• No results found

Teater, dans och musik

Nuläge

Skåne har en utvecklad infrastruktur på teater-, dans- och musikområdet med institutioner, fria grupper, enskilda kulturskapare och arrangörer. Till-sammans står dessa aktörer för ett omfattande och varierat utbud av före-ställningar och konserter i hela regionen. Här finns ett antal konstnärliga utbildningar vid teater- och musikhögskolorna, folkhögskolor m.m. samt forskning inom scenkonstområdet vid universitet och högskola.

Institutionerna på scenkonstområdet har tydliga uppdrag: de ska bevara och levandegöra ett kulturarv, svara för kunskap, konstnärlig kvalitet, förnyelse och utveckling. Institutionerna garanterar en kontinuitet i utbudet inom re-spektive konstområde och kan i kraft av sin identitet och legitimitet locka såväl nationella som internationella konstutövare till regionen. De står också för en betydande del av arbetsmarknaden för professionella kulturarbetare.

Region Skåne är huvudman för tre av sju scenkonstinstitutioner: Malmö Opera och Musikteater, Skånes Dansteater och Musik i Skåne. Symfonior-kestrar och stadsteatrar med egen ensemble finns i såväl Malmö som Hel-singborg.

De fria grupperna är en viktig del av kulturlivet och bidrar till mångfald och konstnärlig förnyelse. I regionen finns ett stort antal fria teater-, dans- och musikgrupper som är pådrivande aktörer när det gäller att nå ut med produk-tioner till barn och ungdomar. Deras föreställningar produceras oftast för turné och når därmed en betydande del av Skånes barn och unga. Ett antal scenkonstgrupper med avancerad estetik och experimentellt inriktad tvär-konstnärlig verksamhet finns i Malmö. Ett nära förhållande mellan de fria scenerna och högskolornas utbildning och forskning bidrar till uppmärk-sammad utveckling och förnyelse av scenkonsten. I Malmö finns också flera fria gästspelscener, som Dansstationen och Inkonst.

Riksteatern Skåne är med sina 25 medlemsföreningar runtom i Skåne en viktig aktör för spridningen av scenkonst och kommer framöver att öka sitt samarbete med Teatercentrum Södra regionen och Danscentrum Syd.

Loka-la arrangörer, t.ex. jazz- och kammarmusikföreningar, står för ett omfattan-de utbud av professionell musik på mindre orter. Många professionella kul-turarbetare är bosatta i regionen, inte minst frilansande musiker, som har en stor arbetsmarknad genom närheten till Danmark och övriga Europa.

Utveckling

Scenkonstens starka ställning i Skåne ska värnas och utvecklas. Det handlar både om att säkra institutionernas möjligheter att bedriva ett långsiktigt konstnärligt utvecklingsarbete inom ramen för sina uppdrag och att ge det fria scenkonstlivet och de professionella kulturskaparna bättre förutsättning-ar att skapa och tillgängliggöra teater, dans och musik av hög kvalitet i hela regionen. Ledord för den fortsatta utvecklingen på scenkonstområdet är till-gänglighet, förnyelse, kvalitet och mångfald.

Tillgänglighet

En av scenkonstens stora utmaningar är att vidga deltagandet och att göra utbudet av professionell teater, dans och musik till en angelägenhet för fler människor, oavsett kön, ålder, bostadsort eller etnisk och kulturell bakgrund.

Det handlar dels om att nå nya publikgrupper och dels om att öka engage-manget och delaktigheten i kulturlivet. Att främja institutionernas och de fria gruppernas arbete för ett vidgat deltagande är därför en fortsatt priorite-rad uppgift. Den kunskap och erfarenhet om publikdialog som byggts upp hos flera av scenkonstens aktörer i Skåne ska tas tillvara och ett kulturpeda-gogiskt arbete inom teater, dans och musik utvecklas.

Kollektivtrafiken spelar en viktig roll för tillgängligheten till scenkonsten.

En kartläggning av tillgängligheten till regionens kulturinstitutioner – både scenkonstinstitutioner och museer – i relation till befintlig kollektivtrafik i Skåne har gjorts och kommer att utgöra ett underlag för det fortsatta utveck-lingsarbetet. Ett interregionalt samarbete mellan Skåne, Kronoberg och Ble-kinge kring tillgänglighet genom kollektivtrafik är under uppbyggnad.

Under de kommande åren ska nya modeller för att nå ut med föreställningar och konserter undersökas. De lokala arrangörerna har en avgörande betydel-se för ett brett och varierat utbud av teater, dans och musik i hela regionen.

Fr.o.m. 2012 har Riksteatern Skåne, Teatercentrum Södra regionen och Danscentrum Syd etablerat ett samarbete inom ramen för ett så kallat re-surscentrum. Syftet är att öka samarbetet mellan producenter och arrangörer, stärka infrastrukturen inom det fria dans- och teaterområdet, stärka arran-görsledet samt underlätta för arrangörer att ta emot turnerande föreställning-ar inom scenkonstområdet. Under 2013–2015 kommer utvecklingsföreställning-arbetet inom ramen för resurscentrum att utvecklas och fördjupas exempelvis ge-nom administrativa stödfunktioner för producentledet, tillgängliggörandet av föreställningar via digitala medier och utvecklandet av residens i samar-bete med kommunerna.

Malmö Symfoniorkester kommer i samarbete med Musik i Syd att pröva nya turnéformer utanför Malmö. Musik i Syd fortsätter att inom ramen för sitt uppdrag utforska delvis nya former för att nå ut med konsertupplevelser i hela regionen, bl.a. på orter där det idag inte finns ett fungerande arran-görsnätverk. Även Malmö Opera och Skånes Dansteater fortsätter att ut-veckla den regionala turnéverksamheten i syfte att öka tillgängligheten till opera/musikteater respektive samtida dans.

Barn och unga

Barn och unga är en prioriterad målgrupp för Region Skånes insatser på scenkonstområdet. I syfte att främja barns och ungas möte med scenkonst fördelar Riksteatern Skåne på Region Skånes uppdrag arrangörsstöd och subventioner till förskolor, skolor och arrangörer för deras inköp av teater- och dansföreställningar. För att bättre möta behoven hos arrangörer och sko-lor behöver kriterierna för subventioner av teater, dans och musik ses över och förtydligas. I det sammanhanget bör möjligheterna att utöka subventio-nerna till att även omfatta gymnasieskolan prövas.

Scenkonstbiennalen bibu.se är en nationell mötesplats som bidrar till ut-veckling och förnyelse av scenkonst för barn och unga. Syftet med bienna-len är bl.a. att synliggöra, utveckla och stärka positionerna för den scenkonst som speciellt riktar sig till en ung publik och möjliggöra erfarenhetsutbyte och kompetensutveckling. Inför 2014 års biennal ska möjligheterna att säkra finansieringen och en fortsatt utveckling av biennalen att utredas.

Infrastruktur dans

För att stärka utvecklingen av dans och dess möjligheter att nå ut i regionen behöver dansens infrastruktur utvecklas. Samarbetet inom resurscentrum för scenkonst och den där ingående danskonsulentverksamheten är ett led i detta arbete liksom de samverkansformer som finns mellan institution och fria dansaktörer. Förutom att stärka de befintliga organisationernas arbete och samverkan behöver strukturerna för dansens utveckling ses över. De perso-ner som utbildar sig inom dans söker sig till andra delar av landet eller till andra länder där danshögskolor finns. Det finns därför ett behov av en stärkt struktur kring forskning och utveckling inom dans i regionen där erfarenhe-ter från andra konstområden är viktiga.

Konstnärlig utveckling

Region Skåne ställer krav på att de institutioner och fria grupper som får regionalt stöd bedriver konstnärligt utvecklingsarbete, vilket bl.a. sker ge-nom framförandet av nyskrivna verk, hustonsättare, residens, mentorskap m.m. Gränsöverskridande projekt och produktioner, som blandar olika konstformer i nya uttryck och format ska fortsatt främjas. Medverkan i in-ternationella nätverk och inin-ternationella utbyten stimuleras.

Likabehandling – jämställdhet och mångfald

En viktig utvecklingsfråga för scenkonsten handlar om att utveckla metoder som främjar likabehandling i förhållande till tillgänglighet, genus samt kul-turell och etnisk mångfald. Behovet av att öka jämställdheten inom scen-konsten, i synnerhet på musikområdet, är stort. Genom villkor för bidrag, kompetensutvecklings- och uppföljningsinsatser vill Region Skåne verka för en långsiktig utveckling mot en mer jämställd scenkonstbransch. På samma sätt krävs insatser för att främja det mångkulturella samhällets uttrycksfor-mer som bidrar till att mångfalden i Skåne speglas i scenkonstinstitutioner-nas och det fria scenkonstlivets utbud, repertoar och publik.

Villkor för konstnärligt skapande

Många kulturarbetare i Öresundsregionen arbetar på båda sidor sundet och drabbas därmed av de problem som uppstår med olika skatte- och socialför-säkringssystem, a-kassetillhörighet m.m. Det är därför fortsatt viktigt att genom samarbete och opinionsbildning verka för att gränshinder undanröjs.

Det finns överlag ett behov av ökat samspel dels mellan kommun, region och stat, dels mellan olika politikområden (vad gäller t.ex. arbetsmarknad, näringsliv, utbildning) för att stärka grunden för professionell konstnärlig verksamhet inom alla konstområden och därigenom förbättra kulturskapar-nas möjligheter att verka i regionen. Arbetsmarknaden på scenkonstområdet, som i hög grad präglas av korta anställningsperioder, påverkas negativt av dagens pensionssystem, vilket drabbar framför allt dansare och sångare.

Villkoren för konstnärligt skapande är också beroende av möjligheter till kompetensutveckling. Inom såväl institutioner som det fria kulturlivet är dessa begränsade. I målsättningen att förbättra kulturskaparnas villkor är det viktigt att beakta behovet av kompetensutveckling på lång sikt.

Samverkan

Samverkan och dialog mellan institutioner/producenter, arrangörsled och kommuner kring turnéer/regional verksamhet behöver utvecklas. Det nära samarbete som institutionerna har både administrativt och konstnärligt ska stärkas. En struktur för gemensamma överläggningar mellan Region Skåne och kommunerna kring de samfinansierade scenkonstinstitutionerna införs och de regionala respektive lokala uppdragen utvecklas och förtydligas.

Samrådsformerna mellan regionen och den fria scenkonsten, liknande det kollegium som redan finns för de sju scenkonstinstitutionerna i Skåne, ut-vecklas. Samverkan mellan scenkonstens aktörer och forskningen vid uni-versitet och högskolor bör utvecklas, bl.a. inom det kulturpedagogiska fältet.

Samverkan med andra samhällsområden, t.ex. näringsliv, skola, vård och omsorg har också bäring på scenkonstens utveckling. Inom ramen för ut-vecklingsarbetet kring kulturella och kreativa näringar i regionen är det an-geläget att beakta scenkonstbranschens särskilda villkor.

Det internationella utbytet och samarbetet inom scenkonsten är omfattande, med turnéer, gästspel och festivaler. För scenkonstens utveckling i Skåne är det fortsatt viktigt att stödja uppbyggnad och medverkan i internationella

nätverk, utveckling av partnerskap för att utveckla EU-projekt samt kompe-tens-, metod- och erfarenhetsutbyte med parter i andra länder.

Region Skåne vill

verka för ökat deltagande i kulturlivet

öka tillgängligheten till institutionernas och den fria scenkonstens verk-samheter

stimulera konstnärlig utveckling

främja samverkan mellan institutioner, den fria scenkonsten och kom-munerna

stärka arrangörsledet och bl.a. utveckla och tydliggöra arrangörsstöd och subventionsmodeller samt främja dialogen mellan producent- och arran-görsled

stärka kopplingen mellan scenkonstaktörerna och forskningen, bl.a.

inom det kulturpedagogiska fältet

främja internationellt utbyte och samarbete på scenkonstområdet

Related documents