsäkerhetsklass 2 enligt tabell C-5 i EKS.

 Brandsäkerhetsklass 2 och en brandbelastning på 800 MJ/m2 medför ett krav på brandteknisk klass R15 i bärande avseende enligt tabell 7.

• Resterande bärverk hänförs till brandsäkerhetsklass 1 enligt tabell C-5 i EKS.

 Brandsäkerhetsklass 1 och en brandbelastning på 800 MJ/m2 medför ett krav på brandteknisk klass R0 i bärande avseende enligt tabell 7.

Behovsprövat särskilt boende – Br2

För behovsprövat särskilt boende i Br2 gäller följande:

• Icke bärande innervägg och sekundärbärverk såsom åsar, fribärande takplåtar och dylik som inte är stomstabiliserande hänförs till brandsäkerhetsklass 1 enligt tabell C-4 i EKS.

 Brandsäkerhetsklass 1 och en brandbelastning på 800 MJ/m2 medför ett krav på brandteknisk klass R0 i bärande avseende enligt tabell 7.

• Bärverk som tillhör byggnadens huvudsystem hänförs till brandsäkerhetsklass 3 enligt tabell C-4 i EKS.

 Brandsäkerhetsklass 3 och en brandbelastning på 800 MJ/m2 medför ett krav på brandteknisk klass R30 i bärande avseende enligt tabell 7.

Fall 2 – byggnader i 3–8 våningar

Både trygghetsboende och behovsprövade särskilda boende tillhör byggnadsklass Br1.

EKS gör ingen skillnad på vilken verksamhet som bedrivs i byggnaden, kraven beror på byggnadsklass samt byggnaders olika höjder. Detta innebär att kraven är detsamma för både trygghetsboende samt behovsprövat särskilt boende vid tillämpning på byggnader i 3–8 våningar.

Related documents