• No results found

Digitaliseringens påverkan på redovisningskonsultens arbete

4. Empiri

4.2. Digitaliseringens påverkan på redovisningskonsultens arbete

deras arbete på olika sätt. Samtliga är positiva till digitaliseringen och menar, mer eller mindre, att det är viktigt att följa med i samhällets digitala utveckling.

Samtliga redovisningskonsulter anser att deras arbete har gått från att utföras med hjälp av papper och pärmar till att exempelvis kunna lagra data på en server och använda molnbaserade tjänster. En konsult från en liten byrå beskriver det enligt:

Framförallt pappershanteringen, det är den största skillnaden att kunden inte kommer in med högar med papper. (R3).

Redovisningskonsulterna i studien ger uppfattningen av att en betydande fördel med digitaliseringen är att arbetet kan utföras mer effektivt och att tillgängligheten ökar. Två konsulter förklarar det enligt följande:

Det som digitaliseringen har bidragit mest med och till, är att det blir mer effektivt. (R9).

Man blir lite mer tillgänglig och kunder kan liksom, beroende på hur man jobbar, kan scanna eller fota sina material och skicka in till bokföringsprogrammet och det kan ju de göra precis när som helst under dygnet så det är en annan tillgänglighet helt enkelt. (R6).

Av intervjuerna framgår det också att majoriteten av respondenterna anser att digitaliseringen kan leda till ett större värdeskapande för kunder genom att arbetet blir mer effektivt med digitala hjälpmedel. En respondent från en liten

byrå ger uppfattningen att när arbetet blir mer effektivt kan denne hjälpa kunder på flera sätt utöver konsultens vanliga åtaganden.

Detta underlättar ju för mig och gör det betydligt enklare för mig när jag ska bokföra, istället för att jag ska sortera detta i till exempel en pärm. Så ja, jag tycker nog att det är mer effektivt. (R4).

Vidare beskriver samma respondent att:

Man kan lägga tid på andra saker istället, analysera mer och hjälpa företag på andra sätt. (R4).

Redovisningskonsulterna diskuterar huruvida de efterliknar andra inom branschen och även hur de ser på möjligheten att ta hjälp av andra gällande digitaliseringen. Det framkommer i viss omfattning delade meningar, där redovisningskonsulter från de stora och medelstora byråerna menar att de inte efterliknar eller tar hjälp av andra. De menar dock att det kan vara viktigt att hålla koll på andra för att själva följa med och utvecklas i linje med branschen. En respondent från en stor byrå framför det enligt:

Det är nog mer att man försöker vara bättre än andra hela tiden då. Så jag tror inte att våran byrå tar hjälp av en annan byrå utan försöker nog ligga steget före hela tiden. Som sagt man kanske kollar på andra ändå. (R9).

Två respondenter från medelstora byråer beskriver det enligt följande:

Vi har ju ingen kontinuerlig kontakt med andra byråer, så vi kopierar ingen och ingen kopierar oss direkt så. Då är det ju mer att man har lite koll på de stora.

(R5).

Alltså vi har ju inte haft något direkt samarbete med en annan byrå eller gått ihop eller suttit på möten eller så, men däremot så pratas det ju alltid i branschen. Man kan höra lite såhär att en byrå har börjat på det här sättet, eller oj den byrån har börjat med att skicka in digitalt. Man snappar ju upp vad som händer och man vill ju inte halka efter utan vi ska någonstans följa med. (R6).

Majoriteten av redovisningskonsulterna i studien förklarar att digitaliseringen kan ses påverka myndigheter vilket i sin tur kan leda till att verksamma inom redovisningsbranschen i större utsträckning använder digitala lösningar, exempelvis att deklarationer till Skatteverket skickas in digitalt. En respondent från en liten byrå anser att Skatteverket är en myndighet som ligger långt fram i den digitala utvecklingen.

Den allra största skillnaden är nog mycket av det som ska till Skatteverket. För Skatteverket ligger i framkant när det gäller digitalisering och signering med BankID, ombud och liknande. (R1).

Två respondenter från en medelstor byrå respektive en stor byrå nämner även branschorganisationen FAR, som de menar kan ha en påverkan på hur redovisningsbyråer följer med i den digitala utvecklingen. Respondenterna beskriver det som fördelaktigt att i viss omfattning ta del av det FAR publicerar för att på ett gynnsamt sätt följa med i branschutvecklingen.

Det är ju snarare vår branschorganisation FAR som vi kanske tittar på vad de skriver och så vidare. (R11).

Redovisningskonsulterna från de små byråerna uppfattas som mer positiva till att ta hjälp från andra och utbyta erfarenheter i jämförelse med de från medelstora och stora byråer. En respondent från en liten byrå beskriver att denne samarbetar med konsulter från en annan byrå där de hjälper varandra.

Sen har ju vi en byrå som vi har varit delägare i som vi samarbetar väldigt mycket med. Och flera utav de som arbetar där kommer från stora byråer och har jobbat inom det, så där har ju vi ett utbyte av varandra, vice versa på olika nivåer. (R2).

Däremot beskriver en annan respondent från en liten byrå att det numera är svårare för konsulter att hitta varandra och kunna hjälpas åt på grund av att exempelvis företagsluncher och event är inställda till följd av Covid-19.

Något som samtliga redovisningskonsulter i studien menar är att byråerna och konsulterna själva behöver följa med och anpassa sig till vad som förväntas från samhället gällande digitaliseringen och Covid-19, där de exempelvis lyfter ökningen av distansarbete och digitala möten. De anser också att i och med de förväntningar som kommer från exempelvis kunder, gäller det att följa med i alla råd och rekommendationer som föreligger.

Men för att få in nya kunder nu så krävs det att man är digital, för alla förväntar sig det. (R9).

Det framgår dock också att majoriteten av redovisningskonsulterna kan erbjuda fysiska möten om kunderna är i behov av det, men att det görs i respekt till de restriktioner som föreligger i och med Covid-19.

Av intervjuerna framgår det även att majoriteten av redovisningskonsulterna från medelstora och stora byråer anser att stöd från exempelvis IT-avdelningar behövs, främst när det gäller frågor och funktioner rörande digitalisering och det digitala arbetssättet. Redovisningskonsulterna från stora byråer menar på att

de har bra stöttning från IT-avdelningar även när det kommer till säkerhet. En av respondenterna förklarar det enligt:

Nu har vi en bra IT-avdelning som reagerar på mycket. (R10).

En konsult från en medelstor byrå nämner att i och med att de erbjuder egna digitala lösningar till kunderna ser respondenten även att dennes roll ibland kan liknas med en IT-leverantör, vilket förklaras enligt följande:

[...] man blir mer av en IT-leverantör nästan eller programvaruleverantör, att man har sina egna program och som man erbjuder kunderna att om de kommer till oss så samlar vi all information här på vår sida, där de loggar in och kan se fakturor, rapporter, nyckeltal och allt sånt liksom, för en liten kostnad. (R5)

Related documents