• No results found

3. Metod

3.4 Etiskt förhållningssätt

4.2.8 Chefens uppfattning av autentiskt ledarskap

Anita

Anita beskriver att autentiskt ledarskap handlar om att vara öppen, lyssna på andra och att kunna sätta tydliga gränser som har god saklig grund.

Berit

Berit ser AL som att det handlar om att vara äkta, ärlig och intuitiv. Att en person vet varför denna vill någonting, Dessutom att kunna titta någon i ögonen och stå för det man tror på. Om man tittar på hennes företag pratar de om att vara förebilder. Berit menar att detta finns i

hennes företag då bland annat cheferna föregår med exempel, “walk the talk”. Om cheferna kräver att personalen ska uppträda på ett visst sätt föregår de själva som exempel. Detta kan handla om att svara snabbt på mail, vara i tid till möten och inte prata illa om andra. Berit menar att om cheferna själva föregår som exempel är det mer troligt att servicepersonalen föregår med det exemplet som organisationen önskar.

Berit beskriver också att AL handlar om transparens vilket också genomsyrar hennes

organisation. I organisationen spelar de med öppna kort med bland annat personalen om vad som händer i organisationen och varför. Transparensen genomsyras också genom att företaget utbildar sina kunder om vad bra service är, hur de kan få bättre service, och vilka krav de kan ställa på oss som företag.

Vidare menar Berit att transparens idag är näst intill oundvikligt i dagens samhälle med sociala medier. Då Berits företag befinner sig i en ifrågasatt bransch, vinster i välfärden bygger organisationens överlevnad på att vara transparent. Förtroende inom denna bransch skapas genom att vara transparent menar Berit. Berit berättar att organisationen gärna bjuder in fackföreningar och journalister som anser att privat företagande inom vården är fel och omoraliskt. Berit menar att organisationen verkligen gör skillnad för deras kunder, och de som inte tror på det är välkomna att höra av sig. Dessutom hävdar Berit att organisationen alltid är öppen för om de handlat fel, på så sätt kan de göra rätt för sig och, bli bättre.

Clara

Clara beskriver att autenticitet handlar om att vara äkta och trovärdig. Att en person är pålitlig och står fast vid sitt ord. Clara anser att detta stämmer in på hur hon är. Clara ger också ett prov på huruvida hon är pålitlig och värnar om sin egen och andras integritet genom att säga att hon varit domare en period i sitt liv. Enligt Clara varar ärlighet längst. Avslutningsvis menar Clara att autentiskt ledarskap tillägnas någon som har kongruens i sitt liv. En person som säger och handlar lika i olika situationer.

Doris

Autenticitet för Doris är att leva som man lär. Att en person är den person som den utger sig för att vara. I arbetet beskriver Doris att detta handlar om att hennes organisation ska föregå som exempel, dessutom vara lite visionär och pionjär, att ta initiativ och att visa hur detta initiativ ska föras på rätt sätt. Autenticitet handlar också om att ställa upp för andra, att inte kräva något av någon annan som man själv inte gör eller är. Vidare ser Doris en autentisk ledare någon som är konsekvent och håller sig till saker och ting som denne känner till och kan leva upp till. Att en sådan ledare är öppen och ärlig med vad denne kan och inte kan och detta är någonting som denna gör sin omgivning varse om. Dessutom att denne i och med detta är verklighetsförankrad och jordnära. Doris anser att hon själv har en ambition om att själv vara en autentisk ledare men att hon i verkligheten inte alltid lyckas leva i enlighet med detta. Anledningen till detta kan exempelvis vara tidsbegränsning, att hon inte hinner följa upp alla ärenden alltid så följdriktigt som hon egentligen skulle vilja göra.

Erika

Erika anser att autenticitet är värdegrundsbaserade åsikter. Det är inte bara fakta eller uträkningar utan det är ett statement. Erika anser att hon var äkta när hon stod inför sin nya arbetsgrupp och förklarade att vissa saker inte fungerar väl och de måste lära sig att arbeta bättre tillsammans för att skapa resultat. För hon var detta ledarskap som utfördes genom känsla. Hon förklarar ett äkta ledarskap som ”walk the talk”, vilket betyder gör som du säger. Hon känner att hennes beslut är bra då Erika vet att de engagerar andra och henne själv. Hon

anser att hon är en äkta ledare. Erika förklarar att hon på vissa plan är på samma sätt på arbetsplatsen och i privatlivet. Privat tycker hon att det är skönt att kunna släppa

chefs/ansvarsrollen på fritiden och hon mår väldigt bra när hon varit i skogen. I skogen får Erika tillfälle att göra bara väldigt enkla saker vilket är avkopplande, det kan handla om att hugga ned ett träd. Erika reflekterar och anser att hon i det stora är sig själv både i och utanför arbetet vilket då borde tolkas som att Erika är äkta. Erika menar dock att hon inte är exakt likadan, utanför arbetet är hon liksom inte chef i direkt bemärkelse, men Erika anser ändå att hon i huvudsak är densamma både i och utanför arbetet.

Frida

Autentiskt ledarskap innebär för hon att ”man är den man är” och inte försöker vara någon annan. Hon anser att det är enkelt att urskilja en person som inte är äkta. Frida anser också att hon med åren har kommit att bli mer ärlig mot sig själv och äkta, även fast hon i ett visst avseende alltid har känt att hon varit detta mer eller mindre. Frida berättar vidare att ju mer självinsikt och förståelse Frida har om sig själv desto mer autentisk har hon möjlighet att vara. Hon förklarar att en autentisk ledare för henne kan vara på många olika sätt, så länge denna är autentisk mot sig själv och att andra också upplever detta.

Greta

Greta förklarar att autenticitet innebär att man är ärlig, öppen och en bra människa. En äkta ledare innebär för Greta att man ska vara lyhörd för att människor kanske inte alltid mår bra, man måste vara ödmjuk, ha bra tonläge och kroppsspråk. Hon anser att hon är en äkta ledare och har utvecklats till att bli detta. Hon anser att det har varit en naturlig utveckling då hennes arbetsuppgifter innefattar att träffa och prata med människor varje dag.

Hilda

Hilda tycker att autenticitet handlar om att vara äkta och genuin. Dessutom att en autentisk ledare är trovärdig och att det finns en tydlig röd tråd i ledarskapet. Också att en autentisk ledare är förutsägbar samtidigt som denne kan vara icke förutsägbar i det att komma med nya och nyanserade tankar och visioner. Denne ska också även fast denne går in olika roller “ha kvar” sin personlighet. Också att den autentiska ledaren tror på det som denne leder och lär. Hilda anser själv att hon tänker på att vara autentisk och hoppas att andra uppfattar henne som det, att andra upplever att “de får vad de ser”. För Hilda är det viktigt att vara trovärdig. För Hilda är trovärdighet viktigt, och för att anses vara trovärdig i andras ögon är det viktigt att hon fattar bra och välgrundade beslut. Med det sagt gillar Hilda inte att ta för stora risker och ta beslut som hon inte förstår sig på. Förutom detta anser Hilda att hon i stort är samma person privat som i arbetet men att det kan vara skönt att inte ta så stora beslut privat. Hilda berättar också att hon inte känner något behov av att bestämma och ta beslut varken i arbetet eller privat utan att hon mer har en inställning om att hon fattar beslut och bestämmer om det behövs för den givna situationen.

Irene

Irene beskriver att autenticitet handlar om att en person är igenkännbar och handlar lika i olika situationer. Att det råder kongruens i vad personen säger och gör. Irene ser också att AL handlar om att inte lyssna för mycket på hur saker och ting borde vara, utan att mer lyssna på sig själv hur man själv tycker och tänker om saker och ting. Att våga följa upp sin nyfikenhet. Irene tillägger också att autenticitet är unikt för alla. Ingen är den andra exakt lik. Därför menar hon att man inte bara kan utgå från sina egna referensramar när man bildar sig en uppfattning om en annan. På Irenes arbete tar man hänsyn till detta genom att alla chefer en

dag i månaden byter om och går ut och arbetar som undersköterska. Irene anser vidare att hon har en förhoppning och en strävan att hennes eget ledarskap genomsyras av AL.

Judit

Judit beskriver att autenticitet handlar om att var sin egen person. Att man är ärlig och äkta. Att man inte utger sig för att vara någonting man inte är. Judit berättar att ett autentiskt ledarskap kan tillskrivas en person som är oerhört trygg i sig själv, en person som inte har något bekräftelsebehov, en person som sin inte ändrar sin riktning utefter hur det blåser, utefter hur andra tycker och tänker. Judit menar på att hon själv inte är där helt ännu. Judit syftar här bland annat till att det finns så mycket som hon fortfarande inte kan.

Related documents