• No results found

Nuläge

Skåne står inför stora utmaningar. En av de främsta utmaningarna är integra-tionsfrågan. Sverige är Europas tredje största asylland och huvuddelen av de asylsökande kommer till Skåne. Invandringen förändrar villkoren för dem som redan bor i regionen och är en stor omställning för dem som kommer till en helt ny tillvaro. Skåne av idag rymmer genom sina invånare många olika kulturarv. Att med respekt och i dialog lyfta kulturarvsfrågor är en stor utmaning för kulturarvsaktörerna. De regionala kulturarvinstitutionerna med bidrag från Region Skåne är Regionmuseet i Kristianstad/ Landsantikvarien i Skåne, Malmö Museer, Kulturhistoriska föreningen för Södra Sverige, Fredriksdals museer och trädgårdar samt Österlens museum, Uppåkra Arke-ologiska Center, Regis, Lunds universitets historiska museum och slutligen Medicinhistoriska museerna i Lund och Helsingborg. De kulturarvsförbund som har regionalt bidrag från Region Skåne är Skånes Hemslöjdsförbund, Skånes Hembygdsförbund, Skånes Arkivförbund och Skånes Näringslivsar-kiv.

I en nutid som kan beskrivas som ett höghastighetssamhälle sker samhälls-utveckling i ett rasande tempo. Information kan nås genom flera olika kana-ler och då fungerar de regionala kulturarvsinstitutionerna och förbunden som viktiga kunskapsbanker och mötesplatser. De står dock inte ensamma och oemotsagda utan medborgaren har en uppsjö av olika möjligheter att skapa sig en uppfattning av det förflutna.

Kulturarvssektorn har en tydlig uppgift i arbetet med integration och spelar därmed en viktig roll i samhällsutvecklingen. I synnerhet för medborgarnas möjligheter till identitetsbyggande och förståelse för sin samtid. Kulturarvs-området har en viktig funktion att göra sambanden mellan det som varit och det som är nu, begripligt. De skånska museerna, arkiven, hembygdsföre-ningarna och hemslöjdskonsulenter är viktiga aktörer i detta arbete. Det är av stor vikt för människor att förstå, känna sig delaktiga och kunna påverka sin vardag för en ökad livskvalitet. Genom att stärka medborgarnas kritiska tänkande och skapa ett förhållande till historiebruk kan kulturarvssektorn bidra till integration.

Utvecklingsarbetet inom kulturarv och livsmiljö på Region Skåne regleras av flera styrinstrument. Under 2012 tar Region Skånes kulturnämnd fram en kulturarvsstrategi och därtill verkar Region Skånes Regionalt Utvecklings-program för Skåne 2009-2016 med olika infallsvinklar som påverkas genom olika sektorsprogram som Grönstruktur i Skåne – Strategier för en utveck-lad grön struktur och Strukturbild för Skåne. Europarådets Europeiska land-skapskonvention ratificerades i Sverige 2011 och är ytterligare ett viktigt dokument vars intensioner ska beaktas i samhällsplaneringen. Konventio-nens mål är en rikare livsmiljö där alla kan delta i utformningen. Dessutom har de statliga aktörerna sina vägledande dokument: Tänka i tid (Riksantik-varieämbetet) och Skånes kulturmiljö profil (Länsstyrelsen i Skåne Län).

Utveckling

Kultur ger människor möjlighet att påverka, ifrågasätta och förändra. Kul-turarvssektorn har förutsättningar att bidra i det gemensamma arbetet att skapa en hållbar utveckling. Kulturarvsinstitutionerna, hemslöjds-, hem-bygds- och arkivförbunden och kulturarvsföreningar är samhällsaktörer som kan medverka till en ökad social och kulturell delaktighet samt ökat infly-tande som motverkar utanförskap och ohälsa. Utifrån detta preciseras det regionala uppdraget under planperioden.

Region Skåne vill utveckla regionala roller för kulturarvsinstitutionerna, hemslöjds-, hembygds- och arkivförbunden och hur de ska vara en resurs för kommunal nivå. Detta kan ske genom ökat samarbete mellan kommu-nerna, civilsamhället, kunskapsnätverk och ideella krafter inom kulturarvs-sektorn. Region Skåne ser det som strategiskt viktigt att verka för ett ökat samarbete mellan kulturarvsektorn och övriga samhällssektorer. Kultur-nämnden lägger därför särskild vikt vid att skapa förutsättningar för att kul-turarvsaktörerna i sina regionala roller utifrån detta perspektiv kan förnya sina insatser inom kulturarvsområdet.

Kulturmiljö

Region Skåne vill att Landskapskonventionen och dess innebörd implemen-teras i samhällsplaneringen. Det regionala kulturmiljöarbetet är en viktig ingång i samhällsplaneringen. Länsstyrelsen har det statliga ansvaret medan

Landsantikvarien tillsammans med de tre regionmuseerna har en särskild roll i stödet till kommunerna i arbetet med att ta fram översiktsplaner.

Region Skåne samordnar sina utvecklingsresurser i en destinationsplattform.

Genom destinationsplattformen effektiviseras det interna arbetet och om-världsbevakningen för att stärka ekonomiska satsningar och öka synergief-fekterna mellan verksamhetsområden. Destinationsplattformen tydliggör samarbetsmöjligheter för kulturarvssektorn i gränssnitten till turism, kultu-rella näringar, upplevelseindustrin och miljöarbete.

Tillgänglighet

Arbetet med att göra kulturarvet tillgängligt och synligt behöver utvecklas.

Att ge fördjupade upplevelser av vårt kulturarv är ett demokratiskt åtagande om ökad social och kulturell delaktighet. Kulturarvs- och kulturmiljösektorn är inne i ett skede av snabb teknisk utveckling. Genom att stödja projekt och verksamheter som arbetar aktivt med digital visualisering kan förutsättning-ar skapas för ett vidgat deltagande. Digital visualisering hförutsättning-ar också ett till-gänglighetsperspektiv. Det immateriella kulturarvet har stor potential att utvecklas i en digital miljö. I Skåne finns flera exempel på kulturmiljöer med kapacitet att utvecklas till intressanta besöksmål genom visualisering.

Barn och unga

För våra barn och unga är det viktigt att på olika sätt kunna förstå och tolka sin samtid och sig själva. Demokrati och människors lika värde är värde-ringar som behöver grundläggas och befästas på flera olika sätt. Kulturarvs-institutionerna, hemslöjds-, hembygds- och arkivförbunden och kulturarvs-föreningar är verksamheter som kan ge barn och unga viktiga nycklar för detta. Det är prioriterat att utveckla metoder, samverka med forskningsinsti-tutioner och ta del av andras och förmedla egna erfarenheter och kunskaper för att ge barn och unga upplevelser som stärker deras empati och demokra-tiska förmåga. Det är en utmaning att framöver nå ut med den kunskap och kompetens som verksamheterna har och den kulturpedagogiska verksamhe-ten är ett viktigt verktyg som ska utvecklas och utnyttjas för detta. Samver-kan inom kulturarvssektorn är viktig och det är viktigt att även hitta andra kompetensarenor som sysslar med förmedling på olika sätt för att stärka den egna utvecklingen inom kulturpedagogiken. Kulturarvsinstitutionerna och förbunden fungerar även som en arena för möten med andra aktörer som t.ex. konstnärer, musiker, skådespelare och pedagoger från skolor och folk-bildning.

Uppföljning/Forskning

Region Skåne kommer under planperioden att ha fokus på den analys verk-samheterna gör av sitt utvecklingsarbete. Region Skånes måste i samarbete med andra, främst forskningsvärlden, utveckla metoder för att belysa effek-ter av kulturpolitiska mål och priorieffek-teringar. Analyser av regionala satsning-ar hsatsning-ar hittills baserats på kvantitativa metoder men kulturpolitiska effekter

kan inte bara förstås utifrån kvantitativa data utan Region Skåne måste ut-veckla kunskapen om kvalitativa data.

Region Skåne vill

• att kulturarvsaktörerna ska ge barn och unga bättre möjligheter att förstå det samhälle och den värld vi lever i

• att kulturarvsaktörerna ska vara tillgängliga för fler

• att de regionala kulturarvsförbunden och -institutionerna ska stödja de kommunala kulturarvsaktörerna

• att museer och kulturarvsföreningar ska samverka närmare i sam-hällsplanerande funktioner för att verka för en god livsmiljö

• att destinationsplattformen ska tydliggöra samarbetsmöjligheter för kulturarvssektorn med turism, kulturella näringar, upplevelseindu-strin och miljösektorn

Related documents