• No results found

Samverkan mellan Region Skåne och staten

Utöver de statliga medel som fördelas av Region Skåne, fördelar staten yt-terligare medel till kulturutveckling i regionerna. Kulturrådet och Region Skåne för en dialog kring dessa resurser.

Länsstyrelsen i Skåne län och Region Skåne tecknade 2007 ett samarbetsav-tal i syfte att förstärka och utveckla samverkan inom en rad områden, där-ibland kulturarv och kulturmiljö och tydliggöra roll- och ansvarsfördelning-en när det gäller kulturmiljöfrågor mansvarsfördelning-en de gemansvarsfördelning-ensamma beröringspunkter-na, förutom just kulturarv och kulturmiljövård, är flera. Bland dessa märks särskilt kulturturism och landsbygdsutveckling.

Region Skåne har också en dialog med det statliga samverkansrådet, som består av nio statliga kulturmyndigheter via Kulturrådet. Ett särskilt fyra-årigt samarbetsavtal är upprättat med Riksantikvarieämbetet och kommer under planperioden att undersöka möjligheterna till liknande avtal med andra statliga myndigheter.

7 UPPFÖLJNING OCH UTVÄRDERING

Uppföljning och utvärdering av kulturplanen följer budget och verksam-hetscykeln och baseras på observation, reflektion och interaktion. En stor del av styrningen i offentlig sektor sker genom lärande uppföljning bl.a.

med hjälp av så kallad programteori, som innehåller en modell över hur en verksamhet ger upphov till ett observerat eller önskat resultat. Det är med andra ord ett instrument för att förklara och förstå de resultat som fram-kommit. Kulturnämnden vill öka kunskapsproduktionen med den praktiska användningen av resultatet i centrum och tanken är att kunskapen om ut-vecklingen av kulturplanen ska komma verksamheter och medborgare till-godo.

Uppföljning av verksamhetsinnehållet

Ett kraftfullt verktyg för att samla in kvantitativa data finns i den s.k. Kul-turdatabasen.se. Verktyget, framtaget av Region Skåne, ser ut att bli gemen-samt för flera av Sveriges regionala aktörer och har standardiserade kriterier för kulturstatistik. Tillsammans med det nationella användarnätverk som etableras, kan det därmed komma att utgöra en plattform för både regional och nationell jämförelse.

En skiljelinje i uppföljningsarbete går mellan processanvändning och an-vändning av slutsatser. Som en del av framför allt den kvalitativa uppfölj-ningen kommer en intern kvalitetsgrupp att etableras med uppdrag att lö-pande följa utvecklingen, främst av verksamhetsbidragen. Parallellt kommer ett utvecklingsarbete att genomföras för att åstadkomma relevanta indikato-rer för målstyrning och nyckeltal för resultatmätning. Detta utgör centrala delar i arbetet med att skapa underlag för Region Skånes kulturpolitiska prioriteringar och beslut. På ett nationellt plan ska Statens kulturråd utveckla kvalitetsarbetet och kulturnämnden kommer att följa detta för att med ett skånskt perspektiv kunna utveckla verksamheter och kulturpolitik regionalt.

Ett särskilt fokus kommer att läggas på analys och utvärdering av kultur-nämndens insatser för utvecklingen av kultur för barn, unga och unga vux-na, vilket också inrymmer frågor om utvärdering och analys generellt gäl-lande målgruppen, men även kopplat till deltagarinflytande och deltagarkul-tur.

Analys och uppföljning kommer att göras av bidragsmottagares miljöarbete.

Verksamheter som helt eller delvis finansieras av Region Skåne ska ta an-svar för sin miljöpåverkan och bidra till att miljöpolicy och miljömål upp-nås.

Uppföljning av medborgarperspektivet

Med bakgrund i den 2012 genomförda undersökningen av kulturvanor i Skåne kommer kulturnämnden att vinna en ökad insikt i medborgarnas

nytt-jande av kulturlivet och det egna skapandet. Med hjälp av insatser från Lunds universitet kommer analysen av kulturvaneundersökningen att för-djupas under perioden och göra det möjligt att genomföra justeringar av kulturnämndens insatser. Inom ramen för det uppdrag Beredningarna för medborgadialog har av regionfullmäktige kan dialogen med medborgarna komma att breddas och fördjupas ytterligare.

Utvärdering av kulturplanens effekter

De långsiktiga effekterna av kulturplanen kommer delvis att stödja sig på resultaten av uppföljningsarbetet, men kommer också att kräva ytterligare kvalificerad analys och forskning. Genom ett nära samarbete med kulturpo-litisk och annan samhällsforskning vill kulturnämnden få en mer samlad bild av kulturplanens effekter på lång och medellång sikt.

Resultaten kan komma att återkopplas genom återkommande seminariebe-handling och strategisk dialog med medborgare och företrädare för kommu-ner och kulturverksamheter. En bra grund för att hitta former för utvärdering av kulturplanen har redan idag lagts i det strukturerade samarbete som ut-vecklats med skånska universitet och högskolor men även med andra aktörer på nationell nivå.

Det nationella ansvaret för att utvärdera och följa upp de långsiktiga effek-terna av samverkansmodellen åligger Myndigheten för kulturanalys.

8 BILAGA

Regionala verksamheter

Huvudparten av Region Skånes kulturbudget betalas ut som verksamhetsbi-drag till ett antal kulturaktörer av regional betydelse. Dessa utgör en viktig del av den kulturella infrastrukturen och kulturskaparnas arbetsmarknad i Skåne. Många av dem är också viktiga för den kulturdrivna näringslivsut-vecklingen, t.ex. turismen. Nedan följer en kortfattad beskrivning av några av dem.

Teater och dans

Malmö Opera och Musikteater ägs till 90 procent av Region Skåne och till 10 procent av Malmö Stad. Malmö Operas kärnverksamhet är att spela ope-ra i hela dess bredd. Genom en verksamhet som kännetecknas av hög konst-närlig kvalitet ska man främja, stärka och utveckla opera och musikdrama-tisk verksamhet samt kunna hävda sig mot andra scener nationellt och inter-nationellt. Utöver detta ska Malmö Opera bedriva barn- och ungdomsverk-samhet genom föreställningsverkungdomsverk-samhet och pedagogiskt arbete på Opera-verkstan, konsertverksamhet samt regional turnéverksamhet.

Malmö Stadsteater ägs av Malmö Stad. Teatern ska bedriva teaterverksam-het på hög konstnärlig nivå med huvudsaklig inriktning på dramatisk teater samt främja konstnärlig förnyelse bl a genom framförandet av nyskriven dramatik Med utgångspunkt i en egen ensemble strävar man efter att bli en angelägenhet för alla Malmöbor. Turnéer görs i första hand inom den egna kommunen och då främst till skolorna.

Helsingborgs Stadsteater drivs i bolagsform och ingår i Helsingborgs stads koncernbolag. Teatern ska bedriva teaterverksamhet på hög konstnärlig nivå med huvudsaklig inriktning på dramatisk teater samt främja konstnärlig för-nyelse bl.a. genom framförandet av nyskriven dramatik. Teatern arbetar aktivt för att nå teaterovana publikgrupper. I det arbetet är teaterns ambition att också stimulera till eget skapande.

Skånes Dansteater ägs till 90 procent av Region Skåne och till 10 procent av Malmö Stad. Dansteatern ska bedriva dansverksamhet främst genom egen ensemble, producera, främja och stärka dansverksamheten i regionen samt genom en verksamhet som kännetecknas av hög kvalitet kunna hävda sig mot scener såväl nationellt som internationellt. Dansteatern är den största fristående dansinstitutionen i Sverige. Varje år ska tre huvudproduktioner tas fram, varav en i samarbete med Malmö Opera och dess orkester samt en för de mindre scenerna i regionen.

Den fria scenkonsten inom teater, dans och nycirkus

Skåne har ett trettiotal professionella fria teatergrupper med hemvist på ett tiotal olika orter i regionen och med ett brett utbud av kvalitativ vuxen-, barn- och ungdomsteater. Flera av de större grupperna turnerar i Skåne och spelar nästan uteslutande för en ung publik. I Skåne finns också en rad expe-rimentella teatergrupper som arbetar med nya uttrycksformer. De senaste åren har nycirkus bildat en plattform i regionen. Verksamheten riktar sig främst mot barn och unga.

I Skåne finns det ett tiotal verksamma professionella

koreogra-fer/dansgrupper varav två grupper med kontinuerlig verksamhet. Övriga arbetar i projektform. Både experimentella och mer traditionella inriktningar finns representerade och en stor del av verksamheten riktas mot barn och unga.

Skånes Danskollegium samlar ett antal organisationer inom dansområdet från såväl institution som det fria danslivet. Samarbete sker inom gemen-samma intresseområden som exempelvis internationella koreografvistelser med stöd från Konstnärsnämndens Internationella Dansprogram.

Dansstationen är en ideell förening och ska genom Turnékompaniet bedriva producerande och turnerande verksamhet. Dansstationen ska vidare ansvara för SALTO! och subventioner av föreställningar förmedlade inom ramen för festivalen, samt arrangera dansgästspel på Palladium, Malmö, samt inom Dansnät Sverige.

Danscentrum Syd är en intresseorganisation för professionella inom dans-området. Genom förmedling, stöd och samordning ska de säkerställa ett utbud med professionell dans av hög kvalitet i hela Skåne. Verksamheten inkluderar förmedling av dansproduktioner, daglig träning för professionella dansare och tillhandahållande av repetitionslokaler. Dessutom anordnas workshopar och vidareutbildning.

Teatercentrum Södra regionen är en intresseorganisation för fria professio-nella teatergrupper i Skåne som genom förmedling, stöd, samordning och utveckling ska säkerställa ett professionellt teaterutbud av hög kvalitet i hela Skåne, arrangera workshops och vidareutbildning m.m. Teatercentrum Söd-ra regionen förfogar också tillsammans med Danscentrum Syd över en tek-nikpool för uthyrning av teknik.

Riksteatern Skåne är en riksteaterförening med 25 lokala teaterföreningar.

Som samverkansorgan för de skånska scenkonstarrangörerna har Rikstea-tern Skåne till uppgift att verka för ett starkt arrangörsnät samt främja och utveckla scenkonsten i Skåne. På Region Skånes uppdrag fördelar Rikstea-tern Skåne arrangörsstöd och subventioner till förskolor, skolor och arrangö-rer för deras inköp av teater- och dansföreställningar.

Scenkonstbiennalen bibu.se ägs av Teatercentrum och Svenska ASSITEJ.

Biennalen arrangeras i Lund och är en av landets största mötesplatser med, för och om professionell scenkonst som vänder sig till barn och unga. Mål-gruppen är scenkonstnärer, arrangörer, lärare/pedagoger och kulturadminist-ratörer som erbjuds juryvalda svenska och internationella föreställningar, seminarier, föreläsningar och workshops.

Inkonst är en ideell förening som i huvudsak finansieras av Malmö stad, Region Skåne och staten. Inkonst är ett mångdisciplinärt kulturhus i Malmö med arenor för nationella och internationella scenkonstnärer, musiker, för-fattare, filmare och kulturarrangörer. På gästspelscenen presenterar Inkonst internationell och nationell tvärkonstnärlig och gränsöverskridande samtida scenkonst av hög kvalitet.

Musik

Musik i Syd är ett aktiebolag bildat av två stiftelser, Musik i Skåne och Mu-sik i Kronoberg. Bolaget bedriver huvudsakligen verksamhet i Skåne och i Kronoberg. Musik i Syd ska genom produktion, förmedling, stöd och sam-ordning säkerställa ett professionellt musikliv av hög kvalitet i hela Skåne.

Genom samverkan med kommuner, arrangörer m.fl. ska Musik i Syd skapa möjligheter till arbetstillfällen för yrkesverksamma musiker, bedriva ett för-djupat utvecklingsarbete vad gäller barn och unga, främja och utveckla fes-tivalverksamheten inom regionen, bedriva musikverksamhet inom vård och omsorg samt främja internationellt utbyte.

Malmö Symfoniorkester är en fullstor symfoniorkester med 97 musiker som ägs av Malmös stad. Orkestern ska bedriva musikverksamhet på hög konst-närlig nivå med huvudsaklig inriktning på symfonisk musik samt främja konstnärlig förnyelse bl.a. genom framförandet av nyskriven musik. Genom att samarbeta med dataspelsindustrin når symfoniorkestern nya publikgrup-per. Vid årsskiftet 2014/2015 flyttar orkestern in i Malmös nya konsert- och kongresshus, KKH.

Helsingborgs Symfoniorkester är en mindre symfoniorkester med 61 musi-ker som ägs av Helsingborgs stad. Orkestern ska bedriva musikverksamhet på hög konstnärlig nivå med huvudsaklig inriktning på symfonisk musik samt främja konstnärlig förnyelse, bl.a. genom framförandet av nyskriven musik. En stark konstnärlig utveckling har medfört internationell uppmärk-samhet och även lett till samarbeten med skivbolag och turnéarrangörer.

Det fria musiklivet i Skåne är mångfacetterat och många professionella fri-lansmusiker är bosatta i regionen. Genom närheten till Danmark och övriga Europa öppnar sig en stor arbetsmarknad. Många arbetstillfällen skapas också genom Musik i Syds verksamhet. I regionen finns ett antal arrangörs-föreningar, kammarmusikarrangörs-föreningar, jazzföreningar/klubbar och andra mu-sikföreningar som spelar en viktig roll på mindre orter, där de ofta står för

utbudet av professionell musik. I Helsingborg och i Malmö finns även sce-ner för världsmusik och i Lund och Malmö finns scesce-ner för rock och pop.

Till det fria musiklivet i Skåne hör också ett brett utbud av festivaler, några med såväl nationell som internationell betydelse, liksom ett mycket aktivt körliv.

Bildkonst och form

Form/Design Center är en ideell förening som finansieras av Malmö stad, Region Skåne och staten. F/DC är en arena för publika presentationer, ut-ställningar, debatter, föreläsningar och möten om form, design och arkitek-tur. F/D C är samarbetspart för Skånes 33 kommuner och navet i ett design-nätverk kring samhällsutveckling i kombination med det vidgade designbe-greppet. F/D C arbetar för att utveckla området för designpedagogik.

Malmö konstmuseum tillhör Malmö stad och dess kulturförvaltning. Museet har en samling med ca 40 000 verk från 1500-talet fram till idag. Museet ska i sitt utställningsarbete presentera samlingarna med utgångspunkt i ett sam-tidsperspektiv, tillgängliggöra samlingarna utanför själva museet, såväl re-gionalt, nationellt som internationellt. Museet samlar aktivt på nordisk sam-tidskonst.

Moderna Museet Malmö är en del av statliga Moderna Museet och finansie-ras till lika delar av Malmö stad, Region Skåne och staten. Museet bedriver självständigt utställningsprogram i samarbete med såväl Moderna Museet som med egna internationella partners och visar samtidens mest betydande konstnärer, moderna klassiker samt ett urval ur Moderna Museets samling från 1900-talet och framåt. Museet bedriver pedagogiska program däribland Zon Moderna, som riktar sig till gymnasieungdomar i regionen. Moderna Museet Malmö arbetar aktivt med att utveckla och utöka sitt pedagogiska arbete mot nya målgrupper.

Wanås konst är en stiftelse. Wanås konst bedriver publik utställningsverk-samhet på hög internationell nivå som är samtida, global, lokal och grön.

Genom strategiskt publikarbete utgör Wanås konst en länk mellan samtids-konst och omgivande samhälle. Wanås samtids-konst arbetar aktivt med att utveckla och utöka sitt pedagogiska arbete mot nya målgrupper.

Konstnärliga kollektivverkstäder är en grundförutsättning för konstnärlig praktik. I skåne finns fyra kollektivverkstäder som uppbär regionalt verk-samhetsbidrag: KKV Monumental, KKV Grafik Malmö, KKV Textiltryck Malmö och Mediaverkstaden Skåne. Verkstädernas uppgift är att vara en resurs för Skånes yrkeskonstnärer och närliggande yrkeskategorier, vara naturliga mötesplatser för konstnärligt arbete i regionen samt stimulera konstnärlig utveckling. KKV Monumental ska dessutom ansvara för nätver-ket för konstnärliga kollektivverkstäder i Skåne samt vara en mötesplats som erbjuder anslutna medlemmar och organisationer rum för sammanträ-den, projektmöjligheter samt stöd i ekonomiska och administrativa frågor.

Mediaverkstaden Skåne ska även vara en resurs för Skånes kulturtidskrifter och småförlag vad gäller grafisk produktion och redaktionsplats.

Konstnärscentrum Syd är en intresseorganisation för professionella inom bildkonstområdet. Konstnärscentrum Syd arbetar med offentlig konst, dels i form av uppsökande verksamhet emot Skånes kommuner och den privata byggsektorn, dels i form av utbildningsinsatser för konstnärer.

Konsthantverkscentrum Skåne är en intresseorganisation för professionella inom konsthantverksområdet som främjar svensk nutida konsthantverk och verkar för vidgad publikkontakt. Verksamheten bedrivs utifrån två parallella perspektiv: konsthantverket som näring och nutida konstform.

Konstfrämjandet Skåne är en organisation som arbetar med konstbildning och utgör med fokus på publikarbete en länk mellan samtidkonst och omgi-vande samhälle. Konstfrämjandet Skåne ansvarar för att samordna bild-konst- och formutbudet i Skåne i en digital plattform.

Den fria bild- och formkonsten i Skåne består bl.a. av ett flertal kommunala konsthallar. Flera av dessa är bland de största i landet och bedriver utställ-ningsverksamheter som är angelägna lokalt, regionalt, nationellt och interna-tionellt. Det finns även curators- och konstnärsdrivna utställningsrum med uppmärksammade verksamheter inriktade på internationellt utställningsar-bete och bildkonstperformance. I Skåne förstärks konstfältet av flera privata aktörer. Ett stort antal gallerier är etablerade i regionen. Varje år arrangeras dessutom ett stort antal välbesökta konstrundor. Utbildningsmöjligheter er-bjuds på både förberedande- och universitetsnivå. Lunds universitet har se-dan 2010 rätt att utfärda konstnärlig examen på forskarnivå. Skåne är en region med ett mycket stort antal professionellt verksamma bild- och form-konstnärer. I regionen är det möjligt att gå från att vara intresserad av konst till att genom utbildning verka inom det professionella fältet med regionen som bas för sin verksamhet. Ett stort antal konstnärer upplever att regionen är en intressant plats att verka i och från. Närheten till kontinenten gör att många konstnärer väljer att bosätta sig här.

Film och rörlig bild

Film i Skåne är ett av landets regionala resurs- och produktionscentrum.

Film i Skånes verksamhet består av filmkulturell verksamhet, som sieras av kulturnämnden, samt spelfilms- och TV-produktion som delfinan-sieras av den regionala tillväxtnämnden. Film i Skåne är ett regionägt bolag som fungerar som resurs inom hela filmområdet gentemot kommuner och andra aktörer.

Filmcentrum Syd är ett resurscentrum med professionell teknik och hand-ledning som framförallt stödjer unga oetablerade kort- och dokumentärfil-mare. Filmcentrum Syd finns i Malmö.

BUFF Filmfestival är en årligen återkommande filmfestival för barn och unga, men fungerar också som en internationell mötesplats för bl.a. manus-författare, regissörer, producenter och filmpedagoger. Under en vecka i mars visas ett hundratal filmer och når en publik på ca 15 000 barn och unga.

Folkets bio har sin bas i Malmö och är dels en distributör av nationell och internationell kvalitetsfilm och dels en regional visningsaktör som sprider kvalitetsfilm i hela Skåne. Folkets bio arrangerar i samarbete med olika ak-törer en rad olika festivaler, mobila biografvisningar, men även utställningar och seminarier.

Utöver ovanstående finns ett antal andra filmfestivaler och visningsfönster som gemensamt erbjuder en stor variation och bidrar till att Skåne är en stark filmregion.

Litteratur

Författarcentrum Syd är en ideell förening för yrkesverksamma författare.

Författarcentrum Syd omfattar Skåne, Blekinge, Jönköpings, Kronobergs och Kalmar län och har 350 medlemmar. Föreningen verkar för att sprida skönlitteraturen i samhället och skapa möten mellan författare och läsare, framförallt genom litterära projekt och rådgivning till skolor, bibliotek och andra litterära aktörer.

Seriefrämjandet är en ideell förening som driver ett resurscentrum i Malmö med arbetsplatser och utbildningslokaler för professionella serietecknare.

Seriefrämjandet arrangerar även festivaler och utställningar samt förmedlar serietecknarkompetens till skolor och bibliotek.

I Skåne finns det ett antal olika författarscener och litteraturfestivaler. In-konst och Internationell författarscen på stadsbiblioteket i Malmö är ett par av dem. Litteraturfestivaler anordnas bland annat i Malmö, Lund och Kristi-anstad. Seriefrämjandet anordnar också seriefestivaler; vartannat år för barn och unga och vartannat år för vuxna

Bibliotek

Kultur Skåne har det statliga uppdraget att agera regionbibliotek i Skåne.

Uppdraget innebär till exempel ett ansvar för biblioteksutveckling, kompe-tensutveckling och kompletterande medieförsörjning för folkbiblioteken i Skåne.

Folkbildning

Samtliga tio studieförbund är verksamma i Skåne; ABF, Bilda, Folkuniver-sitetet, Ibn Rushd, Kulturens, Medborgarskolan, NBV, Studiefrämjandet, Vuxenskolan och Sensus. Varje studieförbund har sin egen profil och

ideo-logi med basen i de anslutna medlemsorganisationerna. Region Skåne läm-nar årligen ett anslag till studieförbunden till stöd för de regionala uppgif-terna som avser bl.a. utveckling och infrastruktur.

Skånes 17 folkhögskolor – varav flera har en kulturell profil – utgör en vik-tig lokal tillväxtfaktor och en självklar del i en vikvik-tig kulturell näringskedja för både bildning och kulturell utveckling. Inom flera kultur- och konstom-råden representerar skolorna verksamheter som anses ledande i Sverige.

Folkhögskolorna får bidrag från Region Skåne.

Kulturarvsinstitutioner

Regionmuseet Kristianstad har verksamheter i både Kristianstad och Lund. I Kristianstad finns huvudkontoret med filialer såsom film- och järnvägsmu-seum. Museets profilområden är kulturmiljövård; gränsområdet natur/kultur och regional utveckling. Regionmuseets chef är tillika landsantikvarie.

Landsantikvarien är remissinstans i kulturmiljöfrågor för Riksantikvarieäm-betet och Länsstyrelsen i Skåne. Landsantikvarien förser också Region Skå-ne med underlag för regioSkå-nens remissyttranden till kommuSkå-nernas översikts-planer.

Kulturhistoriska föreningen för södra Sverige (Kulturen, Lund) är ett fri-luftsmuseum med verksamhet i Lund och Östarp. Museet har omfattande samlingar av medeltida föremål och en kulturhistorisk samling från södra

Kulturhistoriska föreningen för södra Sverige (Kulturen, Lund) är ett fri-luftsmuseum med verksamhet i Lund och Östarp. Museet har omfattande samlingar av medeltida föremål och en kulturhistorisk samling från södra

Related documents