• No results found

När ett företag av någon av de anledningar som tidigare diskuterats undersöker möjligheten att etablera någon form av internationell verksamhet är det uppenbart att en mycket viktig aspekt i beslutet gäller vilket geografiskt område som är aktuellt. Som beskrivits i föregående avsnitt gör särdrag hos företaget självt, liksom hos den bransch som företaget tillhör, att olika faktorer blir avgörande för val av etableringsland. Hur väl dessa faktorer matchar de karaktärsdrag som finns på

den utländska marknad som studeras, i vårt fall Kina, avgör både om etablering överhuvudtaget blir aktuellt och i förlängningen hur väl etableringen lyckas.

I litteraturen finns många olika sätt att gruppera betydelsefulla karaktäristika som beskriver länder. Exempel på detta är utifrån psykiskt avstånd (Johanson & Wiedersheim-Paul, 1975; Evans & Mavondo, 2002; Dupuis & Prime, 1996; Brewer, 2005), utefter kategorierna politisk-juridiska, utbildningsmässiga, socio-kulturella och ekonomiska (Prasad och Tata, 2003; DuBois et al, 1993), den så kallade PEST-modellen (Shaw, 1996) och Porters diamant för nationella konkurrensfördelar (Porter, 1990).

Ovanstående uppdelningar används i syften som inte helt överensstämmer med vårt. Till exempel vill modellerna beskriva ett visst lands internationella konkurrenskraft eller i vilken ordning ett företag väljer att etablera verksamhet i olika länder, medan vi främst är intresse- rade av vad det är som gör just Kina mer eller mindre attraktivt för svenska teknikföretag. Av denna anledning väljer vi att dela in de platsspecifika faktorerna utefter de två rationella motiv som företag kan ha att vilja etablera verksamhet utomlands samt efter omständigheter som försvårar eller underlättar verksamhet där oavsett motiv. För att minska risken för att vi försummar någon relevant faktor använder vi informationen i ovan nämnda litteratur men klassificerar den alltså annorlunda.

2.4.1 Förutsättningar för försäljning i Kina

För de företag som önskar etablera verksamhet i Kina för att få avsättning för sina produkter är det den kinesiska marknadens beskaffenhet, alternativt närvaron av befintliga kunder, som är intressant. Av faktorer som beskriver marknaden nämns i litteraturen bland annat marknadsstorlek, typ av marknad, marknadens smak och efterfrågan, (Prasad & Tata, 2003), marknadens struktur, medlemskap i mellanstatliga handelsorganisationer, marknadens tillväxt samt efterfrågan på varor och tjänster (Evans och Mavondo, 2002). Dessutom nämns till- gången på närliggande marknader (Farrell, 2006). Befintliga kunders närvaro är särskilt viktig i underleverantörsrelationer (Hähnel, 2006a), något som också framkom i vår empiriska förstudie (Wallman, 2006a).

Kleen et al (2003) menar att ett företag i valet av ny marknad bör utgå från sina företags- specifika och produktspecifika förutsättningar och undersöka hur väl de passar in på de undersökta marknaderna. De menar att en marknadsundersökning som kartlägger bland annat

22 Referensram prisnivåer, distribution, servicekrav och krav på produktanpassning bör genomföras på den tilltänkta platsen innan etablering.

2.4.2 Förutsättningar för resursåtkomst i Kina

Om motivet för en etablering av verksamhet i Kina är att komma åt resurser skiljer sig de påverkande faktorerna naturligtvis från dem som härrör från försäljning. För de företag som avser att anställa personal i Kina är utbildningsnivån viktig och mäts bland annat i lokal läskunnighet, yrkesutbildning, högre utbildning och ledarutbildningar (Prasad & Tata 2003) vilket har sammanfattats som kompetenstillgång i betydelsen tillgång på personal som uppfyller de kompetenskrav som ställs (Farrell, 2006).

Lönekostnader för att anställa arbetare och chefer (Farrell, 2006; The Economist, 2006) i landet är en annan mycket viktig faktor. Andra faktorer som påverkar är fackföreningars roll (ibid) och rörlighet på arbetsmarknaden. Detta har av tidigare studier angivits som ett problem (Hähnel, 2006a) då det i Kina ofta är svårt att behålla personalen. Utöver dessa tar The Economist (2006) upp arbetstider samt möjligheten att avskeda personal, att anställa utländsk personal och att deltidsanställa.

De företag vars motiv är att köpa insatsvaror i Kina är beroende av andra faktorer. En faktor är tillgången på kompetenta leverantörer. Det noteras att ett leverantörsföretag inte är världsbäst på allt och att det är viktigt att ha flera utvalda leverantörer inom varje för- sörjningsområde (Kakabadse & Kakabadse, 2002). Detta skulle kunna göra att kluster blir allt viktigare. Företag som vill lägga ut en del av sin verksamhet behöver en fungerande leverantörsmarknad att outsourca till (Abrahamsson et al, 2003). Dessutom är tillgången på relevanta råvaror viktig. Hong och Chen (2001) beskriver några platsspecifika fördelar som skillnader i priser, struktur och kvalitet på produktionsfaktorer såsom energitillgångar och råvaror.

2.4.3 Underlättande eller försvårande omständigheter i Kina

I ovanstående genomgång har vi tagit upp de faktorer i Kina som är direkt kopplade till företagets övergripande motiv till etablering av kontakter. I detta avsnitt är vi istället intresserade av de olika omständigheter som underlättar eller försvårar en sådan etablering, alltså vad det är som gör kontakter med Kina mer eller mindre attraktiva.

Grundläggande förutsättningar

Med grundläggande förutsättningar menar vi de faktorer som är svårast att ändra på i ett land men som ändå påverkar hur attraktivt det är för utländska företag. Det tydligaste exemplet är Kinas geografiska läge, som är omöjligt att ändra på men som för olika företag gör Kina mer eller mindre attraktivt. Ytterligare ett exempel är infrastrukturen. Detta innebär mer specifikt tillgången på transport i form av väg- och tågtransport, tillgång till energi samt tillgången till telekom och IT (Farrell, 2006). Prasad & Tata (2003) tar också upp infrastrukturen som något viktigt.

Infrastrukturen underlättar eller försvårar också tillfredsställelsen av ett av de allra mest grundläggande behoven hos ett företag, nämligen att dess personal kan kommunicera med olika intressenter. Språkkunskaperna hos de inblandade parterna har också ett avgörande inflytande i denna fråga (Evans & Mavondo, 2002). I vår studie är detta en mycket intressant faktor då få företagare i vår målgrupp kan förväntas tala flytande kinesiska och omvänt är det få kineser som talar östgötska.

Referensram 23 Något som framkommer i förstudierna är att det finns stora regionala skillnader i Kina och att

Kina mer är att betrakta som en kontinent än som ett land (Wallman, 2006a). Detta innebär troligtvis svårigheter för företag som önskar komma åt hela den kinesiska marknaden.

Politisk påverkan

Politiken påverkar på en mängd olika sätt, och på flera olika nivåer. Evans och Mavondo (2002) menar att det är viktigt att undersöka den politiska situationen och att den bör undersökas på mellanstatlig, statlig och lokal nivå.

Exempel på vad som påverkar på mellanstatlig nivå är avtal mellan stater som reglerar handel (Evans & Mavondo, 2002), immateriella rättigheter och medlemskap i internationella finansiella institutioner (Prasad & Tata, 2003). Att denna typ av faktorer är viktiga understryks av det faktum att Kinas WTO-inträde år 2001 ofta tas upp som en viktig orsak till att västerländska företags tillgänglighet till världens folkrikaste marknad har ökat.

På statlig nivå påverkar lagar för utländska företag, priskontroll, stöd till, respektive hinder för, utländska företag, import- och exportregler, byråkrati och regleringar samt regler för vinstutförsel. Dessutom påverkar skattenivån och skatteregler för privatpersoner och företag. För att företag ska våga investera är det dessutom viktigt att politisk stabilitet råder. På lokal nivå påverkar bland annat lokalt stöd till – eller hinder för – företag, korruption bland myndigheter samt effektiv och rättvis myndighetsutövning (Farrell, 2006; Prasad & Tata, 2003; The Economist, 2006). Ett konkret exempel på politisk påverkan är kravet på local

content vilket innebär att stora delar av en bils delar måste tillverkas i landet

(Fordonskomponentgruppen, 2005). Affärsomständigheter

Med affärsomständigheter avser vi sådana omständigheter som påverkar det sätt som ett företag gör affärer på. Intressant att undersöka här är till exempel hur hård konkurrensen är på marknaden, både vad gäller de resurser företaget önskar i form av insatsvaror eller personal (Farrell, 2006) och de produkter man söker avsättning för (McHardy Reid & Walsh, 2003). En annan faktor är vilken affärskultur som råder och hur väl den överensstämmer med den på hemmamarknaden (Farrell, 2006; Evans & Mavondo, 2002). Övriga faktorer som påverkar hur lätt det är att göra affärer är till exempel i vilken utsträckning internationella standarder används (Prasad & Tata, 2003), arbetsmoralen och affärsetiken i Kina (Nakata & Sivakumar, 1996), och hur lätt det är att skriva avtal.

2.5 Motiv och faktorer avgör typ av kontakt