• No results found

Digitalt bevarande

Under 2020 har KB anpassat kapaciteten i de tekniska miljöerna. Utbyggnaden av befintlig it-infrastruktur har fortsatt, i syfte öka kapaciteten att hantera och

förvalta de digitala samlingarna. KB:s serverpark har byggts ut och

lagringskapaciteten har blivit större genom en utökad arkivlösning. Genom investeringar i it-infrastruktur har KB även kunnat möta forskningens ökade

9 Riksarkivets generella föreskrifter (RA-FS 2013:4)

10 Bedömningen baseras på hur stor andel av KB:s samlingar som förvaras i klimatmässigt tillfredsställande lokaler.

Kungliga bibliotekets årsredovisning 2020 Sida 36 av 104

efterfrågan på de digitala samlingarna. Systemen för digitalisering och transkodering11 av de audiovisuella samlingarna har också uppgraderats.

KB har även genomfört insatser för en förbättrad redundans12 för att säkerställa en hög tillgänglighet till de tekniska systemen i KB:s organisation.

KB har samlat in svenska webbsidor sedan 1997 med så kallade robotsvep. Med robotsvep är det möjligt att utifrån en förhållandevis enkel uppsättning tekniska regler samla in stora mängder data. KB:s robotsvep omfattas inte av

pliktlagstiftningen, men det finns en förordning för tillgängliggörande av insamlat webbmaterial.13 Då webbplatsers utseende och struktur fångas in med robotsvepen ger insamlingen en kontext till de publikationer som samlas in med e-plikten.

Under 2020 fortsattes den insamling av alla webbplatser inom den svenska toppdomänen (.se) som inleddes 2019. Detta är den första insamlingen av hela se-domänen med det nya insamlingssystem som KB tog i bruk 2018. Totalt är det drygt 1,8 miljoner webbplatser av alla storlekar som har samlats in på detta sätt.

Förutom denna typ av stor domäninsamling gör KB även selektiva insamlingar med viss regelbundenhet av mindre grupper av webbplatser. Under 2020 fortsatte den dagliga insamlingen av svenska dagstidningars webbplatser (drygt 180 titlar).

Även den regelbundna insamlingen av politiska partiers webbsidor fortsatte.

Digitalisering

KB genomförde under 2020 ett projekt med syfte att effektivisera arbetsflöden och hantering i samband med digitalisering. En övergripande satsning på att utveckla KB:s infrastruktur för den digitala produktionen av bilder har också påbörjats. Insatserna kommer att förbättra förutsättningarna för att använda digitalisering som ett komplement till övriga bevarandeåtgärder för text- och bildbaserade samlingar.

Digitalisering är däremot ofrånkomligt när det gäller de audiovisuella samlingarna. Där är metoden en förutsättning för att bevara materialets

informationsinnehåll. För att processerna ska vara effektiva krävs en hög grad av automatisering. KB arbetar därför systematiskt med olika format och tillhörande utrustning för avspelning. Digitaliseringen av vhs-band med material från public service (i detta fall SVT och Utbildningsradion) och TV4 avslutades under året och sändningarna är nu digitalt tillgängliga.

11 Transkodering innebär en direkt digital-till-digital datakonvertering av en kodning till en annan, till exempel för filmdatafiler eller ljudfiler.

12 Vid användning i förhållande till teknisk utrustning eller system innebär det en dubbel eller fler-faldig uppsättning av viktiga komponenter för att utrustningen eller systemen ska fungera även om något går sönder. I förhållande till data innebär det ett avsiktligt överskott av data för att man ska kunna upptäcka fel med automatiska rutiner och återskapa förlorade data.

13 Förordning (2002:287) om behandling av personuppgifter i Kungl. bibliotekets digitala kulturarvsprojekt.

Kungliga bibliotekets årsredovisning 2020 Sida 37 av 104 Tabell 7: Digital produktion (antal)

2020 2019 2018 2017 2016

1) Omfånget för objekt inom kategorierna böcker, handskrifter, enskilda arkiv och vardagstryck varierar från enstaka blad till bundna volymer med flera hundra sidor

2) Anger den samlade digitaliseringsproduktionen vid foto/repro mätt i antal producerade bildfiler 3) Antal sidor som digitaliserats vid Riksarkivets enhet för digitalisering i Fränsta (DIT)

4) Antal objekt som digitaliserats vid Stiftelsen Föremålsvård i Kiruna

Redovisningen i tabell 7 avser den produktion som bevaras för att kunna tillhandahållas över tid. Denna omfattar all intern verksamhet samt den

digitalisering som utförs genom externa samarbeten. Tillhandahållandet av vissa av dessa resurser är begränsat på grund av lagstiftning kring upphovsrätt och dataskydd.

Nivån när det gäller KB:s digitala produktion varierar över tid. Detta beror huvudsakligen på att KB har en basproduktion som sedan kan stärkas i olika hög grad genom extern finansiering.

Säkerhetsarbete

KB:s säkerhetsarbete sker systematiskt och utgår från en säkerhetspolicy samt ett ledningssystem för säkerhet som anger inriktningen. Säkerhetsarbetet är också riskbaserat enligt KB:s riskhantering. Det innebär att säkerheten för fysiskt (magasin) och digitalt (datorhallar) bevarande har ett säkert skalskydd med inbrottslarm, passersystem och bevakning samt utryckning vid larm som utförs av vaktbolag. Vidare genomförs ett systematiskt brandskyddsarbete av lokalerna och med brandlarm som testas regelbundet. KB har också en etablerad

incidenthantering samt kontinuitets- och krishantering för allvarligare incidenter.

Kungliga bibliotekets årsredovisning 2020 Sida 38 av 104

KB arbetar ständigt med att förbättra säkerheten för de fysiska samlingarna. Det sker dels genom en ökning av larm och bevakning, dels genom att endast behörig personal kan komma in i magasinen. KB arbetar även med att utveckla och följa upp brandskyddet i magasin och lokaler samt med planer för restvärdesräddning14. För att ytterligare öka skyddet har myndigheten byggt ett nytt i hus i Bålsta som har högt fysiskt skydd och är klimatanpassat enligt gällande föreskrifter15. Även i Grängesberg har KB påbörjat arbete med nya anpassade magasin för att kunna flytta dit samlingar från Stockholm.

En katastrof- och restvärdesräddningsplan för samlingarna i Roggebiblioteket i Strängnäs har färdigställts, och arbete med en plan för Filmarkivet i Grängesberg pågår. Ytterligare beredskapsutrustning har också köpts in till KB:s lokaler på Karlavägen i Stockholm.

Förslag till fortsatt förbättrade rutiner för boksamlingarna har tagits fram. Syftet är att snabbare kunna återfå böcker som upptäcks saknade.