• No results found

Ekonomiskt läge verksamhet och utförare i egen regi

Socialförvaltningens verksamheter finansieras antingen via ersättningar i en beställar-utfö-rarorganisation eller via anslagsbudget. Beställar- och utföbeställar-utfö-rarorganisationen gäller för stora delar av insatserna enligt socialtjänstlagen, SoL (äldreomsorg och psykisk funktionsnedsätt-ning) och för LSS-insatser (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade). Hem-tjänst dag/kväll och daglig verksamhet LSS bedrivs enligt lagen om valfrihet, LOV. Särskilt boende och bostad med särskild service drivs i både egen och privat regi. Insatserna ersätts enligt ersättningsmodeller som oftast bygger på tid, timmar eller vårddygn och i jämförelser med andra kommuner.

Övriga delar av förvaltningen har anslagsbudget så som individ- och familjeomsorgen, hemtjänst natt, hemsjukvård samt någon del av LSS.

Ärendenr SON 2019/5 Datum 2020-02-06

48 (70)

Uppdelningen nedan följer den ekonomiska rapporteringen nationellt och innebär uppdel-ning i insatser enligt SoL, insatser enligt LSS, individ- och familjeomsorg (SoL, LVU och LVM) samt flyktingverksamhet.

7.4.2 Vård och omsorg enligt SoL: Äldreomsorg och personer med psykisk funktionsned-sättning

I vård och omsorg enligt socialtjänstlagen ingår vård och omsorg i ordinärt boende, särskilt boende, omsorg om personer med psykisk funktionsnedsättning och hemsjukvård, netto-kostnaden var 767,8 mnkr 2019 (738,0 mnkr 2018). För verksamheten redovisas ett över-skott mot budget med 24,5 mnkr. Överöver-skottet beror på försening av nya platser på särskilt boende. Varje år tillförs medel till äldreomsorgen genom en demografisk resursfördelnings-modell då antalet äldre ökar. Modellen skapar goda förutsättningar att klara de ökade kost-naderna för äldreomsorgen på Gotland. Vid kostnadsjämförelser 2018 ligger kostkost-naderna under riksgenomsnittet och liknande kommuner inom äldreomsorg, se avsnitt 7.5.1.

Vård och omsorg i ordinärt boende

Vård och omsorg i ordinärt boende avser hemtjänst, korttidsenhet, utskrivningsklara bru-kare, dagverksamhet för personer med demenssjukdom samt trygghetslarm. Nettokostna-den uppgick till 298,3 mnkr 2019 (286,6 mnkr 2018). Hemtjänstvolymerna ökade med 4,6 procent under 2019, kopplat till den demografiska utvecklingen med fler äldre personer.

Det är också brist på platser i särskilt boende. Det har varit en stor ökning av kostnaden för korttidsplatser och utskrivningsklara brukare. Detta beror på ökade behov och i vissa fall svårigheter i gränssnitten mellan olika verksamheter som slutenvården, korttidsenheten och hemtjänsten. Processerna är komplexa beroende på behov och samhällsutveckling med till exempel anpassade bostäder. Flödena och processerna mellan verksamheterna är något som socialförvaltningen och hälso- och sjukvårdsförvaltningen arbetar med för att ut-veckla. Utveckling sker också via Vuxensam.

Hemtjänst dag/kväll i egen regi

Hemtjänsten dag/kväll i egen regi bedrivs enligt LOV med ersättning per beviljad timme.

Egen regi utför drygt 65 procent av hemtjänstinsatserna dag/kväll och svarar för samtliga trygghetslarm. För 2019 redovisas ett överskott på 4,4 mnkr (2018 ett underskott på 6,2 mnkr). Främsta orsaken till resultatförbättringen är att verksamheten har arbetat mycket med bemanning utifrån behov. Det har också skett en översyn av ruttplaneringen, utökat samarbete mellan olika områden och det har varit en tätare ekonomisk uppföljning. Voly-merna har ökat 6 procent vilket också ger bättre ekonomi. En kostnad som ökat rejält är övertidsersättningen och det beror på svårigheter med vikarietillsättning.

Hemtjänsten i egen regi täcker hela Gotland och timersättningen är den samma, oavsett var brukaren finns på ön, trots att det är mer kostsamt med brukare på perifera platser. Inom en snar framtid kommer differentierad ersättning att införas. Det innebär högre ersättning för brukare i glesbygd och lägre ersättning i tätorter. Detta ger bättre förutsättningar att täcka kostnaderna oavsett var brukaren bor.

Hemtjänst natt

Verksamheten utförs helt i egen regi och är anslagsfinansierad. För hemtjänst natt redovi-sas ett underskott på 0,6 mnkr. Det har, liksom inom hemtjänst dag/kväll, skett stort arbete med bemanning men samtidigt ökar volymerna med nästan 12 procent. Hemtjänst natt har inte kompenserats för volymökningen de senaste åren. Finansieringsmodellen för hem-tjänst natt behöver ses över för att få en ekonomi i balans.

Ärendenr SON 2019/5 Datum 2020-02-06

49 (70) Vård och omsorg i särskilt boende

Vård och omsorg i särskilt boende avser särskilt boende för äldre samt bostad med särskild service för personer under 65 år. Nettokostnaden för verksamheten, exklusive korttidsplat-ser, uppgick till 407,1 mnkr 2019 (390,1 mnkr 2018). Inga nya platser har tillkommit under året och vid årsskiftet fanns det 597 platser i särskilt boende varav 196 i privat regi. Detta innebär att en tredjedel av platserna finns i privat regi. Det råder för närvarande brist på platser i särskilt boende. Under 2020 tillkommer dock upp till 58 nya platser på ett nytt sär-skilt boende på Visborgsområdet i Visby. Det är tveksamt om kostnadsökningen för detta täcks av budgettillskottet från resursfördelning då förvaltningen också fick en besparing.

En viss kostnadsminskning bör ske inom hemtjänsten men det lär inte motsvara kostnads-ökningen.

Särskilt boende i egen regi (inklusive korttidsenheten)

För avdelningen redovisas ett underskott på 1,2 mnkr vilket är en förbättring mot 2018.

Det är ökade kostnader kopplat till fler korttidsplatser, högre vårdnivå, ökade semesterlö-ner avseende sparade dagar och ökad sjukfrånvaro. Kostnaden för hyrpersonal, sjukskö-terskor, har minskat från 1,6 mnkr 2018 till 0,2 mnkr 2019. Bemanning med ”gröna” turer som ersätter vikarier tillämpas inom fler enheter vilket kräver flexibilitet. Under 2019 inled-des arbetet med optimering av bemanningen kopplat till brukarnas behov och heltidsarbete som norm. Bemanningsplanering kräver att enheter går ihop med gemensamt schema och nyttjar heltider över större geografiska områden.

Korttidsenheten har fortsatt utmaningar då det gäller planering av verksamhet då det fort-satt är kort framförhållning på beslut om antal platser vilket ger svårigheter att vara i fas med bemanning och annat som krävs för verksamheten. Enheten har också fortsatt be-kymmer med att veta vilken nivå vår bemanning ska ligga på sett utifrån den vårdnivå pati-enterna befinner sig på då de kommer från framförallt slutenvården. Verksamheten har fått statsbidrag med 2 mnkr för den omställning som sker av korttidsenheten.

Kostnaderna för måltiderna är relativt höga varför en central genomlysning sker av region-ens måltidsservice. Arbetet med att försöka minska kostnaderna för måltider fortsätter och det är delvis en regiongemensam fråga.

Hemsjukvård

Verksamheten bedrivs med anslag och i egen regi. Inför 2019 tillfördes avdelningen 6 mnkr för att kunna fortsätt och utveckla det goda rehabiliteringsarbete som fysio- och arbetstera-peuter gör på särskilda boenden. Tidigare finansierades detta med statliga stimulansmedel.

Rehabiliteringsarbete har, tillsammans med den demografiska utvecklingen, bidragit till att mer hjälpmedel använts vilket också ökat kostnaderna. För den kostnadsökningen tillförs 1 mnkr från statsbidrag. För 2019 redovisas ett underskott på 2,3 mnkr (2018 var underskot-tet 1,6 mnkr). Orsaker till underskotunderskot-tet är främst ökad kostnad för bemanning i och med ökad volym och antalet hembesök ökade med 7,5 procent. En orsak till ökningen är en för-skjutning av vården mellan hemsjukvården och vårdcentralerna. Hemsjukvården arbetar nu med att implementera ett instrument för att kunna mäta vårdtyngden för patienterna. Ge-nom vårdtyngdsmätningar blir det möjligt att identifiera orsaken till förändringen. En mo-dell för ersättningsutjämning mot hälso- och sjukvårdsförvaltningen skulle behöva tas fram.

Kostnaden för hyrpersonal har minskat från 3,5 mnkr 2018 till 0,7 mnkr 2019. Dock har detta inte gett så stor ekonomisk effekt som väntat då hyrpersonalen ersatts med timan-ställda.

Ärendenr SON 2019/5 Datum 2020-02-06

50 (70) Omsorg om personer med psykisk funktionsnedsättning, SoL

Verksamheten omfattar boende, boendestöd, sysselsättning och träffpunkter för personer med psykisk funktionsnedsättning. Inom förvaltningen finns ett eget boende med sex plat-ser. Under 2019 har verksamheten placerat i genomsnitt 38 brukare i externa boenden. An-talet personer med boendestöd har minskat något uppgår i genomsnitt till 185 under 2019.

Omsorg om personer med psykisk funktionsnedsättning, SoL, egen regi

Avdelningen genomförde 2018 en stor omorganisation då hela utförarorganisationen för psykiskt funktionsnedsatta, socialpsykiatrin, flyttades hit till omsorg om personer med funktionsnedsättning samtidigt som den geografiska indelningen ändrades. Effekten av detta är minskad kostnad för bemanning och fordon. Avdelningens kostnader för lokaler har också minskats med 2 mnkr i jämförelse med 2018. Totalt sett uppgår kostnadsminsk-ningen hittills till 6 mnkr.

7.4.3 Insatser enligt LSS (lagen om stöd och service till vissa funktionshindrade)

LSS-insatserna omfattar bland annat bostad med särskild service, personlig assistans, daglig verksamhet, korttidsvistelse samt ledsagare och kontaktpersoner. Verksamhetens netto-kostnad var 261,6 mnkr 2019 (249,9 mnkr 2018) vilket är en ökning med 4,7 procent. Det har varit underskott i verksamheten i flera år och för 2019 ökar underskottet till 22,6 mnkr (underskott 20,9 mnkr 2018). Till skillnad från de senaste åren så har volymen minskat nå-got avseende LSS-insatserna under 2019. Dock är budgeten för insatserna inte i paritet med behoven och det ekonomiska utfallet. Kostnaderna för LSS insatserna är låga på Gotland i jämförelse med andra jämförbara kommuner och med riket, se avsnitt 7.5.2. Det är ett stort underskott trots låga kostnader och underskottet är inget som socialförvaltningen kan åt-gärda även om förvaltningen hela tiden arbetar med åtgärder för att se över kostnaderna.

Daglig verksamhet egen regi, LOV

Insatsen daglig verksamhet i egen regi bedrivs enligt LOV och för verksamheten redovisas ett överskott på 1,7 mnkr. Vid årsskiftet fanns ett trettiotal verksamheter och antalet bru-kare är i nivå med 2018. Kostnaderna har ökat då brubru-kare som haft personlig assistans be-viljat i daglig verksamhet inte längre får det och konsekvensen är att verksamheten måste öka bemanningen för att möta brukarens behov.

Övrig verksamhet inom LSS i egen regi

För helåret uppgår underskottet till 4,5 mnkr vilket främst avser korttidsvistelsen och bo-stad med särskild service LSS. Nettokostnaderna har ökat bland annat då det varit tomma platser i boendena och det inte gått att minska grundbemanningen. Det är också ökade kostnader för övervakning då det funnits hot och våld från både från brukare och från per-soner utifrån som dragits till verksamheten.

Under 2018 skedde en omorganisation där socialpsykiatrin flyttades från individ- och famil-jeomsorgen till omsorg om personer med funktionsnedsättning. Syfte med att få en effekti-vare organisation har infriats. Se avsnitt Omsorg om personer med psykisk funktionsned-sättning, SoL, egen regi.

Avdelningen arbetar med flera olika proaktiva åtgärder varav många är kopplade till över-syn av bemanning, till exempel har en kompetens- och bemanningsenhet startats i decem-ber 2019 med tio medarbetare. Fler medarbetare kommer att börja under 2020 och målet är att få en smidigare bemanningsprocess, öka personalkontinuiteten och minska kostnaderna för vikarier samt över- och fyllnadstid. Avdelningen arbetar också med åtgärder för att minska sjuktalen och öka frisknärvaron, införa hållbara scheman med raster och tid för återhämtning mellan arbetsdagar. Detta förväntas ge effekt både på kvalitet och ekonomi.

Ärendenr SON 2019/5 Datum 2020-02-06

51 (70)

Det finns dock motstånd mot schemaförändringar vilket gör att processerna drar ut på ti-den.

Två verksamheter som bedriver korttidsvistelse för barn och unga har samordnats och kommer att flytta till nya lokaler. Verksamheten startar i februari 2020 och det finns många samordningsvinster och verksamhet blir mer kostnadseffektiv, ger ökad kvalitet och för-bättrad arbetsmiljö. Effekten av detta kommer under 2020.

7.4.4 Individ- och familjeomsorgen

För verksamheten individ- och familjeomsorg redovisas ett underskott mot budget på 17,9 mnkr för 2019 (2018 var underskottet 20,8 mnkr). Det är fortfarande väldigt höga kostna-der för barn- och ungdomsvården, se kostnadsjämförelser avsnitt 7.5.3. Dock ökade inte nettokostnaden mer än 2,4 procent vilket är positivt. Det är högre kostnader per vårddygn men något färre vårddygn. Kostnaderna för beroendevården har minskat rejält efter att verksamheten arbetar mer med egna insatser och inte placerar vuxna missbrukare i samma utsträckning som tidigare. Kostnaderna för försörjningsstödet ökar, vilket även sker nation-ellt, och detta beror främst på förändring av statliga åtgärder som nu ökar kostnaderna för kommunerna. Kostnader för socionomkonsulter är i nivå med föregående år och uppgår till cirka 10 mnkr. Totalt hade barn- och ungdomsvården fem konsulter, vilket kunnat redu-ceras till en konsult begränsad tid vid ingången av 2020.

Barn- och ungdomsvården

Det är en fortsatt ökning av inkomna orosanmälningar. Under perioden 1 januari till 30 no-vember inkom 18 procent fler aktualiseringar avseende barn och unga 0-20 år jämfört med samma period föregående år. För barn 0-12 år avser ökningen främst psykiska

pro-blem/ohälsa hos vuxen, våldsutsatt, oro för barn samt övriga orsaker. En ny företeelse är att mottagningsgruppen fått in en handfull ärenden från Polisen som handlar om förskole- och lågstadiebarn som har använt våld mot varandra. Bland unga är det en ökad använd-ning av narkotika i de lägre åldrarna, 13-15 år, framförallt av tyngre preparat.

Totalt antal aktuella individer motsvarar 2019 cirka 9 procent av befolkningen i aktuellt ål-dersspann.

Kostnaderna för placeringar av barn och ungdomar har ökat cirka 3,5 mnkr jämfört med föregående år. Ökningen beror på flera orsaker.

Personalkostnader inklusive arvoden till familjehem har ökat med runt 10 mnkr jämfört med föregående år. Av detta avsåg 2,3 mnkr ett tillfälligt HVB som stängts. 2,7 mnkr avser Ängsvillan, utredningshem för föräldrar-barn, där det krävts en ökad personaltäthet för att dels kunna ta emot fler ärenden, dels bemanna för annan typ av insats. Beläggningen har

Ärendenr SON 2019/5 Datum 2020-02-06

52 (70)

ökat medan dygnskostnaden sjunkit, från 4 380 kronor 2018 till 3 795 kr 2019. Personal-kostnaden har också ökat för familjehem i egen regi, en ökning med 3 mnkr.

Antalet vårdnadsöverflyttningar ökar, och det innebär att familjehem övergår till att bli vårdnadshavare för barnen. I dessa ärenden har det bedömts av både socialnämnd och tingsrätt att det är barnets bästa att få vara kvar i sitt familjehem under hela sin uppväxt.

Socialförvaltningen fortsätter då att betala ut arvoden men familjerna får inte längre stöd av verksamheten vilket minskar kostnaderna totalt sett.

Stadigvarande placeringar i konsulentstött familjehem har ökat, samtidigt som de tillfälliga placeringarna minskat avsevärt. Kostnader för externa placeringar har minskat med 7 mnkr.

Detta beror på att verksamheten lyckats minska antalet placerade dygn för både HVB-pla-cerade barn och unga samt stödboendeplaHVB-pla-cerade barn och unga.

Antal placerade barn och unga i familjehemsvård Antal *

*En individ kan förekomma i flera placeringsformer under året Antal placerade barn och unga i institutionsvård

Antal

Stimulansmedel har tillförts vilket givit avdelningen kostnadstäckning för flertal utbild-ningssatsningar liksom delar av verksamheten Första linjen. Verksamheten har under året haft socionomkonsulter vilket ger höga kostnader.

Under året har verksamheten arbetat med proaktiva åtgärder så som genomgång av samt-liga placeringar för att göra en plan på när hemtagning kan vara aktuell och vilka insatser som ska sättas in. Målet var att minska placeringstiden i HVB och den har minskat med 9 procent. Externa placeringar har minskat medan interna placeringar, som avser barn- och föräldraplaceringar, har ökat.

Verksamheten har också arbetat med att sättas in andra insatser istället för placering och målsättningen var att minska antalet placeringar. Antalet placeringar i externa HVB mins-kade liksom antalet vårddygn. Antalet placeringar i familjehem minsmins-kade.

Ärendenr SON 2019/5 Datum 2020-02-06

53 (70)

En annan proaktiv åtgärd var att införa Signs of saftey, en modell för att utreda, bedöma och följa upp barns säkerhet och skydd inom den sociala barnavården. Målet var att und-vika fem skyddsplaceringar vilket uppnåddes. Arbetet med familjerådslag och införandet av Signs of Safety där nätverket görs delaktig under hela processen har varit en viktig åtgärd för att minska alla insatser och därmed också kostnaderna för öppna insatser och place-ringar.

Beroendevård

Inom beroendevården redovisas ett överskott mot budget med 1,6 mnkr. Kostnaderna har minskat med 24 procent mot föregående är då verksamheten har begränsat antalet HVB-placeringar enligt SoL och istället arbetat med egna insatser. Sammanhållen beroendevård tillsammans med psykiatrin har gett förutsättningar till detta. Vidare anpassas Beroendeen-hetens boende i allt högre utsträckning till korta behandlingstider med snabb in- och ut-skrivning. En annan orsak minskade kostnader är att samarbetet kring personer aktuella vid Alkohol- och drogrådgivning och MiniMaria som samtidigt haft insatser från Boendesoci-ala gruppen utvecklas under 2019.

Försörjningsstöd

Kostnaden för ekonomiskt bistånd har ökat 6,4 mnkr jämfört med föregående år, vilket motsvarar en ökning med 10 procent, nationellt är ökningen cirka 9 procent. Det är en mi-nimal förändring i antal aktuella hushåll, däremot har genomsnittslängden för antalet måna-der respektive hushåll ansöker om ekonomiskt bistånd ökat från fem månamåna-der till sex må-nader. Det innebär att kostnaden per hushåll ökat. Det är också en förändring i åldersför-delningen på hushållen där andelen unga vuxna ökat från 21 till 27 procent. En förklaring skulle kunna vara Arbetsförmedlingens neddragningar i stor utsträckning gått ut över de grupper som är beroende av försörjningsstöd. Tydligast märks det bland ungdomar 18-25 år som inte längre har möjlighet att få hjälp via Ungkomp. En ytterligare förklaring är För-säkringskassans restriktivare hållning, främst när det gäller sjukpenning och aktivitets- och sjukersättning, vilket drabbar socialtjänsten hårt. Dessa personer blir ofta beroende av för-sörjningsstöd under mycket lång tid. Detta på grund av att de ofta, av Arbetsförmedlingen, inte bedöms ha någon arbetsförmåga. År 2019 rör det sig främst om ungdomar som är be-viljade daglig verksamhet inom LSS men som ändå inte får ersättning från Försäkringskas-san trots sin funktionsnedsättning.

Familjefridsfrågorna är tidskrävande och kostnadsdrivande. Under 2019 har 14 vuxna pla-cerats i skyddade boenden under kortare eller längre tid.

Flyktingmottagning 0

5 000 10 000 15 000 20 000 25 000(Tkr)

Gruppering orsakskod försörjningsstöd

2018 2019

Ärendenr SON 2019/5 Datum 2020-02-06

54 (70)

Nettokostnaderna för flyktingverksamheten är 31 mnkr bättre än föregående år och för verksamheten redovisas ett överskott på 10 mnkr (2018 underskott på 20 mnkr). Det beror på att förvaltningen tog stora kostnader 2018 för en stor omställning av verksamheten uti-från kraftigt minskad volym. 2019 har det dessutom kommit in intäkter på cirka 4 mnkr som släpat sedan 2017 och 2018. Det är medel som blivit beviljade för en del av de ansök-ningar som gjorts om ersättning för faktiska kostnader, både för placeringar samt kostnader för ekonomiskt bistånd. Det beror även på att förvaltningen erhållit schablonersättning för individer som fått uppehållstillstånd enligt nya gymnasielagen och som varit folkbokförd på Gotland, oavsett om Regionen haft en kostnad för individen.

Related documents