• No results found

Botkyrkaborna är friskare och mår bättre

In document Mål och budget (Page 44-48)

Nämndernas mål och åtaganden – en överblick

Mål 3. Botkyrkaborna är friskare och mår bättre

Nämnd Symbol Mål/Åtagande

Mål

Åtagande

Kommunstyrelsen Flickor och pojkar, kvinnor och män i alla stadsdelar deltar aktivt i lokalsamhället och den lokala demokratin.

Botkyrka har en god interkulturell, jämlik och jämställd samhällsutveckling.

Kommunstyrelsen åtar sig att genomföra en utvärdering som grund för insatser för att säkerställa att kommunens uppfyller de lagstadgade kraven för det finska förvalt-ningsområdet och nationella minoriteter.

Kommunstyrelsen åtar sig att genomföra en kartlägg-ning av HBTQ-medvetna insatser i kommunen och sprida goda exempel vidare i kommunorganisationen.

Hälsoläget i Botkyrka förbättras och skillnaderna i hälsa minskar mellan olika grupper.

Samhällsbyggnadsnämnden Samhällsbyggnadsnämnden ska öka tillgången på geo-grafiska data till kommunens medborgare och medarbe-tare.

Svars- och handläggningstiden för medborgarförslag, synpunkter och felanmälningar ska förkortas.

Medborgarservice på Facebook ska implementeras.

Samhällsbyggnadsnämnden åtar sig att öka medbor-garnas delaktighet i plan- och exploateringsprocessen, bl.a. genom att utveckla arbetet med dialog och kom-munikation. Informationen om plan- och exploaterings-projekt ska förbättras.

I Botkyrka är våra gemensamma parker, torg och vägar tillgängliga, trivsamma och trygga.

Samhällsbyggnadsnämnden åtar sig att arbeta för gott bemötande, korta handläggningstider och hög rättssä-kerhet i bygglovhantering och annan handläggning.

Samhällsbyggnadsnämnden åtar sig att genomföra aktiviteter för att öka tryggheten och renhållningen av våra gator, torg, parker, etc.

Samhällsbyggnadsnämnden åtar sig att i samarbete med tekniska nämnden arbeta för tillgänglighet som mänsklig rättighet. Hinder, såväl strukturella som fy-siska, ska avlägsnas för att undvika diskriminering på grund av bristande tillgänglighet.

Tekniska nämnden Nämnden ska införa rökfria zoner i kommunens lokaler.

Nämnden ska informera om bygg- och anläggningspro-jekt och ta tillvara medborgarnas åsikter. Medborgare som kan komma att bli berörda av projektet ska informe-ras när projektet beslutas.Under 2015 ska utrymme skapas på kommunens hemsida för information om planerade och pågående byggprojekt.

Tekniska nämnden åtar sig att arbeta tillsammans med samhällsbyggandsnämnden för tillgänglighet som mänsklig rättighet. Hinder, såväl strukturella som fy-siska, ska avlägsnas för att undvika diskriminering på grund av bristande tillgänglighet. Tillgängligheten till de byggnader och anläggningar som nämnden ansvarar för ska förbättras.

Kommunens verksamhetslokaler ska anpassas och underhållas så att störningar i verksamheten inte upp-kommer och lokalerna är sunda att vistas i.

I kommunens fastigheter skall förebyggande underhåll genomföras enligt upprättad beskrivning i enlighet med TEKNIK 06 ingående i ”Avtal för fastighetsförvaltning”.

Nämnden ska förse kommunen med gott och friskt dricksvatten.

Städservice ska städa enligt Botkyrkas beslutade städ-standard.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden Medborgarna ska ha goda möjligheter att ta del av kommunens miljöarbete.

Nämndens verksamheter präglas av god service, bra bemötande och hög till-gänglighet i alla kontakter.

Minska mängden gifter i Botkyrkas förskolor.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden åtar sig att förbättra möjligheterna för barn och unga att ta del av kommu-nens miljöarbete.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden åtar sig att driva och delta i nätverk med medborgare, föreningar, organisat-ioner och andra om kommunens miljöarbete.

Miljö- och hälsoskyddsnämnden bidrar till att minska giftiga ämnen och ohälsosamma kemikalier i förskolorna genom att delta i arbetet med kartläggning och utfasning av dessa i samarbete med utbildningsnämnden och upphandlingsenheten.

Kultur- och fritidsnämnden Kultur- och fritidsförvaltningen ska ha en kontinuerlig och god dialog med medborgarna för att säkerställa att verksamheterna är angelägna för medborgarna Kultur- och fritidsnämnden ska ge alla medborgare lika möjligheter att ta del av kultur- och fritidslivet i Botkyrka.

Under 2015 ska en dialogmetod för ökad delaktighet och inflytande för kortutbildade personer tas fram i sam-arbete med kommunledningsförvaltningen.

Under 2015 ska ett förslag kring hur en HBTQ-möteplats kan utformas presenteras

Under 2015 ska en biblioteksplan för Botkyrka tas fram.

Under 2015 ska biblioteken tillgängliggöra e-böcker för en bredare målgrupp

Kultur- och fritidsnämndens verksamheter och anlägg-ningar ska ha ett interkulturellt perspektiv och vara till-gängliga och trygga i samma utsträckning för kvinnor och män.

Under 2015 ska mötesplatserna för unga vuxna särskilt prioritera tjejers möjlighet att delta i verksamheten.

Kultur- och fritidsnämndens verksamheter ska ge goda möjligheter till fysiska och kulturella upplevelser och gemenskap som bidrar till att Botkyrkaborna har ökat välbefinnande och är friskare.

Under 2015 ska badhusen utvecklas med fokus på folkhälsa och tjejers deltagande.

Under 2015 ska en plan för organiserade spontanaktivi-teter tas fram.

Arbetsmarknads- och vuxenut-bildningsnämnden

2000 Botkyrkabor har gått till arbete eller studier.

Samtliga verksamheter ska genomföra hälsofrämjande aktiviteter för deltagare och studerande.

Utbildningsnämnden På varje enhet finns möjligheten för barn och elever oavsett kön att ha inflytande över undervisningen.

På alla skolor finns forum för formellt elevinflytande.

Varje enhet har en väl fungerande kommunikation mel-lan pedagoger, vårdnadshavare och barn/elever om deras kunskapsmässiga och sociala utveckling.

Botkyrkas förskolor, fritidshem och skolor har ett inklu-derande arbetssätt.

Skolor och förskolor i Botkyrka stimulerar alla barn/elever oavsett kön till en bättre hälsa.

Kontinuerligt följa upp hur skolan tillsammans med ele-ver använder elevenkäter i respektive skolas systema-tiska kvalitetsarbete.

De digitala systemen ska samordnas och effektiviseras för att möta enheternas och brukarnas behov.

En gemensam definition ska utarbetas på vad inklude-ringsbegreppet står för i Botkyrka.

Tydliga kvalitetskriterier för inkluderande lärsamman-hang och arbetssätt ska formuleras.

En pilotskola ska senast 2016 servera 100 % ekologisk kost.

Socialnämnden Socialförvaltningen åtar sig att planera och påbörja

genomförandet av ett långsiktigt, strukturerat vålds-förebyggande arbete i första hand i samarbete med utbildningsförvaltningen, kommunledningsförvaltningen, polis och räddningstjänst.

Socialförvaltningen åtar sig att fortsätta med att bidra till en generell kunskapsspridning om hedersrelaterat våld och förtryck till berörd personal så att kvinnor och män, barn och unga som utsätter eller utsätts för hedersrela-terat våld och förtryck kan uppmärksammas och få stöd.

Socialförvaltningen åtar sig att fortsätta att utveckla arbetet för personer som utsätts för våld i nära relationer och erbjuda samlokaliserat och samordnat stöd och insatser för denna målgrupp.

Socialnämnden åtar sig att under 2015 fortsätta arbetet med anhörigstöd och implementering av de metoder och arbetssätt som förvaltningen utvecklat. Anhörigsamord-narens uppdrag att arbeta strategiskt, övergripande och med internutbildning behöver säkerställas.

Vård- och omsorgsnämnden Våra brukare har ökat inflytande och delaktighet och får ett bemötande av högsta klass.

Nämndens verksamheter präglas av god service, bra bemötande och hög tillgänglighet i alla kontakter.

Vi ska erbjuda alla ungdomar som ska avsluta sin ut-bildning på särgymnasiet ett samtal om framtiden.

(Biståndbedömar)Myndigheten ska genomföra årliga bemötandeundersökningar.

Interkulturella förhållningssätt ska implementeras i nämndens verksamheter.

Alla enheter ska utbilda medarbetarna i interkulturellt förhållningssätt.

Våra medborgare har en ökad trygghet, hälsa och livs-kvalitet.

Alla personer som har LSS-insatser och bor kvar i för-äldrahemmet ska ha möjlighet att åka på sommarkollo eller annan motsvarande fritidsaktivitet.

Målområde 2 – Framtidens jobb

In document Mål och budget (Page 44-48)