• No results found

14. Bilagor

14.2 Bilaga 2

Förkortningar och förklaringar till olika begrepp som förekommer i samband med olika former av e-Learning, distansutbildning och lärplattformar.

Källa Wikipedia

API - API står för Application Programming Interface och innebär att ett system har ett gränssnitt (regler) som kan användas för att interagera med systemet.

App., applikation: mjukvaruapplikation som skapats för smarta telefoner, surfplattor och andra mobila enheter. Många är gratis men många har också en kostnad. Appar används inom alla områden, allt från att redigera foton, hantera dokument, mäta, informera, lokalisera etc. Mobila appar används allt oftare i lärande.

Augmented reality (AR); en direkt eller indirekt vy av en fysisk, verklig miljö vars delar är förstärkta (augmented) av datorgenererat ljud, video, grafik eller GPS-information.

Alltså en datormodifierad vy av verkligheten. Resultatet är en förstärkning av individens upplevelse av verkligheten. Google Sky Map är ett bra exempel på detta.

Håll smarttelefonen mot natthimlen, se himlen och namnen på stjärnorna och stjärnbilderna i mobilen.

Blended learning: en blandning av lärande i olika miljöer. Kombinerar

klassrumslärande med datorstött lärande. Innefattar även hög grad av internet och dator i klassrummet. Aktiviteter struktureras runt tillgång till nätbaserade resurser, kommunikation via t.ex. sociala medier och lärplattform. Kallas ibland hybrid learning Blogg: webbaserad dagbok med möjlighet för läsare att kommentera och delta på annat sätt än bara läsa. Många bloggar ägnas åt ett speciellt ämne, t.ex. mode och fungerar på så sätt också som marknadsföring (medveten eller omedveten). I bloggar kan även filmer, bilder och ljud läggas.

CMS - CMS står för Content Management System, och kan översättas med

informationssystem. Ett informationssystem hanterar och publicerar olika typer av informationsinnehåll, det vill säga elektroniska media. [2]

CRM - CRM står för Customer Relationship Management och är ett system som hanterar ett företags/organisations affärskontakter.

Community: individer interagerar via sociala media över runt ett gemensamt ämne eller intresseområde, möjligen med ett gemensamt mål. “Community of practice”, lärgemenskap, lärandenätverk.

Data mining: analysera insamlad information för att identifiera mönster i stora mängder samlad data.

Distansutbildning: se nätbaserat lärande, flexibelt lärande

e-Learning: lärande som erbjuds helt eller delvis via elektronisk hård- och mjukvara.

Webbaserat lärande, internetbaserat lärande, online learning, virtuellt lärande. Det kan också handla om CD-ROM eller DVD, alltså inte alltid via internet eller intranät.

Försäljningsargumentet ligger i att kunna nå lärande utan att behöva passa tider, resa för att närvara på en speciell plats vid en speciell tidpunkt etc. e-lärande

e-mötesverktyg: en webbaserad mjukvara som möjliggör samtal med headset (lurar med mikrofon), webbkamera används för att se varandra, whiteboard för att dela och se dokument eller skriva tillsammans, chatfunktion som kan användas tillsammans med mikronljud. Webbmötesverktyg se även virtuellt klassrum.

Flexibelt lärande: Begreppet flexibelt lärande beskriver en utbildningsform som anpassas till den enskilda studentens önskemål, behov och förutsättningar. Det associeras ofta med distansutbildning och bruk av IT-stöd i undervisningen, men är mer övergripande. Rullande intag, möjlighet att välja delar i en materialbank.

Möjlighet att välja typ av material.

Flipped classroom; ”omvänt klassrum” studerande läser in sig på lektionen innan de kommer till klassrummet, ofta genom att titta på filmer, det ger mer tid till

problemlösning, samarbete, grupparbete och övning/laboration görs tillsammans med läraren.

Kollaboration: används i lärandesammanhang för att beskriva hur man strävar efter att skapa uppgifter som uppmuntrar samarbete mellan deltagare. Inte bara en uppdelning av arbetsuppgifter utan en djupare gemensam strävan mot ett gemensamt mål.

Learning analytics: avser tolkning av en mängd information som insamlats för att bedöma lärande, förutse framsteg eller brist på framsteg ur den lärandes synpunkt.

Lärobjekt: beståndsdelar i en kurs.

Lärresurs: en digital lärresurs kan vara allt från den minsta beståndsdel, som till exempel en bild, ett ljud eller en animation, till en mer komplext sammansatt resurs, exempelvis en webbplats, en kurs eller en applikation. Men digitala lärresurser är inte bara färdiga produkter. Med hjälp av digitalkameror, videokameror, datorprogram, interaktiva digitala skrivtavlor, diskussionsforum, bloggar och så kallade wikis kan elever och pedagoger skapa sitt eget innehåll som en del av lärandet.

Lärplattform Learning Management System, kallas ofta LMS också i Sverige. En mjukvaruapplikation eller nätbaserad teknik som används för att planera,

implementera, hantera och utvärdera lärande. Innehåll skapas och presenteras, de studerandes deltagande och framsteg kan observeras. De allra flesta LMS ger också möjlighet att skapa interagerande mellan deltagare och lärare i form av forum och andra verktyg. Det är viktigt att komma ihåg att en LMS är bara så bra som de som skapar innehåll och upplägg i fråga om pedagogik och metodik.

Läsplatta är som namnet antyder gjord för att läsa på. Skärmen är grå (ebläckskärm) för att underlätta för ögat. Böckerna tas hem till plattan antingen via dator eller trådlöst nät. Oftast kan de inte användas till att surfa på.

Mobilt lärande: m-learning, lärande nås via surfplatta, läsplatta eller smarttelefon.

Lärobjektet har de tekniska förutsättningarna för att kunna visas på ett sätt som är anpassat efter denna teknik.

Närundervisning: lärande i den fysiska miljön.

Nätbaserat lärande kallas också bl.a. webbaserat lärande, nätkurser, distansstudier, onlinestudier.

Open source, öppen källkod: öppen programvara där källkoden är tillgänglig att använda, läsa, modifiera och vidaredistribuera för den som vill. Kan även avse öppen hårdvara skyddas inte av patent, upphovsrätt och designskydd.

Proprietära system - Stängt mjukvarusystem. Refererar till all mjukvara som

innefattar restriktioner gällande användning, editering, kopiering eller distribuering av modifierade versioner. [3]

Virtuellt klassrum: kan betyda både lärplattform (LMS) och e-mötesverktyg.

Serious games, spelbaserat lärande; ett spel som skapats med mer än underhållning som mål. Serious games handlar om att utveckla nya färdiga och unika lösningar baserade på spelteknik och spelmekanismer för att uppnå ett beteende, kunskap, inställning eller färdighet. game-learning

Simulering: att imitera en verklig process eller ett verkligt system. En modell måste utarbetas, modellen representerar centrala karakteristiska drag eller beteenden hos ett utvalt fysiskt eller abstrakt system eller en process. Simulering kan kräva tekniska hjälpmedel men kan lika gärna bestå av skapade scenarion som speglar en verklig situation.

Surfplatta: en stor smartphone med möjlighet att surfa och ta hem appar för olika behov. En surfplatta har ett virtuellt tangentbord.

Wiki: en sökbar webbplats där sidorna enkelt och snabbt kan redigeras av besökarna själva via ett webbgränssnitt. Ändringar publiceras omedelbart, utan att fördröjas av granskningsförfaranden.

Virtuell verklighet (engelska: virtual reality) är en datorgenererad skenvärld i vilken användaren upplever sig vara och agera. Det finns flera tillämpningsområden för

VR-tekniken inom en rad olika forskningsområden, till exempel utbildning, träning, sjukvård, design, konstruktion, forskning och spel. (Källa Wikipedia)

Öppna lärresurser (Open Educational Resources, OER) är material (text, bild, ljud, film, animering) som ligger på nätet och som är fria att använda, sprida och ofta även att bearbeta. De är oftast licensierade under en fri upphovsrättslicens, vanligen Creative Commons

Distansutbildning: är ett utbildningsprogram som bedrivs genom distansundervisning, till skillnad från campusutbildningar. Nätbaserade distansutbildningar baseras på e-lärande, vilket har möjliggjorts av tekniska verktyg såsom lärplattformar och videomöten. Föreläsningar, webbseminarier och grupparbeten kan hållas över Internet, ibland skickas material till studenterna på cd-skivor eller så hålls möten via telekonferens. Ibland förekommer det även träffar på universitetet någon gång under terminen för att till exempel hålla föreläsningar, seminarier, laborationer eller liknande beroende på utbildningen. Salstentamen kan skrivas på hemorten, på kommunala lärcentra eller campus, eller ersätts av ett stort antal hemuppgifter och andra examinationsformer, exempelvis hemtentamen eller elektroniska flervalsprov.

En mooc-kurs (eng. Massive Open Online Course), storskalig öppen nätkurs, är en avgiftsfri distanskurs som kan läsas av tusentals kursdeltagare till liten lärarinsats.

Förutom en omfattande mängd traditionellt kursmaterial för e-lärande såsom

inspelade videolektioner, baseras moocar på interaktiva uppgifter som kursdeltagaren löser enskilt eller i grupp, och snabbt erhåller återkoppling på av varandra eller genom automaträttning.(Källa Wikipedia)

Related documents