• No results found

Krav för Vk 3A samt Vk 5B enligt förenklad dimensionering i BBR avsnitt 5

3 Teoretisk bakgrund

3.1 Litteraturstudie

3.1.8 Krav för Vk 3A samt Vk 5B enligt förenklad dimensionering i BBR avsnitt 5

ändras ska den nya utformningen motsvara de krav som finns i avsnitt 5:1–5:7 i BBR vad gäller byggnadens brandskydd.

I de fall kraven inte efterföljs och en adaptiv utformning sker ska denna utformning motsvara lika eller högre säkerhetsnivå, vilket ska verifieras genom analytisk dimensionering. För denna uppsatsens inriktning finns dock krav som inte är möjliga att göra avsteg från, vilka är:

- Anordningar för tidig upptäckt och varning i händelse av brand.

- Vägledande markeringar.

- Automatiskt släcksystem (Gäller Vk 5B)

3.1.8 Krav för Vk 3A samt Vk 5B enligt förenklad dimensionering i BBR avsnitt 5

Syftet med detta avsnitt är att övergripande redogöra vilka krav Boverkets byggregler ställer på ett trygghetsboende respektive ett behovsprövat särskilt boende. Samtliga krav kommer inte redogöras, endast sådana krav som anses aktuella för uppsatsens inriktning och mål kommer beaktas. Det innebär alltså att ytterligare krav finns att tillgå men anses inte påverka denna uppsatsens utgång. All nedanstående information i avsnitt 3.1.8 har sitt ursprung i BBR avsnitt 5 som behandlar brandskydd i byggnader. För jämföranande analys av kraven på byggnadernas brandskydd se avsnitt 4 samt bilaga 1.

Kraven på brandskydd i en byggnad beror på vilken verksamhet som bedrivs i byggnadens lokaler samt hur stor byggnaden är. För att avgöra hur brandskyddet ska projekteras måste därför först verksamhets-klass och byggnadsverksamhets-klass bestämmas.

Sid 23 av 63

Verksamhetsklass

Trygghetsboende tillhör verksamhetsklass 3A (Vk3A), denna verksamhetsklass innefattar bostäder där det vistas personer som kan förväntas ha god lokalkännedom, som har förutsättningar att själva sätta sig i säkerhet och som inte kan förväntas vara vakna. Behovsprövat särskilt boende tillhör verksamhetsklass 5B (Vk5B), vilket avser behovsprövade vårdmiljöer som omfattar utrymmen där det vistas personer som har begränsade eller inga förutsättningar att själva sätta sig i säkerhet.

Byggnadsklass

Alla byggnader ska utifrån skyddsbehov delas in i en specifik byggnadsklass (Br) som beror på hur byggnaden är utformad samt hur stor byggnaden är. Byggnadsklassen kategoriseras från Br0-Br3 enligt följande:

- Br0 – mycket stort skyddsbehov.

- Br1 – stort skyddsbehov.

- Br2 – måttligt skyddsbehov.

- Br3 – litet skyddsbehov.

Vid bedömning av skyddsbehov hanteras troliga brandförlopp, potentiella konsekvenser vid en brand och byggnadens komplexitet. Enligt Boverkets allmänna råd bör även klassindelningen beakta faktorer som är relaterade till utrymning och konsekvensen av att byggnaden störtar samman. Två avgörande faktorer vid bedömning av byggnadsklass är byggnadens utformning, där antal våningsplan är en vägvisande faktor samt vilken verksamhetsklass som ska bedrivas i byggnaden.

Då denna uppsats behandlar två olika fall, nämligen byggnader i 1 våning och byggnader i 3–8 våningar klassificeras byggnaderna olika beroende på vilket fall, vilket presenteras i tabell 4 nedan:

Tabell 4. Bestämning av byggnadsklass

Fall Antal våningar Verksamhetsklass Byggnadsklass

1 1 3A Br3

1 5B Br2

2 3–8 3A Br1

3–8 5B Br1

Möjlighet till utrymning vid brand

Byggnader ska utformas så att det ges möjlighet till tillfredställande utrymning vid brand. Med tillfredsställande utrymning avses att personer som utrymmer, med tillräcklig säkerhet, inte utsätts för nedfallande byggnadsdelar, hög temperatur, hög värmestrålning, giftiga brandgaser eller dålig sikt som hindrar utrymning till en säker plats.

Utrymningsstrategi

Beroende på utrymningsstrategi kan utrymningen i vissa fall utgöras av en enda utrymningsväg, detta är möjligt för mindre lokaler och bostäder i Vk 3 och Vk 5B som är lätt överblickbara och där ett begränsat antal personer förväntas vistas. Om utformning av utrymningsvägar sker på annat sätt ska utrymmen där personer vistas mer än tillfälligt utformas med tillgång till två av varandra oberoende

Sid 24 av 63

utrymningsvägar. Vad som då avses med ”mer än tillfälligt” och ”oberoende” förtydligas i allmänt råd.

Exempel på utrymmen där vistelsen är mer än tillfälligt är bland annat gemensamma utrymme samt hobbyrum i flerbostadshus. För att utrymningsvägarna ur ett rum eller en bostad ska betraktas som oberoende av varandra bör avståndet mellan dem vara minst fem meter enligt allmänt råd. Om bostaden eller lokalen utförs i fler än ett plan ska samtliga plan utformas med minst en utrymningsväg från varje plan.

I verksamhetsklass 3 får en av utrymningsvägarna ersättas av tillgång till fönster under förutsättning att fönstrets används som utrymningsväg för maximalt 30 personer. Vidare kan utrymning från fönster med hjälp av räddningstjänst tillgodoräknas som en av utrymningsvägarna för byggnader i verksamhetsklasserna 3, förutsatt att högst 15 personer utrymmer denna väg från brandcellen.

Gångavstånd

BBR skiljer mellan och ställer olika krav på gångavstånd inom- och till utrymningsväg, gångavstånd till närmaste utrymningsväg bör inte överstiga avstånden i tabell 5:331 i BBR. För trygghetsboende och behovsprövade särskilda boenden bör maximalt gångavstånd till närmaste utrymningsväg inte överstiga 45 meter.

Utrymningsvägarna ska utformas så att risken för att personer blir instängda av brand och brandgas begränsas. För att hantera detta ställer BBR krav på att gångavstånd inom en utrymningsväg inte bör överstiga 30 meter. I de fall utrymning endast kan ske i en riktning bör gångavstånd inom en utrym-ningsväg inte överstiga de avstånd som anges i tabell 5:332, se figur 12.

Trappor och dörrar

I byggnader där Vk 5B bedrivs förväntas de boende ha svårt att gå i trappor vilket medfört att BBR ställer krav på att utrymningsvägarna inte bör utformas med spiraltrappor som ska användas för utrymning.

Eftersom människor som bor i ett behovsprövat särskilt boende har begränsade eller inga förutsättningar att själva sätta sig i säkerhet krävs att personal på boendet hjälper till vid utrymning. För att möjliggöra för personalen att hjälpa samtliga boende vid utrymning ska dörrar till utrymningsvägar förses med anordning som gör det möjligt för personer att återvända efter passage.

Figur 12. Gångavstånd inom vissa utrymningsvägar

Sid 25 av 63 Särskilda förutsättningar

För att möjliggöra en tillfredställande utrymning beskriver BBR särskilda förutsättningar som gäller för respektive verksamhetsklass. Här beskrivs åtgärder och krav som är specifikt för byggnader eller lokaler där Vk 3A eller Vk 5B bedrivs. Här redogörs att anordningar för tidig upptäckt och varning i händelse av brand i lokaler i verksamhetsklass 3A bör utgöras av brandvarnare. I lokaler där verksamhetsklass 5B bedrivs är motsvarande krav utrymningslarm som kan aktiveras manuellt och med automatiskt brandlarm. För mer detaljerad information se avsnitt 5:353 och avsnitt 5:356 i BBR samt avsnitt 4.1.6 i denna rapport.

Skydd mot utveckling och spridning av brand och brandgas inom byggnader

För att behandla skydd mot utveckling och spridning av brand och brandgas inom byggnader ställer BBR krav på bland annat brandklassade ytskikt, brandcellsindelning samt brandtekniska installationer.

Ytskikt

Material i tak, väggar, golv och fast inredning ska ha sådana egenskaper eller ingå i byggnadsdelar på ett sådant sätt att de;

- är svåra att antända,

- inte medverkar till snabb brandspridning,

- inte snabbt utvecklar stora mängder värme eller brandgas, - inte deformeras vid ringa brandpåverkan så att fara kan uppstå,

- inte faller ned eller på annat sätt förändras så att risken för personskador ökar, - inte smälter och droppar utanför brandhärdens omedelbara närhet.

Vilken ytskiktsklass som är aktuell i en viss situation beror både på vilken verksamhet som bedrivs i byggnaden och vilken byggnadsklass som byggnaden hänförs till. För fullständig genomgång av vilka ytskiktsklasser som gäller för aktuella byggnader se avsnitt 4 samt bilaga 1 senare i rapporten.

Brandcellsindelning

Byggnader ska delas in i brandceller i sådan omfattning att det medför tillräcklig tid för utrymning och att konsekvenserna på grund av brand begränsas. I allmänt råd beskrivs att utrymningsvägarna bör utgöra egna brandceller samt att samma brandcell, med undantag för bland annat Vk 3A, inte bör omfatta utrymmen inom fler än två plan. För bostäder i verksamhetsklass 3A och 5B ska brand- och brandgasspridning begränsas mellan brandceller med avskiljande konstruktion genom att samtliga boenderum utförs i egen brandcell. Detta innebär också att genomföringar, upplag och förband särskilt bör beaktas så att brandcellen upprätthåller sin avskiljande förmåga.

Särskilda förutsättningar

För verksamhetsklass 3A och 5B finns särskilda förutsättningar som ska uppfyllas för att hantera skydd mot utveckling och spridning av brand och brandgas inom byggnader, se figur 13 och 14.

Figur 13. Särskilda förutsättningar gällande skydd mot utveckling och spridning av brand och brandgas inom byggnader för Vk 3A

Sid 26 av 63

Figur 14. Särskilda förutsättningar gällande skydd mot utveckling och spridning av brand och brandgas inom byggnader för Vk 5B

Skydd mot brandspridning mellan byggnader

För att hindra att en brand ska sprida sig mellan byggnader ställer BBR krav på att byggnader ska utformas med tillfredställande skydd mot brandspridning mellan byggnader. Detta erhålls enligt allmänt råd om byggnader uppförs med ett avstånd som överstiger 8 meter mellan byggnader eller om yttervägg utförs så denna uppfyller högsta kravet för brandceller i respektive byggnad.

För småhus kan avståndet mellan byggnader dock understiga 8 meter och ändå uppfylla ett tillfredställande skydd mot brandspridning mellan byggnader under förutsättning att byggnaderna uppförs enligt tabell 5:611 i BBR, se figur 15.

Figur 15. Skydd mot brandspridning mellan småhus

Sid 27 av 63

Möjlighet till räddningsinsatser

Byggnader ska utformas så att räddningsinsatser är möjliga att utföra med tillfredställande säkerhet.

Eftersom en räddningsinsats både kan vara utvändig och invändig ställs vissa krav på hur invändig räddningsinsats ska kunna säkerställas.

Oavsett vilken verksamhet som bedrivs i byggnaden ska det finnas en tillträdesväg för invändiga räddningsinsatser på varje plan. För byggnader eller lokaler i verksamhetsklass 5B ska dessutom längden på tillträdesvägarna begränsas på varje våningsplan och avståndet mellan närmaste trapphus eller motsvarande angreppspunkt och den mest avlägsna delen i ett utrymme bör inte överstiga 50 meter, för att beakta räddningspersonalens möjlighet till insats.

Sid 28 av 63

Related documents