• No results found

Driftredovisning per verksamhet

4 Prognos

4.2 Driftredovisning per verksamhet

4.2.1 Kommundelskontor och nämnd

Kommundelskontor och nämnd redovisar ett överskott jämfört med budget om 1,5 mnkr.

Överskottet utgörs främst av lägre personalkostnader till följd av försäljning av administra-tiva tjänster, arbete i krisledningsstaben samt minskade personalkostnader på grund av va-kant tjänst. Överskottet härleds även till lägre kapitalkostnader än budgeterat som beror på att investeringsbudgeten inte utnyttjats fullt ut.

4.2.2 Kultur och fritidsverksamhet

Biblioteksverksamheten redovisar ett överskott om 106 tkr jämfört med budget. Överskottet härleds till lägre kapitalkostnader än budgeterat. Biblioteksverksamheten har under 2020 haft ökade intäkter och kostnader som beror på beviljat statsbidrag för stärkta bibliotek. Un-der år 2019 och 2020 har medel beviljats från Kulturrådet om totalt 1,2 mnkr. Vid bokslutet har 65 procent av statsbidraget nyttjats. Återrapportering av projektet är förlängt till februari 2021.

Fritidsverksamheten redovisar ett underskott jämfört med budget om 138 tkr som främst ut-görs av att lokalhyrorna för sporthallarna överstiger budgeterad nivå.

4.2.3 Pedagogisk verksamhet

Den pedagogiska verksamheten i Södermöre kommundelsnämnd redovisar ett överskott mot budget om 2,1 mnkr. De senaste åren har den pedagogiska verksamheten redovisat ett underskott till följd av ett minskat antal barn och elever. Inför budget 2020 kompenserades nämndens budgetram för ett lägre barn- och elevantal, vilket resulterar i ett lägre underskott för enheterna inom den pedagogiska verksamheten.

Antal barn och elever i Södermöres verksamheter uppgick 2020 till 1 666, en minskning med 45 barn och elever jämfört med år 2019. Minskningen är som störst inom

fritidsverksamheten, vilket troligtvis orsakas av att vårdnadshavare arbetar hemifrån i större utsträckning, alternativt är permitterade eller arbetslösa till följd av Covid-19. Analysen visar även ett minskat elevantal inom grundskola, främst år 4–6, vilket troligtvis orsakas av ny-öppning av ny fristående grundskola i Kalmar.

I dagsläget är det 94,4 procent av barn och elever i Södermöres upptagningsområde som väl-jer Södermöres pedagogiska verksamheter, resterande del välväl-jer fristående enheter eller andra verksamheter i Kalmar kommun. Detta är en ökning om 0,7 procentenheter jämfört med år 2019.

Ledning och administration redovisar ett överskott gentemot budget om 1,8 mnkr. Över-skottet beror på lägre kostnader än budgeterat. Strategiska medel och medel för kompetens-utveckling har inte kunnat användas till följd av Covid-19.

Öppen förskola redovisar en budget i balans.

Förskoleverksamheten redovisar en marginell positiv avvikelse jämfört med budget. Det to-tala antalet barn i Södermöres verksamheter har ökat med fem barn jämfört med år 2019, därav en positiv ramjustering.

Fritidsverksamheten redovisar en negativ avvikelse jämfört med budget om 1,8 mnkr. Det totala antalet elever har minskat med 40 barn jämfört med år 2019, vilket innebär en negativ ramjustering samt intäktsbortfall i form av uteblivna barnomsorgsavgifter. Verksamheten har inte haft möjlighet att korrigera underskottet genom att minska personalkostnader i den utsträckning som krävts för att nå budget i balans. Minskat barnantal grundar sig i att fler fritidshemsplatser sägs upp eller minskas i omfattning till följd av permitteringar, arbetslös-het samt att vårdnadshavare i större utsträckning arbetar hemifrån och då inte är i behov av fritidshemsplats.

Förskoleklassverksamheten redovisar ett överskott jämfört med budget om 0,9 mnkr. Elev-antalet är i nivå med föregående år. Personalkostnaderna visar ett positiv avvikelse gentemot budget men personal för förskoleklass och fritidshemsverksamhet arbetar över verksamhets-gränserna, vilket kan innebära att fördelningen av kostnader mellan förskoleklassverksam-het och fritidshemsverksamförskoleklassverksam-het inte kan särskiljas fullt ut, vilket gör att utfallet på respektive verksamhet kan skilja mot det verkliga utfallet.

Grundskoleverksamheten redovisar ett underskott jämfört med budget om 0,6 mnkr. Elev-antalet har minskat med tio elever i Södermöres verksamheter jämfört med år 2019. Vad gäl-ler elevantalet ses en minskning i Södermöres verksamheter under andra delen av året, vilket beror på en ökning av elever till fristående enheter. Dock har grundskoleverksamheten en

fördel av att mätpunkten för antalet elever i budgetunderlaget justerades, detta innebär där-med en mindre negativ budgetjustering för verksamheten.

Elevhälsan redovisar ett överskott jämfört med budget om 1,3 mnkr som till stor del grundar sig i lägre personalkostnader än budgeterat.

Fristående verksamheten redovisar ett överskott jämfört med budget om 0,5 mnkr vilket be-ror på justering för barn- och elevantal.

4.2.4 Äldreomsorgsverksamhet

Omsorgsverksamheten i Södermöre kommundelsnämnd redovisar ett underskott med 0,4 mnkr jämfört med budget. Personalkostnaderna överskrider budget med 3,6 mnkr, varav 1,7 mnkr är merkostnader i form av sjuklöner, övertidsersättning och vikariekostnader till följd av Covid-19. Underskottet har reducerats av högre intäkter än budgeterat, som till största del är hänförbart till kompensation från staten för utökade sjuklönekostnader samt statsbidrag till följd av Covid-19. Lokalkostnader, kapitalkostnader samt övriga kostnader visar över-skott gentemot budget.

Ledning och administration redovisar ett överskott jämfört med budget om 1,2 mnkr. Över-skottet orsakas främst av att statsbidraget som erhållits till följd av Covid-19.

Träffpunktsverksamheten redovisar ett underskott gentemot budget om 0,2 mnkr. Under-skottet beror på att budget för träffpunktsverksamhet budgeterats på verksamheten för om-sorgsboende på en av omsorgsenheterna. I det fall träffpunktsverksamheten skulle budgete-rats fullt ut på träffpunktsverksamheten skulle omsorgsboendets underskott istället varit större.

Omsorgsboende inkl poolverksamhet redovisar ett underskott gentemot budget om 1,1 mnkr. Underskottet utgörs av höga personalkostnader inom omsorgs-, natt- och poolverk-samhet. Personalkostnaderna har överskridit budget med 2,6 mnkr, varav 1,2 mnkr är hän-förbara till merkostnader i form av sjuklöner, vikariekostnader och övertidsersättning till följd av Covid-19. Underskottet för personalkostnader kompenseras med högre intäkter i form av statsbidrag för välfärdssatsning och äldreomsorgslyft som ej var budgeterade. Om-sorgsboendena ser en ökande vårdtyngd, vilket innebär större behov av personal. Enheterna har startat upp specialiserade avdelningar för korttid och demens. Uppstarten av dessa av-delningar har inledningsvis bidragit till ökade personalkostnader men syftet är att i längden klara av den ökade vårdtyngden på ett effektivare sätt med hög kvalitet.

Hemtjänstverksamheten redovisar ett underskott gentemot budget om 0,7 mnkr. Personal-kostnader överskrider budget med 0,7 mnkr, varav 0,4 mnkr är hänförbara till merPersonal-kostnader i form av sjuklöner, vikariekostnader och övertidsersättning till följd av Covid-19. Antal be-viljade hemtjänsttimmar har minskat med 8,6 % jämfört med år 2019 medan antal hemtjänst-tagare har ökat marginellt. Den genomsnittliga minskningen av hemtjänsttimmar per bru-kare mellan 2019 och 2020 uppgår till 11 %.

Priset per hemtjänsttimme kunde minskas från 564 kr/timme till 412kr/timme, vilket är en minskning med 152 kr, vilket är ett resultat av schemaläggning med fokus på ekonomiska faktorer. Denna mätning görs en gång per år under våren av ett konsultföretag och avser fö-regående år.

Hjälpmedelsverksamheten redovisar ett överskott gentemot budget 0,4 mnkr som beror på att omsorgsnämnden har debiterat lägre avgifter än budgeterat.

Related documents