• No results found

5.2 Poznámky k průběhu praktické činnosti

5.2.1 Mateřská škola Jizerka

Hanička si vše předem po částech předkreslila a poté stříhala přesně podle linky.

Při stříhání zvládla zakulacovat a šly jí vystřihovat i kolečka. Po nalepení tužkou dokreslila pár detailů, přestože věděla, že nebudou vidět.

Motýl byl velký, nalepila ho doprostřed papíru. Dobře si rozvrhla prostor, ale u motýla byla křídla oproti tělu malá. Matrici si podepsala (viz Příloha 1).

Při tisku tříčem ruce prostřídala, ale nedošlo k rovnoměrnému otištění, protože tříčem tlačila jen nad motýlem, ne do stran papíru (viz Příloha 2). U tisku kulískem ruce prostřídala a krouživý pohyb zvládla oběma rukama. Nedošlo k rovnoměrnému otisku, protože kulískem tiskla hlavně nad motýlem, ne do stran papíru (viz Příloha 3). U tisku válečkem ruce prostřídala, ale otisk byl trochu nerovnoměrný, protože jednou rukou tlačila více než tou druhou (viz Příloha 4). Ke čtvrtému tisku použila tříč.

5.2.1.2 Liduška (5 let)

Liduška si vše po částech předkreslila a poté stříhala podle linky. Později některé části motýla stříhala rovnou bez předkreslování. Nůžkami zvládla zakulacovat, ale kolečka jí moc nešla. Snažila se i o složitější tvary, jako například vroubkované proužky na tělíčko.

Po nalepení motýla na něj dokreslila tužkou pár detailů.

Motýl byl velký a nalepila ho doprostřed papíru. Přesto na levé straně přesahuje hranu papíru. Matrici si podepsala (viz Příloha 5).

Při tisku tříčem ruce prostřídala. Nedošlo k rovnoměrnému otištění, okraje papíru nebyly otisklé, protože do stran matrice nenanesla barvu (viz Příloha 6). U tisku kulískem ruce prostřídala. Krouživý pohyb kulískem jí jednou rukou šel, druhou ho nezvládla (viz Příloha 7). U tisku válečkem ruce prostřídala. Otisk motýla byl slabý, protože válečkem nepřitlačila. Jelikož si papír druhou rukou nepřidržela, tak válečkem posunula papír z matrice a motýl byl několikanásobně otisklý (viz Příloha 8). Ke čtvrtému tisku použila tříč.

35 5.2.1.3 Maruška (5 let)

Maruška si vše předkreslila a poté stříhala přesně podle linky. Nužkami zvládla i zakulacovat a kolečka. Maruška se snažila o co nejpřesnější práci a tak si něco musela nakreslit a vystříhnout znovu, protože s tím nebyla spokojená.

Motýl byl velký, ale přestože pod motýlem bylo dostatek prostoru, tak byl umístěný příliš nahoře a na levé straně přesahoval hranu papíru. Matrici si podepsala (viz Příloha 9).

U tisku tříčem ruce prostřídala, ale barvu nenanesla rovnoměrně. tříčem navíc nekroužila na stranách papíru a tak byl otisk nerovnoměrný (viz Příloha 10). U tisku kulískem ruce neprostřídala, ale krouživý pohyb ve tvaru oválu rukou zvládla. Kulískem kroužila přes motýla, ale ne po stranách papíru a tak byl otisk nerovnoměrný (viz Příloha 11).

Při tisku válečkem ruce neprostřídala. Válečkem nepřitlačila a tak byl otisk slabý. Druhou rukou si papír špatně držela a tak si posunula papír z matrice a tím vznikl na otisku zdvojený motýl (viz Příloha 12). Ke čtvrtému tisku použila váleček.

5.2.1.4 Johánek (6 let)

Johánek pochopil obrysy, zbytečně nekreslil, jen si předkreslil linky, podle kterých později stříhal. Moc mu nešlo stříhání, především oblouky a kolečka, takže mu vznikaly hrany. Práce ho příliš nebavila, a tak se nesnažil o dozdobení. Křídla by nechal prázdná, a tak jsem mu musela poradit, aby vytříhal a nalepil kolečka na křídla.

Motýl byl menší, ale přesto Johánkovi zbylo dost prostoru na detaily. Byl umístěný trochu vlevo a dole. Matrici si podepsal (viz Příloha 13).

Při tisku tříčem ruce prostřídal, došlo k rovnoměrnému otištění přes motýla, ale neotiskl okraje (viz Příloha 14). U kulísku ruce neprostřídal. Krouživý pohyb zvládl ve tvaru oválu. Půlku matrice neotiskl, protože na ní měl položenou druhou ruku, kterou nezvedl (viz Příloha 15). U válečku ruce prostřídal. Otisk byl slabý, protože nepřitlačil a dal málo barvy. Posunul papír z matrice, takže byl motýl zdvojený (viz Příloha 16). Ke čtvrtému tisku kulísek.

5.2.1.5 Mája (5 let)

Mája práci ihned pochopila a pracovala samostatně. Kreslila obrysy motýla a tvary na křídla, které hned poté stříhala. Snažila se o složitější tvary jako hvězdičky, nebo svislé pruhy. Stříhala přesně podle předkreslených linek, nůžkami zvládla i zakulacovat a rovnoměrná kolečka. Po nalepení se nudila, a tak tužkou ještě dokreslila pár detailů.

36 Nevadilo jí, že po otištění nebudou vidět.

Motýl byl malý a umístěný uprostřed papíru, ale přesto měl dostatek detailů. Matrici si podepsala (viz Příloha 17).

Při tisku tříčem ruce prostřídala, a tak došlo k rovnoměrnému otištění (viz Příloha 18).

U kulísku ruce také prostřídala a krouživý pohyb rukou zvládla. Kulískem kroužila hlavně přes motýla, ne moc na stranách papíru (viz Příloha 19). U válečku ruce prostřídala.

Na váleček hodně tlačila, takže byl otisk silný (viz Příloha 20). Ke čtvrtému tisku použila váleček.

5.2.1.6 Oliver (5 let)

Oliverovi jsem postup práce musela říct třikrát, protože nedával pozor. Části motýla špatně předkresloval, a tak jsem mu musela postup ještě jednou individuálně ukázat, aby ho napodobil. Snažil se stříhat podle linek, ale kolečka a oblouky mu moc nešly, a tak byly obrysy hranaté. Po chvíli už ani nepředkresloval tvary na křídla, ale rovnou je stříhal.

Motýl byl velký a umístěný uprostřed, Oliver si dobře rozvrhl prostor. Matrici si podepsal, ale nečitelně (viz Příloha 21).

Při tisku tříčem ruce neprostřídal, a nedošlo tak k rovnoměrnému otištění. Barvu naválel jen na motýla, ale ne do stran, které netiskl ani tříčem (viz Příloha 22). U kulísku ruce neprostřídal, a tak otištění bylo trochu nerovnoměrné. Kulískem tiskl jen na motýlovi, ne na stranách papíru. Krouživý pohyb kulískem zvládl (viz Příloha 23). U tisku válečkem ruce neprostřídal, použil málo barvy, přesto byl otisk rovnoměrný (viz Příloha 24).

Ke čtvrtému otisku si zvolil váleček.

Hodnocení dětí z mateřské školy Jizerka

Mateřská škola Jizerka

Hanička Liduška Maruška Johánek Mája Oliver Celkem bodů

1. 3 3 3 3 3 3 18

2. 3 2 3 2 3 2 15

3. 3 3 3 3 3 3 18

4. 1 3 1 1 3 2 11

5. 2 2 2 2 2 2 12

37

6. 1 1 3 3 2 3 13

7. 3 2 2 2 3 3 15

8. 3 3 3 3 3 2 17

9. 3 3 3 3 3 3 3 1 1 3 1 3 3 3 3 1 1 1 16 12 14 10. 2 3 3 2 2 1 1 1 1 3 2 1 3 3 3 2 2 2 13 13 11

11. I I III II III III

Celkem

bodů 36 33 28 32 40 29 198

5.2.2 Mateřská škola Korálek

Related documents