• No results found

3. Metod

3.4 Etiskt förhållningssätt

4.2.6 Utveckling av autentiskt ledarskap

Anita

Anita beskriver att hon uppmuntrades av sina föräldrar att ta eget ansvar. Anita säger att om hon ställde frågor till sina föräldrar fick hon ofta motfrågan: ”vad tycker du själv?”. Vidare berättar Anita att hennes föräldrar tog hand om andra barn som inte hade det lätt, vilket fick henne att inse att hon själv hade mycket att vara tacksam för, och det bidrog till att hon själv ställer upp för andra som har det dåligt. Vidare menar Anita att hon alltid känt sig som en ledare och problemlösare. I skolan var hon som var den som gick emellan när någon var dum mot någon annan.

Berit

Berit berättar att tiden som säljare har haft en betydande roll för den hon är idag. Berit beskriver att försäljning för henne har varit som ett kall. Hon menar även att då hon inte har någon formell utbildning har hon alltid har haft en vilja att bevisa att det även går att ta sig fram utan utbildning. Vidare berättar Berit att hon är intresserad av ledarskap och läser mycket om hur andra ledare tänker och gör. En bok har haft särskild betydelse, nämligen “from good to great”. Boken handlar om att man bygger en stark organisation genom att införliva organisationens vision hos personalen, och detta liknar mycket det som Berit själv har varit med och åstadkommit på hennes företag. Berit fortsätter med att hon alltid har känt att hon kan stå bakom företagets värderingar. Företaget erbjuder assistans till exempelvis personer med funktionshinder och det känns betydelsefullt att få hjälpa till med detta. Hon beskriver också att grundaren själv har varit en inspiration, grundaren startade bolaget för att hennes bror hade funktionshinder och han ville göra skillnad för brodern.

Clara

Clara berättar att hennes uppfostran har haft betydelse för den person och ledare som hon är idag, men hennes olika arbeten och arbetsroller har också haft en stor inverkan. En specifik person som haft stort inflytande på Clara är en tidigare chef som på ett systematiskt sätt förde anteckning på alla möten och beslut under en dag, i en fin inbunden bok. Detta fick Clara att börja med detta också vilket hon fortfarande gör idag.

Doris

Doris fick en cancerdiagnos för ett antal år sedan som var av den typen att den inte gick att operera bort, men idag är dock Doris friskförklarad. Doris menar att detta blev en “life changer” för henne då hon var tvungen att bromsa upp. Exempelvis har hon efter sin diagnos kommit att prioritera saker annorlunda, genom att ställa sig frågor som “är det här verkligen viktigt för mig?”. Doris ger som exempel här att det kanske inte är lika viktigt för hon att köper nya saker, utan istället att det är viktigare att uppleva saker, för att upplevelser är på något sätt bestående och finns med en hela livet. Andra saker som har haft betydelse för Doris ledarskap idag är de arbetsplatser som hon har arbetat på och de chefer som hon har haft. En chef som gjorde särskilt intryck var en som fick hon att inse vikten av att lyssna, “att man har två öron och en mun av en anledning”.

Erika

Erika förklarar att en tidigare chef haft positiv inverkan på henne, genom att denne chef var mycket bra på att hantera människor i olika situationer. Den tidigare chefen berättade vid ett tillfälle att denna förmåga att hantera människor troligen hade sin grund i att hon var ett skilsmässobarn. Erika kommer också från en ”dålig skilsmässa” där föräldrarna skiljts åt och varit ovänner i resten av livet, vilket har inneburit att hon ofta har fått agera fredsmäklare. ”Hur är det idag? Vad kan jag säga idag? Vad kan jag inte säga?” är frågor som har hon levt med henne sedan tidig barndom och hon tror att det har påverkat henne. Erika har genom denna erfarenhet funnit det enkelt att hantera människor genom åren. Detta har Erika också fått bekräftat av andra människor.

Frida

Frida förklarar att något som format hennes karriär är att hon är en otålig själ, vilket innebär att hon ständigt vill utvecklas och tackla nya utmaningar. Frida ser dock inte att utvecklas bara handlar om att klättra karriärmässigt, utan att man också kan utvecklas inom sin roll. Frida beskriver att en tidigare chef har influerat henne. Denna person var mycket bra på att balansera mänskliga relationer samtidigt som han hade ett tydligt resultatfokus från ett organisationsperspektiv. Kort och gott innebar detta att balansera ett “mjukt” och “hårt” ledarskap. Denna person hade ett väldigt tydligt ledarskap och det var för hennes och hennes medarbetare enkelt att förstå. Detta är något Frida själv har försökt efterlikna i sitt ledarskap genom åren.

Greta

Greta anser inte att någon specifik händelse har format henne till att bli som den är idag. Det har mer handlat om att medmänniskor har sett henne som en ledare och pushat henne att ta klivet till att bli ledare. Hon har dock haft sin svärmor som förebild i livet. Hennes svärmor har varit en ensamstående mamma med barn och hon har fått kämpa med sina jobb. Hennes attityd var att man alltid ska gå till jobbet och hon hade en bra arbetsmoral, vilket är något som Greta har lyft med sig från henne. Hennes svärmor har också varit en god influens på så sätt att hon anser att alla är olika och att det måste respekteras och förstås.

Hilda

Hilda berättar att hon har gjort många personlighetstester i sitt yrkesliv vilket har fått Hilda att få djupare självinsikt om sig själv. Det har också varit formande menar Hilda när hon har bytt arbeten genom åren och fått ta ställning om vad hon vill spendera sin tid på framöver. Just att ta ställning till så allvarliga beslut som rör en själv får en att tänka till lite extra om sig själv, sitt liv, och vad som driver en, menar Hilda. En sak som format Hildas sätt att tänka om vad som är viktigt i arbetet är insikten om att det är lika viktigt att man som chef har bra chefer över sig som det är att ha bra personal under sig, vilken kom av att hon en gång hade en väldigt öppen och transparent chef.

Hilda beskriver också att hon privat har ett barn som är svårt sjuk vilket har fått hon att mer reflektera över vad som är viktigt i Hildas liv. Hilda menar att detta även fast det varit jobbig har fått hon att bättre hantera sina medarbetare då hon har utökat sin förståelse för att allting inte alltid är på topp för alla människor. Hilda säger också att hon var med om tsunamin vilket har fått henne att få ett bredare perspektiv på vad som är viktigt i livet. Generellt sett menar Hilda att saker som framkallat särskilt starka känslouttryck oavsett om det varit positiva eller negativa har satt sin prägel på ett eller annat sätt. Vidare menar Hilda att förebilder som har är flera och då handlar det om personer som engagerar sig i samhällsutveckling på sin fritid typ som en hobby.

Irene

Irene redogör för att hon såg charmen med att vara chef första gången när hon arbetade som säljare och insåg att chefen hade en stor roll för personalens arbetstrivsel. Irene beskriver att hon först kände sig som en ledare då hon blev försäljningschef. Hon menar att denna

säljerfarenhet har varit givande för hennes ledarskap med avseende på aspekter såsom att lyssna, tolka in situationer och kommunikation i stort.

Fortsättningsvis menar hon att hon med åren har blivit mer trygg i sig själv och i större utsträckning vågar agera utifrån sin magkänsla och intuition. Utöver detta har Irene allt eftersom kommit att förstå att det är lättare att förändra sitt eget beteende än andras. Att man kan försöka påverka andra att göra som man vill, men för att verkligen komma framåt och få någonting gjort behöver man rannsaka sig själv och göra förändringar hos sig själv först. Irene beskriver också att både sin mamma och pappa har varit förebilder i sitt liv. Hon pappa var präst och sin familj tog in fosterbarn i hemmet. Irene är uppfostrad med att alla människor har lika värde.

Judit

Judit anser att det inte är någon specifik händelse som format hon, eller att det är någon speciell person som i hennes liv som påverkat hon på ett utmärkande sätt.

Related documents