• No results found

Ordning och reda i ekonomin

2 Verksamhetsplan

2.1 Ordning och reda i ekonomin

Det ekonomiska resultatet för Södermöre kommundelsnämnd efter 2020 visar ett överskott jämfört med budget. Nämnden redovisar högre intäkter än budgeterat som till största del är hänförbara till statsbidrag till följd av Covid-19. Det ekonomiska resultatet speglar ett mins-kat antal barn och elever utifrån det budgeterade antalet för Södermöre kommundelsnämnd, vilket resulterar i att personalkostnaderna överskrider budget. Den negativa budgetavvikel-sen för personalkostnader är till stor del hänförbar till merkostnader i form av sjuklöner och vikariekostnader till följd av Covid-19. Personalkostnaderna påverkas också av högre perso-naltillsättning för att tillgodose ökat vårdbehov samt för att bemöta ett ökat behov av stöd för barn och elever i förskola och skola.

En av de faktorer som påverkar Södermöres ekonomiska läge är invånarantalet i Södermöre kommundel. Det är av vikt att invånarantalet ökar, vilket främjar att efterfrågan och andelen barn och elever i Södermöres verksamheter ökar. Ett ökande invånarantal är även viktigt ur personaltillsättningsaspekt, då det är vanligt att man både bor och arbetar i kommundelen.

Antalet barn och elever i Södermöres upptagningsområde uppgick år 2020 till 1 764, vilket är en minskning med 62 barn och elever jämfört med år 2019. Antal barn och elever i Södermö-res verksamheter uppgick 2020 till 1 666, en minskning med 45 barn och elever jämfört med år 2019. Minskningen är som störst inom fritidsverksamheten, vilket troligtvis orsakas av att vårdnadshavare arbetar hemifrån i större utsträckning, alternativt är permitterade eller ar-betslösa till följd av Covid-19. Analysen visar även ett minskat elevantal inom grundskola, främst år 4–6, vilket troligtvis orsakas av nyöppning av ny fristående grundskola i Kalmar.

I dagsläget är det 94,4 procent av de barn och elever i Södermöres kommundels upptag-ningsområde som väljer Södermöres pedagogiska verksamheter, resterande del väljer fri-stående enheter eller andra verksamheter i Kalmar kommun. Detta är en ökning om 0,7 pro-centenheter jämfört med år 2019.

Även beläggningsgrad på Södermöres omsorgsboende och antal hemtjänsttimmar är viktiga faktorer som påverkar det ekonomiska läget. Under 2019 uppgick den samlade beläggnings-graden på Södermöres omsorgsboende till 97,3 procent. Priset per hemtjänsttimme kunde minskas från 564 kr/timme till 412kr/timme, vilket är en minskning med 152 kr, vilket är ett resultat av schemaläggning med fokus på ekonomiska faktorer. Denna mätning utförs en gång per år under våren av ett konsultföretag och avser föregående år.

Antal beviljade hemtjänsttimmar har under året minskat med 8,6 % jämfört med år 2019 me-dan antal hemtjänsttagare har ökat marginellt.

Titel Beskrivning Kommentar Status Ändamålsenlig och

kost-nadseffektiv verksamhet Verksamheterna i Söder-möre kommundels-nämnd ska bedriva ända-målsenliga verksamhet-erna samtidigt som bud-getföljsamhet uppnås.

Varje verksamhetsom-råde följer kvalitetsindi-katorer för att kunna följa målet om ändamålsenliga verksamheter och ekono-miska uppföljningar med speciell hänsyn till indi-katorerna görs för att kunna anpassa enskilda verksamheter efter rå-dande förutsättningar.

Analys med fokus på ut-maningar och risker för att uppnå ändamålsenliga och kostnadseffektiva verksamheter vidtas för att reducera dess inver-kan på måluppfyllelsen.

Det ekonomiska resulta-tet för Södermöre kom-mundelsnämnd efter 2020 visar ett överskott jämfört med budget.

Nämnden redovisar högre intäkter än budge-terat som till största del är hänförbara till statsbi-drag till följd av Covid-19. Det ekonomiska resul-tatet speglar ett minskat antal barn och elever uti-från det budgeterade an-talet för Södermöre kom-mundelsnämnd, vilket re-sulterar i att personal-kostnaderna överskrider budget. Den negativa budgetavvikelsen för per-sonalkostnader är till stor del hänförbar till mer-kostnader i form av sjuk-löner och vikariekostna-der till följd av Covid-19.

Personalkostnaderna på-verkas också av högre personaltillsättning för att tillgodose ökat vårdbe-hov samt för att bemöta ett ökat behov av stöd för barn och elever i förskola och skola.

En av de faktorer som på-verkar Södermöres eko-nomiska läge är invåna-rantalet i Södermöre kommundel. Det är av vikt att invånarantalet ökar, vilket främjar att ef-terfrågan och andelen barn och elever i Söder-möres verksamheter ökar. Ett ökande invåna-rantal är även viktigt ur personaltillsättningsa-spekt, då det är vanligt att man både bor och ar-betar i kommundelen.

Antalet barn och elever i Södermöres upptagnings-område uppgick år 2020 till 1 764, vilket är en minskning med 62 barn

och elever jämfört med år 2019. Antal barn och ele-ver i Södermöres ele- verk-samheter uppgick 2020 till 1 666, en minskning med 45 barn och elever jämfört med år 2019.

Minskningen är som störst inom fritidsverk-samheten, vilket troligtvis orsakas av att vårdnads-havare arbetar hemifrån i större utsträckning, alter-nativt är permitterade el-ler arbetslösa till följd av Covid-19. Analysen visar även ett minskat elevan-tal inom grundskola, främst år 4–6, vilket tro-ligtvis orsakas av nyöpp-ning av ny fristående grundskola i Kalmar.

I dagsläget är det 94,4 procent av de barn och elever i Södermöres kom-mundels upptagningsom-råde som väljer Södermö-res pedagogiska verk-samheter, resterande del väljer fristående enheter eller andra verksamheter i Kalmar kommun. Detta är en ökning om 0,7 pro-centenheter jämfört med år 2019.

Även beläggningsgrad på Södermöres omsorgsbo-ende och antal hemtjänst-timmar är viktiga fak-torer som påverkar det ekonomiska läget. Under 2019 uppgick den sam-lade beläggningsgraden på Södermöres omsorgs-boende till 97,3 procent.

Priset per hemtjänst-timme kunde minskas från 564 kr/timme till 412kr/timme, vilket är en minskning med 152 kr, vilket är ett resultat av schemaläggning med fo-kus på ekonomiska fak-torer. Denna mätning ut-förs en gång per år under våren av ett

konsultföretag och avser föregående år.

Antal beviljade hem-tjänsttimmar har under året minskat med 8,6 % jämfört med år 2019 me-dan antal hemtjänsttagare har ökat marginellt.

Resursfördelningen ska möjliggöra minskade skillnader mellan flickor och pojkars välmående

I kvalitetsindikatorerna framgår att det finns skill-nader mellan flickor och pojkars välmående i sko-lan. För att minska skill-naderna mellan flickor och pojkars välmående ska möjligheter i resurs-fördelningen ses över och analyseras. Syftet är att resurserna ska fördelas där skillnaderna är som störst. Resursfördelning utifrån jämställdhetsper-spektivet syftar till att minska skillnader mellan flickor och pojkar och därmed verka för att uppnå målet om bästa skolkommun och ända-målsenlig verksamhet.

Andelen av eleverna som känner att de har någon att prata med ligger på en hög nivå. Skillnaden mel-lan flickor och pojkars möjlighet att ha en vuxen att prata med om de kän-ner sig ledsna eller ned-stämda är marginell men dock en fördel flickorna i åk 4, där skillnaden är nästan 2%.

Resursfördelningen ska möjliggöra minskade skillnader mellan flickor och pojkars meritvärde

I kvalitetsindikatorerna framgår att det finns skill-nader mellan flickor och pojkars meritvärde i sko-lan. För att minska skill-naderna mellan flickor och pojkars meritvärde ska möjligheter i resurs-fördelningen ses över och analyseras. Syftet är att resurserna ska fördelas där skillnaderna är som störst. Resursfördelning utifrån jämställdhetsper-spektivet syftar till att minska skillnader mellan flickor och pojkar och därmed verka för att uppnå målet om bästa skolkommun och ända-målsenlig verksamhet.

Det genomsnittliga merit-värdet för flickor i års-kurs 6 2020 låg på 221,6 poäng och meritvärdet för pojkar i årskurs 6 2020 låg på 214,1 poäng. Det innebär en skillnad på 7,5 i meritpoäng till fördel flickor. Föregående år låg skillnaden på 44,3 poäng, vilket innebär en skill-nadsminskning mellan könen, skillnadsminsk-ningen består av ett lägre meritvärde för flickorna och ett lite högre värde för pojkarna.

Enheterna i Södermöre kommundel har uppskat-tat att det inte är någon skillnad mellan andelen flickor respektive pojkar som nyttjar fokustid. En-heterna ser dock en mins-kad trend över lag att nyttja fokustid men ingen

markant skillnad mellan könen finns.

Aktivitet Status Färdiggrad

Resursfördelningen ska möjliggöra minskade skillnader mellan flickor och pojkars välmående Analys kring hur satsningar kan används för att främja minskade

skillnader mellan flickor och pojkar när det gäller flickor och poj-kars välmående

Beskrivning:

Med utgångspunkt i resultaten i hälsoenkäten som utförs i år 4 och 7 och andelen pojkar och flickor som använder stöd av kurator utförs analys av hur satsningar kan ge effekter på flickor och pojkars välmående i skolan.

Kommentar:

Hälsoenkäten avseende andelen elever som har en vuxen att prata med visar ett snittresultat om 99,5 %. Resultatet för pojkar uppgick till 99,1 % och resultatet för flickor uppgick till 100 %. Enligt skolhälsovårdens uppskattning är stödet hos kurator lika stort både hos flickor och pojkar, vilket innebär att det inte finns någon skillnad grundad på kön, dock finns kanske möjlighet att öka besö-kandet hos elevhälsan totalt sett.

Resursfördelningen ska möjliggöra minskade skillnader mellan flickor och pojkars meritvärde Analys kring hur statsbidraget fokustid används för att främja att

bidraget används där behovet finns för att minska skillnader mel-lan flickor och pojkar meritvärde

Beskrivning:

Med utgångspunkt i resultat av andelen flickor och pojkar som nyttjar fokustid och skillnaden mel-lan flickor och pojkars meritvärde görs analys av hur statsbidraget kan användas för att minska skillnaden mellan flickor och pojkars meritvärde.

Indikator Utfall Bedömning Trend

Ändamålsenlig och kostnadseffektiv verksamhet

SKDN - Antal invånare i Södermöre kommundel 7 623 SKDN - Andel barn och elever i Södermöres

verksamheter 94.40%

Kommentar:

Den totala andelen barn och elever som väljer Södermöres verksamheter uppgår till 94,4 %, vilket är en ökning med 0,7 procentenheter jämfört med år 2019. Dock har antalet barn och elever i Söder-möre kommundels upptagningsområde minskat med 62 barn och elever jämfört med år 2019. Mins-kat barn- och elevantal i Södermöres verksamheter uppgår till 45 jämfört med år 2019.

SKDN - Beläggningsgrad på Södermöres om-sorgsboenden

Kommentar:

Resultatet redovisades i samband med uppföljningen av tertial 2.

SKDN - Andel ytterfallsärende i hemtjänstverk-samhet

Kommentar:

Mätning har gjorts i samband med tertial 1 och tertial 2.

Resursfördelningen ska möjliggöra minskade skillnader mellan flickor och pojkars välmående SKDN - Hälsoenkät PMO åk 4, Andel elever som

har någon vuxen att prata med om de känner sig nedstämda och ledsna

100.0%

Kommentar:

Resultatet av hälsoenkäten redovisades i samband med tertial 2.

SKDN - Hälsoenkät PMO åk 4, Andel elever som har någon vuxen att prata med om de känner sig nedstämda och ledsna

100.0%

Kommentar:

Resultatet av hälsoenkäten redovisades i samband med tertial 2.

SKDN - Hälsoenkät PMO åk 7, Andel elever som har någon vuxen att prata med om de känner sig nedstämda och ledsna

100.0%

Kommentar:

Resultatet av hälsoenkäten redovisades i samband med uppföljning av tertial 2.

SKDN - Hälsoenkät PMO åk 7, Andel elever som har någon vuxen att prata med om de känner sig nedstämda och ledsna

98.0%

Kommentar:

Resultatet av hälsoenkäten redovisades i samband med uppföljning av tertial 2.

SKDN - Andel flickor och pojkar som använder stöd av kurator

Kommentar:

Elevhälsan har under 2020 haft ett uppdrag att uppskatta om det finns en skillnad mellan flickor och pojkars vana att använda stöd av kurator. Enligt skolhälsovårdens uppskattning är stödet hos kurator lika stort både hos flickor och pojkar, vilket innebär att det inte finns någon skillnad grun-dad på kön, dock finns kanske möjlighet att öka besökandet hos elevhälsan totalt sett.

SKDN - Andel flickor och pojkar som använder stöd av kurator

Kommentar:

Elevhälsan har under 2020 haft ett uppdrag att uppskatta om det finns en skillnad mellan flickor och pojkars vana att använda stöd av kurator. Enligt skolhälsovårdens uppskattning är stödet hos kurator lika stort både hos flickor och pojkar, vilket innebär att det inte finns någon skillnad grun-dad på kön, dock finns kanske möjlighet att öka besökandet hos elevhälsan totalt sett.

Resursfördelningen ska möjliggöra minskade skillnader mellan flickor och pojkars meritvärde SKDN - Skillnaden mellan flickor och pojkars

ge-nomsnittliga meritvärde åk 6

SKDN - Skillnaden mellan flickor och pojkars ge-nomsnittliga meritvärde åk 6

SKDN - Andel flickor och pojkar som deltar i fo-kustid

Kommentar:

Resultatet redovisades i samband med uppföljningen av tertial 2.

SKDN - Andel flickor och pojkar som deltar i fo-kustid

Kommentar:

Resultatet redovisades i samband med uppföljningen av tertial 2.

Related documents