• No results found

Det utåtriktade sektorsarbetet

5 Perspektiv på miljömålen

6.4 Det utåtriktade sektorsarbetet

Gemensamt för trafikverken är att man utöver den traditionella rollen som verk- samhetsansvarig inom sektorn, t.ex. som väg- eller banhållare, också har ett sek- torsansvar att samla, stödja och driva på andra aktörer i sektorn så uppsatta mål nås. Sektorsuppgiften är att samverka och samordna insatser med berörda aktörer, och att på ett offensivt och resultatorienterat sätt driva på utvecklingen inom sek- torn, bl.a. genom att träffa överenskommelser, ge stöd, upphandla tjänster, tillhan- dahålla grunddata samt initiera forskning och utveckling.

Genom att samarbeta med övriga aktörer inom transportsektorn skall trafikverken effektivisera miljöarbetet så att långsiktigt hållbar utveckling uppnås snabbare och till lägre kostnad. I överenskommelser om samarbete mellan Banverket och Natur- vårdsverket formaliseras samarbete inom olika områden. Forskning och utveckling är också en för trafikverken gemensam sektoruppgift.

Utöver gemensamma sektorsuppgifter är en del specifika för sektorn.

6.4.1 Vägverket

I propositionen om Vägverkets sektorsansvar inom vägtransportsystemet (1995/96: 131) konkretiserades Vägverkets sektoruppgift enligt ovan.

6.4.1.1 VÄGVERKETS ÅTGÄRDSPLAN

Som en del i miljöledningssystemet har Vägverket utarbetat åtgärdsplaner för de olika uppgifter verket har. En åtgärdsplan har således utarbetats för sektorsuppgif- ten.

Det miljöinriktade sektorsarbetet riktas mot vägtransportsystemets områden av betydande miljöaspekter:

• fordon och bränslen • infrastrukturen 

I fokus ligger de stora miljöproblemen • Energianvändning och koldioxidutsläpp • Hälsopåverkan från luftföroreningar och buller

• Vägarnas inverkan på stadens respektive landsbygdens natur- och kultur- värden.

Det finns kvantifierade mål för sektorsarbetet under programperioden, vilket fram- går av bilaga 7.

Åtgärdsförslagen är indelade i tre grupper: nationella satsningar, demonstrations- projekt samt utredningar och strategiska utvecklingsprojekt av nationellt intresse. Den första gruppen har en hög grad av konkretisering – man vet vad som ska gö- ras, hur det går till och vilken effekt det har. Exempel är Kvalitetssäkring av trans- porter, Sparsam körning (SPARK), Bättre hastighetsanpassning, etc. Demonstra- tionsprojekt är en samling projekt för att testa metoder och utvärdera effekter i stor skala.

Det är Vägverkets regioner som implementerar sektorsarbetet. Huvudkontoret har ingen operativ verksamhet. I det nationella miljöprogrammet finns beskrivet vilka utsläppsreduktioner som skall uppnås inom Vägverket. På regionerna har man fått sig tilldelade vissa nivåer som skall uppnås. Man har ett regionalt miljöprogram och miljöhandlingsplaner som revideras varje år.

6.4.2 Banverket

Banverket, i samverkan med sektorns aktörer, ska utveckla miljöarbetet inom järn- vägssektorn så att sektorn som helhet går mot en hållbar utveckling. Målet är att järnvägen även i framtiden ska vara ett bra miljöval och att dess miljöpåverkan ska minska. Banverket ska verka pådrivande, samordnade och stödjande i detta arbete. Införande av miljöledningssystem i den egna verksamheten har utgjort fokus för Banverkets miljöarbete tills nu. Framöver kommer dessa insatser att minska och arbetet med miljöstrategiska frågor för hela järnvägssektorn att öka.

I en överenskommelse om samarbete mellan Banverket och Naturvårdsverket for- maliseras samarbete inom områdena miljömål, förorenad mark, strategisk miljöbe- dömning och energianvändning. En trafikverksgemensam modell för hur miljöpå- verkan vid byggande av ny infrastruktur kan jämföras tas fram. Banverkets sek- torsansvar inom järnvägsområdet innebär bl.a. att Banverket ska initiera, planera och stödja tillämpad och samhällsmotiverad forskning inom området.

6.4.3 Luftfartsverket

Luftfartsverket försöker effektivisera flygtransporterna och verkar för att den tek- niska utvecklingen går framåt. Ett sätt är att miljödifferensiera landningsavgifter på flygplatserna när det gäller avgaser och buller.

Luftfartsverket har till uppgift att svara för skyddet av miljön mot föroreningar från civil luftfart. Sektorsansvaret för ekologiskt hållbar utveckling innebär att verket skall driva på miljöarbetet. Luftfartsverket bidrar till regeringens och andra centrala myndigheters arbete med att precisera delmål och etappmål genom utredningar, åtgärdsförslag och medverkan i arbetsgrupper. Syftet är att till slut skapa ett sam- manhängande miljömåls- och uppföljningssystem från de nationellt övergripande till de på flygplatsnivå.

Vid sidan av arbete för olika avgifter är det internationella arbetet en viktig del av sektorarbetet. De regler som styr verksamheten i hög grad är internationella, t.ex. normer för vad flygmotorer får släppa ut.

Sektorsarbetet försvåras av att man inte har några instrument. Det är istället till- stånden som driver verksamheten. Det är svårt att driva igenom större begränsning- ar än vad som finns i tillstånden då man inte har några incitament att göra något utöver tillstånden. De övergripande målen skall dock också miljödomstolen tilläm- pa i sin tillståndsgivning. Tillsynen blir därför en viktig del i miljöarbetet. Vid Arlanda finns ett avgastak som innefattar såväl flygplanen som trafiken på marken. Det ingår därför i tillståndsgivningen att påverka trafiken till och från flygplatsen. Detta gör man genom att försöka påverka trafikanterna att välja miljövänligare transportsätt.

6.4.4 Sjöfartsverket

Sjöfartsverket har sedan lång tid drivit ett aktivt arbete både nationellt och interna- tionellt för att öka sjöfartens miljöanpassning. Under senare år har, vid sidan om vattenföroreningsfrågorna, särskilt sjöfartens luftföroreningar uppmärksammats. Arbetet på detta område har i samarbete med Sveriges Hamn- och Stuveriförbund och Sveriges Redareförening lett till att riksdagen beslutat införa miljödifferentie- rade farledsavgifter från den 1 januari 1998. En översyn av dessa gjordes år 2000. Som ett led i ett kontinuerligt pågående arbete med att stärka sjöfartens miljöprofil presenteras nu ett program för en miljöanpassad sjöfart.

6.4.5 Länsstyrelserna

Länsstyrelserna har en övergripande och samordnande roll som regionala miljö- myndigheter och skall verka för att de nationella miljökvalitetsmålen och delmålen får genomslag i länet. Man har således en roll som motsvarar sektorsansvaret i den meningen att man skall bedriva utåtriktat arbete och försöka påverka övriga aktö- rer.

Region Skåne har visst arbete som motsvarar trafikverkens sektorsarbete, bl.a. ett omfattande samarbete med kommunerna i Skåne. Miljön är en del i det regionala utvecklingsarbetet. Man jobbar också med Agenda21-frågor. Region Skåne samar- betar inom miljömålsarbetet genom medverkan i delprojekt, styrgrupp och Miljö- rådet.

6.4.6 Kommunerna

Kommunerna har en dubbel roll inom sektorsarbetet. Dels bedriver man en egen utåtriktad verksamhet, t.ex. genom Agenda21-kontoret. Man är också i egenskap av transportutförare ett av de organ som sektormyndigheterna försöker påverka. Lokalt har kommunerna det samlade ansvaret för att åstadkomma en god livsmiljö. Kommunerna har ett övergripande ansvar för lokala anpassningar av de nationella målen. Inom ramen för detta bedrivs i samarbete med Vägverket t.ex. EcoDriving, Sparsamt Körsätt, Cykla till jobbet, I stan utan min bil och Kvalitetssäkring av Transporter. Mobility Management är ett annat projekt. Två av de granskade kom- munerna har infört miljözoner.

6.4.7 Internationellt samarbete

Vägverket medverkar i arbetsgrupper inom EU för att sprida goda exempel från arbetet med att minska koldioxidutsläppen. Banverket medverkar också inom ett antal internationella organ. Det internationella perspektivet är särskilt viktigt för Luftfartsverket och Sjöfartsverket eftersom de regler som styr verksamheten i hög grad är internationella. När det gäller luftfarten vill regeringen att Sverige ska ha en pådrivande roll i det internationella miljöarbetet. De intervjuade regionala organen och kommunerna har vissa inter-nationella kontakter med ingen organiserad inter- nationell verksamhet.

I enkäten till de offentliga aktörerna frågades om de arbetar internationellt. En dryg femtedel av de svarande anger att man arbetar internationellt för att nå miljömålen medan drygt två femtedelar säger att man inte gör det. Av myndigheterna är det främst trafikverken som arbetar internationellt.

6.5 Sektorsarbetets roll i arbetet med att be-

Related documents