• No results found

Biblioteksverksamhet

Nuläge

Folkbiblioteksverksamheten regleras i Bibliotekslagen (1996:1596) och har till uppgift att främja intresse för läsning och litteratur, information, upplys-ning och utbildupplys-ning samt kulturell verksamhet i övrigt. De ska även låna ut litteratur kostnadsfritt. Vissa grupper ska ägnas särskild uppmärksamhet, bl.a. barn och unga. Även det regionala uppdraget regleras i bibliotekslagen.

Regionbibliotekets uppgift är bl.a. att ansvara för biblioteks- och kompe-tensutveckling samt att bistå folkbiblioteken med kompletterande medieför-sörjning. En ny bibliotekslag föreslås träda i kraft den 1 juli 2013 och kan komma att förändra delar av både folkbibliotekens och regionbibliotekens uppgifter. Regional kulturplan för Skåne 2013-2015 utgör också den lag-stadgade regionala biblioteksplanen.

Biblioteken är närvarande i samtliga skånska kommuner: totalt finns drygt 160 folkbibliotek i Skåne. Biblioteksverksamheten omfattar ca 9 miljoner lån och ungefär lika många besök per år. Biblioteken är därmed vitala delar i den kulturella infrastrukturen och kan ytterligare utvecklas mot medborgar-nära kulturella noder, som är en förutsättning för att det skall utvecklas en levande och kreativ kultur i hela regionen.

Biblioteken möjliggör inte bara konsumtion av lokal och regional kultur utan är potentiella arenor för en utvecklad delaktighet, kulturellt, digitalt och demokratiskt.

Omvärldsförändringar inom kultur, information och lärande är omfattande och biblioteksservicen digitaliseras i snabb takt. En rad klassiska

biblioteks-tjänster såväl som ett brett spektrum av kulturella upplevelser erbjuds nu både fysiskt och virtuellt. Att medverka till att biblioteken utvecklas i sam-spel med dessa förändringar är en grundläggande uppgift för Region Skåne.

Utveckling

För att kunna svara på nya vanor och livsmönster och förbli en nödvändig aktör i det skånska mångkulturella och mångfacetterade landskapet bör bib-liotekens roll som öppna, fria platser dit alla känner sig välkomna stärkas.

Bibliotekens verksamhet, lokaler och tjänster bör bygga på, uppmuntra och stödja deltagande i både samhälls- och kulturliv.

Tillgänglighet

Att vara delaktig i kulturella processer behöver inte vara liktydigt med fy-siska besök. Bibliotekens verksamhet, arbetsmetoder och miljöer bör ut-vecklas och bli mer mobila för att kunna användas i ett föränderligt samhälle och för att kunna möta alla medborgare. Det gäller inte enbart de traditionel-la uppsökande verksamheterna, utan är ett ansvar för hetraditionel-la biblioteksverk-samheten. En närvaro i lokalsamhället utanför institutionen kräver utveckla-de eller nya arbetsmetoutveckla-der. Delregionernas arbete möjliggör en förbättrad resursanvändning. Här kan bokbussar och andra mobila enheter integreras på ett bättre sätt i utvecklingen.

Biblioteken som kulturhus

Region Skåne vill fokusera på utvecklandet av biblioteken som kulturhus.

Genom ett aktivt samspel med medborgarna och lokalsamhället stärks bibli-otekens roll och tillgänglighet som mötesplatser, fysiskt och digitalt. Med-borgaren skall kunna få kulturupplevelser och hämta information, kunna avnjuta och delta i kulturupplevelser och läroprocesser på plats och kunna skapa och producera konst, kultur och information. Verkstäder inom olika kultur- och lärområden bör vara ett naturligt inslag i ett modernt biblio-tek/kulturhus, t.ex. i samarbete med folkbildningen. Inte minst är det viktigt att skapa möten mellan det professionella kulturlivet och hela skalan av ak-tiviteter från amatörer och semiprofessionella. I arbetet med att utveckla biblioteken till kulturhus är det viktigt för biblioteken att skapa kontakter med näringsliv, civilsamhälle och forskning i kommunen.

Meröppna bibliotek

Det finns flera aspekter på biblioteken som lokala mötesplatser. Konkret innebär det bland annat att initiera, stödja och utveckla lokala projekt, till exempel i form av meröppna bibliotek. Ett meröppet bibliotek samspelar med moderna levnadsvanor och utnyttjar effektivare en befintlig resurs. Bib-lioteket blir också mera tydligt en tillgänglig resurs för medborgarna i det lokala samhället. Det är viktigt för den fortsatta processen mot allt fler mer-öppna bibliotek att denna process får sin teoretiska uppföljning.

Gemensam infrastruktur

Region Skåne ska tillsammans med kommunerna arbeta för en gemensam infrastruktur för media och information i Skåne. Utvecklingen är snabb och dynamisk och går mot ett gemensamt skånskt mediebestånd, via ett antal delprojekt. Utvecklandet av en ny regional mediestruktur skall baseras på målet att skånska medborgarna skall få en likvärdig tillgång till media. Ge-nom att utveckla mediaförsörjningsplaner, utveckla ansvarsfördelningen mellan den lokala, delregionala och regionala nivån och stimulera samord-ningen mellan offentligt finansierade bibliotek tas även de gemensamma resurserna tillvara på ett effektivt sätt.

Den nationella bibliotekskartan ritas om. Behovet av samordnande, ansvars-fördelning och utvecklande insatser ökas i det nätverk som bildas av Kung-liga biblioteket, Kulturrådet, region och länsbibliotek, universitets- och hög-skolebibliotek och folkbiblioteken.

Läsfrämjande

Bibliotekens arbetsuppgifter inom läsning, berättande och skrivande behö-ver omformuleras i skenet av utvecklingen. Området berör viktiga demokra-ti- och yttrandefrihetsaspekter och utvecklas idag med en hög grad av delak-tighet. Inte minst behövs en ny metodik inom läsfrämjande, litteraturför-medling/samtal och skapande verkstäder. En väg kan vara att utveckla nät-verk mellan förlag, bokhandel och bibliotek, men också med studieförbund.

Den digitala dimensionen kan också utvecklas – i förmedlingsarbetet med t.ex. digitala bokcirklar och i bestånd med e-böcker och annan digital media.

Skolbibliotek/Barn och unga

Den nya skollagen kräver nya insatser för skolbiblioteken. Ur ett regionalt perspektiv bör ett särskilt fokus läggas på de integrerade biblioteken. Sam-verkan med skolan om skolbiblioteken stimuleras genom att stödja samarbe-te och goda exempel.

Biblioteken har en lång och gedigen statistiktradition, men statistikens roll som utvecklingsfaktor behöver utvecklas.

Region Skåne vill

synliggöra bibliotekens roll i den regionala kulturella infrastrukturen

stimulera och utveckla metoder för att öka bibliotekens mobilitet

stimulera och stödja folkbiblioteken utveckling till att bli kulturhus

medverka till att det öppnas fler meröppna bibliotek och skapa förutsätt-ningar för bibliotek som är mer aktiva i lokalsamhället

stödja en ny regional mediesamverkan, för allas likvärdiga tillgång till media och information

stödja läsfrämjande insatser för barn och vuxna i form av samarbete mellan forskning/högskola, vård, skola och andra litterära nätverk

stimulera till att utveckla relationerna och öka samverkan mellan folk-biblioteken och andra områden inom samhällslivet, bl.a. med skolan

Related documents