• No results found

Förutsättningar för innovation är det andra av de två huvudteman som behandlas. I detta avsnitt presenteras de resultat som är kopplade till de förutsättningar som informanter under intervjuerna har uttryckt behövs för att organisationen ska kunna arbeta med in-novation samt huruvida organisationen framgångsrikt lyckas skapa de förutsättningarna idag. Det redogörs bland annat för vilken strategi och företagskultur samt vilka processer och resurser som behövs för att framgångsrikt kunna arbeta med innovation.

4.3.1 Strategi, syfte och mål för innovationsarbete

Många informanter pekar på det faktum att det saknas ett gemensamt språk kring inno-vation i organisationen, vilket är en förutsättning för att innoinno-vationsarbete ska accepteras på organisationsnivå. En del informanter uppger att innovativt arbete skulle kunna miss-gynnas av att chefsled och ledning pekar ut åt vilket håll organisationen ska röra sig, och

uppger istället att det är viktigt att tydligt kommunicera hur innovationsarbetet ska ge-nomföras, varför det behövs samt till vilket pris. Detta beskrivs bland annat av Informant 5 med följande citat:

”[...] vad menas med innovation, vad ska vi göra, hur ska vi göra och varför?”

För att framgångsrikt kunna arbeta med innovation anser flera informanter att organisa-tionen behöver förmedla en tydlig riktning med arbetet, för att säkerställa en gemensam förståelse för varför arbetet med innovation behöver utföras. Det i sin tur skulle skapa in-citament för innovationsarbete, men också en förståelse för hur innovation berör den egna individen och dennes roll i organisationen.

En förutsättning för att kunna arbeta med innovation framgångsrikt är enligt flera infor-manter att organisationen formulerar ett syfte med innovationsarbete, vilket följs av en målsättning samt en strategi för att uppnå målsättningen. Många informanter är överens om att tidigare strategier som organisationen har haft inte uppmuntrat innovation, vilket inneburit att daglig förvaltning har prioriterats över innovationsarbete. Idag arbetas det med innovation i större utsträckning än tidigare, men flera informanter hävdar att detta in-te inneburit någon förändring för övergripande strain-tegi eller målsättning. Flera informanin-ter är överens om att den egna verksamheten inte lyckats förmedla ett tydligt, övergripande mål för hela organisationen med innovationsarbete idag, vilket enligt dessa kan vara en anledning till att innovation som begrepp blir svårt att ta till sig.

Olika avdelningar och olika enheter inom organisationen arbetar olika med begreppet in-novation. Vissa avdelningar i organisationen har nyligen implementerat ordet innovation i målsättning, utvärdering och strategi vilket enligt de berörda medarbetarna medfört att aktiviteter kopplade till innovation får en annan prioritet än innan. Informant 21 beskriver följande:

”[...] att främja innovation handlar ju om att uppmärksamma människor som har kommit på nya idéer [...]. Det är generellt sett så att man bara springer på, istället för att premiera det. Så fungerar ju vi människor, att blir du premierad för att göra vissa saker, då gör du ju det [...].”

Många informanter har begränsad information kring arbetet på andra enheter i organisa-tionen, men upplever att ordet innovation hörs mer och mer och att vissa enheter använder begreppet mer frekvent än andra. En förutsättning för innovationsarbete är enligt många informanter att organisationen når en enhetlig riktning för vad innovationsarbetet ämnar uppfylla, även om flera informanter medger att strategin för innovationsarbetet kan skilja sig åt mellan enheter och avdelningar.

4.3.2 Företagskulturen påverkar innovationsarbete olika idag

Organisationens företagskultur består enligt majoriteten av informanterna av ett antal subkulturer som skiljer sig åt mellan olika delar av organisationen, där vissa förmedlar ett mer innovativt arbetsklimat än andra. Många informanter beskriver en företagskultur som präglas av konsensus, viljekraft och en stark etablering av värderingar och vision hos medarbetarna. En stor del av de medarbetare som idag är aktiva i organisationen har arbetat en längre tid inom företaget, vilket gör att företagskulturen även präglas av en viss stolthet, tankesätt och ett arv som sitter i väggarna. Informant 12 beskriver följande:

’Jag tänker också att när vi lever i en kultur, där vi i mycket är ”ja, men” istället för ”ja, och” så [hindrar] det ju.’

En förutsättning för att framgångsrikt arbeta med innovation är enligt majoriteten av informanterna att ha en företagskultur som är innovationsfrämjande. Många informanter uppger att det i organisationens företagskultur saknas vissa delar av det som en inno-vationsfrämjande företagskultur bör bestå av. Exempelvis upplever flera informanter att medarbetare i organisationen är riskaverta samtidigt som många anser att den markna-den företaget verkar på skapar ett stort kontrollbehov och en rädsla att göra fel. Många informanter menar vidare att dessa karaktärsdrag i företagskulturen kan hämma innova-tionsarbetet i organisationen. En del informanter anser att en företagskultur som präglas av tillåtelse och mod skulle främja innovationsarbetet i större utsträckning. En del infor-manter anser också att ett lägre kontrollbehov i organisationen är en förutsättning för att innovationsarbete ska kunna bli framgångsrikt. Detta beskrivs bland annat av Informant 19 med följande citat:

”[...] sen så måste man i ledarstrukturen ha en kultur som tillåter att man gör fel, och modet. Både acceptansen att folk gör fel för annars kommer inte någon våga, sen måste medarbetarna känna att de kan våga.”

Nyfikenhet anses också vara ett viktigt karaktärsdrag i företagskulturen för att organi-sationen framgångsrikt ska kunna arbeta med innovation, vilket beskrivs bland annat av Informant 27 med följande citat:

”Om man ska lyckas med innovation, så måste man vara nyfiken, du måste vara modig [...].”

Några informanter hävdar att det behöver väckas en viss nyfikenhet hos medarbetarna för att driva innovationsarbetet framåt i organisationen. Flera informanter anser att den nyfikenheten återfinns i organisationen idag och därför verkar innovationsfrämjande redan nu.

4.3.3 Processer som främjar daglig förvaltning

Många informanter upplever att de processer som finns idag är anpassade för att klara den löpande förvaltningen, men inte mer än så. Flera informanter är överens om att de arbetssätt som tillämpas i organisationen till stor del präglas av den organisatoriska kon-text företaget definieras av. En förutsättning för att framgångsrikt arbeta med innovation är enligt flera informanter ett större fokus på innovation i de dagliga processerna. Många informanter uppger att innovation inte är ett inslag i varken utvärderingsprocesser, budget-processer eller beslutsbudget-processer. Det medför att innovationsarbete inte prioriteras, vilket är en förutsättning för innovation. Informant 24 beskriver följande:

”[Innovation hindras] genom processer, beslutsprocesser som kan vara stelbenta, det är många steg [...].”

En förutsättning för att framgångsrikt arbeta med innovation är att ifrågasätta gamla sanningar, uppger flera informanter. Den regelstyrda marknad som organisationen verkar på innebär enligt många informanter att det krävs en hög noggrannhet i processerna, för att uppfylla de regler och krav som ställs på företaget. Det innebär enligt flera informanter att medarbetare i organisationen inte vågar ifrågasätta de affärsprocesser som tillämpas idag. Det är enligt många informanter farligt och hämmar den kreativa utvecklingen både i den egna organisationen men också på marknaden.

Majoriteten av de tillfrågade informanterna uppger att organisationsstrukturen och be-slutsprocesserna är komplexa. En förutsättning för innovation är enligt flera informanter att beslut kan fattas med snabbhet och att det finns tydligt definierade ägare i varje pro-cess, vilket till viss del saknas idag. Beslut i organisationen fattas oftast via konsensus, där flera personer har mandat att bestämma i frågan. Det genererar en långdragen beslutspro-cess och organisationens resurser blir uppehållna under längre perioder vilket enligt många informanter verkar innovationshämmande. Däremot uppger flera informanter att de lång-dragna beslutsprocesserna medför att de beslut som fattas är välförankrade och med relativ enkelhet kan etableras i organisationen, vilket är en förutsättning för innovation. Informant 3 beskriver följande:

”[...] det är för tungrott idag. Vi måste vara snabbare, vi måste få prototypa, vi måste få testa, vi måste få göra fel, vi måste våga ta beslut mycket snabbare, med risk för att det blir fel [...].”

”[Innovation hindras genom] strukturer [...], långa beslutsvägar, otydliga beslutsvägar, man vet inte riktigt vem som har sista ordet.”

4.3.4 Organisationens delar arbetar olika med innovation idag

En förutsättning för innovationsarbete är enligt näst intill samtliga informanter att alla delar av organisationen involveras, vilket till viss del inte sker i organisationen idag. Idag

arbetar olika delar av organisationen mer eller mindre med innovation. Majoriteten av informanterna anser att alla delar av verksamheten systematiskt bör involveras i innova-tionsarbete. Många informanter anser att en förutsättning för innovation är att det finns en struktur för hur samtliga delar av verksamheten ska involveras i innovationsarbetet. Det är enligt många informanter viktigt att involvera flera delar av verksamheten för att säkra kvaliteten i det innovationsarbete som utförs och för att säkerställa att utvecklingen sker i den riktning som ökar kundnyttan maximalt. Informant 22 beskriver följande:

”Jag tror att om vi identifierar vissa delar av organisationen som ska vara innovativa och vissa som inte ska göra det, då har vi förlorat. Så jag hamnar i alla [delar], det måste vara en grundinställning i alla delar av organisationen och hos alla som jobbar på företaget [...].”

Idag anser vissa informanter att vissa delar av organisationen lämpar sig bättre för inno-vationsarbete, vilket medför en naturlig uppdelning inom organisationen. En förutsättning för att arbeta med innovation är enligt många informanter att särskilja de processer som kräver hög tillförlitlighet och lågt risktagande från de delar och processer som klarar av en högre grad av risk. Att det ser olika ut i organisationen behöver därför inte hämma innovation uppger en del informanter, däremot finns det som nämnts tidigare ett behov av att sätta upp systematiska processer för att kunna ta tillvara på idéer från samtliga delar av organisationen.

De delar av organisationen som arbetar med innovation idag har, i enlighet med vad som nämns som en förutsättning för innovation av flera informanter, lyckats implementera sy-stem som främjar innovationsarbete. Målsättning, utvärdering och belöning är exempel på de system som implementerats, vilket av flera informanter påstås bidra till att innovations-arbete ges högre prioritet än på andra avdelningar. Flera avdelningar har implementerat system för ett systematiskt arbete med förändringar och förbättringar, i syfte att utveckla verksamheten på daglig basis. Även där uppger flera informanter att den uppmärksamhet som förändringar och förbättringar ges i utvärderingar och premieringar bidrar med att förändringsarbete och förbättringsarbete får den prioritet som behövs, vilket är en förut-sättning för att åstadkomma resultat.

4.3.5 Medarbetare spelar en viktig roll för innovation

En förutsättning för innovation är inte bara att alla delar av organisationen involveras i innovationsarbete, utan många informanter uppger även att en förutsättning för innovation är att medarbetare, på individnivå, involveras i innovationsarbete. Då det enligt många informanter inte är bestämt var eller hur de innovativa idéerna uppstår, behövs ett system som både uppmuntrar idégenerering och fångar upp idéer från alla delar av organisatio-nen. En förutsättning för att innovationsarbetet ska bli framgångsrikt är att idéer som omvandlas till projekt ska kunna implementeras, vilket enligt flera informanter underlät-tas om medarbetare systematiskt involveras i arbetet redan initialt. Annars, påstår vissa

informanter, kan innovationsarbete stöta på motstånd på grund av att idéer blir svåra att ta till sig. Detta beskrivs bland annat av Informant 10 med följande citat:

”[...] lite mer medarbetarinvolvering, och förankring hos personalen, så tror jag att det skulle gå snabbare och lättare. Det känns som att beslut tas där uppe och sen trycks det ner på personalen, det är bättre att vi som personal får jobba tillsammans, för då gillar man ju det och ställer upp mera på det.”

En förutsättning för innovationsarbete är enligt flera informanter tvärfunktionellt samar-bete, där medarbetare uppmuntras till att samarbeta för att lösa de utmaningar verksam-heten stöter på. Dels för att skapa ett engagemang från flera avdelningar, men också för att stärka kvaliteten i de beslut som fattas. Enligt många informanter främjas kreativiteten av att arbeta med personer från andra avdelningar än ens egen, vilket är en förutsättning för innovationsarbete. Idag upplever vissa informanter att det finns tillfällen då medarbetare inte har insikt i det arbete som pågår på andra avdelningar än ens egen. Insikten skulle kunna ökas genom en högre grad av tvärfunktionella samarbeten. Informant 22 beskriver följande:

”[...] viktigt att bygga tvärfunktionella nätverk, jag tror att det blir mer kreativt och det kan frigöras mycket mer innovation i tvärfunktionella nätverk. Om du bara sitter och pratar med någon i din egen omgivning, med dina egna kompetenser, så tror jag att det är svårare att vara innovativ, det är lättare att hamna i att man anpassar sitt budskap till dem som sitter runt omkring en [...].”

Medarbetare är de som sitter på insikter om vad kunderna kräver och behöver, uppger flera informanter runt om i organisationen. Det utbredda syftet med verksamheten i orga-nisationen idag är att öka kundnyttan, vilket följer av bland annat ägarstrukturen. Många informanter säger att medarbetare från alla nivåer sitter på kunskap som är värdefull för att säkra framtida utveckling. En förutsättning för innovation är enligt flera informanter att kunden är i fokus, där många pekar ut organisationens mål om ökad kundnytta som in-novationsfrämjande. En stor del av informanterna uppger att organisationen kan prioritera kundernas behov över finansiell avkastning och kortsiktiga mål, vilket ses som en styrka i innovationsarbete. Informant 15 beskriver följande:

”Ja om du tittar på kundfokuset, så tror jag att det är få företag som är så kundfokuserade som [oss] och det har nog att göra med vår ömsesidighet, att vi är kundägda.”

4.3.6 Innovationsarbete kräver resurser

En förutsättning för att framgångsrikt arbeta med innovation är enligt många informanter att delge innovationsarbete de resurser som krävs. Även om det skiljer sig mellan avdelning-ar i hur resurser fördelas, uppger flera informanter att genom att låta innovationsavdelning-arbete prioriteras i resursfördelning kommer innovationsarbete även att prioriteras i det dagliga arbetet. De resurser som många informanter väljer att peka ut som en närmast avgörande

förutsättning för att framgångsrikt kunna bedriva innovationsarbete är tid och ekonomiskt stöd.

Majoriteten av informanterna hävdar att det måste finnas en tillåtelse att avsätta tid för innovationsrelaterat arbete, vilket till viss del saknas idag. Vissa avdelningar har enligt en del informanter lyckats avsätta tid till innovation medan andra inte har det. Om tiden inte finns kommer innovationsarbete inte att ges utrymme, vilket enligt flera informanter innebär att innovation inte kommer att resultera i markanta förbättringar av verksamhe-ten. Det finns vissa informanter som anser att det finns en förståelse för att det behövs avsättas tid för innovation, men att det saknas uppföljning för huruvida det görs eller inte. Dessutom påstår en del informanter att innovation inte kan schemaläggas, och att en förutsättning för innovation är att tillåtelsen finns att avsätta tid när individen känner att det är läge. Att vara kreativ på specifika tider är enligt flera informanter svårt, varför tillåtelsen och förtroendet för att individen själv avsätter tid måste finnas. Informant 10 beskriver följande:

”En stor sak som hindrar tycker jag är när man sitter som jag till exempel, i det löpande dagliga arbetet, är tid. Att man inte har tid att tänka på någonting annat mer än att bara göra det [löpande arbetet]. Jag tycker man bara springer fortare och fortare, man får inte tid för eftertanke, man avsätter inte tid till det. Det kan vara olika beroende på individ också, men jag har svårt att göra det för att det är så otroligt mycket som händer hela tiden i den löpande verksamheten.”

En förutsättning för innovationsarbete är även ekonomiskt stöd enligt många informanter, där en innovationsbudget skulle innebära att organisationen förstår att innovation är en prioriterad aktivitet. Detta beskrivs bland annat av Informant 6 med följande citat:

”Att inte få ekonomiskt stöd är ett hinder [...]. Det har hänt att man stoppat projekt, dels för att det kan kosta för mycket, men också för att det kan medföra andra negativa effekter [...]. Men oftast är det nog att det inte finns ekonomiskt utrymme till att driva projekt vidare.”

Det finns avdelningar inom organisationen idag som arbetar med innovationskopplade akti-viteter. Flera informanter uppfattar detta som ett positivt initiativ, men vissa informanter anser att initiativet också kan uppfattas som exkluderande. Det kan enligt dessa infor-manter innebära att medarbetare utanför ”innovationsavdelningar” klassificerar innovation som något som inte är till för dem och på så vis överlåter innovationsarbete till de av-delningarna. I enlighet med vad som nämnts ovan påstår en del informanter att det dels sänker kvaliteten på det innovationsarbete som utförs, men också att implementeringen blir svårare och förmågan att fånga upp kundinsikter begränsas.

4.3.7 Ledarskap för att möjliggöra innovationsarbete

Ledarskap är enligt flera informanter en viktig dimension för att skapa de förutsättningar som krävs för ett framgångsrikt innovationsarbete. Dels är det ledningen för organisationen som är ytterst ansvariga för att skapa de förutsättningar som nämnts i tidigare avsnitt, men det är också ledare ute i organisationen som är ansvariga för att kommunicera ledningens vilja ut till medarbetare på daglig basis. Kommunikation är enligt många informanter ett avgörande medel för att säkerställa att organisationen arbetar med innovation på ett sam-stämmigt vis, men också för att undvika onödig oro i organisationen bland medarbetare.

Informant 13 beskriver följande:

”Bristande kommunikation tror jag kan vara grus i maskineriet, för att lyckas. Att man som medarbetare inte vet varför, utan blir rädd [...]. Det förankras inte riktigt hos alla, man är inte med och det startar ett surr och kan bli läskigt.”

Många informanter väljer att poängtera att engagerade och drivna ledare i organisationen är en förutsättning för innovation. Det behövs eldsjälar ute i organisationen som engagerar och inspirerar medarbetare, men som också tar ansvar för att driva innovationsprojekt och skapa ett gehör i organisationen för behovet av innovationen. En del informanter upplever att de visionärer som syns i organisationen idag har som uppgift att guida resterande delar av organisationen in i framtiden. De informanter som uppger att de till viss del har i uppgift att driva på medarbetare i innovationsarbete menar att stöd från närmsta chef och ledning är en förutsättning för att arbetet ska vara möjligt. Detta beskrivs bland annat av Informant 3 med följande citat:

”Eldsjälar, det är viktigt att hitta de här individerna. Både formella och informella ledare som är genuint engagerade, inte påklistrat [...]. Ute i organisationen så behöver man ha dem som är genuint intresserade och människor som orkar bära det [innovationsansvaret].”

Flera informanter pekar på att kompetensen i organisationen är förhållandevis begränsad inom innovationsområdet, varför kompetensutveckling blir en förutsättning för att innova-tionsarbete ska kunna bli framgångsrikt. Många medarbetare har arbetat en längre tid i organisationen, där det finns en del informanter som anser att en högre personalomsättning skulle innebära att organisationen får möjlighet att förvärva den kompetens man i vissa avseenden saknar. Den kompetenshöjningen skulle också innebära att det blir lättare att ifrågasätta den egna verksamheten, vilket är en förutsättning för innovation. Informant 20 beskriver följande:

”Jag tror att vi måste få kompetens inom området, och sen kanske att vi behöver definiera dem här sakerna, om vi inte har gjort det redan [...]. Men vi kanske behöver [...] vara tydliga med vad vi menar [med innovation] och vad det är vi håller på med, och just det här med [innovationens] syfte.”

Analys och Diskussion

Nedan presenteras och diskuteras det analysarbete som utförts, där en empiristyrd tematisk analysmetod har tillämpats och studiens empiriska resultat sammanvävs med den littera-turstudie som utförts.

5.1 Föreställningar om innovation

Organisationen består av medarbetare som alla har en uppfattning om vad innovation är och hur det påverkar organisationen. Nedan analyseras och diskuteras dessa föreställningar mot bakgrund av den teori som finns på området, där avsnittet mer specifikt berör vad innovation är, huruvida begreppet bör definieras, inställningen till innovation i organisa-tionen samt varför innovation behövs.

5.1.1 Innovation är ett multi-dimensionellt begrepp

5.1.1 Innovation är ett multi-dimensionellt begrepp

Related documents