• No results found

5 Empiri och analys

5.3 Företagsspecifika faktorers påverkan på motiven

5.5.1 Egen produktion i Kina

De företag som har egen produktion i Kina har i betydligt högre utsträckning än andra kontakt med Kina för att få tillgång till resurser för produktion i Kina, för att inte förlora marknadsandelar till konkurrenter, för att sälja till befintliga kunder med verksamhet i Kina och för att sälja till andra delar av Asien.36

I tidigare avsnitt har vi kunnat bekräfta att egen produktion är den typ av verksamhet som kräver störst engagemang från det svenska företagets sida. De företag vi pratat med verkar överens om att det är svårt för alltför små företag att starta egen produktion, både på grund av att de inte har tillräckliga ekonomiska resurser och på grund av att den managementinsats som krävs förutsätter att det finns mer än en person i en ledningsgrupp som kan ta ansvar. Utlandserfarenhet i allmänhet verkar inte vara något nödvändigt krav för att lyckas med egen produktion i Kina, men däremot tyder mycket på att tidigare erfarenheter från arbete i Kina är en klar fördel. Till stor del beror detta på att företagen då lyckats bygga ett nätverk som kan utnyttjas för att få guidning i det stundtals snåriga regelverk som gäller för utländska företag som vill etablera sig i Kina.

Förutom de praktiska svårigheterna i att sätta upp en ny produktionsanläggning finns det andra potentiella problem som är svårare att sätta fingret på. För många företag är produktionen själva kärnverksamheten och oavsett om det handlar om att flytta hela produk- tionen eller att replikera den i ett annat land, så är det inte alldeles enkelt. Pär Olof Funck, vd för Assalub AB säger så här:

”Det kostar ju att producera någon annanstans, man ska föra över ett know-how. Även om det finns väldigt mycket högteknologi i Kina så är det väldigt mycket av själen som ska flyttas med. Jag har väldigt stor respekt just för att flytta en produktion, jag vet att det inte är så enkelt.”

Pär Olof Funck, Assalub AB

Trots att det är svårt att etablera produktion i Kina väger för många företag fördelarna över, alternativt upplever de att de inte har något val. De företag som levererar direkt till en kund som flyttat verksamhet till eller expanderar i Kina hamnar ofta i en situation där en egen produktionsanläggning i Kina är den enda möjligheten. Den som inte följer med till Kina riskerar på lång sikt att förlora affärer i Sverige också.

36 Skilda medelvärden med signifikans 0,000, 0,01, 0,05 respektive 0,006. Se Bilaga 3 5.1

Figur 22: Typ av verksamhetskontakt

0% 10% 20% 30% 40%

Egen prod outsourcad prod sälj andel av för et ag med K inak ontak t

84 Empiri och analys

”Många tar beslutet att de inte vill eller orkar satsa på Kina utan koncentrerar sig här hemma, även om en kund går till Kina. Det är väldigt farligt att tänka så, för kunden hittar ju en annan leverantör där borta. Och om den leverantören blir duktig, vad är det som hindrar den från att konkurrera med dig här hemma?”

Rikard Wallman, Fergas AB

HGL är ett företag som valde att satsa på Kina. Företaget arbetar med finmekanisk bearbetning av metall och levererar till stora företag i telekom och industri, till exempel Ericsson och Atlas Copco. De startades som ett kinesiskt dotterbolag i en svensk koncern, men när telekomkrisen kom försvann stora delar av kundunderlaget och moderbolaget gick i konkurs. Den kinesiska delen av företaget köptes då ut och är idag Hong Kong-baserad med en produktionsanläggning i Guangdong-regionen. En del av de produkter företaget säljer går till kunder i Kina men det mesta går till Västvärlden – Europa och USA. Beroende på vad det är för produkter är det olika viktigt att ligga nära kunden berättar Anders Markstedt.

”Det är alltid en fördel att ha montaget nära, särskilt när du handlar med billiga produkter. Ju billigare produkt, desto större andel av priset är fraktkostnad.”

Anders Markstedt, HGL Hong Kong Ltd.

För företag vars kunder finns i Kina framkommer att det är svårt att konkurrera med kinesiska leverantörer från Sverige. Detta eftersom de konkurrensfördelar som svenska företag anger gentemot kinesiska konkurrenter vid försäljning i Sverige – de som kommer av att ligga nära kunderna – i detta fall verkar till kinesiska företags fördel istället. Dessutom är produktions- kostnaderna generellt sett lägre i Kina än i Sverige. De som vill vara underleverantörer till företag i Kina måste alltså i stor utsträckning producera där också. Denna bild bekräftas av Rickard Danielsson på Exportrådet i södra Kina. De flesta företag som har försäljningskontor i Kina har redan egen produktion där, men bland dem som inte har det finns vissa planer på att starta egen produktion inom en snar framtid.

”Inom en femårsperiod tror jag att vi har egen produktion i Asien.”

Anders Claesson, ABS Production Vadstena AB

Fergas satsning i Kina är tydligt offensiv och företaget avser att växa ännu mer i framtiden. Engagemanget i Kina gynnar inte bara verksamheten där, hittills har satsningen i Kina inneburit att företaget fått öka produktionen även i Sverige. Planen är att expandera ytterligare i framtiden, både på i Sverige och utomlands.

”Tanken är att fabriken i Kina ska försörja hela Asia Pacific. Så småningom kan det bli aktuellt med en etablering i Indien också.”

Rikard Wallman, Fergas AB

Fergas är inte ensamma om att vilja växa mer efter att ha startat egen produktion i Kina. Samtliga företag som redan idag har produktion där planerar att utöka såväl produktionen som försäljningen i Kina inom tre år. Intressant att notera är att detta gäller oavsett hur länge företaget har varit i kontakt med Kina. De första bland företagen som idag har egen produktion verkar ha etablerat kontakt med Kina 1990, ungefär samtidigt som det blev möjligt att starta privata företag med kinesiskt ägande (se Figur 22). Företagen med senast etablerade kontakter började jobba med Kina 2004 och själva produktionsanläggningarna har i några fall startats upp först i år. Trots att företagen alltså haft olika lång tid på sig att växa på den kinesiska marknaden verkar samtliga se stor potential för ytterligare tillväxt.

Empiri och analys 85

Beror då den optimistiska synen på expansionsmöjligheter på att företagen med egen produktion i Kina har en mer positiv syn på landet än vad andra har? Så verkar inte vara fallet enligt vår undersökning. Företag med egen produktion utmärker sig inte på något särskilt sätt när det gäller synen på Kina.

Företagen tillfrågades om hur olika faktorer påverkade Kinas attraktivitet med tanke på etablering av den typ av kontakt som det aktuella företaget var intresserat av. En jämförelse mellan dem som har egen produktion – den högsta graden av engagemang – och dem som outsourcat – antingen med egen inköpspersonal i Kina eller med kontakter skötta från Sverige – visar att de företag som ”bara” outsourcar är mer positiva på flera områden. Antalet observerade fall är för litet för att kunna dra några säkra slutsatser om skillnaderna, men de tendenser till skillnader som framträder är intressanta och visas därför i Figur 24.

Vad beror detta resultat på? Vi tror att det finns ett antal förklaringar. Att konkurrensen uppfattas som positiv av dem som outsourcar är inte så märkligt, eftersom den gör att potentiella tillverkare i Kina kan ställas mot varandra för att hålla kostnaderna nere. Att den uppfattas som något negativ av dem som producerar beror troligen på att de oftare försöker sälja sina produkter i Kina, vilket gör att konkurrensen drabbar dem själva istället för att gynna dem. När det gäller kostnader för och tillgång på arbetskraft är en möjlig orsak till Figur 23: År som första kontakten etablerades för företag med egen produktion i Kina

0% 10% 20% 30% 40% okänt 1990 1999 2003 2004 andel a v s var ande för et ag

Figur 24: Outsourcande företag är mer positiva till Kina

-2 -1,5 -1 -0,5 0 0,5 1 1,5 2 kostnader lågutbildad tillgång lågutbildad kostnader högutbildad tillgång högutbildad konkurrens egen produktion endast outsourcing

86 Empiri och analys skillnaden att de outsourcande företagen inte själva ställts inför problem med att rekrytera personal. Företag med egen produktion har direkt egen erfarenhet och kan därför ha uppfattat svårigheter som de outsourcande företagen inte behövt ta i itu med.

En annan orsak till företagens åsikter kan vara olika målsättningar och förväntningar. De outsourcande företagen är inte ute efter att nå en marknad, utan i princip bara efter att sänka sina kostnader. Detta gör att de enskilda faktorer som spelar störst roll är just att det går att få tag i billig arbetskraft i Kina. När outsourcingen är genomförd och produktionskostnaderna reducerade är den här typen av företag i princip ”färdiga” med Kina. Företag som producerar i Kina vill som tidigare sagts ofta sälja där också och för ett resonemang där flera olika delar än bara lönekostnad spelar in.