• No results found

4. Empiri

4.3. Digitaliseringens utmaningar och möjligheter

Samtliga redovisningskonsulter nämner både möjligheter och utmaningar relaterade till digitaliseringen. Gemensamma utmaningar och risker som framförs i studien är nätverksuppkoppling, säkerhet och kundrelationer.

Majoriteten av respondenterna nämner även utmaningar kring reglering och lagar, exempelvis vid lagring och arkivering av redovisningens underlag. Enligt redovisningskonsulter från små, medelstora och stora byråer framkommer det från totalt fem att nätverksuppkopplingen bör fungera på ett optimalt sätt för att hinder i arbetet inte ska uppstå. De menar att i och med att data lagras med hjälp av digitala verktyg, till exempel molntjänster, krävs det att konsulten har åtkomst till internet för att arbetet ska kunna utföras mer effektivt i jämförelse med att arbeta och lagra materialet i pappersform. En konsult från en stor byrå förklarar det enligt:

Och också då när vi jobbar i en molnbaserad lösning för att det har man märkt att man måste ha ett stabilt nätverk när man jobbar, det är ju en stor risk ifall vi inte har IT som fungerar eller säkerhet som inte fungerar. (R11).

En respondent från en stor byrå nämner dataintrång och en från en medelstor nämner virus som utmaningar och risker kopplat till säkerhet när redovisningskonsulternas arbete sker i allt mer digitaliserad utförandeform.

Men det är nog dataintrång som är utmaningen, eller ja risken som jag ser det.

(R9).

Det är helt enkelt virusrisk och sådant. (R5).

Majoriteten av respondenterna nämner också upprätthållandet av kundrelationer som en utmaning när digitaliseringen ökar och allt fler möten sker digitalt istället för fysiskt. De ger uppfattningen att när digitala hjälpmedel används i allt större utsträckning minskar den fysiska kontakten, vilket kan komma att påverka relationen mellan redovisningskonsulterna och deras kunder.

Det är nog utmaningen skulle jag säga och att behålla samma relation med kunder som man har haft. (R9).

Två respondenter från stora byråer nämner även kundernas inställning till digitalisering som en utmaning. Eftersom digitaliseringen medför att såväl redovisningskonsulter som kunder behöver anpassa sig kan det komma att framföras högre krav på kunder vid en ökning av digitala arbetsprocesser. En redovisningskonsult från en stor byrå förklarar:

Utmaningen är väl det att det krävs lite mer av kunden också när det gäller digitalisering. Bara en sån sak att ladda upp material. (R8).

Majoriteten av redovisningskonsulterna nämner också att den yngre generationen, av såväl redovisningskonsulter som kunder, kan ha en mer positiv inställning till ökningen av digitala arbetsprocesser.

Från majoriteten av redovisningskonsulterna i studien framgår det också att hanteringen av personuppgifter inom redovisningen kan vara ett av de områden som anses mest känsligt i förhållande till digitaliseringen.

Redovisningskonsulterna ger uppfattningen att när dokument kan skickas mellan personer på ett snabbare och mer lättillgängligt sätt, krävs det samtidigt en högre medvetenhet om dokuments innehåll till följd av GDPR, regleringen avseende behandling av personuppgifter.

Risker är ju kanske det med GDPR, att man ska skicka material mellan varandra, där måste man ju vara jättenoga att man inte har med personuppgifter. (R4).

Samtliga respondenter nämner att det är positivt att digitaliseringen har ökat. De lyfter flertalet möjligheter med digitaliseringen där den som anges mest frekvent är att kunna arbeta oberoende av plats, men också möjligheten att spara tid och kostnader är vanligen uppmärksammade. En respondent från en medelstor byrå nämner att digitaliseringen bidrar på ett positivt sätt och menar:

[...] jag har allt tillgängligt och kan göra det när jag vill och kan jobba varifrån man vill också. (R7).

Två respondenter från små byråer framför att platsoberoende ger möjligheten till att nå kunder på andra orter än där redovisningskonsulterna själva är lokaliserade.

Det går ju mot det att det ska bli mer digitalt och det öppnar ju nya möjligheter.

Jag kan ju till exempel få nya kunder någon helt annanstans än vad jag har idag till exempel. (R4).

Tidsbesparande är något majoriteten av respondenterna nämner då digitaliseringen bidrar till ett mer effektivt arbetssätt vilket kan frigöra tid hos redovisningskonsulterna.

För det skapar mer tid till att hjälpa kunder med andra saker än bara bokföringen.

(R9).

Två respondenter från en liten respektive en stor byrå lyfter även möjligheten att spara på miljön när arbetet dels sker mer digitalt, men också när det kan ske i större utsträckning på distans. En konsult från en liten byrå förklarar det enligt följande:

Jag tänker även att det hjälper i att kunna spara på miljön, då vi inte kommer behöva alla de “onödiga” resorna i jobbet. Att inte behöva sitta och åka för att ha ett möte i en timme, för nu har man lärt sig att det fungerar digitalt också, som vi sitter nu. Det sparar på våran miljö, massor av pengar och tid för våra bolag också. (R3).

Fyra respondenter från olika byråstorlekar nämner fördelarna med att inte vara platsberoende vid genomförandet av exempelvis utbildningar, både när det kommer till utbildningar som sker internt på byrån men även för de som inte hålls av den specifika redovisningsbyrån. Något som också nämns genomgående i intervjuerna är molnbaserade tjänster och att lagring av data ofta sker där. Respondenternas inställning till molnbaserade tjänster är positiv. De menar att genom att lagra material i dessa tjänster skapas säkerhetskopior hos leverantörerna av programmen, vilket de ser som en möjlighet till att öka säkerheten vid lagring av material och dokumentation.

Och just att man har det i molnet gör ju att det finns säkerhetskopior, vilket gör att man inte behöver fundera på det. (R5).

Att ha material lagrat på molnet känner jag är en trygghet. (R4).

Related documents