• No results found

Del 3 – Hur kan Investerare Utnyttja Informationen?

I denna del presenteras ett resultat som är så nära praktiskt möjligt det går och optimalt med hänsyn till en lättillgänglig handelsstrategi. Detta innebär att vi tar ett steg längre än te- orin, då denna som oftast utelämnar de verkliga kostnaderna som är relaterade till transak- tionen/positionen. Vidare har vi riktat oss mot investerare som har kapital nog för att ha en marginal på 10% för positioner på SEK 1 miljon. Detta är inget orimligt scenario då ex- empelvis SEB Aktiehandel uttrycker att största massan av deras investerare har ett kapital avsatt för aktiehandel på ca SEK 2-4 miljoner. En position med 10% marginal innebär en hög risk. Marginalen kan dock ökas till exempelvis 50% efter investerarens egna riskprefe-

19 De 30 högsta innehåller 67% rekommendationer från Small Cap etc. och de 30 lägsta innehåller 37% re-

kommendationer från Small Cap etc.

20 Rekommendationerna är utvalda efter summan av CAARt under tidsperioden 0-550 minuter för att fånga

den maximala initiala reaktionen samt att undvika extremserier med negativ normalavkastning vilket kan få urvalet att ”trenda” positivt.

21 Se bilaga 12 där faktiska avkastningar är presenterade för analysgrupperna i figur 11A-B. Där figur C i bila-

ga 12 tyder på att normalavkastningen kan vara något hög för analysgruppen i figur 11B. Dock blir det övergripande resultatet samstämmigt då avkastningen här är ca -2,75% efter 550 minuter.

22 Ansvarsförskrivning: Observera att uppsatsen som helhet och följande delar inte är ett investeringsråd för

att köpa och sälja värdepapper utan ett uppförande av en hypotetisk investering. Det skall ej antas att dessa metoder, tekniker eller indikatorer presenterade kommer att vara profitabla eller att de inte kan resultera i förluster. Exemplen i studien är endast presenterade i utbildningssyfte! Författarna, publiceraren och andra involverade parter tar inget ansvar för utfallet av handel enligt presenterade och potentiellt härledda han- delsstrategier. Observera att det är en hög grad av risk involverad i värdepappershandel!

Sida | 46

renser. Vi vill emellertid betona vilken maximal avkastning som kan uppnås av en ordinär investerare.

För att utnyttja våra resultat till fullo har vi valt att analysera utfallet när transaktionerna görs med Contracts For Difference (CFD). Detta för att ordinär aktiehandel kräver en säl- jare vid köptransaktionen och köpare vid säljtransaktionen, vilket påverkar utfallet då posi- tionen inte kan öppnas och stängas vid de exakta tidpunkter som krävs för att maximera resultatet. Vid handel i CFD är motparten en market maker vilket innebär att positionerna kan öppnas och stängas vid alla tidpunkter som önskas under börsens öppettider. Vidare är marginalhandel i aktier (aktiebelåning) generellt dyrare än marginalhandel i CFD.

Vad gäller marginalen erbjuder de flesta aktörer att 60% av den befintliga portföljen i aktier kan användas som säkerhet. Detta innebär att en investerare som vill ta en position i CFD med en exponering på SEK 1 miljon med 10% marginal behöver en portfölj på ca SEK 170.000 för att undvika att sätta undan ytterligare kapital i ett marginalkonto. Vi antar detta scenario i analysen.

De två osäkraste variablerna i denna analys är aktuell spread och förmågan att öppna och stänga positionen vid rätt tidpunkter för att maximera avkastningen. Beroende på likviditet i aktien kan spreaden vara allt mellan ca 0,1% till 2% vilket betonar vikten av att aktien är likvid. Således är detta en variabel som är svår att generalisera och i våra beräkningar har vi använt oss av en spread på 1% per transaktionstillfälle. Vad gäller tidpunkterna ligger den största osäkerheten i att öppna positionen vid rätt tidpunkt då överavkastningen de första 10 minuterna utgör närmare 50% av den totala överavkastningen. Maximal överavkastning nås efter 1530 minuter vilket innebär att positionen hålls över 3 dagar (se figur 12).

Figur 12: 10 minuters tickdata över förändringar i genomsnittlig överavkastning för Köprekommen- dationer från samtliga listor; Figur A från Affärsvärlden (22 st.), Börsveckan (34 st.) och Veckans Af- färer (21 st.). Rekommendationerna är utvalda efter de 50% högsta rekommendationers summa av CAAR från 0 minuter till 550 minuter. CAAR (Cumulative Average Abnormal Return) för Köprekommendationerna är centrerade runt rekommendationstidpunkten för Figur A-B -1000 minuter till +2000 minuter. CAAR är

presenterad i serieform; CAARt+1=(1/nt) Σ ARt + (1/nt) Σ ARt+1.

• Maximal överavkastning från rekommendationstidpunkt till 1530 minuter på de 50% högst överavkastande rekommendationerna från AF, BV och VA: 7,016% • Avgifter: 0,05% i courtage23, avgift per dag är STIBOR 90 +2,5% (aktuell för Maj

2,44%) Æ ger 4,94% på helår och 0,000135% per dag 23 http://www.igmarkets.se/cfd/charges.html (hämtad 2011-05-20). -1,00% 0,00% 1,00% 2,00% 3,00% 4,00% 5,00% 6,00% 7,00% 8,00% CAAR från -1000 min uter MIN x10

Figur A - Köp CAAR Serier 50% Högsta (-1000 min till +2000 min)

Sida | 47

• Spread: 1,00% per transaktion

• Exponering SEK 1 miljon med marginal 10%

Vi har förutsatt att investeraren har förmågan att välja ut de 50% bästa rekommendationer- na från veckotidskrifterna med bakgrund av informationen som står under bakomliggande faktorer (se under 5.2). Observera också att beräkningarna nedan är per rekommendation och inte aggregerad avkastning.

Genomförande: positionen öppnas vid tidpunkt 0 med en exponering på SEK 1 miljon och en marginal på SEK 100.000 med ett courtage på SEK 500 och förlust i spread på SEK 10.000. Positionen stängs vid tidpunkt 1530 minuter som genererat 7,016% SEK 70.016 med ett courtage på SEK 500, spread på SEK 10.000 och ränta på SEK 406. Detta resulte- rar i en vinst på SEK 48.753 och en avkastning på 48,75% i förhållande till marginalen. Skulle positionen handlas utan marginal skulle avkastningen således vara 4,88%.

Ett scenario som troligen skulle vara mer likt verkligheten är där positionen kan öppnas som lägst till kursen 30 minuter efter börsens öppnande. Detta med bakgrund till att öpp- ningskursen kan vara väsentligt högre än tidigare dags stängningskurs, då investerare utfär- dar sina köporder under natten vilket driver upp aktiekursen till den första nivån som kan observeras efter börsens öppnande. Vidare kan det vara svårt att stänga positionen vid op- timal tidpunkt. Nedanstående beräkning har tagit hänsyn till dessa variabler:

• Maximal överavkastning från 30 minuter till medelvärdet mellan 1530-1560 minuter på de 50% högst överavkastande rekommendationerna från AF, BV och VA: 3,253%

Genomförande: positionen öppnas vid tidpunkt 0 med en exponering på SEK 1 miljon och en marginal på SEK 100.000 med ett courtage på SEK 500 och förlust i spread på SEK 10.000. Positionen stängs vid tidpunkt 1530-1560 minuter som genererat 3,253% SEK 32.530 med ett courtage på SEK 500, spread på SEK 10.000 och ränta på SEK 406. Detta resulterar i en vinst på SEK 11.125 och en avkastning på 11.13% i förhållande till margina- len. Om positionen handlas utan marginal skulle avkastningen således vara 1.11%.

Vi baserar vår studie på en stor mängd data och utfallet för varje specifik analysgrupp har sina egna specifika karaktärsdrag. Det existerar således en uppsjö av potentiella handelsstra- tegier som hypotetiskt kan kapitalisera på information i studien. För till exempel långsiktiga investerare som sedan tidigare haft intentionen att köpa rekommenderad aktie är tidpunkt 0 ett utmärkt tillfälle att handla då det går att undvika att den oväntade avkastningen är nega- tiv. Det vill säga att är investeraren osäker på oväntade negativa aktierörelser på kort sikt är detta ett sätt att undvika dessa och således en taktik att sänka den kortsiktiga risken i posi- tionen. Vidare är tidpunkten 1530 minuter efter rekommendationen ett bra tillfälle att genomföra vinsthemtagningar för en investerare som redan sitter i en öppen position i re- kommenderad aktie.

Vi anser att ovan presenterade handelsstrategierna är de mest vinstgivande och beskrivande handelsstrategierna med hänsyn till användbarhet för icke-professionella investerare.

Sida | 48

6 Slutsats

I detta kapitel beskriver och reflekterar vi över de resultat vi kommit fram till i studien. Hur dessa är i likhet eller motsats till tidigare forskning. Vidare svarar vi upp till syftet och frågeställningarna i bakgrund och problemdiskussionen. Därefter reflekterar vi över ytterligare forskning som kan vara intressant på detta område där vi funnit intressanta kopplingar.

Related documents