• No results found

Delade bilar

In document Din Bil, min bil, vår framtid (Page 97-100)

Ägandeformen är en central fråga för bilbranschens framtid, både för säljare och köpare. Skillnaden är att kundperspektivet inte ser ut som för återförsäljarna. Kunden tänker inte på det som att äga eller att inte äga, de ser användandet som avgörande. Det spelar ingen roll om telefonen eller bilen är i någon annans ägo, det är de dagar och timmar kunden använder produkten som är värdeskapande, inte ägandet i sig. Det är inte enbart kunder som efterfrågar ett skifte till hållbara lösningar som delade bilar, även politiken arbetar för det. Att kombinera transportsätt från dörr till dörr är vanligt, men de som kör bilen hela vägen kör ofta fel bil för ändamålet. Det är mycket vanligt att svenskar har en bil som ska fungera för semestern, vilken sällan är optimal för stadskörning. Detta ger delade bilar en god konkurrensfördel då kunden kan anpassa typen av bil till det specifika ärendet. Problemet är att mångas vardag ser likadan ut, sett till tiden. De går upp, åker till arbetet, åker hem och har semester i juli och februari. I praktiken innebär det att det blir en övervikt i efterfrågan på ändamålsenliga bilar, som kombi, under semesterperioder och mindre bilar under arbetstimmar. Med en egen bil behöver kunden inte planera och anpassa sig, vilket användare som inte ännu äger en bil kan komma att inse, och då driva på bilförsäljningen ytterligare. En övergång till delade tjänster skulle innebära färre bilar i rullning, vilket gynnar miljö och trafikproblem i storstäder.

Idag är bildelningstjänster nytt och för många ett outforskat område. Detta gör att tjänsten tenderar att kretsa kring de praktiska fördelarna som tid och pris. Det finns

sällan flera nivåer av deltagande, och sällan skapas en känsla och upplevelse kring tjänsten. I takt med att dessa tjänster ökar i popularitet behöver de också ge möjlighet för kunden att delta på olika nivåer och därmed få olika grader av service, produkt och upplevelse. Konkurrensen kommer vara hård och priset kommer inte att vara den enda delen som vinner kunder, även om det är väldigt viktig faktor för morgondagens kunder. De kunder som idag är beredda att betala stora summor pengar för att äga en bil kan med största sannolikhet tänka sig betala för en mycket väl fungerande taxi-tjänst, delad bil eller en kombination av dessa. För Audi behöver premiumkänslan, som kunder upplever i bilarna, leva kvar i appar och kringtjänster runt produkten.

Det finns hos yngre kunder en vilja av att hjälpa varandra och en tro på gemensamma lösningar. I bilbranschen så översätts detta till delade bilar och samåkningstjänster. Yngre individer i Generation Y och hela Generation Z är båda mer positivt inställda till dessa tjänster än tidigare generationer är. Dessa tjänster grundas ofta på en mobilapplikation i en smartphone vilket är ett område som de yngre generationerna är väl bekanta med. Flexibilitet och bekvämligheten är viktiga faktorer vid köp och användning. Delade bilar och samåkningstjänster kan ofta vara raka motsatsen till flexibla och bekväma i jämförelse med att äga en egen bil. Individen kan behöva ta sig flera kvarter till bilen och sedan behöva parkera den långt ifrån slutdestinationen. Den känsla som lyftes fram som viktigast vid ägande av egen bil bland yngre individer var frihet, frihet att kunna ta sig vart som helst när det passar personen i fråga. Som bildelnings- och samåkningstjänster ser ut idag så är det ofta viktigt att planera sin användning av bilen, eftersom det är flera personer som potentiellt ska använda bilen, vilket innebär att friheten inte är synonym med bilen. Majoriteten av de yngre individerna har en smartphone och är ständigt uppkopplade, att testa nya saker är dessutom inget som skrämmer dem. Dessa två faktorer kommer att påverka deras angelägenhet att använda delade bilar och samåkningstjänster, även om de skulle föredra att ha en egen bil, men kostnaden är för stor.

5.6 Urbanisering

En fungerande urban värld där städer växer hållbart efterfrågas runt om i världen. I detta är mobiliteten och inte minst bilen mycket viktig. Stockholm växer kraftigt och antalet bilar ökar. Infrastrukturen hinner inte med och kollektivtrafiken överbelastas

under vissa perioder på dygnet och året. Dock byggs kollektivtrafiken ut för att möta den lokala befolkningsökningen. Även om kollektivtrafiken i sig kan lösa många transportproblem så finns bilen ändå kvar. Politiska regleringar som vägtullar och skattesystem lyckas inte minska andelen bilar då bekvämlighetsfaktorn att ha en egen bil fortfarande väger tyngre. De kan dock påverka vilken bil medborgarna väljer att ha och då, när fler elbilar köps, behövs laddstolpar vid arbetsplatser och hem. En hållbar urbanisering integrerar bilen som en del i stadsutvecklingen. Idag särskiljs bilen som miljöfarlig, trafikpåfrestande och egoistisk. Men när bilen, som kan vara en delad elbil, integreras i ett mobilitetssystem bestående av tåg, bussar, bilar, cyklar och gång så växer staden. Det behövs bilar som tar föraren till rätt infartsparkering, och som är uppkopplad mot kollektivtrafiken för att i realtid ge föraren information om när nästa tåg eller buss går. När bilen blir självkörande och än mer uppkopplad växer stora möjligheter för stadsplanering fram. Städer som internationellt lyckas med hållbar urbanisering för framtiden kan utan problem kopieras och sättas i system lokalt. Därför finns det anledning att kontinuerligt göra omvärldsanalyser för att som bilåterförsäljare ha koll på vad som bygger framgång i andra städer, och hur ens verksamhet kan anpassas. I takt med att städer växer, inte bara på höjden, så öppnas parkeringsmöjligheter i längre ut i förorten upp och kunder kan där ha en egen bil vid hemmet. Dessa kan förlita sig på kollektivtrafik till vardags men använda bilen på som kombinerat transportsätt till vardags och annars på kvällar, helger och semester.

5.7 Parkeringar

Urbaniseringstakten gör parkeringssituationen en till svår utmaning att lösa. Vi kommer att se en större utsträckning av avgiftsbelagda parkeringstider samt ökade parkeringsavgifter baserat på utbud och efterfrågan. De företag eller privatpersoner som har råd att ta kostnaden kommer ta den, men för de andra kommer parkeringen vid hemmet vara en viktig del av innehavet av bil. Att leta och hitta parkering blir svårare i takt med att fler bilar säljs i högre takt än vad antalet parkeringsplatser byggs. Letandet är ineffektivt ur kundens perspektiv, och negativt ur ett miljöperspektiv. Problemet är såpass stort att det är en avgörande faktor för om kunden har möjlighet eller väljer att ha en bil. Problemet kan ses som en affärsmöjlighet som blir tydligare i takt med att efterfrågan på parkering ökar. Att erbjuda kunden lösningar på parkeringsproblemet kan skapa konkurrensfördelar. Fördelarna kan komma ur delar som parkeringsassistans, mindre bilar och mjukvara

som guidar föraren till en ledig parkeringsplats. Men, det är sett ur dagens samhälle, teknik och produkter. Biltillverkare utvecklar självkörande bilar som tillåter föraren att göra annat under tiden bilen kör. Dessa bilar kan till och med släppa av föraren eller passageraren och sen leta upp en parkering. Då försvinner tids- och ineffektivitetsproblemet för många som kan vara produktiva medan bilen letar parkering. Kvar är miljöperspektivet som också utraderas när kunder väljer elbilar. Därför är dagens parkeringsproblem på kort sikt är problematiskt men på lång sikt en del av människors vardag, utan att innebära större problem. Den tillverkare som först erbjuder en självparkerande bil utan förare kommer att vinna många kunder.

In document Din Bil, min bil, vår framtid (Page 97-100)

Related documents