• No results found

Sjukhusens åtgärdsplaner för verksamhet och ekonomi i balans

Förslag till beslut

Regionstyrelsen beslutar att föreslå regionfullmäktige att besluta enligt följande:

1. Regionfullmäktige beslutar att regionstyrelsen får gå med underskott för år 2021 om maximalt 1 miljard kronor.

2. Regionfullmäktige beslutar att sjukhusförvaltningarnas åtgärdsplaner för 2021 och 2022 ska innehålla ökad egen produktion.

3. Regionfullmäktige beslutar att sjukhusförvaltningarnas åtgärdsplaner för 2021 och 2022 inte får innehålla förslag till minskning av egen personal om det på något sätt:

a. påverkar tillgängligheten negativt

b. påverkar möjligheten att öka den egna produktionen

c. hindrar personal att ta ut sammanhängande semester eller behövlig återhämtning 4. Regionfullmäktige förskjuter det tidigare målet att uppfylla vårdgarantin till utgången av 2022.

Regionstyrelsen beslutar för egen del:

1. När regionfullmäktige har fattat beslut om att regionstyrelsen får lov att gå med underskott för år 2021 att sjukhusförvaltningarnas ramar för 2021 ökas med totalt 1 miljard kronor med nedanstående fördelning, kostnaden för detta ska stanna på regionstyrelsen:

• NU-sjukvården: 147 mnkr

• Skaraborgs sjukhus: 131 mnkr

• Sahlgrenska Universitetssjukhuset: 527 mnkr

• Sjukhusen i väster: 83 mnkr

• Södra Älvsborgs Sjukhus: 113 mnkr

2. Hälso- och sjukvårdsstyrelsen uppmanas förstärka de regionala, årliga målen för hälso- och sjukvårdens omställning så att det blir ett verktyg i arbetet med verksamhet och ekonomi i balans.

Utskick av beslut från regionstyrelsens sammanträde den 25 maj 2021 - Sjukhusens åtgärdsplaner för ekonomi och verksamhet i balans - SKAS 2021-00256-7 Utskick av beslut från regionstyrelsens sammanträde den 25 maj 2021 - Sjukhusens åtgärdsplaner för ekonomi och verksamhet i balans : Yrkande (S) § 167 regionstyrelsen.pdf

3. Hälso- och sjukvårdsnämnderna uppmanas att säkerställa att vård beställs där det finns kapacitet så att hela den regionala vårdkapaciteten nyttjas optimalt.

4. Regiondirektören får i uppdrag att säkerställa ett snabbare införande av logistik- och försörjningsstrategin för att minska materialkostnader.

5. Regiondirektören får i uppdrag att i samband med förslag till regiongemensamma riktlinjer för detaljbudgetarbetet 2022 återkomma med möjliga alternativ för hantering av ökade hyror och avskrivningskostnader.

6. Regiondirektören får i uppdrag att i samband med förslag till regiongemensamma riktlinjer för detaljbudgetarbetet 2022 återkomma med process och tidplan för regionstyrelsens fortsatta dialog och uppföljning av sjukhusstyrelsernas åtgärdsplaner samt redovisa handlingsplan för övriga beslut och uppmaningar.

Bakgrund

Regionstyrelsen beslutade den 20 april 2021 att regiondirektören skulle återkomma med förslag på regionstyrelsens möte den 4 maj 2021 till hur en förstärkning av sjukhusförvaltningarnas ramar med 1 miljard kronor kan uppnås. På styrelsens möte den 4 maj 2021 så bordlades ärendet för att återkomma till mötet den 25 maj 2021.

Regionen sjukhus måste ges långsiktiga och hållbara förutsättningar. Att sjukhusen, mitt i en pandemi, ska ägna sig åt sparplaner, åtgärdsplaner och överväga att minska personalen är förkastligt. I ett skede när produktionen behöver öka och det finns ett stort behov av

återhämtning för personalen och att kunna säkerställa en sammanhängande semester så behövs det mer personal på våra sjukhus och inte färre.

Sjukhusen behöver få långsiktiga och hållbara ekonomiska förutsättningar för flera år framöver.

Bakgrunden till att sjukhusen prognostiserar för stora underskott för 2021 beror på en ständig underfinansiering av hälso- och sjukvården i regionen. Med förslagen i detta yrkande så ges sjukhusen rimliga förutsättningar för att klara av att hålla sin budget.

Regionstyrelsen ska, enligt den av regionfullmäktige antagna budget för 2021, följa utvecklingen av eventuella ekonomiska och verksamhetsmässiga konsekvenser för styrelser, nämnder och bolag som kan relateras till pandemin och vid behov vidta nödvändiga åtgärder eller återkomma till regionfullmäktige med förslag till beslut.

Med anledning av detta så föreslår vi socialdemokrater att sjukhusen tillförs ytterligare 1 miljard kronor för år 2021. Fördelning ska ske utifrån sjukhusens fastställda budget för 2021 och kostnaden ska stanna på regionstyrelsen. Vi föreslår att regionfullmäktige medger att

regionstyrelsen får gå med underskott 2021 för att hantera finansieringen. Ökningen gäller endast år 2021 och vi återkommer i vår budget för 2022 med förslag till långsiktig finansiering av hälso- och sjukvården. Vår initiala bedömning var att regionstyrelsen hade detta uppdrag men vi väljer nu att överlåta till regionfullmäktige att besluta i enlighet med koncernkontorets bedömning.

För att säkerställa att sjukhusens egen produktion kan öka under året och att det finns tillräckligt med personal för detta och för att ge personalen återhämtning och att kunna säkerställa en sammanhängande semester så behövs det mer personal på våra sjukhus och inte färre. Vi föreslår därför att regionfullmäktige ger sjukhusen i uppdrag att åtgärdsplaner för 2021 och 2022 ska innehålla ökad egen produktion och att de inte får innehålla minskning av egen personal.

Helén Eliasson (S) Oppositionsregionråd

Utskick av beslut från regionstyrelsens sammanträde den 25 maj 2021 - Sjukhusens åtgärdsplaner för ekonomi och verksamhet i balans - SKAS 2021-00256-7 Utskick av beslut från regionstyrelsens sammanträde den 25 maj 2021 - Sjukhusens åtgärdsplaner för ekonomi och verksamhet i balans : Grönblå yrkande § 167 regionstyrelsen.pdf

Sjukhusens åtgärdsplaner för verksamhet och ekonomi i balans Förslag till beslut

Regionstyrelsen föreslår att regionfullmäktige beslutar:

1. Regionfullmäktige medger att sjukhusstyrelserna för NU och SÄS att gå med underskott med 97 mnkr resp. 194 mnkr i enlighet med tjänsteutlåtandet.

2. Regionfullmäktige medger att sjukhusstyrelserna sammantaget går med underskott motsvarande en miljard kronor för 2021. Fördelning mellan styrelserna görs i enlighet med tjänsteutlåtandet.

Förutsättningen för att underskott ska medges är emellertid att resp. sjukhusstyrelse hörsammar Regionstyrelsens uppmaning om att inkomma med handlingsplan för att säkerställa en ekonomi och verksamhet i balans i enlighet med Regionstyrelsens beslut 2021-02-09.

3. I enlighet med tjänsteutlåtandets förslagspunkt 2.

Regionstyrelsen beslutar för egen del:

1. I enlighet med tjänsteutlåtandets förslag 1-6.

Ärendet

Pandemin har medfört utmaningar för sjukvården i Västra Götaland. Covid-vården har ofrånkomligen medfört kostnadsökningar samt försvårat förutsättningarna för sjukhusen att nå en verksamhet som är i nivå med budget. Förhoppningsvis och sannolikt är vi emellertid nu i början av slutet av pandemins svåraste fas. I och med att vaccinationerna löper på bör vi under hösten 2021 och begynnelsen av 2022 gradvis återgå till ett mer normalt läge.

I och med detta behöver sjukhusen återuppta arbetet med att anpassa verksamheten till de ekonomiska förutsättningarna. Det är nödvändigt att häva en ökande kostnadsutveckling som inte har åtföljts av någon motsvarande produktionsökning. Två av fem sjukhusstyrelser har hörsammat Regionstyrelsens uppmaning om att upprätta och redovisa åtgärdsplaner för hur detta ska ske. Den politiska majoriteten i tre av styrelserna har dock beslutat att tills vidare avstå från att ta politisk ställning till de planer som deras respektive förvaltningar har utarbetat och föreslagit.

Grunden för en politiskt styrd organisation är följsamhet mot den av Regionfullmäktige beslutade budgeten. Regionstyrelsen har i enlighet med det av Regionfullmäktige fastställda reglementet

Utskick av beslut från regionstyrelsens sammanträde den 25 maj 2021 - Sjukhusens åtgärdsplaner för ekonomi och verksamhet i balans - SKAS 2021-00256-7 Utskick av beslut från regionstyrelsens sammanträde den 25 maj 2021 - Sjukhusens åtgärdsplaner för ekonomi och verksamhet i balans : Grönblå yrkande § 167 regionstyrelsen.pdf

uppsiktsplikt över regionens nämnder och styrelser och utövar även ägarskapet för verksamheter i egen regi. Uraktlåtenhet att följa Regionstyrelsens anvisningar medför att denna ej kan fullfölja sitt stadgade samordningsansvar utifrån ett helhetsperspektiv och för att verksamheter i egen regi bedrivs ändamålsenligt och effektivt.

Politisk styrning förutsätter efterlevnad av såväl styrande dokument som politiska beslut. Därför ska endast sjukhusstyrelser, som har fullgjort sin skyldighet att till Regionstyrelsen överlämna efterfrågade åtgärdsplaner, medges rätt att gå med underskott i enlighet med tjänsteutlåtandet. Övriga styrelser uppmanas att skyndsamt fastställa åtgärdsplaner varefter underskott kan medges.

Vänersborg 2021-05-21

Johnny Magnusson (M) Kristina Jonäng (C) Conny Brännberg (KD)

Jonas Andersson (L) Ulrika Frick (MP)

Utskick av beslut från regionstyrelsens sammanträde den 25 maj 2021 - Sjukhusens åtgärdsplaner för ekonomi och verksamhet i balans - SKAS 2021-00256-7 Utskick av beslut från regionstyrelsens sammanträde den 25 maj 2021 - Sjukhusens åtgärdsplaner för ekonomi och verksamhet i balans : Sjukhusens åtgärdsplaner för ekonomi och verksamhet i balans.pdf

Handläggare: Emil Gisslow, Anders Östlund, Maria Grip

Till regionstyrelsen

Sjukhusens åtgärdsplaner för verksamhet och