• No results found

Centrala universitetsförvaltningen

4.3 Styrning

4.3.1 Centrala universitetsförvaltningen

Senatus Academicus

General Council

Strukturen följer den som finns på de flesta äldre brittiska universitet, med ett styrande organ (Court) som har ett övergripande ansvar för universitetet, dess egendomsförvaltning och externa relationer, samt en senat som ansvarar för styrningen i akademiska frågor.

Därtill kommer General Council med ett lösare definierat ansvar, och med ett mycket brett medlemskap.

4.3.1 Centrala universitetsförvaltningen

The University Court

Universitetets högsta beslutande organ och det som utgör universitetets juridiska person är

“the University Court” (hädanefter ”Court”). Courts ansvar och uppgifter definieras i universitetslagen och innefattar bland annat:

förvaltning och beslut om användningen av universitetets intäkter och tillgångar,

tillsättning och beslut om uppgifter, funktioner och sammansättning hos andra funktionella enheter inom universitetet,

universitetets inre angelägenheter,

beslut om anställningar vid universitetet,

översyn av beslut fattade av Senatus Academicus (hädanefter ”senaten”).

efter rekommendation från Senaten, reglering av examina, antagning av studenter samt disciplinärenden.

I breda termer handlar Courts roll och ansvar om universitetets strategi, där det är Court som fattar de slutgiltiga besluten i frågor som är grundläggande för universitetet och dess styrning. Det är till exempel Courts ansvar att lägga fast universitetets långsiktiga mål och vision, och dess övergripande prioriteringar såsom de uttrycks i strategiska planer samt långsiktiga akademiska och affärsplaner. Det är också Courts ansvar att se till att

universitetets mål och strategier tar tillvara intressena hos universitetets intressenter såsom studenter, anställda, det omgivande samhället och universitetets finansiärer.

För att kunna ansvara för de övergripande målen har Court ansvaret för de strategier som rör universitetets förvaltning av tillgångar av olika slag, samt för dess personalstrategier.

Court ansvarar vidare för att det finns adekvata processer och metoder för att följa upp och utvärdera hur universitetet motsvarar de uppställda målen och visionerna. Detta gör man bland annat genom att fastställa nyckelindikatorer på resultat, och man strävar efter att jämföra universitetets utfall på dessa med andra likartade universitet där det är möjligt.

Tabell 10 visar exempel på nyckelindikatorer som beslutas och följs upp av Court.

Tabell 10 Nyckelindikatorer och mål.

Strategiskt mål Nyckelindikator Exempel på Mål

Excellens i utbildningen Andel av studenterna som lämnar utbildningen med lyckat resultat (examen, vidare utbildning vid annan institution eller annat

utbildningsbevis)

Förbättra studenternas nöjdhet med akademiskt och socialt stöd

Excellens i forskningen Universitetets externa

forskningsfinansiering (andel av totala anslag till universiteten inom Russell Group)94

Excellens inom innovation Antal patent, licenser och nybildade

företag Öka universitetets

ekonomiska effekt (”economic impact”), mätt som Gross Value Added, med minst 8 procent.

Källa: University of Edinburgh, Annual Report and Accounts for the year to 31 July 2013.

Det är Court som utser och anställer universitetets rektor (”Principal”), och som delegerar exekutivt ansvar till denne för styrningen av akademiska, affärsmässiga, finansiella och personalfrågor i den omfattning som Court finner lämpligt. Court ansvarar för att lägga fast och kontinuerligt utöva översyn över de policies och processer som rektor har att hålla sig inom.

Court utgörs av upp till 22 ledamöter vilka är:

Courts ordförande (”Rector”), som väljs av universitetets personal och studenter för en treårsperiod, och där de röstberättigade inte själva kan kandidera,

Universitetets rektor (”Principal”),

En ledamot som nomineras av universitetets ”Chancellor”95,

Fyra ledamöter som väljs av Senaten,

Tre ledamöter som väljs av General Council,

En ledamot som nomineras av Edinburghs stadsfullmäktige (“City of Edinburgh Council”),

En ledamot från universitetets icke-akademiska personal (som väljs av dem),

Två studenter som väljs av studentrådet (“Students’ Representative Council”).

Därutöver kan Court själva välja in upp till ytterligare åtta externa personer varav minst en måste vara man och minst en måste vara kvinna.

Sammanfattningsvis är Court en på pappret mycket viktig institution som också har ett stort reellt inflytande över strategiska frågor på hög nivå (som till exempel när man fattade

94 Russell Group är en sammanslutning av de 24 främsta offentligt finansierade forskningsuniversiteten i Storbritannien.

95 Universitetets formella överhuvud, som dock inte har någon exekutiv roll utan framför allt representerar universitetet utåt.

beslutet att införliva Edinburgh College of Art i universitetet 2011, större investeringar i infrastruktur etc.), övergripande finansiella frågor samt över universitetets externa relationer. Styrningen på mer konkret nivå är i hög grad delegerad till lägre nivåer.

Decentraliseringen av styrningen förstärktes tydligt i och med reformen (2002) som inrättade colleges som en mellannivå mellan institutionerna och den centrala universitetsledningen.

Senatus Academicus

Senaten (Figur 6) är det högsta akademiska organet inom universitetet, och ansvarar för tillsyn och reglering av undervisningen samt främjandet av forskning. Bland dess uppgifter ingår:

att styra, reglera och främja universitetets undervisning och forskning,

att diskutera frågor som är av strategisk betydelse för utvecklingen av lärande, undervisning och forskning,

att rekommendera vilka som ska tilldelas examina (inklusive hedersexamina),

att upprätthålla universitetets akademiska kvalitet och standard,

att fastställa universitetets akademiska regelverk,

att utarbeta universitetets övergripande policy och strategi. Detta görs utifrån rekommendationer från de kommittéer under senaten som i sin tur arbetar inom ramarna för universitetets strategiska plan, vilken fastställs av Court.

Senaten utgörs av universitetets rektor (”Principal”), som också är dess ordförande,

universitetets samtliga professorer, ett antal övriga universitetsanställda samt tolv studenter som är associerade medlemmar. Senaten sammanträder tre gånger per läsår. Den väljer också fyra av sina medlemmar som medlemmar i Court, varav minst en måste vara professor och minst en måste vara från kategorin ”övrig universitetspersonal”. För många av sina uppgifter har senaten delegerat arbetet till senatskommittéer.

Figur 6 Senaten och dess kommittéer.

Källa: University of Edinburgh, Senatus Academicus Governance Handbook 2013–2014.96

Liksom Court är senaten är på pappret, men inte i de dagliga realiteterna, en mycket viktig aktör. Även de akademiska frågorna kring forskningsinriktning etc. är i mycket hög grad decentraliserade från den centrala universitetsnivån. Samtliga professorer har

möjlighet att delta i senatens beslut, men mycket få gör det. Den formella makten hos senaten är stor, men man fattar inga kontroversiella beslut. Enligt några av

intervjupersonerna ska man snarast se senaten och Court som viktiga ”checks and balances”. De finns som en motvikt om decentraliseringen skulle ”gå snett”, men har i normalfallet inte någon viktig praktisk styrande funktion. Flera av intervjupersonerna betonar att beslutsprocessen genom senaten och dess underkommittéer är för långsam för att vara ett användbart sätt att konkret styra verksamheten på annat än en övergripande nivå. Enligt en av intervjupersonerna skulle många av forskarna vid universitetet förmodligen inte kunna beskriva vilka som är senatens uppgifter.

General Council

General Council (hädanefter ”Council”) är en väsentligt större sammanslutning än Court eller senaten. Council utgörs av ett större antal tjänstemän vid universitetet, medlemmar i Court, forskare och lärare som varit vid universitetet under minst ett år, tidigare anställda

96 http://www.docs.sasg.ed.ac.uk/AcademicServices/Committees/Senate/AcademicSenatusHandbook2013-14.pdf

vid universitetet samt personer som har en examen från universitetet och som valt att betala en registreringsavgift. 2012 var antalet medlemmar av Council drygt 175 000.

Council sammanträder två gånger om året, och dess uppgifter innefattar bland annat:

val av universitetets ”Chancellor” samt de tre ledamöterna till Court,

att behandla alla frågor som berör universitetets ”allmänna välbefinnande”, och

framföra dessa till Court som i sin tur kan ta relaterade beslut efter samråd med senaten och Council.