• No results found

Kompletterande insamling

Den kompletterande insamlingen utgörs av material som inte omfattas av

pliktlagarna, men som stödjer KB:s uppdrag att främja den svenska forskningens kvalitet och en demokratisk samhällsutveckling. Insamlingen görs med

utgångspunkt i ett urval. Den kompletterande pliktinsamlingen fyller också luckor i insamlingen av pliktexemplar.

KB tar också emot donationer av alla materialtyper (böcker, bilder, handskrifter, arkiv, film, spel med mera). Under 2020 inkom totalt 364 erbjudanden om

donationer till KB. Av dessa tog KB emot 132 stycken. Motsvarande siffror under 2019 var 227 erbjudanden, och 136 stycken mottagna.

Radio, tv och film

Tabell 2 a: Kompletterande insamling – radio, tv och film 2016−2020 (antal)

2020 2019 2018 2017 2016

Radio och tv (antal timmar) 1 66 847 46 090 19 062 10 135 Finns ej

1) Avser material som sänds från utlandet och riktas till en svensk publik.Från och med juni 2019 har KB:s inspelningar av tv en helt automatiserad teknisk lösning. Den nya tekniken innebär att sändningarna spelas in i sin helhet och inte som tidigare i urval av unika svenska produktioner.

Detta har medfört en ökning av antalet inspelade tv-timmar.

Tv-program som sänds från Sverige (till exempel SVT och TV4) krävs in med stöd av den svenska pliktexemplarslagen. Kanaler som sänder från utlandet omfattas dock inte av den svenska pliktlagstiftningen och kan därför inte samlas in med lagstöd. Eftersom vissa tv-kanaler5 som sänds från utlandet riktas till en svensk publik spelar KB istället in dessa genom så kallad egeninspelning.

Därigenom får forskningen tillgång till hela tv-utbudet som riktar sig mot en svensk publik. Omfattningen av denna egeninspelning uppgick under 2020 till cirka 66 800 timmar (se tabell 2 a).

Suecana

Tabell 2 b: Kompletterande insamling – förvärv av suecana 2016−2020 (antal)

2020 2019 2018 2017 2016

Kungliga bibliotekets årsredovisning 2020 Sida 20 av 104

KB berikar sin svenska samling genom att förvärva så kallad suecana, det vill säga publikationer med svensk anknytning som utgivits utomlands. KB har en lång tradition av att samla in suecana. Materialet bidrar till en mer komplett bild av svenskt kultur- och samhällsliv, samt speglar Sverige i världen.

Inom området arbetar KB med insamling av tryckt material inom framför allt följande tre kategorier:

 utländsk litteratur om Sverige och svenska förhållanden

 översättningar till främmande språk från svenska original

 utomlands utgiven litteratur på svenska språket (främst ett urval finlandssvensk litteratur)

Under de senaste åren har antalet förvärv av suecana legat runt 2 000 volymer per år, och så var fallet även under 2020 (se tabell 2 b). Ökningen 2019 förklaras av att större resurser lades på bevakning, urval och förvärv. Antalet gåvor av den förvärvade suecana-litteraturen uppgick till cirka 365 stycken.

Utgivningen av svensk litteratur i översättning växer. Under 2020 fördjupade KB samarbetet med förlag och litterära agenturer, samt med Statens kulturråd som har bidragit med gåvor av översatt litteratur. Dessutom har ansvariga handläggare förfinat bevakningsmetoderna för publikationer som är utgivna utomlands.

I viss mån förvärvar KB även suecana i form av audiovisuellt material, främst musik och ljudböcker. Antalet är relativt litet ett normalår och var ännu mindre under 2020.

Accessioner, personarkiv, handskrifter, kartor och bilder samt antikvariskt förvärv

Tabell 2 c: Kompletterande insamling – handskrifter, antikvariskt förvärv etc.

2016−2020 (antal)

2020 2019 2018 2017 2016

Accessioner1, personarkiv, handskrifter (antal och

1) Med accession avses att ett objekt införlivas i samlingarna. Accession är det formella åtagandet för – i detta fall KB – att förvalta objekt på lång sikt.

KB:s kriterium för insamling av personarkiv är att det ska vara arkiv efter personer med stor betydelse för svenskt kultur- och samhällsliv.

KB har på grund av begränsad tillgång till det fysiska materialet under pandemin inte kunnat gå igenom och bedöma förfrågningar om att donera material på

Kungliga bibliotekets årsredovisning 2020 Sida 21 av 104

samma sätt som normalt. Inkommet material har därför minskat kraftigt under 2020 (se tabell 2 c).

KB gör skillnad på kompletterande pliktinsamling, som fyller luckor i den pliktlevererade samlingen, och material som är outgivet eller av privat karaktär.

Utvecklingen går mot att donerade bildarkiv och personarkiv som regel innehåller både digitalt och fysiskt material.

Utländsk forskningslitteratur

Tabell 2 d: Förvärv och bestånd av utländsk forskningslitteratur 2016−2020 (antal)

2020 2019 2018 2017 2016

KB förvärvar utländsk forskningslitteratur som ett stöd för forskning i, och tolkning av KB:s samlingar. Myndigheten prioriterar litteratur som bidrar till att placera in Sverige i ett internationellt sammanhang och som möjliggör jämförande studier. I första hand förvärvar KB referenslitteratur såsom bibliografier,

encyklopedier, lexika, inflytelserika författares och filosofers samlade skrifter, historiska översikter och biografier samt urkundsutgåvor av olika slag. En betydande del av den utländska samlingen finns endast på KB och ingen annanstans i Sverige.

Antalet monografier inom utländsk forskningslitteratur som köptes in under 2020 var cirka 2 700. Det är en minskning från 2019 då antalet var cirka 4 100 (se tabell 2 d). Minskningen beror bland annat på pandemin.

När det gäller utländska tidskrifter eftersträvar KB kompletta sviter av ett urval centrala tidskrifter inom främst humaniora och i viss mån samhällsvetenskap.

KB tillhandahåller även ett antal licensierade databaser inom områdena samhällsvetenskap och humaniora. Dessa erbjuder ytterligare ett verktyg för forskning i myndighetens samlingar. Användarna har under 2020 haft tillgång till 47 databaser och cirka 8 300 elektroniska tidskrifter i fulltext. Det sistnämnda är en rejäl ökning jämfört med 2019. Förklaringen är huvudsakligen att en av de större databaserna ökade antalet tidskriftstitlar under 2020.

Kungliga bibliotekets årsredovisning 2020 Sida 22 av 104

Digitalisering

För verksamhetsområdet Samla in handlar den digitala transformationen om att KB har kapacitet att hitta fram till och ta emot material som faller under e-plikten.

Under året har KB exempelvis påbörjat ett arbete med att kartlägga ljudboksförlag som har webbunika utgivningar, och under 2021 kommer en stor leverantör att anslutas. Fler leverantörer behöver anslutas för att marknaden ska täckas in och KB behöver även utveckla den infrastruktur som krävs.

Den kompletterande insamlingen på området kan anknyta till följderna av medielandskapets utveckling. Exempelvis finns det ett värde i att hitta fram till och samla in företeelser och publikationstyper som inte omfattas av pliktlagarna.

För en översikt av den samlade digitala produktionen, se vidare under avsnitt 5.4.