• No results found

Nuläge

Skåne har ett stort utbud av bildkonst och form genom institutioner, fria aktörer, enskilda kulturskapare och organisationer. Tillsammans står dessa aktörer för ett omfattande och varierat utbud av bildkonst och form i hela regionen.

Region Skånes kulturnämnd har genom förstärkta och nya verksamhetsbi-drag fått en tydligare relation till operativa aktörer för dialog och gemen-samt utvecklingsarbete. Dessa nyckelaktörer är en förutsättning för fortsatt utvecklingsarbete inom infrastrukturen på området. Verksamheter som har förstärkts är konstnärliga kollektivverkstäder, institutioner, fria grupper, främjandeorganisationer, centrumbildningar samt olika nätverk.

Skåne är en stark bildkonstregion med verksamheter som också är uppmärk-sammade nationellt och internationellt. Inriktningen mot samtidskonst är tydlig. I Skåne finns ett flertal institutioner och kommunala konsthallar, fle-ra av dessa är bland de största i landet. I Skåne finns också en mångfald av privata aktörer såsom gallerier och curators- och konstnärsdrivna utställ-ningsrum inriktade på internationellt utställningsarbete och bildkonstper-formance. Några av dessa verksamheter har regionalt verksamhetsbidrag.

Institutioner med regionalt verksamhetsbidrag är bland andra Moderna Mu-seet Malmö, Wanås konst, Malmö Konstmuseum och Form/Design Center.

Varje år arrangeras välbesökta konstrundor, en av dessa verksamheter

erhål-ler regionalt verksamhetsbidrag med fokus att utveckla samverkan mellan konstrundorna i regionen.

Konstkonsulentverksamheten ingår i kultursamverkansmodellen som konst- och kulturfrämjande verksamhet. Verksamheten ska stärka konsten regionalt och verka för att det regionala kulturlivet speglar samhällets etniska och kulturella mångfald inom såväl utbud och publik som konstlivets utövare.

I Sverige finns ett flertal konstorganisationer som på olika sätt stödjer och arbetar för konstnärers arbets- och upphovsrättsliga behov. Konstorganisa-tioner med regionalt verksamhetsbidrag är Konstnärscentrum Syd och Konsthantverkcentrum Skåne. Det finns även ett antal konstfrämjande orga-nisationer i landet såsom Konstfrämjandet, vars avdelning i Skåne har regi-onalt verksamhetsbidrag, och Sveriges konstföreningar, vars förbundskansli finns i Skåne.

Utbildningsmöjligheter finns på både förberedande- och universitetsnivå.

Lunds universitet har sedan 2010 rätt att utfärda konstnärlig examen på forskarnivå. I Skåne finns ett stort antal yrkesverksamma konstnärer, närhe-ten till kontinennärhe-ten gör att många konstnärer väljer att bosätta sig här och ha regionen som bas för sitt professionella utövande.

Utveckling

Med en helhetssyn på konsten och dess relation till det övriga samhället ska bild- och formkonstens ställning i Skåne värnas och utvecklas. Det handlar både om att säkra institutionernas möjligheter att bedriva ett långsiktigt konstnärligt utvecklingsarbete inom ramen för sina uppdrag och att ge pro-fessionella kulturskapare bättre förutsättningar att skapa och tillgängliggöra bildkonst och form av hög kvalitet i hela regionen. Ledord för den fortsatta utvecklingen på bildkonst- och formområdet är tillgänglighet, förnyelse, kvalitet, likabehandling och mångfald. I utvecklingsarbetet med infrastruk-turen på området ingår att bredda intresset för bildkonst och form, stärka konstens ställning och främja samarbetet mellan utövare, institutioner och andra aktörer.

Tillgänglighet och samverkan

Tillgängligheten till institutionernas och den fria bildkonstens verksamheter ska öka genom samverkan med konstfrämjande verksamheter. Samverkan mellan institutioner, den fria bildkonsten och kommunerna ska utvecklas och samverkan mellan konst, konstförmedling och civilsamhälle ska för-stärkas.

Samverkan med andra samhällsområden, t.ex. näringsliv, skola, vård och omsorg har också bäring på bildkonst- och formområdets utveckling. Inom ramen för utvecklingsarbetet kring kulturella och kreativa näringar i regio-nen är det angeläget att beakta bildkonst- och formområdets särskilda vill-kor.

Barn och unga

Utvecklingsarbetet inrymmer att hitta vägar för konsten in i förskola, skola och högskola, att stärka konstnärer som söker sig till skolans område och lärare som söker sig till konsten. 2012 genomfördes en analys av det konst-pedagogiska fältet i Skåne vilken ligger till grund för kulturnämndens fort-satta satsningar på konstpedagogik genom regionala uppdrag för konstinsti-tutioner.

Strategiskt publikarbete

Genom stöd till och samverkan med nätverk för strategiskt publikarbete som sker på såväl regional som nationell och nordisk nivå utvecklas dialogen med befintliga och nya publikgrupper genom ökad kunskap om och intresse för samtidskonst, konsthantverk och form och design.

Konstnärlig utveckling

Region Skåne ställer krav på att de institutioner och fria aktörer som får regionalt stöd bedriver konstnärligt utvecklingsarbete. Gränsöverskridande projekt som blandar olika konstformer i nya uttryck och format ska fortsatt främjas. Medverkan i internationella nätverk och internationella utbyten stimuleras. Genom att verka för ökad kunskap kring det vidgade designbe-greppet synliggörs att området har utvidgats från att främst ha förknippats med utformning av bruks- och inredningsföremål, konsthantverk och grafisk formgivning till att även omfatta områden som samhällsbyggnad, stadsmiljö och hållbarhetsfrågor.

Villkor för konstnärligt skapande

MU (Medverkans- och Utställningsersättning) är samlingsnamnet för det nya statliga ramavtalet för konstnärers medverkan och ersättning vid utställ-ning som började gälla den 1 januari 2009. Implementering av MU-avtalet ska ske genom informations- och utbildningsinsatser och genom villkor för verksamhetsbidrag från och med 2013. Betydelsen av konst i offentliga rum och miljöer ska lyftas även utifrån ett stadsplaneringsperspektiv genom in-formations- och utbildningsinsatser. MU-avtalet och 1%- rekommendatio-nen är två centrala frågor för att förbättra villkoren för konstnärligt skapan-de.

Forskning och utveckling

Kunskapsbasen om aktuell forskning inom exempelvis kommunikation, konstpedagogik och marknadsföring stärks inom publika verksamheter.

Kulturnämndens relationer med universitet och högskola och mötet mellan konst- och kulturpolitik genom kompetens- och kunskapsutbyten utvecklas.

Kompetensutveckling är en förutsättning för konstnärlig utveckling och för-nyelse och konferenser och samrådsträffar ger möjligheter till kunskapsut-byte.

Region Skåne vill

genom att verka för att MU-avtalet tillämpas och att

1%-rekommendationen vid nybyggnation gällande konstnärlig gestaltning tillämpas, förbättra villkoren för konstnärigt skapande

verka för ökad kunskap kring det vidgade designbegreppet

stärka mötet mellan konst, kreativa näringar och näringsliv

främja internationellt utbyte och samarbete

stimulera konstnärlig utveckling

fortsätta utvecklingsarbetet inom det konstpedagogiska fältet

verka för ökad tillgängligheten till institutionernas och den fria bildkons-tens verksamheter

utveckla samverkan mellan institutioner, den fria bildkonsten och kom-munerna i Skåne

stärka forskningsförankringen i institutionerna, bl.a. inom det konstpe-dagogiska fältet

Related documents