• No results found

Utifrån det ansvar som regionfullmäktige har fördelat i reglementen tecknar nämnder och styrelser; överenskommelser med varandra och avtal med andra aktörer. Beställningar och uppdrag, i form av överenskommelser, tecknas inom Västra Götalandsregionen eller med av Västra Götalandsregionen majoritetsägda bolag. Överenskommelser mellan nämnder och styrelser ska föregås av samråd och ömsesidigt bekräftas inom fastställd tidsram. I den nya finansieringsmodellen föreslås att det tecknas en digitaliseringsöverenskommelse, DÖK, mellan berörda parter.

Med tanke på att 2022 är det första året då den nya styrmodellen används betraktas året som ett omställningsår.

Det innebär att det 2022 är fokus på att kvalitetssäkra arbetet.

Justeringar kan komma att göras när det gäller volymförändringar före och efter digitaliseringsöverenskommelsen 2022, vidare analyseras förändringar i förvaltningars kostnader.

Årliga volymer fastställs inklusive inriktning för kommande period och följer samma årshjul som Servicesamspelet.

Dialogmöten inför DÖK genomförs av digitaliseringsorganisationen och respektive förvaltning på initiativ av digitaliseringsstaben.

I arbetet med överenskommelser är grundtanken att tjänsterna så långt det är möjligt ska vara standardiserade och att man kommer överens om volymer, ibland med en viss marginal uppåt eller nedåt. Syftet är att undvika omförhandlingar eller ytterligare diskussioner.

Digitaliseringsöverenskommelse, DÖK:

• ska upprättas årsvis mellan Digitaliseringsorganisationen och beställande förvaltning/bolag

• ska vara påskriven i oktober inför kommande budgetår

• utgår från obligatoriska tjänster, förvaltningsfinansierade tjänster (volymtjänster) och styckavrop (budgetindikation)

• ägarstyrd del och styckpriser beslutas på våren inför kommande budgetår

• förändringar i volym per förvaltning tas upp inför kommande budgetår

• alla kända förändringar ska lyftas in i DÖK, exempelvis införande av nya system, tjänster,

Regionstyrelsens Beslut om Uppdaterad finansieringsmodell IS/IT - SKAS 2021-00360-1 Regionstyrelsens Beslut om Uppdaterad finansieringsmodell IS/IT : Finansieringsmodell ISIT 1.0.pdf

10

• för ökade kostnader exempelvis extra satsning på digitalisering anges i DÖK en procentsats som kan variera över tid och mellan förvaltningsgrupper

• varje tjänst beskrivs på ett standardiserat sätt

• inga ekonomiska faktorer eller finansieringsformer specificeras i tjänstebeskrivningarna

• mätbara indikatorer tas fram per tjänsteområde

o Resultaten kommer att följas upp löpande av kundrådet för intern service.

• förbättringar med syfte att öka kvaliteten

• även om tjänsteutbudet är standardiserat behöver parterna också hantera lokala variationer och förhållanden samt kända förändringar i verksamheten och den service som kan levereras

• överenskommelse tecknas även för tjänster som är finansierade med regionbidrag

• samordnare inom Digitaliseringsorganisationen och ekonomiansvarig på förvaltningen ansvarar för sammanställning

• beslutas av respektive förvaltningschef

Ledningsstruktur för beslut, roller, uppföljning, kommunikation och samspelsforum i DÖK-processen arbetas fram under våren 2021 av digitaliseringsorganisationen.

Nedan tabell beskriver de olika beslutsnivåerna i den nya finansieringsmodellen.

Beslutsfattare Styrelse/nämnd Region-direktör

Digitaliserings-överenskommelse Beslutar Bereder Beslutar

Prislista

Uppföljning Beslutar Bereder Bereder

Kommunikations

ansvar Ja Ja Ja Ja Ja

Förtydligande

Beslut om tidplan för överenskommelsearbetet fattas av, efter samråd i kundrådet för intern service, kundrådets ordförande.

Beslut om större effektiviseringsprojekt tas vid behov vidare av digitaliseringsdirektören till regiondirektören. Regiondirektören kan vid behov ta beslut vidare till politisk hantering.

Beslut om årliga uppföljningsvariabler fattas av, efter samråd i kundrådet för intern service, rådets ordförande.

Anm. avser inte politiska mål och indikatorer.

Beslut om årlig benchmarkingprocess fattas av, efter samråd i kundrådet för intern service, kundrådets ordförande.

Regiondirektören beslutar om tjänstekatalog nivå 1.

Regionstyrelsens Beslut om Uppdaterad finansieringsmodell IS/IT - SKAS 2021-00360-1 Regionstyrelsens Beslut om Uppdaterad finansieringsmodell IS/IT : Finansieringsmodell ISIT 1.0.pdf

11

Digitaliseringsdirektören beslutar om tjänstebeskrivningar nivå 2.

Tjänstekatalog nivå 1 är en beskrivning av tjänsteområdena, tjänsterna ur en funktionell aspekt och på en övergripande nivå, vilken typ av tjänstekonstruktion (till exempel, ägarstyrd,

kundfinansierad, styckavrop osv.), hur tjänsten finansieras och om den är valbar eller obligatorisk. Beslutas årligen av regiondirektören.

Tjänstekatalog nivå 2 innehåller en beskrivning av tjänsterna på en mer operativ nivå, vad ingår i tjänsten, hur kvaliteten ska mätas osv. I denna beskrivning ingår inte hur tjänsten finansieras.

Om oklarheter finns i kvalitet eller effektivitet i tjänsterna, som inte kan lösas mellan parterna, tas ärendet till respektive ledningsnivå som tar ärendet till Kundrådet för intern service via Regiongemensam serviceansvarig och Beredningsgrupp Kundrådet. Kundrådets ordförande, fattar efter samråd, beslut i ärendet.

Om ekonomiska tvister finns mellan överenskommelsens parter ska ärendet tas till respektive ledningsnivå som tar ärendet vidare till Kundrådet för intern service via Regiongemensam serviceansvarig. Beslut fattas av ekonomidirektören, Koncernkontoret.

Avvikelse

Det finns i hittills fattade politiska beslut inte någon vägledning om hur LOU-upphandlade vårdaktörers användning av Millennium ska finansieras.

Däremot har politiska beslut tolkats som att finansiären av vård inom VGR:s vårdvalsmodeller, det vill säga HSS, ska bekosta vårdvalsenheternas tillgång till Millennium-tjänsten.

Det innebär att:

- Kompensation inom Vårdval Vårdcentral sker genom att ersättning för kapitation (ålder och kön respektive vårdtyngd) sänks.

- Kompensation inom Vårdval Rehab sker genom att ersättningen per vårdkontakts-poäng sänks.

Det innebär att för Närhälsan och privata vårdgivare kommer HSS att stå för kostnaderna för Millenium och Närhälsan och privata vårdgivare betalar i form av sänkt ersättning. Gäller för privata vårdgivare med LOV-avtal.

I respektive DÖK ska kostnaden för Millenium framgå även om den ersätts av annan för att ge en samlad bild över förvaltningarnas totala kostnad för IS/IT.

I DÖK för HSS ska det framgå vad respektive förvaltning/privat vårdgivares kostnad för Millenium är för att skapa transparens.

Regionstyrelsens Beslut om Uppdaterad finansieringsmodell IS/IT - SKAS 2021-00360-1 Regionstyrelsens Beslut om Uppdaterad finansieringsmodell IS/IT : Finansieringsmodell ISIT 1.0.pdf

12