• No results found

Hållbar utveckling är ett begrepp med tre dimensioner, med övergripande målsättning att säkerställa utveckling av sådan karaktär att framtida generationers möjligheter inte

äventyras. Nedan diskuteras studiens resultat utifrån dessa tre dimensioner - ekonomisk hållbarhet, social hållbarhet och ekologisk hållbarhet. Försäkringsbolag har möjlighet att påverka dels sociala strukturer och levnadsstandard, där det enorma kapital som investeras varje år ger möjlighet att påverka än mer än så.

Att vidareutveckla Sveriges försäkringssystem är av värde för samhället, då försäkring är en grundläggande del av systemet för att upprätthålla dagens levnadsstandard. Vidare innebär en välutvecklad försäkringsprodukt som ligger i linje med de behov samhället efterfrågar ett mer hållbart samhälle, eftersom medborgare får möjlighet till den hjälp de behöver. I takt med att samhället utvecklas behöver försäkringsprodukter utvecklas, för att säkerställa att försäkring är en möjlighet för samtliga och inte utvecklas till att bli något som är exkluderat för enskilda grupper eller personer. Det bidrar till möjligheten att tillgodose alla individers behov, vilket är av stor vikt för att uppnå social hållbarhet.

Den svenska försäkringsmarknaden består av ett flertal aktörer, där endast några av dessa står för en stor del av marknadsandelarna. Eftersom en stor del av försäkringsverksamhe-ten innebär förvaltning av enorma summor pengar, spelar försäkringsbranschen en stor roll för den nationella utvecklingen på ekonomisk nivå. Det blir därför tydligt att utveckling-en av försäkringsbranschutveckling-en mutveckling-en också av försäkringsföretagutveckling-en ligger i samhällets intresse, eftersom de har möjlighet att med sin verksamhet påverka den ekonomiska hållbarheten genom att säkerställa investeringar som inte ger upphov till negativ påverkan på den soci-ala eller den ekologiska hållbarheten. Genom att försäkringsbolag investerar kapital på ett sätt som möjliggör tillväxt stärks den ekonomiska hållbarheten ytterligare. Om försäkrings-branschen fick ett minskat kapital skulle investeringarna minska, vilket har en påverkan på samhället så till vida att antalet jobb kan minska men också att möjligheten till hållbara affärer kan minska.

Innovation används som verktyg för att utveckla försäkringsprodukter, vilket således blir ett verktyg för att möta förändrade kundbehov. I och med att kommande generationer vi-sar ett tydligt intresse för att minimera miljöpåverkan till fördel för framtida generationer är försäkringsbolagen tvungna att säkerställa investeringar som inte skadar miljön. Genom att investera kapital i projekt som vidare ger de förutsättningar som krävs för att fram-gångsrikt bedriva forskning på ekologisk hållbarhet har försäkringsbolagen en möjlighet att påverka den ekologiska hållbarheten indirekt. Ekologisk hållbarhet kan närmast ses som en hygienfaktor i dagens samhälle, varför denna aspekt av den hållbara utvecklingen inte går att förbise och det är försäkringsbolagens uppgift att möjliggöra ekologisk hållbarhet genom att investera kapital i sådana projekt.

Slutsats och Framtida forskning

I detta kapitel presenteras de slutsatser som följer från denna studie, där frågeställningarna definierade i introduktionen besvaras. Vidare redogörs det för de teoretiska och organisato-riska implikationer som studien medför. Det redogörs även för förslag på framtida forskning inom det ämnesområde som studien har berört. Innovation är ett stort begrepp som fasci-nerar forskare runt om i världen, varför avsnittet väljer att fokusera på de områden som studien belyst eller gett upphov till.

6.1 Slutsats

Studien har genomförts i syfte att studera innovationsarbete i tjänsteföretag genom att undersöka medarbetares föreställningar om innovation och syn på förutsättningar för in-novation i ett försäkringsbolag. Syftet har vidare varit att diskutera utifrån forskning hur bolaget kan organisera kring innovation. Nedan presenteras de slutsatser som följer från denna studie, där studiens frågeställningar besvaras.

1. Hur ser föreställningarna om innovation ut?

• Innovation är komplext. Begreppet kommer med flera definitioner vilket kan vara an-ledningen till att organisationen inte når konsensus kring en definition av innovation.

Avsaknaden av konsensus gör det svårare att förstå vilka handlingar och aktivite-ter som kan klassificeras som innovation och vad innovation innebär för den egna organisationen.

• Innovation kan vara av olika storlek. Medarbetare i organisationen föreställer sig dels att innovation kan vara av radikal eller inkrementell karaktär, men många medarbe-tare tolkar också innovation som nära kopplat till förändring och förbättring.

• Inställningen till innovation är varierad, där inställningen överlag är positiv men skiljer sig åt inom organisationen. Däremot influeras inställningen till innovation av medarbetares inställning till förändring, vilken också varierar bland medarbetare i organisationen.

• Innovation är nödvändigt. Föreställningen om att innovation såväl som förändring och förbättring är nödvändigt av rena överlevnadsskäl är utbredd i organisationen, även om vissa anser innovation vara nödvändigare än andra, vilket kopplas till individens tolkning av begreppet.

2. Hur ser förutsättningarna för innovation ut?

• I dagsläget har organisationen inte formulerat något syfte, någon strategi eller någon målsättning för hela organisationen med innovationsarbete, vilket påverkar möjlig-heterna till ett framgångsrikt innovationsarbete negativt då strategi, syfte och mål är en förutsättning för framgångsrikt innovationsarbete.

• Det är inte fastställt huruvida en förutsättning för innovation är en definition av begreppet, men en förutsättning för innovation är en samsyn inom organisationen för vad innovation innebär för den egna organisationen vilket till viss del saknas idag.

• Företagskulturen behöver uppmuntra risktagande, nyfikenhet och mod där ledning behöver förmedla en känsla av tillåtelse och uppmuntran för att främja innovations-arbete. Den reglerade marknaden som organisationen verkar på innebär att före-tagskulturen till viss del präglas av kontroll och en rädsla för att göra fel, vilket kan hämma innovationsarbete.

• Processer för innovation behöver uppmuntra innovativt beteende, vilket beslutspro-cesser i organisationen idag inte gör. Förutsättningarna för innovation påverkas ne-gativt av långsamma processer, vilket delvis är vad som upplevs av medarbetare i organisationen idag.

• Organisationen är kundägd, vilket påverkar förutsättningarna för innovation positivt då medarbetare redan arbetar med kundnytta i fokus vilket är en förutsättning för innovation.

• Belöningssystem som premierar innovativa handlingar är en förutsättning för fram-gångsrikt innovationsarbete, vilket inte återfinns överallt i organisationen idag och således påverkar förutsättningarna för innovation negativt på de ställen där det inte återfinns.

• En förutsättning för att framgångsrikt bedriva innovationsarbete är att involvera medarbetare från samtliga delar av organisationen genom att tillämpa medarbeta-rinvolvering och tvärfunktionella samarbeten. Organisationen arbetar olika i olika

delar av organisationen i dagsläget, varför påverkan på förutsättningarna för innova-tion påverkas olika.

• Att säkerställa att organisationen innehar den kompetens som krävs är en förutsätt-ning för innovation, där medarbetare upplever att viljan kan överstiga förmågan i dagsläget.

• En förutsättning för framgångsrikt innovationsarbete är att innovationsarbete tillde-las resurser eftersom det leder till att aktiviteter kopplade till innovation prioriteras.

Delar av organisationen har implementerat system som säkerställer detta vilket i de fallen påverkar förutsättningar för innovation positivt. I de fall resurser inte tilldelas till innovationsarbete påverkas förutsättningarna negativt.

3. Hur kan innovationsarbetet organiseras?

• Genom att definiera innovation som ett multi-dimensionellt begrepp gynnas innova-tionsarbete, varför det är fördelaktigt för organisationen att fokusera på att skapa en förståelse för vad begreppet betyder för den egna organisationen snarare än att begränsa arbetet med innovation.

• Genom att tydligt omvandla det syfte med innovationsarbete som många medarbe-tare i organisationen föreställer sig till en strategi, en målsättning samt ett syfte för den egna organisationen ökar möjligheterna för ett framgångsrikt innovationsarbete.

• Genom att implementera processer för innovation vilket kan bidra med den systema-tik som kan vara fördelaktigt för innovationsarbete, samtidigt som det är viktigt att dessa processer uppmuntrar innovativt beteende. Att medarbetare involveras i dessa processer kan verka innovationsfrämjande då engagemanget ökar.

• Genom att säkerställa att risktagande, frihet, mod, nyfikenhet och tillåtelse upp-muntras i de processer som rör innovationsarbete, vilket innebär att den kontroll och den rädsla som medarbetare upplever präglar företagskulturen idag behöver minska.

• Genom att implementera ordet innovation i belöningssystem och utvärderingar för att öka möjligheterna för att innovationsarbete ska uppfattas som prioriterat av medarbetare.

• Genom att säkerställa att innovationsarbete delges de resurser som krävs för att innovationsarbete ska vara möjligt att genomföra samt för att innovationsarbete ska kännas prioriterat.

• Genom att säkerställa att kompetensutveckling sker i de fall det krävs, för att främja innovationsarbete. Vidare kan det vara möjligt att innovationsarbete kräver helt ny kompetens, vilket är något som måste tas i beaktning.

Related documents