• No results found

Regional kulturpolitisk vision, mål, inriktning och prioriteringar

2.2.1 Kulturpolitisk vision

Region Skånes kulturpolitik ska bidra till ett dynamiskt, öppet och demokra-tiskt samhälle präglat av humanistiska värderingar och intresse för gårda-gens, dagens och morgondagens mångfald av uttryck. Kulturen ska upplevas som en kraft som skapar social gemenskap och bidrar till individens och samhällets utveckling och välfärd. Skåne ska framstå som en stark, öppen och innovativ kulturregion. Skåne ska vara en tillåtande och inkluderande region där alla känner sig välkomna. Kulturen ska vara en viktig och natur-lig del av samhällets utveckling och människors vardag.

2.2.2 Mål

De regionala kulturpolitiska målen utgår ifrån två perspektiv: verksamhets-perspektivet och medborgarverksamhets-perspektivet.

Skåne har ett rikt kulturliv av hög kvalitet med både bredd och spets.

Alla har möjlighet att ta del av Skånes kulturliv och kulturupplevelser.

Region Skåne ska verka för ett ökat kulturutbud av hög kvalitet i Skånes olika kommuner och delregioner samt på olika sätt bidra till att kultur görs tillgänglig i hela regionen. Det betyder att tillgängligheten blir avhängig den kulturella infrastrukturens flöde och dess verksamma delar ute i landskapet.

Fler oavsett individuella och geografiska förutsättningar ska ha tillgång till ett utbud som är brett och varierat. Kanaler för påverkan, en ökad brukardia-log samt bättre möjligheter till eget skapande ska utvecklas. Diabrukardia-logen kring

tillgänglighet och delaktighet bör utvecklas mellan kommuner och institu-tioner.

2.2.3 Strategisk inriktning

Region Skånes vision är ”Livskvalitet i världsklass”. Det är Region Skånes uppfattning att ett ökat deltagande i kulturlivet ökar medborgarnas välbefin-nande och bidrar till regionens utveckling. Den geografiska balansen och tillgängligheten är centrala utgångspunkter för den regionala kulturpolitiken.

Region Skånes kulturpolitiska ansvar är att göra kulturupplevelser tillgäng-liga för så många invånare och besökande som möjligt. Kulturen ska vara livskraftig i alla delar av Skåne och bidra till att ge människor en hög livs-kvalitet oavsett ålder, kön, sexuell läggning, könsidentitet/könsuttryck, funktionshinder, trosuppfattning och etnisk tillhörighet. Mångfalden i Skåne ska bejakas och ge avtryck i Öresundsregionen, nationellt och internatio-nellt. Förutsättningarna för eget skapande ska vara goda.

För att bidra till Skånes tillväxt och attraktionskraft har ett kulturliv präglat av öppenhet, jämställdhet och mångfald stor betydelse. Frågor som integra-tion, folkhälsa och livskvalitet blir allt viktigare. Ett rikt kulturliv, omsorg om natur och kulturarv, miljömedvetenhet och folkhälsoarbete är alla kom-ponenter i ett regionalt utvecklingsarbete. Ett aktivt miljöarbete ska bidra till att miljöpolicy och miljömål uppnås.

Starka kulturinstitutioner med ett öppet förhållningssätt till omvärlden vita-liserar kulturlivet i stort. En långsiktigt hållbar samhällsstruktur med ett starkt föreningsliv och ett stort ideellt engagemang utgör ett kitt i samhälls-bygget. Mötesplatser, tillgänglighet, samverkan mellan olika politikområden kan vara verktyg för att med kulturpolitikens hjälp bidra till Skånes bärkraft och balans.

Genom att initiera, samordna och sätta kulturfrågorna på dagordningen ska Region Skåne synliggöra och ge utrymme åt kulturen som utvecklingsfaktor i alla delar av samhället. Insikten om kulturens betydelse ska göra kulturpo-litiken till ett högt prioriterat politikområde i hela Skåne.

Konstnärens och det konstnärliga uttryckets frihet ska värnas och stödjas också när det utmanar och provocerar rådande normer. Detta är en förutsätt-ning för en dynamisk utveckling av hela kultursektorn.

2.2.4 Kulturpolitiska prioriteringar

För att nå de kulturpolitiska målen gör Region Skåne följande kulturpolitis-ka prioriteringar:

Stärkt kulturell infrastruktur

Med stärkt kulturell infrastruktur menas att utveckla kulturens delar, men också förbindelsen mellan delarna så att det blir resurser för varandra.

Förbättrade villkor för konstnärligt skapande

Med förbättrade villkor för konstnärligt skapande menas att finansiering, organisatoriska strukturer och möjligheterna till kompetensutveckling ska underlätta för professionella kulturskapare att skapa och livnära sig på konst och kultur. Möjligheterna att bedriva yrkesarbete i hela Öresundsregionen är en viktig aspekt av villkoren för konstnärligt skapande i Skåne.

Utveckling av kulturlivet med särskilt fokus på barn och unga Med utveckling av kulturlivet med särskilt fokus på barn och unga menas att kulturnämnden ska stimulera former för lokal utveckling av barn- och ung-domskultur, främja dialogen mellan skola, kulturliv och forskning samt ver-ka för kunsver-kapsuppbyggnad kring barn- och ungdomskultur.

Ökad samverkan mellan kultur och andra samhällsområ-den/politikområden

Med ökad samverkan mellan kultur och andra

samhällsområ-den/politikområden menas att kulturens roll inom områden som t.ex. vården, skolan, näringslivet och stadsplaneringen ska lyftas och utvecklas tillsam-mans med de aktörer som ansvarar för utvecklingen av dessa områden.

Stimulans av kulturdriven näringslivsutveckling

Med stimulans av kulturdriven näringslivsutveckling menas att förutsätt-ningarna för aktörer inom kulturella och kreativa näringar ska förbättras genom tvärsektoriellt samarbete för att stärka de lokala stödstrukturerna för dessa branscher. Det innebär också insatser för ökad innovationskraft genom att stimulera till samarbeten och mötesplatser mellan kulturlivets aktörer och näringslivets företrädare.

Stimulans av det interregionala, internationella och interkulturella samarbetet

Med stimulans av det interregionala, internationella och interkulturella sam-arbetet menas att det ska skapas resurser och kompetens för ett ökat kultu-rellt utbyte över både Skånes och kulturens gränser. Minoritetslagstiftningen ska beaktas.

Stärkt dialog inom kultursektorn

Med stärkt dialog inom kultursektorn menas att dialogen mellan kommu-nerna, institutiokommu-nerna, den fria sektorn och civilsamhället ska hitta tydliga

och ändamålsenliga former för att utveckla verksamheten genom att utnyttja de gemensamma resurserna bättre.

Stärkt kunskapsutveckling och forskning

Med stärkt kunskapsutveckling och forskning menas en starkare koppling mellan forskningen och såväl de kulturpolitiska prioriteringarna som den kulturella verksamheten.

3 UTVECKLINGSOMRÅDEN

Utifrån de kulturpolitiska utgångspunkterna och resultatet av samverkans-processen har ett antal utvecklingsområden identifierats. De regionala kul-turpolitiska prioriteringarna i kapitel 2.2.4 har varit den centrala utgångs-punkten för dialogen om kulturplanen med kommunerna och kulturlivet samt i bearbetningen av resultatet av dessa dialoger. Prioriteringarna slår igenom i olika grad under olika utvecklingsområden.

Related documents