• No results found

Föreställningar om innovation är ett av de två huvudteman som har identifierats under analysarbetet. I detta avsnitt presenteras de resultat som är kopplade till informanternas föreställningar om innovation, där det mer specifikt redogörs för varför innovation behövs, vad innovation är, huruvida innovationsbegreppet ska definieras eller inte samt hur infor-manterna upplever att inställningen till innovation är i organisationen.

4.2.1 Innovation är komplext

Majoriteten av informanterna anser att innovation är ett begrepp som är svårt att defi-niera, där många informanter föreställer sig att innovation är ett stort begrepp som kan innebära olika saker. Tolkningar av begreppet är lika många som antalet informanter. En del informanter föreställer sig att innovation är de inkrementella förändringarna som kan ske i vardagen, medan andra informanter föreställer sig att innovation är av mer radikal karaktär. Även om arbetet med innovation idag skiljer sig åt mellan avdelningar ses inga mönster gällande föreställningen om vad innovation är, utan åsikterna tycks snarare spegla informantens historia och personlighet. Informant 8 beskriver exempelvis följande:

”En annan innovation, är det här med ständiga förbättringsarbetet tycker jag. Att hela tiden ifrågasätta hur vi gör saker och ting och att vi vågar prova nytt. Att vi hela tiden vågar ifrågasätta hur vi jobbar och hur vi tänker. Då kan man få små innovationer hela tiden, alltså små förändringar, att vi gör någonting på ett annat sätt och det behöver inte vara stora saker, men tillsammans kan det ge en ganska stor effekt [...].”

Flera informanter upplever att föreställningen om innovationsbegreppets storlek innebär att det blir svårt att ta till sig begreppet. Det är enligt flera informanter svårt att sätta begreppet i en kontext som passar företaget, vilket bidrar till att en del informanter är av föreställningen att innovation inte passar in på företaget. En del informanter hävdar att innovation är svårt att jobba med på grund av föreställningen att det måste innebära stora radikala förändringar, vilket beskrivs av Informant 12 med följande citat:

”Jag har ingen koppling till det [innovation], eftersom att jag definierar innovation som att då pratar vi om de här större, åt det disruptiva hållet, och då tänker jag att göra något helt nytt ut mot marknaden och möta kunderna på något nytt sätt. Jag jobbar mer med att tänka ständiga förbättringar i vardagen och processer och hur vi jobbar.”

En del informanter föreställer sig innovation som mer än bara teknologisk innovation, även om teknologisk innovation ligger nära tillhands för många informanter. Flera informanter är av uppfattningen att innovation även kan innebära affärsmässig anpassning både operativt och arbetsmässigt.

4.2.2 Innovation som förändring och förbättring

Även om vissa informanter är av föreställningen att innovation som begrepp inte passar in i organisationen som det ser ut idag, finns det många informanter som har enklare att ta till sig begreppen förändring och förbättring. Förändring och förbättring handlar enligt majo-riteten av informanterna om att effektivisera de processer, system och liknande som finns idag där medarbetare ser en potentiell värdeökning. Flera informanter föreställer sig att innovation är av större karaktär än förändring och förbättring, där föreställningen hos vissa informanter är att det arbete som sker i vardagen snarare klassificeras som förändringar och förbättringar. Flera informanter uppger att orden förändring och förbättring återfinns i det dagliga arbetet redan idag, vilket enligt dem syns i både arbetsbeskrivningar och strategier runt om i organisationen på flera avdelningar och enheter.

Många informanter föreställer sig att förändring och förbättring behövs av samma anled-ning som innovation behövs och likställer därför syftet med dessa tre begrepp. Föreställ-ningen är att alla de tre begreppen behövs för att anpassa verksamheten och de värdeska-pande aktiviteterna till förändrade kundbehov. Föreställningen hos vissa informanter är att det är svårt att dra en linje mellan förändring, förbättring och innovation, eftersom dessa begrepp går in i varandra utan tydlig distinktion. Vissa informanter har svårt att skilja på begreppen och nämner förändringar och förbättringar i vardagen som exempel på innovativa handlingar. Informant 7 beskriver följande:

”Ja det är lite som jag var inne på med innovation, utan innovation så står man still, och utan förändring så står man också still [...], varför behövs det, ja av alla anledningar, det måste till helt enkelt, speciellt när marknaden och omvärlden rör sig så pass fort så är det ett måste.”

”Samma svar där egentligen [som med innovation], vi måste jobba med ständiga förbätt-ringar annars så står vi still.”

Detta beskrivs även av Informant 10 med följande citat:

”Samma skäl [som med innovation], att vi måste överleva och att vi måste möta det nya som händer i samhället, vi kan inte stå kvar med våra gamla försäkringslösningar om det inte finns något behov av det [...], då kommer vi inte överleva.”

4.2.3 Svårigheten med att definiera innovation

Flera informanter understryker svårigheten med att definiera begreppet innovation utifrån organisationens synvinkel och föreställningen om vad innovation är skiljer sig åt mellan medarbetare. Vissa informanter pekar ut tidigare projekt som innovativa, medan andra informanter inte kan peka ut projekt som setts som innovativa. Ingen informant kan peka ut projekt i organisationen som varit radikala i den mening att de brutit ny mark och genererat markant ökning av kundnytta.

Åsikterna är delade bland informanter om huruvida begreppet innovation behöver definie-ras eller inte. Det finns informanter som påstår att organisationen behöver definiera vad som ingår i innovationsarbete. Andra informanter hävdar att en definition av begreppet innovation skulle innebära att medarbetare känner sig begränsade, och föreställningen hos dessa informanter är att begränsningar hämmar innovationsarbete. De delade åsikterna om huruvida begreppet innovation behöver definieras eller inte kan sammanfattas med följande citat:

”För mig handlar det inte just nu om hur utan om att det behövs en definition.” (Informant 12)

”Då skulle jag inte göra det alls, jag tror att om du definierar vad innovation är, då sätter du ramar kring det [...], jag tycker det är fel att sätta ramar kring det, dock så är det ju viktigt att det är någonting som alla gör och en del av ens vardag [...].” (Informant 22) Även om några delar av organisationen arbetar mer med innovation än andra skiljer sig inte informanternas uppfattning om vad innovation är åt, utan gemensamt för alla infor-manter är att begreppet innovation kommer med utmaningar och svårigheter och många informanter är osäkra på hur organisationens förutsättningar för innovation ser ut. Det är inte heller klart för någon informant vad som klassificerar en innovativ handling. Räcker det med inkrementella innovationer eller krävs det en större radikal förändring? Vad är skillnaden på innovation, förändring och förbättring?

4.2.4 En varierande inställning till innovation

Föreställningen bland många informanter är att innovationsarbete påverkas av medarbe-tares inställning till innovation. Flera informanter tycker sig se en positiv inställning till innovation, där det för många grundar sig på en nyfikenhet. Informant 14 beskriver följan-de:

”Positiv inställning [till innovation], men vi har en utmaning i att genomföra det och att vara det [...].”

De senaste åren har flera informanter sett att inställningen till innovation har blivit mer positiv och dessa informanter påstår att det finns en bredare förståelse för begreppets

påverkan på organisationen idag. Flera informanter anser att inställningen till innovation och innovationsarbete gynnas av föreställningen att innovation är nödvändigt för företagets överlevnad.

Det finns flera informanter som påstår att inställningen överlag är positiv, men att den skiljer sig åt inom organisationen. Det finns informanter som dels själva upplever ett visst motstånd, men också en del informanter som upplever ett visst motstånd från andra arbetare. Föreställningen bland många informanter är att innovation ofta kräver att med-arbetare förändrar sitt sätt att arbeta på, vilket innebär att individer behöver förändra sig.

Det finns enligt några informanter medarbetare i organisationen som inte är enbart positivt inställda till innovation eftersom de känner att de inte har tid att arbeta med innovation och utveckling på grund av den dagliga förvaltningen. Föreställningen bland majoriteten av informanterna är att innovationsarbete blir framgångsrikt när medarbetare är beredda att förändras, och att en innovation i en del av organisationen kan innebära försvårade möjligheter för arbete på en annan avdelning. Detta innebär enligt flera informanter att allt innovationsarbete måste utvärderas från flera perspektiv.

4.2.5 En varierande inställning till förändringar och förbättringar Flera informanter menar att innovationsbegreppet är nära besläktat med förändring och förbättring. Inställningen till förändring och förbättring är enligt många informanter posi-tiv på chefsnivå, men bland medarbetare varierar den något. Det finns, likt inställningen till innovation, en vilja att förändras och många informanter är av föreställningen att för-ändring är nödvändigt för innovation. Däremot anser några informanter att förmågan att åstadkomma förändringar inte är lika bra som viljan, vilket medför att det enligt dessa informanter finns förbättringsmöjligheter gällande genomdrivandet av förändringsarbeten i organisationen.

Det finns delar av organisationen som arbetar aktivt med förändringar och förbättring-ar, där dessa ord är väl förankrade i både processer och system. Föreställningen på dessa avdelningar är att det finns ett behov av respekt mot individen för att lyckas med en för-ändring, där några informanter än en gång understryker hur små förändringar på ett ställe kan innebära större förändringar på ett annat. Detta beskrivs bland annat av Informant 4 med följande citat:

’[Organisationens] inställning är att man vill förändras. Som företag, har vi den här [in-ställningen] att ”ja men det är självklart att vi ska förändras”, och när man pratar med medarbetare så är det också att det är ”självklart att vi ska förändras”. Men när det kom-mer till den enskilda individen, då komkom-mer det här ”gud vad jobbigt det blev, nu måste jag förändra mig”.’

4.2.6 Innovation är en nödvändighet

Alla informanter är oense om hur försäkringsmarknaden kommer att se ut i framtiden, men synonymt för samtliga informanter är att innovation kan vara ett redskap för att stå sig fortsatt konkurrenskraftig på en hårt konkurrensutsatt marknad. Föreställningen är att innovation inte går att undvika, där innovation är viktigt av rena överlevnadsskäl. Frågan många informanter ställer sig är huruvida den egna verksamheten behöver vara drivande i utvecklingen av nya lösningar som möter de utmaningar branschen står inför. Informant 7 beskriver följande:

”Det är absolut livsviktigt, annars så står man helt stilla och då är man förbiseglad, speciellt i den marknad vi har idag. Många har så höga ambitioner med innovation [...], det är innovationer i det lilla, i det stora, i det digitala, i det manuella, innovationer behövs överallt [...]. All innovation är helt livsviktig för organisationen, för att organisationen ska överleva, jag skulle säga att det är livsviktigt helt enkelt. All innovation behövs [...].”

Föreställningen bland många informanter är att innovation behövs just för att framtiden är oviss. Även om organisationen själv inte behöver vara drivande anser flera informanter att det kommer att finnas ett behov av att förändras i vilket fall som helst. Många informan-ter spekulerar i hur försäkringsbolagets roll i samhället kommer att se ut i framtiden, där innovation blir ett verktyg för att möta dessa osäkerheter. Föreställningen bland majorite-ten av informanterna är att utvecklingen som sker inte går att undvika, varför innovation således inte heller kan undvikas. Eftersom innovation ses som en nödvändighet förestäl-ler sig många informanter att omvärldsbevakning blir viktigt för den egna organisationen.

Omvärldsbevakning kan då enligt vissa informanter bidra med inspiration för att utveckla lösningar själv, men också med de insikter som andra organisationer redan nått.

Related documents