• No results found

12.1 Bilaga 1 Mejl till journalister

Hej,

Jag heter INSERT NAME och är journaliststudent på Södertörns högskola. I vår skriver jag C-uppsats tillsammans med min kurskamrat INSERT NAME. Vi kontaktar dig för att vi tror att du skulle kunna vara till stor hjälp i vårt uppsatsarbete som kommer att handla om journalister och sociala medier. Arbetsnamnet på uppsatsen är: “Bygga sig ett namn på sociala medier - för vems skull?”. Vi vill undersöka hur journalister och arbetsgivare resonerar kring journalistens personliga varumärkesbyggande på sociala medier.

Vi tycker att den här frågan är relevant eftersom teknikutveckling och digitalisering ställer nya krav på journalister. Vår undersökning ämnar alltså att belysa hur journalister och arbetsgivare förhåller sig till detta.

Vi kontaktar dig för att vi skulle vilja intervjua dig till denna studie eftersom vi tror att du skulle ha mycket att tillföra i vårt uppsatsarbete. Din journalistiska bakgrund och ditt innehåll på sociala medier gör att du är extra intressant för denna studie.

Intervjuerna kommer att genomföras under vecka XX och XX, men vi är flexibla om dessa datum inte passar. Intervjuerna kommer att ske digitalt och vi beräknar att de kommer ta ca 30 till 60 minuter.

Undersökningen kommer att anonymiseras och du kommer att få möjlighet att läsa igenom dina svar innan uppsatsen publiceras. Vi hanterar personuppgifter i enlighet med Södertörns

högskolas regler gällande detta och därmed GDPR.

Frågorna kommer exempelvis handla om varför du är aktiv på sociala medier, hur du ser på detta i förhållandet till din yrkesroll och om du har några speciella förhållningsregler att rätta dig efter i din användning av sociala medier.

Hoppas att du tycker att detta låter intressant och att du vill medverka. Hör gärna av dig om du har några frågor eller funderingar!

54 Med vänliga hälsningar,

Gustav Schön och Clara Skjönberg Zahui

12.2 Bilaga 2

Mejl till arbetsgivaren

Hej,

Vi är två journaliststudenter från Södertörns högskola som skriver C-uppsats i vår.

Arbetsnamnet är: “Bygga sig ett namn på sociala medier - för vems skull?”. Vi vill undersöka hur journalister och arbetsgivare resonerar kring journalistens personliga varumärkesbyggande på sociala medier.

Vi tycker att den här frågan är relevant eftersom teknikutveckling och digitalisering ställer nya krav på journalistiken. Vår undersökning ämnar alltså att belysa hur journalister och

arbetsgivare förhåller sig till detta.

Vi kontaktar dig för att vi tror att du är rätt person att intervjua från arbetsgivarens sida. Vi söker personer som hanterar frågor som rör personal, policys och/eller anställningar och mer specifikt är insatt i policys kring hur anställda journalister ska agera på sociala medier. Vi skulle vilja intervjua dig till denna studie eftersom vi tror att du skulle ha mycket att tillföra. Om du känner igen dig ovannämnda är vi övertygade om att du har intressanta resonemang att tillföra. Om inte, kanske du kan hänvisa oss till den personen.

Intervjuerna kommer att genomföras under vecka XX och XX, men vi är flexibla om dessa datum inte passar. Intervjuerna kommer att ske digitalt och vi beräknar att de kommer ta ca 30 till 60 minuter.

Undersökningen kommer att anonymiseras och du kommer att få möjlighet att läsa igenom dina svar innan uppsatsen publiceras. Vi hanterar personuppgifter i enlighet med Södertörns

högskolas regler gällande detta och därmed GDPR.

Frågorna kommer exempelvis handla om varför arbetsgivaren har eventuella “sociala medier-policys” för sina journalister, hur dessa policys ser ut och hur du ser på förhållandet mellan aktiviteten på sociala medier och den journalistiska yrkesrollen.

Med vänliga hälsningar,

55

12.3 Bilaga 3

Intervjuguide journalister

Allmänt/uppvärmning

Hur många år har du varit verksam som journalist?

Hur länge har du jobbat på din nuvarande arbetsplats? Vad är din titel? Har du en journalistisk utbildning?

Typ av anställning? Ålder?

Hur kan en typisk arbetsdag se ut? Vilka sociala medier använder du mest?

När uppdaterar du dina sociala medier? (Arbetstid eller utanför?) Varför använder du sociala medier?

Användning av sociala medier/varumärkesbyggande

1. Hur aktiv är du på sociala medier? Hur ofta uppdaterar du dina sociala medier? Anser du att du använder dina sociala medier för att bygga ditt varumärke?

a. Hur skiljer sig ditt varumärkesbyggande i sociala medier idag jämfört med när du var anställd?

b. Om nej - men du presenterar dig som journalist?

2. (Vi har ju spanat in dina sociala medier ). Men du får gärna berätta vad du brukar lägga upp? a. Har du några strategier/tankar kring ditt användande?

3. Hur tänker du inför att du postar något?

a. Finns det något som du inte lägger upp?

b. Har dina sociala medier någonsin blivit föremål för diskussion på din arbetsplats? Berätta!

c. Har det någon gång gått fel? Har din chef haft synpunkter? Berätta! 4. Vad säger din arbetsgivare om anställdas sociala medier?

a. Finns det några förhållningsregler kring uppförandet på sociala medier?

b. Om inte - är det nåt du skulle önska att det fanns? Hade du velat ha det när du var ny på jobbet? Besvarat

c. Hur pratar du och dina kollegor om dessa saker?

5. Har du förändrat ditt sätt att använda sociala medier över tid? Hur?

Motiv

Vad tror du är det främsta motivet för journalister att vara aktiva på sociala medier? Förväntas journalister vara aktiva på sociala medier? Om ja - vem har dessa förväntningar?

o Vilka är de viktigaste motiven för dig att synas på sociala medier? o Upplever du att ditt användande på sociala medier stärker din position på

arbetsmarknaden?

Du marknadsför organisationen du jobbar för på dina sociala medier. Hur tänker du kring det?

Yrkesideal

- Ser du några problem med att vara aktiv på sociala medier? Upplever du att det finns någon konflikt mellan det privata och det professionella? Var går gränsen? Hur bör en journalist agera på sociala medier enligt dig? Har du någon som du följer som du gillar?

56 o Arbetssättet - hittar nya arbetssätt- Besvarat

o Vad gäller objektivitet? Dels från journalistens perspektiv - att det finns ett krav att synas.

- Enligt SJF ska nyhetsorganisationer vara restriktiv med att dela icke-offentliga personers inlägg. Är det något du förhåller dig till på dina egna kanaler? Skiljer du på detta när det gäller icke-offentliga och icke-offentliga källor? Bör man som journalist dela icke-icke-offentliga personers inlägg?

57

12.4 Bilaga 4

Intervjuguide arbetsgivare

Allmänt/uppvärmning

Vad är din titel? Kort beskrivning av vad du gör.

Hur ser arbetsfördelningen ut mellan Redaktionellt vs. Annat? (Strategiskt)

Hur länge har du haft den här rollen på din nuvarande arbetsplats? Hur länge har du jobbat med denna typ av arbete? Inom journalistik?

Är du ansvarig över personal på något sätt? Hur då? Jobbar du med sociala medier någonting? Hur då?

Användning av sociala medier/varumärkesbyggande

Hur vill ni att era journalister använder sociala medier?

Finns det någon strategi för att profilera era journalister? Hur ser det ut specifikt för sociala medier? Är det något som uppmuntras? Varför?

Är du med i rekryteringsprocessen av personal?

o Hur värderar ni en jobbsökande som har ett starkt varumärke på sociala medier? o Skulle du säga att det är fördelaktigt? Tror du att synlighet på sociala medier kan

stärka journalisters position på arbetsmarknaden generellt?

Uppmuntrar ni som arbetsgivare att journalister bygga sitt varumärke/vara aktiv på sociala medier? (Poängtera: uppmuntran till posta osv). Uppmuntrar du det? Varför/varför inte? Lite besvarad kanske

o Har journalister haft synpunkter på att de upplever en sorts press?

Har ni policydokument för hur journalister ska agera på sina privata sociala medier-konton? o Hur ser de ut?

o Vi vet att ni har policys för sociala medier. Hur används de? Hur använder du dem? o Ex pratar man om dem, uppmanas anställda att läsa dem mm.?

Har en journalists sociala medier-aktivitet(postat något) lett till samtal//diskussion/återgärder? Ge exempel!

o Vad ansåg ni var felaktigt? o Höll journalisten med?

Motiv

Vad tror du är det främsta motivet för journalister att vara aktiva på sociala medier?

Förväntas journalister vara aktiva på sociala medier? Om ja - vem har dessa förväntningar?

Yrkesideal

Ser du några problem med att vara aktiv på sociala medier?

o Upplever du att det finns någon konflikt mellan det privata och det professionella? Var går gränsen?

o Hur bör en journalist agera på sociala medier enligt dig? Har du någon som du följer som du gillar?

Hur påverkas journalistrollen av sociala medier?

o Både utifrån trovärdighet/objektivitet och arbetssättet?

Enligt SJF ska nyhetsorganisationer vara restriktiv med att dela icke-offentliga personers inlägg. Är det något journalister bör förhålla sig till på dina egna kanaler? Skiljer du på detta när det gäller offentliga och offentliga källor? Bör man som journalist dela

58

12.5 Bilaga 5

Kodningsschema och transkriberingsmall

“Transkriberingsregler”

(.) = paus i ett ord, mellan ord eller liknande.

Skriftspråk

Meningsbärande ljud = “mm”,”åh”, “eh” “öh” anges.

VERSALER = ord som betonas, tolkas som att personen lägger vikt.

Kodschema

Användning : Beskrivning av hur man använder sociala medier. T.ex som research-verktyg, kontaktnät och synlighet.

Varumärkesbyggande: Strategier: publikanpassning/-sökande, självrepresantationsteorin - hur visar man upp sig själv vem är man/vill man vara på sociala medier.

Motiv: Drivkrafter: t.ex. om man vill stärka position på arbetsmarknaden, stärka position på arbetsplatsen, eller nå publik, lyfta viktiga frågor/ämnen. Täcker även in motiv till att inte vara så synlig som exempelvis hot och hat, tråkigt eller tidskrävande. (MOLNYEUX)

Yrkesideal: Tankar om journalistrollens förändring med sociala medier, tankar om hur journalister bör/inte bara vara på sociala medier (hur man själv är). Källkritik.

Arbetsgivarens krav och/eller förväntningar: Beskrivningar av arbetsgivarens krav eller förväntningar (eller upplevda krav/förväntningar), journalistens krav/förväntningar på arbetsgivaren.

Related documents