• No results found

Hög kvalitet i välfärden

2 Verksamhetsplan

2.4 Hög kvalitet i välfärden

Det långsiktiga arbetet med att utveckla kvaliteten i undervisningen fortsätter. Målet är att alla barn och elever i Södermöre kommundel ska utvecklas så långt som möjligt såväl socialt, emotionellt som kunskapsmässigt. Målet att Kalmar kommun ska bli en av Sveriges 30 bästa skolkommuner nås ej, vi tappar 15 placeringar och hamnar på plats 49. Indikatorer visar att det framförallt är resultatet i förhållande till modellberäknat värde som vi presterar för lågt i.

Fortsatt arbete behövs för att öka elevernas resultat, framförallt elevernas enskilda merit-värde. Stort fokus ligger på att öka pojkarnas resultat då gapet mellan pojkar och flickor åter-igen ökar för elever i Södermöre kommundel.

Pandemin hade och har en stor påverkan inom äldreomsorgen vilket gjorde att verksam-heten fick göra omprioriteringar och ställa om och in delar av planerade aktiviteter, fokus i verksamheten har varit att undvika smittspridning. Nämnden har fortsatt tydlig inriktning på att bli topp 30 inom äldreomsorg med en ökad nöjdhet inom hemtjänst och vård- och om-sorgboende. Välbefinnandet hos äldre är högt prioriterat och efter en omorganisation bland enhetschefer under 2020 med uppdelade verksamheter och ansvarsområden kan fokus på målarbetet ta fart igen 2021. Resultat från brukarundersökningen uteblev gällande nöjdhet på sammantagna vård-och omsorgsboenden vilket gör att resultat inte kan jämföras med fö-regående år. Aktiviteter har genomförts som ändå får ses som en kvalitetshöjning i verksam-heten. Nöjdheten med hemtjänst är fortsatt hög och för fjärde året i rad hade hemtjänsten 100% nöjdhet gällande bemötande från hemtjänstmedarbetare och hemtjänsten i Södermöre ligger kvar i topp 30 i landet gällande kontinuitet.

En av förskolorna har blivit tilldelad jämställdhetscertifiering. Ett utkast till en basutbildning har tagits fram som planerades genomföras under hösten dock har pandemin påverkat verk-samheten till att göra omprioriteringar. Samtidigt pågår en omorganisation kring enhetsche-ferna inom äldreomsorgen vars delaktighet i implementering av planerade aktiviteter för-väntas återupptas 2021.

Södermöre kommundelsförvaltning följer den framtagna e-hälsoplanen och reviderar den efter behov. Förvaltningen har implementerat läkemedelsgivare i hemtjänsten och nu pågår en utvärdering. Under våren 2020 möjliggjordes videosamtal mellan omsorgstagare och an-höriga. Förutsättningar för att införa digitala signeringslistor inventerades under året och di-gitala signeringslistor implementeras under början av 2021.

Titel Beskrivning Kommentar Status

Kvalitén i

undervis-ningen ska öka Södermöre kommundels förskolor, skolor och fri-tidshem arbetar med sys-tematiskt kvalitetsarbete för att ständigt utveckla och höja kvalitén samt ut-veckla den digitala kom-petensen i undervis-ningen för att eleverna minst ska uppnå kun-skapskraven samt i övrigt utvecklas så långt som möjligt inom ramen för utbildningen. Undervis-ningen ska bedrivas i en-lighet med målen i läro-planen och utvecklas kva-litativt. Detta kräver att

Målet gällande att Kal-mar kommun ska bli en av Sveriges 30 bästa skol-kommuner år 2020 nås ej.

Trots ett förbättrat resul-tat på flera indikatorer som mäts så tappar kom-munen 15 placeringar och hamnar på plats 49.

Indikatorer med positiv utveckling för Södermöre kommundel är andelen elever i årskurs 6 som uppnår kunskapskraven i samtliga ämnen och an-delen elever i årskurs 9 som är behöriga till gym-nasiet. Däremot minskar

verksamheten ständigt provas, resultaten följs upp och utvärderas och att nya metoder prövas och utvecklas.

det genomsnittliga merit-värdet för elever i årskurs 6 och 9 jämfört med före-gående år. Meritvärdet för avgångselever i års-kurs 9 visar dock på ett högre resultat i jämförelse med snittet för en treårs-period tillbaka.

Indikatorer gällande an-del elever som uppnår godkänt på nationella ämnesprov i år 3 går ej att mäta för året då proven ställdes in på grund av Covid-19.

Likvärdigheten i

utbild-ningen ska öka Södermöre kommundels förskolor, skolor och fri-tidshem arbetar med sys-tematiskt kvalitetsarbete för att ständigt utveckla och höja kvalitén på undervisningen för att eleverna minst ska uppnå kunskapskraven samt i övrigt utvecklas så långt som möjligt inom ramen för utbildningen. Under-visningen ska anpassas till varje barns/elevs för-utsättningar och behov.

Den ska främja bar-nets/elevens fortsatta lä-rande och kunskapsut-veckling med utgångs-punkt i barnens/elevnas bakgrund, tidigare er-farenheter, språk och kunskaper. Alla elever ska få möjlighet att ut-veckla adekvat digital kompetens genom att an-vända digitala verktyg i undervisningen. Verk-samheten ska aktivt och medvetet arbeta med ett jämställdhetsperspektiv så att alla barn och elever ges utrymme att pröva och utveckla sin förmåga och sina intressen obero-ende av könstillhörighet.

I årskurs 6 minskar skill-naden mellan flickor och pojkars meritvärde. Poj-karna höjer sitt merit-värde, samtidigt som flickorna sänker sitt. Klyf-tan mellan andelen elever som uppnår minst god-känt betyg i samtliga äm-nen minskar också. Även denna indikator visar på ökning för pojkarna och en minskning för flick-orna.

I årskurs 9 ökar skillna-den mellan flickor och pojkars meritvärden.

Flickorna sänker sitt me-ritvärde marginellt jäm-fört med föregående år medan pojkarnas sjunker i högre grad. Både ande-len pojkar och flickor som uppnår fullständiga be-tyg minskar jämfört med 2019 och skillnaden mel-lan könen är ungefär den-samma. Gällande gymna-siebehörigheten ökar flickorna sitt resultat samtidigt som pojkarna minskar marginellt vilket gör att flickorna går om pojkarna även i denna in-dikator.

Indikatorer från elev- och vårdnadshavarenkäter vi-sar att andelen elever i årskurs 5 som känner att

skolarbetet gör dem ny-fikna och därmed får lust att lära minskar i jämfö-relse med föregående år. I årskurs 9 upplever elever i större grad att de blir mer utmanade i sitt skol-arbete.

Elever som upplever att killar och tjejer får samma förutsättningar i fritids-hemmet ligger kvar på en hög nivå. Frågan ställs också till elever i skolan och där upplever fler att killar och tjejer får samma förutsättningar, bortsett från högstadieelever där man svarar mer negativt på frågan. Vårdnadsha-vare till barn i förskolan upplever att flickor och pojkar ges samma förut-sättningar på förskolan i högre grad jämfört med 2019.

Trygghet och studiero

ska öka Utbildningen ska

utfor-mas på ett sådant sätt att alla elever tillförsäkras en skolmiljö som präglas av trygghet och studiero. De regler som ska gälla på skolan ska elever och vuxna bestämma tillsam-mans. När eleverna och de vuxna har kommit överens om vilka regler de vill ha bestämmer rek-torn vilka regler som ska gälla. De kan handla om att komma i tid till lekt-ionerna, vara en bra kom-pis, lyssna på de vuxna i skolan och att inte an-vända sin mobiltelefon under lektionstid. Varje verksamhet (förskola, skola och fritidshem) ska åtgärder genomföras för att förebygga och för-hindra att barn och elever utsätts för kränkande be-handling. Det förebyg-gande arbetet handlar om att undanröja risker för

Elevenkäter visar att ele-ver i Södermöre kom-mundel fortsatt är trygga, både i skola och fritids-hem.

Upplevelsen av studiero för eleverna visar fortsatt på ett negativt resul-tat. En tredjedel av ele-verna besvarar frågan ne-gativt och fortsatt fokus på frågan behövs.

I vårdnadshavarenkäten efterfrågas om föräldrar till barn i förskolan upp-lever att kränkande be-handling inte accepteras på förskolan. Resultatet visar på fortsatt höga re-sultat och endast ett fåtal besvarar frågan negativt.

att barn och elever blir ut-satta för kränkande be-handling inom ramen för verksamheten. Det före-byggande arbetet genom-förs i en systematisk pro-cess som omfattar kart-läggning, analys, mål och åtgärder samt uppfölj-ning och utvärdering.

Delaktighet och

infly-tande ska öka De demokratiska princi-perna att kunna påverka, ta ansvar och vara del-aktig ska genomsyra verksamheten. Barn och elever ska ges inflytande över utbildningen och formerna ska anpassas ef-ter barn/elevers ålder och mognad. Samverkan ska ske med vårdnadsha-vare för att skapa de bästa förutsättningar för barns och elevers utveckl-ing och lärande.

Nöjdheten är fortsatt hög bland vårdnadshavare när de i enkäten blir till-frågade hur pass nöjda de är med den verksamhet som deras barn går i.

Vårdnadshavare i försko-lan är nöjda överlag och anser i hög grad att de har inflytande på verksamheten. Resultatet är ungefär lika med före-gående år. Nöjdheten gäl-lande skola är även den på samma nivå som före-gående år samtidigt som nöjdheten och upplevel-sen av inflytande över verksamheten gällande fritidshem sjunker en aning. Resultatet är dock på en fortsatt hög nivå.

I elevenkäten mäts hur stor del av eleverna som kan påverka på vilket sätt man kan arbeta med olika skoluppgifter. Resultatet är på samma nivå som fö-regående år och enhet-erna måste arbeta aktivt med frågan. Samma fråga mäts också i fritidshem-met med betydligt högre resultat.

Barn och elevers välbefin-nande och mående ska öka

Förskolan och skolan ska bidra till att ge alla barn och ungdomar goda framtidsmöjligheter. Det förutsätter att förskolan och skolan som miljö är bra och bidrar till barnens och elevernas lärande och hälsa. Forskning har visat att en lyckad skolgång är den överlägset starkaste

Indikatorer som mäts för målet gällande trivsel och hälsa visar att stressen för elever i årskurs 7 sjunker betydligt. Det är framför-allt hos flickor som skill-naden märks. Även ande-len elever som känner sig nedstämda och ledsna sjunker markant. Det är fortsatt flickor som

skyddsfaktorn mot psy-kisk ohälsa. Eftersom för-skolan och för-skolan möter alla barn utgör verksam-heterna i sig också en vik-tig arena för att främja psykisk hälsa och före-bygga psykisk ohälsa, både utifrån försko-lans/skolans och elevhäl-sans uppdrag och i sam-verkan med andra aktö-rer.

känner sig nedstämda i högre grad än pojkarna men resultatet går i rätt riktning. Även pojkarnas resultat är positivt. Ande-len elever i årskurs 7 som känner att de har någon vuxen att prata med är fortsatt på en mycket hög nivå och endast en elev svarar negativt på frågan.

I årskurs 4 ställs samma frågor, resultatet visar att eleverna i högre grad känner sig nedstämda och ledsna jämfört med föregående år. Båda kö-nen ökar jämfört med fö-regående år, däremot upplever samtliga elever att de har en vuxen att prata med när de känner sig ledsna. Gällande mät-ning av upplevd stress i årskurs 4 visar det sam-manlagda resultatet att stressen ökar en aning, det är framförallt poj-karna som upplever en högre stress jämfört med föregående år.

Öka andelen omsorgsta-gare som sammantaget är nöjda med vård- och om-sorgsboenden i Söder-möre kommundel

Kommunfullmäktige har beslutat om att Kalmar kommun ska bli topp 30 äldreomsorgskommun 2020.

Omsorgstagare ska känna trygghet och delaktighet i den vård och omsorg som kommundelen ansvarar för. Socialstyrelsens bru-karundersökning kom-mer en gång per år i vil-ken indikatorer med lägre värden följs upp där-ibland den sammantagna nöjdheten på vård och omsorgsboenden. Resul-tatet från 2019 visade att 87% var sammantaget nöjda med särskilt bo-ende varav 92% av kvin-norna och 77% av män-nen. Fokus under 2020 ligger kvar att minska

Resultatet från Socialsty-relsens brukarundersök-ning för Södermöre kom-mundels sammantagna vård-och omsorgsboen-den uteblev under 2020.

Brukarundersökningen skickades ut i samband med att pandemin bröt ut och besöksförbud inför-des på vård-och omsorgs-boende. Personal och an-höriga är ofta de äldre be-hjälpliga med att fylla i enkäten och i och med att besöksförbudet infördes kunde ej anhöriga besöka sina närstående samt hade personalen fokus på att följa de restriktioner och nya rutiner som upp-kom i samband med pan-demin.

skillnaden mellan kvin-nor och män. Förutom brukarundersökningen följs värden upp gällande antal fall och läkemedels-avvikelser samt arbetet med att minska nattfas-tan.

Under året har två av tre enhetschefer gått vidare till annan tjänst och i samband med nyrekryte-ring öppnades möjlig-heten att anställa fyra en-hetschefer istället för tidi-gare tre. Det möjliggjorde en tydligare organisation med en enhetschef på re-spektive vård-och om-sorgsboende samt en en-hetschef för hemtjänsten vilket förväntas förtyd-liga de olika verksam-hetsområdena med en ökad kvalité inom re-spektive område.

Ovanstående har lett till att delar av planerade ak-tiviteter kopplade till nämndsmål har fått skju-tas fram i tiden med fort-satt planering inför 2021.

Det är dock osäkert hur pandemin kommer ut-veckla sig och äldre-omsorgen står fortsatt kvar inför ett osäkert läge inför 2021 dock förväntas utökningen av enhetsche-fer frigöra tid att fokusera mer på målarbete fram-gent.

Öka andelen omsorgsta-gare som är sammantaget nöjda med hemtjänst i Sö-dermöre kommundel

Hemtjänsten arbetar kon-tinuerligt med att se över och öka kontinuiteten för att öka tryggheten hos omsorgstagare men också för att personal ska ha en ökad kännedom om de personer de möter i ordi-närt boende. En god kon-tinuitet bidrar till trygg-het både för personal, omsorgstagare samt an-höriga. Det är viktigt att verksamheten får in syn-punkter på verksamheten för att kunna ta med syn-punkterna i det systema-tiska kvalitet och förbätt-ringsarbetet.

Den sammantagna nöjd-heten sjönk något från 96% 2019 till 2020 92%.

Indikatorer som särskilt stack ut gällande lägre re-sultat var känslan av en-samhet som ökade från 48% 2019 som inte upp-levde ensamhet till end-ast 22% 2020. I samband med pandemin stängde kommunens träffpunkter vilka är en viktig del i den sociala tillvaron för äldre som har hemtjänst dels fick denna målgrupp starka rekommendationer av Folkhälsomyndigheten och regeringen att und-vika sociala kontakter även med nära och kära.

En annan indikator som visade betydligt lägre re-sultat än tidigare år var indikatorn om omsorgs-tagare upplever att deras biståndsbeslut är anpas-sade till deras behov en minskning med ca 20%

från tidigare år, man upp-levde också att det vara svårare att få kontakt med hemtjänstpersonal än tidigare år. Hemtjäns-ten har tidigare varit upp-delad under tre enhets-chefer vilket försvårat för verksamheten att få ett helhetsperspektiv och samverkan kring förbätt-ringsåtgärder. Den nya organisationen med end-ast en enhetschef som har hemtjänst förväntas ge verksamheten en bättre överblick gällande kvali-tetsvinster både för om-sorgstagare, anhöriga och verksamheten. Kontinui-teten är fortfarande hög inom hemtjänsten och en omsorgstagare träffar i snitt 12 personer under en 14-dagarsperiod. Ar-betet kring kontinuitet har blivit än viktigare un-der pandemin och arbetet kommer fortsätta in på 2021. Hemtjänsten hade för fjärde året i rad 100% i nöjdhet gällande bemö-tande.

Öka välbefinnandet hos äldre genom förebyg-gande arbete kring fall, läkemedelsavvikelser och kost

Risk för fall bland äldre är vanligt förekommande och kräver en god sam-verkan mellan SoL och HSL. Verksamheterna ar-betar förebyggande med fall, som kan leda till fall-skador samt med att minska läkemedelsavvi-kelser som kan leda till försämrad hälsa, på bo-ende och hemteam. Natt-fastan bör inte överstiga 11 timmar därav mäts

Förvaltningen utbildade tre förflyttningsinstruktö-rer under 2019 och har under första tertialen på-börjat utbildningar för baspersonal inom äldre-omsorgen. På grund av situationen kring pande-min fick utbildningen av-brytas men med målet att ta upp utbildningen så snart situationen tillåter.

På sikt kommer samtlig baspersonal fått tre

nattfastan två gånger per år och följs upp med åt-gärder vid behov. Senior alert är ett kvalitetsregis-ter där varje person, 65 år eller äldre, registreras med riskbedömning, vid-tagna åtgärder och resul-tat inom områdena fall, undernäring, trycksår och munhälsa. Den nationella värdegrunden lägger vikt vid att äldre ska få känna ett välbefinnande och verksamheten arbetar fö-rebyggande med faktorer som kan riskera sämre välbefinnande för äldre.

halvdagars utbildning i förflyttning. Kunskap om förflyttning är ett före-byggande arbete för att minska risk för fall i sam-band med utförda arbets-moment. Nattfastan på vård-och omsorgsboende har förbättrats betydligt från 14 timmar 2018 till 12 timmar 2020, målet är att komma under 11 tim-mar. Helårsuppföljningen visar att antal fallavvikel-ser ligger högre i år än förra året och fallskador något färre 2020. På boen-deteam tas ärenden upp kring hantering av fall för vidare fördjupad fallut-redning. Sedan föregå-ende år besöker HSL ar-betsplatsträffar för en år-lig genomgång gällande fallprevention och enhet-erna har förbättrat resul-tatet gällande nattfasta vilket är viktigt för att fö-rebygga fall. Antal läke-medelsavvikelser ligger något under nivån 2019 och andel avvikelser som lett till förändrat hälsotill-stånd har gått från två till tre stycken. Implemente-ring av digitala signe-ringslistor sker i början av 2021. Detta för att minska administration kring läkemedelsavvikel-ser samt kvalitetssäkra lä-kemedelshanteringen dvs. att omsorgstagare får rätt läkemedel i rätt tid och att inte ordinerat lä-kemedel uteblir. Resultat från andra kommuner har visat att digitala sig-neringslistor betydligt

Forskning visar att delak-tighet och gemenskap bi-drar till ett ökat välmå-ende psykiskt och fysiskt.

Under våren valde två av tre enhetschefer att gå vi-dare till annan tjänst vil-ket ledde till att

Motsatsen kan leda till social isolering och ut-veckling av ohälsa. Under 2020 är det fortsatt fokus på utveckling av sociala aktiviteter för att skapa en meningsfull tillvaro för äldre med inriktning på ökad nöjdhet bland män. Socialstyrelsens brukarundersökning vi-sar att män tenderar vara mindre nöjda med sociala aktiviteter på vård-och omsorgsboende än kvin-nor.

planerade utvecklingsar-bete ej kom igång som planerat samtidigt kom pandemin som medförde besöksrestriktioner på vård- och omsorgsboende träffpunkterna stängdes för externa besökare. Re-kommendationer från Folkhälsomyndigheten att hålla avstånd ledde till att verksamheten till stor del fick tänka om kring sociala sammankomster och besök till vård-och omsorgsboendena. Under vår/sommar anordnades konserter utomhus och innan sommaren inhand-lade förvaltningen en elparcykel som gav om-sorgstagare möjlighet att komma ut i samhället på ett annat sätt än tidigare.

Firande av högtider som t.ex. kräftskiva under au-gusti har omsorgsboen-den kunnat genomföra dock utifrån gällande re-striktioner. Under hösten införskaffade kommunen ett digitalt kulturarkiv med uppslag kring soci-ala aktiviteter kring hög-tider, kända personlig-heter genom tiderna med mera. Implementeringen sker under första delen av 2021. Då resultat från brukarundersökning ute-blev under 2020 får ge-nomförda aktiviteter ses om en kvalitetshöjning i verksamheten och för-hoppningsvis få genom-slag i brukarundersök-ningen 2021.

Minska andelen äldre som besväras av ensam-het

Fortsatt fokus på att minska den ofrivilliga en-samheten hos äldre då ungefär hälften av äldre lider av ensamhet både på vård och omsorgsbo-ende och inom hemtjäns-ten. Känsla av ensamhet

Socialstyrelsens brukar-undersökning visade att omsorgstagare inom hemtjänsten ökade käns-lan av ensamhet under 2020 resultat uteblev för vård-och omsorgsboen-den. På grund av

kan leda till isolering och till psykisk ohälsa vilket kan medföra ett stort li-dande för den enskilde och försämrad livskvalité.

situationen kring pande-min har träffpunkterna stängt vilket kan leda till en ökad ohälsa bland äldre då träffpunkterna är en viktig mötesplats med sociala samvaro.

Nedstängningen av träff-punkterna gör att äldre som besöker kommunens träffpunkter ofta från hemtjänsten blivit mer isolerade än tidigare.

Verksamheten har fått hitta andra lösningar för att hantera den ensamhet som stängning av träff-punkter samt besöksför-bud på vård-och om-sorgsboende har innebu-rit. När träffpunktverk-samheten stängde för ex-terna besökare kontak-tade medarbetare besö-karna för att allmänt stämma av hur de hade det samt informera och erbjuda kommunens soci-ala insatser i samband med pandemin. På

Verksamheten har fått hitta andra lösningar för att hantera den ensamhet som stängning av träff-punkter samt besöksför-bud på vård-och om-sorgsboende har innebu-rit. När träffpunktverk-samheten stängde för ex-terna besökare kontak-tade medarbetare besö-karna för att allmänt stämma av hur de hade det samt informera och erbjuda kommunens soci-ala insatser i samband med pandemin. På

Related documents