• No results found

Ett växande attraktivt Kalmar

6 Kvalitet, styrning och kontroll

6.4 Ett växande attraktivt Kalmar

I början 2020 la Södermöres företagarförening ner föreningsverksamheten. Ett nätverk lever kvar, bland annat genom Facebook där de döpt om sidan till Södermöre företagare. Kom-mundelsnämnden bestämde att sammankalla företagarna istället genom frukostmöten bland annat. De panerade träffarna under 2020 uteblev i och med pandemin men kommer att ge-nomföras så snart det är möjligt.

Året 2020 hade biblioteken beviljats medel från Kulturrådet och Stärka bibliotek för att ge-nomföra två projekt. Det ena projektet innebar att en rad evenemang fick ställas in medan det andra var kopplat till renoveringen av biblioteket i Påryd och kunde genomföras utan avvikelser. Samtliga biblitoek i Södermöre är nu utrustade med meröppet vilket innebär en ökad tillgänglighet för våra medborgare att ta del av bibliotekens utbud. Antalet meröppet-låntagare ökar stadigt. Biblioteken fick kraftigt begränsa sin verksamhet under 2020 på grund av pandemin men har ställt om med att erbjuda take-awaykassar till allmänheten och överraskningskassar till barn och unga samt förskolekasse där föräldrar har möjlighet att låna hem böcker direkt från förskolan.

Fritidsgården hade inledningsvis på 2020 ett stort antal besökare, besökarna hade ökat sta-digt över en tid och analysen var att fritidsledarna hittat en bra bredd som tilltalade många.

Planen var att fortsätta arbeta brett men under 2020 fick fritidsgården precis som andra kom-munala mötesplatser, kraftigt begränsa sin verksamhet pga. pandemin. Många aktiviteter har ställts in och ställts om och flera mål, aktiviteter och samarbeten skjuts på framtiden.

Under året har arbetet med en biogasanläggning intensifierats då dialog fortsatt med lant-brukare som visat sig intresserade. I slutet av 2020 gick kommunen ut med en lokaliserings-upphandling där konsult ska utvärdera vilka platser i Södermöre som skulle kunna vara lämpliga för en biogasanläggning.

Fiberutbyggnaden på landsbygden är i slutfasen. Målet var att hela Kalmar kommun skulle ha tillgång till fiber 2020 men som det ser ut nu blir målet uppfyllt tertial 1, 2021 då några markavtal och tillstånd fördröjt processen. Det är en fantastisk tillgänglighet för medborgare och företagare som öppnar upp möjligheten till att arbeta hemma och sköta och utveckla fö-retag på landsbygden.

6.5 Hög kvalitet i välfärden 6.5.1 Bästa skolkommun

Det systematiska kvalitetsarbetet består av flera delar som tillsammans bidrar till att verk-samheten bedrivs på bästa möjliga sätt. Barnen och eleverna ska få de bästa förutsättning-arna att uppnå kunskapskraven samt i övrigt utvecklas så långt som möjligt inom ramen för utbildningen.

Enkäter

Varje vår skickas en enkät till samtliga elever och vårdnadshavare med syftet att få intressen-ters upplevelse av kvaliteten i våra verksamheter.

Resultatet visar att både elever och vårdnadshavare i huvudsak är nöjda med den verksam-het som bedrivs på Södermöre kommundels skolor och förskolor. Fler elever än tidigare upplever att flickor och pojkar ges samma förutsättningar i både skola och fritidshem. Det visar sig att yngre elever svarar i högre grad positivt och resultatet blir lägre på högstadiet.

Även vårdnadshavare svarar i hög grad att deras barn ges samma förutsättningar på försko-lan oavsett kön.

Upplevd trygghet hos elever i skolan och fritidshemmet är fortsatt hög, däremot finns det ett förbättringsområde gällande elevers upplevelse av studiero. Andelen vårdnadshavare som anser att kränkande behandling inte accepteras på förskolan som deras barn går på fortsätter att få mycket fina resultat.

Ytterligare förbättringsområde som utkristalliserar sig är samma som förra året, elevers upp-levelse av deras möjlighet att påverka hur de ska arbeta med skoluppgifter. På fritidshemmet anser elever att de får påverka i större utsträckning.

Gemensam rättning av nationella prov

På grund av Covid-19 avbröts den gemensamma rättningen av nationella prov. Detta inne-bär att indikatorer gällande andelen elever i årskurs 3 som uppnår kunskapskraven på nat-ionella proven i matematik och svenska/svenska som andraspråk inte går att följa upp. Ele-ver i årskurs 6 hann genomföra prov i svenska/svenska som andraspråk och rättning ge-nomfördes. Gällande dessa prov har återkoppling skett till skolenheterna och på kommun-nivå på samma sätt som tidigare år.

Även årskurs 9 hann genomföra prov i svenska/svenska som andraspråk men rättningen av-bröts på grund av rekommendationerna att minska smittspridningen av Covid-19. Rätt-ningen genomfördes på respektive skolenhet av de pedagoger som det hade planerats för.

Vid analys av ovan beskrivna prov kan utläsas att behov av ett utvecklingsarbete kring poj-kars måluppfyllelse finns.

Förbyggande arbete mot diskriminering, trakasserier och kränkande behandling Samtliga förskolor och skolor ska genomföra åtgärder för att förebygga och förhindra att barn och elever utsätts för diskriminering, trakasserier och kränkande behandling. Alla en-heter arbetar årligen fram en handlingsplan som visar på enhetens arbete som ska innehålla undersökning av risker, analys av orsaker till eventuell risk, genomförande av åtgärder samt utvärdering och uppföljning av vidtagna åtgärder. Anmälningar om kränkningar som sker på förskolor och skolor anmäls skyndsamt till huvudman och för att få en tydlig bild görs två gånger per år en sammanställning av förvaltningskontoret. Under 2019 introducerades ett digitalt rapporterings- och utredningssystem för ärenden rörande kränkningar. Samtliga för-skolor/skolor övergick till det digitala systemet våren 2019, vilket gjorde att hanteringen un-derlättades. Antal inkomna ärenden har ökat markant sedan den digitala rapporteringen

infördes. I analyser gjorda tillsammans med förvaltningens rektorer visar det sig att det tidi-gare varit ett stort mörkertal och flera rektorer har också uppmanat sin personal i högre grad att anmäla händelser i det nya systemet. Under våren 2020 genomfördes tre workshops som riktades till rektorer, biträdande rektorer och skolkuratorer med syftet att förstärka kun-skaper för en korrekt rapportering och hantering vid kränkningsärenden.

Sammanställningen visar vilken typ av kränkningar/trakasserier som förekommit samt antal och hur lång tid som förflutet från en anmälan till avslutat ärende.

Barn och elevers välbefinnande och psykiska hälsa

Indikatorer som mäts för målet gällande trivsel och hälsa visar att stressen för elever i års-kurs 7 sjunker betydligt. Det är framförallt hos flickor som skillnaden märks, pojkarna ligger på samma nivå som tidigare år. Även andelen elever som känner sig nedstämda och ledsna sjunker markant. Det är fortsatt flickor som känner sig nedstämda i högre grad än pojkarna men siffran sjunker jämfört med föregående år. Även andel pojkar som upplever nedstämd-het minskar. Andelen elever i årskurs 7 som känner att de har någon vuxen att prata med är fortsatt på en mycket hög nivå och endast enstaka elev besvarar frågan negativt.

I årskurs 4 ställs samma frågor till eleverna och där visar resultatet att de i högre grad känner sig nedstämda och ledsna jämfört med föregående år. Båda könen ökar jämfört med föregå-ende år, dock upplever samtliga elever att de har någon vuxen att prata med om de känner sig ledsna. Gällande mätning av upplevd stress i årskurs 4 visar det sammanlagda resultatet att stressen ökar en aning, det är framförallt pojkarna som upplever en högre stress jämfört med föregående år.

Följande tabell visar resultatet av hälsoenkäter som skolsköterskor utför årligen i årskurs 4 och 7.

Rektorer ser fortsatta positiva effekter av en extra kurator på skolorna. Även förskolan ser fortsatt utveckling sedan specialpedagog anställdes. Specialpedagog i förskolan genomför skuggning som innebär observationer på samtliga förskoleavdelningar i Södermöre kom-mundel. Pedagogernas möjlighet att konsultera specialpedagog vid någon form av oro för barnen är ett av leden i att öka välbefinnande och psykisk hälsa.

Elevhälsan har påbörjat ett mer systematiskt förebyggande arbete på alla skolstadier. Exem-pel på aktiviteter som utförs på högstadiet är olika föreläsningar för eleverna. Även vård-nadshavare har bjudits in av elevhälsan för information kring psykisk hälsa och framgångs-faktorer för en lyckad skolgång.

Rektorer har tillsammans börjat diskutera en utveckling av skolornas EHT-möten för att kunna kartlägga, identifiera och sätta in rätt stödinsats i högre utsträckning.

Fokustid

För att minska de socioekonomiska bakgrundsfaktorernas betydelse för studieresultaten ge-nomförs Fokustid på samtliga skolor i Södermöre kommundelsförvaltning. Insatsen går ut på att erbjuda elever möjlighet till mer tid i skolan, tid som i huvudsak är utöver ordinarie undervisningstid. Insatsen ska bidra till högre meritvärden och högre andel behöriga till gymnasieprogram, detta i ett långsiktigt perspektiv varför samtliga årskurser på samtliga skolenheter omfattas. Vid samtliga tillfällen finns legitimerad lärarpersonal tillgänglig.

Södermöre kommundelsförvaltning står för ca 12 procent av Kalmar kommuns totala redovi-sade elevtimmar och de ämnen som är mest frekventa är matematik, svenska och engelska, på samtliga skolor och i samtliga stadier. I åk 7–9 har andra teoretiska ämnen en något högre representation än på andra stadier.

Sammanställningen visar Södermöres skolor uppdelat per stadie.

Lovskola

Lovskola har genomförts för fjärde året och hölls 2020 under sportlovet, två veckor på som-marlovet samt under höstlovet. Påsklovets lovskola ställdes in på grund av Covid-19. Sam-manlagt deltog totalt 46 elever i de olika lovskolorna, samtliga hölls på Södermöreskolan i Ljungbyholm.

Lovskolan på sportlovet genomfördes för elever i årskurs 4-9 och 21 elever deltog, en ökning med 3 elever jämfört med 2019. Sommarlovsskolan hölls enbart för högstadieelever, nio ele-ver deltog vilket är en elev mer än föregående år. Tre av eleele-verna som avslutat årskurs 9 utan fullständiga betyg höjde ett eller flera betyg vilket genererade att en elev därmed blev behörig till gymnasiet. På höstlovet deltog 16 elever vilket också är ett högre elevantal jäm-fört med 2019. Även lovskola på höstlovet ägnades åt högstadiets elever.

I utvärderingar gjorda av elever ser vi ett mycket positivt resultat gällande nöjdhet. Även måluppfyllelsen visar att insatsen är viktig då elever uppnår ca. 82 % av uppsatta mål i sina studieplaner.

Resultat förskoleklass - årskurs 3

Under vårterminen 2020 ställde Skolverket in de nationella proven i årskurs 3 på grund av Covid-19. I Kalmar kommun har de nationella kartläggningsmaterialen i förskoleklass "Hitta språket" och "Hitta matematiken" genomförts. I årskurs 1–3 har de nationella bedömnings-stöden i svenska/svenska som andraspråk och matematik genomförts. Resultaten av kart-läggningsmaterial och bedömningsstöd har analyserats på huvudmannanivå och kommuni-cerats i verksamhetsdialoger med rektorer.

Betyg i årskurs 6

Betygssättningen i årskurs 6 våren 2020 visar att andelen elever som uppnår minst betyget E i alla 17 ämnen ökar med två procentenheter till 81 procent. De mest frekventa ämnen som elever inte uppnår godkänt betyg i är framförallt matematik men även engelska och svenska är högt representerade. Det genomsnittliga meritvärdet för elever i årskurs 6 beräknas från och med 2019 på 17 ämnen istället för 16 ämnen som tidigare. Därav redovisas endast resul-tat för de två senaste åren.

Det högsta möjliga meritvärde man som elev kan uppnå är 340. 2019 presterade elever i Sö-dermöre kommundel 224, årets resultat sjunker till 218. Klyftan mellan flickor och pojkars resultat minskar, dock på bekostnad av flickornas minskade resultat. Pojkarna ökar sitt resul-tat, både gällande enskilda meritvärdet och andel elever som uppnår samtliga kunskapskrav, samtidigt som flickorna minskar sitt resultat i båda dessa indikatorer. Högst betyg ges i äm-nena musik och slöjd. Lägst betyg får elever i kemi och historia.

Följande tabeller visar elevernas enskilda meritvärden samt andelen elever som uppnår kun-skapskraven i samtliga ämnen. Södermöre kommundels enheter jämförs med Kalmar kom-muns totala resultat och resultatet är fördelat på kön.

Genomsnittligt meritvärde i årskurs 9

Elevernas genomsnittliga meritvärde beräknas på 17 ämnen. Högsta betyget är A och ger 20 poäng, det lägst godkända betyget är E och ger 10 poäng. Däremellan finns betygen B-D med 2,5 poängskillnad per betygssteg. Högsta möjliga meritvärde med 17 ämnen är 340.

Meritvärdet för eleverna i Södermöre kommundel sjunker med nästan 11 meritpoäng från 230 till 219 men resultatet är högre än snittet för en treårsperiod tillbaka. Det är framförallt pojkarnas meritvärde som sjunker vilket gör att gapet mellan pojkar och flickors resultat ökar. I ämnena idrott, musik och slöjd ges högst betyg till eleverna. Lägst betyg ges i mate-matik, moderna språk samt fysik.

Läsåret 2019/2020 skiljer det 35 poäng till flickornas fördel vilket är väsentligt högre jämfört med både Kalmar kommuns totala elevantal och riket. Anledningen är att pojkarna sänker sitt meritvärde mer än flickorna.

Följande tabell visar elevernas genomsnittliga meritvärde på Södermöreskolan i jämförelse med Kalmar kommun och riket samt uppdelad på kön. Tabellen visar resultatet för elever som har gått ut årskurs 9 med minst ett slutbetyg.

Enligt forskning är vårdnadshavarnas utbildningsnivå den faktor som har störst inverkan på hur en elev klarar skolan. På Södermöreskolan skiljde det år 2019 43,7 meritpoäng mellan elever med vårdnadshavare som har eftergymnasial utbildning och de med förgymn-asial/gymnasial utbildning. För samtliga elever i Kalmar kommun var skillnaden 49,7 och sett till riket var skillnaden ännu större. Enligt Kalmar kommuns resursfördelningssystem är föräldrarnas utbildningsnivå den faktor som genererar mest tilldelade medel till skolorna.

Trots detta är skillnaden i meritvärde mellan dessa grupper stor. Ett fortsatt fokus med ut-vecklingsområden för att utveckla skolans kompensatoriska uppdrag behövs. P.g.a. statistik-myndigheten SCB:s förändrade sekretesspolicy finns inte meritvärde utifrån föräldrarnas ut-bildningsbakgrund på kommunnivå publicerad hos Skolverket 2020.

Följande tabell visar Södermöreskolans genomsnittliga meritvärde uppdelat på föräldrars utbildningsbakgrund i jämförelse med Kalmar kommun och riket.

Kalmar kommun presterar för andra året i följd ett genomsnittligt meritvärde som ligger över det modellberäknade värdet. 2019 nådde elever i årskurs 9 på Södermöreskolan 5 merit-poäng mer än det modellberäknade värdet. P.g.a. statistikmyndigheten SCB:s förändrade sekretesspolicy finns inga modellberäknade värden på skolnivå publicerade hos Skolverket 2020.

Följande tabell visar Södermöreskolans modellberäknade meritvärde och faktiska merit-värde i jämförelse med Kalmar kommun och riket.

Gymnasiebehörighet och måluppfyllelse i årskurs 9

För att vara behörig till ett yrkesprogram på gymnasiet krävs minst betyget E i ämnena svenska, matematik och engelska samt minst betyget E i fem övriga ämnen. Gymnasiebehö-righeten på Södermöreskolan ökar för tredje året i rad och resultatet för 2020 visar 87,2 %.

Flickornas gymnasiebehörighet ökar med nästan 4 % samtidigt som pojkarna minskar margi-nellt vilket gör att flickorna går om pojkarna även i denna indikator. Resultatet visar att Sö-dermöreskolans elever åter presterar bättre än riket.

Följande tabell visar andel elever på Södermöreskolan som är behöriga till gymnasiet i jäm-förelse med Kalmar kommun och riket samt uppdelad på kön.

Resultatet gällande andel elever som uppnår kunskapskraven i alla ämnen och får diga betyg sjunker markant för året. Både andelen pojkar och flickor som uppnår fullstän-diga betyg minskar jämfört med 2019 och skillnaden mellan könen är ungefär densamma. De ämnen där flest elever saknar betyg är fysik (10 elever) och engelska, biologi, kemi (8 elever).

Varannan månad sker avstämningar där tjänstepersoner på förvaltningskontoret och rekto-rer analyserar elever med ofullständiga betyg på individnivå. Åtgärder diskuteras, fastställs och utvärderas.

Tabellen nedan visar andel elever som uppnår kunskapskraven i samtliga ämnen i jämfö-relse med Kalmar kommun och riket samt fördelat på kön.

6.5.2 Bästa äldreomsorgskommun

Verksamheten arbetar systematiskt med att följa upp avvikelser för att arbeta med förbätt-ringsarbete och under året har information gått ut till verksamheterna gällande hantering av och syfte med avvikelsehantering för att ständigt arbeta med förbättringar. Socialstyrelsens undersökning kommer en gång per år där indikatorer mäts gällande nöjdhet på vård-och omsorgsboende samt inom hemtjänst. Det systematiska kvalitetsarbetet har till viss del fått ställas om under pandemin. Interna kvalitetsuppföljningar som planerade under året har fått ställas in på grund av besöksförbud och rådande pandemi.

Den sammantagna nöjdheten inom hemtjänsten har minskat något mellan 2019-2020 från 96%-92%. Indikatorer som minskade av betydelse från resultatet 2019 var indikatorn om handläggarens beslut är anpassade efter behov samt om omsorgstagare upplevde att det var lätt att få kontakt med hemtjänstpersonal. Under 2020 har hemtjänstverksamheten renodlats till en hemtjänstgrupp med en enhetschef och omorganisationen förväntas leda till en ökad kvalité med fokus för att utveckla hemtjänstverksamheten i Södermöre i hela processen från handläggning till verkställighet. Ensamheten har ökat under året vilket pandemin kan ha på-verkat eftersom många hemtjänsttagare befinner sig inom den målgrupp som fått starkast restriktioner. Träffpunktverksamheterna stängdes under våren och det är en viktig social in-sats för att förebygga ensamhet och bidrar till social gemenskap. Medvetenheten om vart man vänder sig med synpunkter och klagomål är fortfarande låg och det ser generellt ut så i hela landet. Nytt kommunikationsmaterial är under framtagning för att göra detta tydligare för omsorgstagare och anhöriga. Information ges dock alltid i samband med beviljat bi-ståndsbeslut men behöver arbetas mer med systematiskt. Det är viktigt att verksamheten får in synpunkter för att kunna arbeta med förbättringar. Hemtjänsten har enligt brukarunder-sökningen för fjärde året i rad 100% i nöjdhet gällande bemötande av hemtjänstpersonal.

Hemtjänsten i Södermöre har fortsatt en god kontinuitet och ligger kvar topp 30 i landet.

Vård-och omsorgsboende

Sammantaget resultat för vård-och omsorgsboenden uteblev i år. Flera av indikatorerna som är kopplade till nämndsmål samt fullmäktige är kopplade till resultatet från Socialstyrelsens brukarundersökning. Resultat från brukarundersökningen är dock endast gällande mått för kvalité det finns andra indikatorer som är viktiga att följa upp. Planerade aktiviteter har fått ställas om och gällande målet kring sociala aktiviteter samt ensamhet har förvaltningen un-der pandemin anordnat så kallade säkra mötesplatser för anhöriga att träffa sina närstående på boendena samt har videosamtal implementerats för att kunna hålla kontakten dock har restriktioner om besöksförbud påverkat en del omsorgstagare när det gäller känslan av en-samhet.

Förebyggande arbete kring fall, läkemedel och nutrition

Avvikelser gällande fall och läkemedel följs upp årligen på vård-och omsorgsboende samt hemtjänst. Antal läkemedelsavvikelser samt fall som lett till skada har minskat något under

året men verksamheterna behöver arbeta vidare med det förebyggande arbetet. Översyn av läkemedel samt nutrition är två viktiga faktorer kopplat till fall och måltidsgruppen tas upp under 2021 nattfastan ligger kvar på 12h samma som 2019. Under 2021 implementeras digi-tala signering som förväntas minska antalet läkemedelsavvikelser.

Utvecklingsinsatser

Under året har planerade utbildningsinsatser fått ställas in till fördel att implementera nya rutiner, restriktioner samt utbildning av hygienombud gällande basala hygienrutiner i sam-band med pandemin. I början av året implementerades en kommunikationsmodul mellan SoL och HSL för att kvalitetssäkra informationen mellan professionerna. Arbetet med att ut-bilda baspersonal i förflyttningsteknik fick ställas in på grund av rådande restriktioner.

Microsoft Office 365 infördes i kommunen under april månad och på ledningsnivå har om-ställningen varit positiv arbete behövs vidare för att se vinsterna i basverksamheten.

Related documents