• No results found

Enviromentální oblast se zabývá všeobecnými poznatky, sociální informovaností, adaptabilitě změnám a vztahu k životnímu prostředí (MŠMT 2012).

4.5.1 Očekávané výstupy z Rámcového vzdělávacího programu pro předškolní vzdělávání

Ve známém prostředí by se dítě mělo dobře orientovat. Mělo by mít všeobecné povědomí o společenském a přírodním prostředí. Vnímat, že svět je rozmanitý a má svůj řád.

Mělo by si všímat změn a dění v okolí. Mělo by být schopné rozlišovat aktivity, které mohou okolní prostředí podporovat a které poškozovat (MŠMT 2012).

4.5.2

Konkretizované výstupy

Dítě by mělo zvládat činnosti a požadavky, které se v mateřské škole opakují. Mělo by mít základní poznatky o tom, s čím se setkává, co okolo sebe vidí a co prožívá.

Uvědomovat si, že příroda je různorodá a rozmanitá. Mělo by se zajímat o okolní svět a všímat si změn v přírodě. O přírodu by mělo pečovat, všímat si nepořádku a škod a dbát

30 na pořádek a čistotu (MŠMT 2012).

31

5 Praktická část

Tato práce je o hledání a vyzkoušení různých metod ručního tisku s dětmi předškolního věku v praxi. S dětmi vyzkoušíme tři různé metody ručního tisku – tisk tříčem, kulískem a válečkem. Tyto metody tisku jsou zvolené z dostupných pomůcek, které mě zaujaly a měla jsem je vyzkoušené z výtvarné výuky na vysoké škole. Proto jsem věděla, jak se s nimi správně pracuje a mohla jsem to děti naučit správně. Každé dítě tisklo všemi tříčem, proto byl první. Nejvíce síly bylo potřeba vynaložit na tisk válečkem, a tak jím děti tiskly jako se třetím. Matrici bude tvořit každé dítě samo technikou koláže z kartonu.

Pro práci jsou zvolené děti předškolního věku, protože je u nich stanovené, co by měly umět a znát, a tak z toho lze v práci vycházet. Porovnání i hodnocení bude snazší a spravedlivější, protože by vybrané děti měly být na podobné úrovni. V každé mateřské škole učitelky vybrat šest dětí – tři dívky a tři chlapce předškolního věku. Výběr dětí podle jejich schopností byl na učitelkách.

Nejdříve bude popis přípravy na činnost s dětmi. Příprava bude obsahovat pomůcky, motivaci a přesný postup práce. Pro motivaci je zvolená hádanka. V hádance je totiž zmíněné, že motýli mají na křídlech krásné kresby. Tak je možné si s dětmi povídat o tom, jak motýli vypadají, jaká mají křídla, barvy a tvary na nich. Každému se ukáže předloha, aby děti věděly, jak mají pracovat a jak má vrstvení vypadat. Každé dítě tak bude vědět o mnoho možnostech zpracování a výsledky mohou být velmi různorodé.

Na práci dáme každému bílou čtvrtku A5, kterou děti budou stříhat a trhat a poté vrstvit a lepit. Je lepší jim dát menší formát papíru, protože při velikosti A4 se jim bude pracovat špatně a budou plýtvat papírem. Když budou mít velikost A5, tak si to lépe předkreslí, lépe se jim bude stříhat a nezůstane takové množství odstřižků. Když někdo bude potřebovat další papír, protože mu A5 nebude stačit, dostane další. Je na dětech, jestli budou používat papír na výšku, nebo na šířku.

Ve zbylé části praktické části bakalářské práce je popsaný průběh činnosti s každým dítětem. Podle toho jsou rozdělené kapitoly, které jsou pojmenované podle jmen dětí. Jména jsou taková, jak se děti představily. Podepisovaly se tak na matrici a v závěru jsou

32 znázorněna v grafu podle toho, jaký způsob tisku si každé dítě zvolilo.

Zadání se dětem popíše a názorně ukáže. Bude se hodnotit to, jak zadání pochopily.

Konkrétně to, jestli na navrstvený papír ještě kreslily, protože při tisku nebudou vidět linky nakreslené tužkou, ale jen navrstvený papír, a tak je zbytečné, aby na navrstvený papír kreslily. Z toho důvodu se musí děti upozornit na to, aby použily více vrstev.

Počet vrstev bude další část hodnocení. Nejprve si děti nakreslí obrysy motýla, podle kterých budou stříhat. Je dobré jim poradit, aby pro snazší stříhání kreslily motýla po částech a postupně si ho stříhaly a skládaly vedle na jiný papír, na který ho potom nalepí – to se bude také hodnotit.

Další věc pro hodnocení je přesnost stříhání, především tvar koleček a stříhání podle linky. V motivační básničce se řeší zdobení křídel motýlů, o kterých se s dětmi musí povídat, aby mělo každé jedinečného motýla. Tato jejich kreativita se bude také hodnotit. V rámci toho se bude hodnotit předmatematická gramotnost, která se ukáže na počtu ozdob na křídlech a správném počtu částí těla motýla (například dvě křídla, každé rozdělené na dvě části, stejný počet dekorací na každém křídle, dvě tykadla a podobně). Po dokončení matrice měl každý za úkol se podepsat. Podle tohoto podpisu se podepíšou v závěru jejich hotové otisky.

Před tiskem se jim vždy ukáže, jak má tisk probíhat. Především střídání rukou, aby byl otisk rovnoměrný. Střídání rukou se bude hodnotit u každého tisku. Pohyby rukou s pomůckou, držení papíru na matrici a naválení barvy má vliv na kvalitu tisku, která se bude také hodnotit. Je třeba myslet na to, že některé části mohly mít děti špatně přilepené a vlivem tisku se odlepily. Poslední hodnocení bude metoda tisku, která je bavila nejvíce. Pro čtvrtý tisk si totiž děti mohou vybrat pomůcku k tisku podle sebe. Ukáže se tím metoda, která je bavila nejvíce, se kterou se jim pracovalo nejlépe a který tisk podle nich dopadl nejlépe.

Related documents