• No results found

Inkomna synpunkter och sammanställning av brukarundersökningar 2019

Inkomna synpunkter - Tre exempel på inkomna synpunkter Synpunkt 1 - SON 2019/314

Ärendet avser Korttidsboende inom avdelningen Omsorgen om funktionsnedsatta. När brukaren kommer till korttids så finns det ingen personal på plats.

Åtgärd

EC tog telefonkontakt med rapportör, beklagade det inträffade och informerade om att ny rutin vid bemanningsproblematik håller på att upprättas plus att verksamheten har installe-rat en app som efter samtycke kan användas för att spåra brukares färdtjänst. Informerade också rapportören om att brukaren kan ansöka om assistans för att få hjälp från dörr till dörr.

Synpunkt 2 - SON 2019/168

Ärendet avser hemtjänsten på norra Gotland och handlar om att man upplever att personal kör för fort förbi skola och fritids

Åtgärd

EC svarade berörd person via mail den att hen skulle säga åt sina medarbetare att hålla has-tigheten. Fick direkt en återkoppling på det från berörd person.

Synpunkt 3 – SON 2019/339

Ärendet avser Tingsbrogårdens särskilda boende och handlar om bristande omvårdnad, lång tid för att få ordination insatt, medicin på golvet men trevlig och go personal Åtgärd:

Ett svar från EC på två A 4-sidor där man beklagar bristerna och redogör punkt för punkt varför det har brustit och vad man från verksamheten tänker göra för att det inte ska hända igen samt ett erbjudande om uppföljning i början av nästa år.

Sammanställning av brukarundersökningar Barn och unga

Under två veckor i oktober så har vårdnadshavare och barn och unga 13 år och äldre som haft kontakt med socialsekreterare fått svara på en enkät.

2019 har 13 barn/ungdomar (exklusive ensamkommande) som är 13 år och äldre svarat på enkäten. Det är samma antal som besvarat enkäten 2018 och 2017. Det saknas uppgifter om antalet utdelade enkäter för 2019 och därför saknas svarsfrekvens för 2019. För riket redovisas en svarsfrekvens på 63 %, alla kommuner ovägt medel. Resultatet för Gotland bygger på få besvarade enkäter och ska användas med försiktighet. Resultat av 13 enkäter för 2019 visar på en högre andel positiv svar inom samtliga områden dvs helhetssyn, få kon-takt, tydlig information, visa förståelse, inflytande, påverka hjälp och förbättrad situation jämfört med 2018 samt jämfört med riket 2019.

2019 har 22 vårdnadshavare svarat på enkäten, vilket är ett lägre antal jämfört med 2018 . Det saknas uppgifter om antalet utdelade enkäter och därför saknas svarsfrekvens för 2019.

För riket redovisas en svarsfrekvens på 56 %, alla kommuner ovägt medel. Resultatet för Gotland bygger på få besvarade enkäter och ska användas med försiktighet. Resultatet av 22 enkäter för 2019 visar på en lägre andel positiva svar inom samtliga områden helhetssyn, få kontakt, visa förståelse, tydlig information, inflytande, påverka hjälp och förbättrad situation jämfört

Ärendenr SON 2019/5 Datum 2020-02-06

61 (70)

med 2018. I jämfört med riket 2019 redovisas en högre andel positiva svar inom samtliga områden förutom ”visa förståelse”.

Enkäter har inte delats ut till ensamkommande ungdomar 13 år och äldre.

Styrkor Förbättringsområden

91 % (85% riket) av vårdnadshavarna har svarat att det är mycket lätt eller ganska lätt att få kontakt med social-sekreteraren

Öka antalet deltagare i brukarundersökningen och dovisa antalet utdelade enkäter för att möjliggöra re-dovisning av svarsfrekvens

100 % (76% riket) av barnen har svarat att deras situat-ion förbättrats mycket eller förbättrats lite sedan de fick kontakt med socialtjänsten

Öka antalet deltagare i brukarundersökningen och dovisa antalet utdelade enkäter för att möjliggöra re-dovisning av svarsfrekvens

Siffror inom parentes anger jämförelser med alla kommuner ovägt medel

Boende för ensamkommande unga

Under två veckor i oktober har de ungdomar är ensamkommande, 13 år och äldre som bor i stödboende fått möjlighet att svara på en enkät.

Enkäten omfattar 15 ungdomar och 12 har svarat vilket är en svarsfrekvens på 80%. Svars-frekvens i den nationella sammanställningen för stödboende visar på en svarsSvars-frekvens på 44 %. Samtliga svarande på Gotland är pojkar. Antalet svarande som resultatet bygger på är få och resultatet ska användas med försiktighet. 87 % av de svarande uppger att de känner sig ganska eller mycket trygga med sitt boende. Det är ett högre resultat jämfört med 2018 (59%). 77 % uppger att de får vara med och bestämma om viktiga saker där de bor, vilket också är ett högre resultat än 2018 (57%).

Missbruk och beroende

Inga enkäter har delats ut och resultat inom området saknas för 2019. Svarsfrekvens för ri-ket

Ekonomiskt bistånd

Under två veckor i oktober så har de personer som varit i kontakt med försörjningsstödet fått svara på en enkät. 158 enkäter delades ut under perioden. Resultatet redovisar en svars-frekvens på 35 % (55 % riket). Svarssvars-frekvensen är låg och resultatet ska användas med för-siktighet. Inom områdena Helhetssyn, Få kontakt, Tydlig information, Visa förståelse, Inflytande och Påverka hjälp redovisar Gotland ett en högre andel positiva svar jämfört med 2018. Inom området ”förbättrad situation” visar Gotland på en något lägre andel positiva svar, 72 % jämfört med 2018, 74%. Jämfört med alla kommuner 2019 redovisar Gotland en högre an-del positiva svar på samtliga områden förutom ”påverka hjälp” 55 % ( riket 65%)

Styrkor Förbättringsområde

94% (82%) har svarat att socialsekreteraren visar stor eller mycket stor förståelse för den enskildes situation

Öka svarsfrekvens

Siffror inom parentes anger jämförelser med alla kommuner ovägt medel

Gruppbostad LSS

49 personer besvarade årets enkät vilket innebär en svarsfrekvens på 77,78 %. Motsvarande siffra för riket var 60 %. Nedan redovisas styrkor och förbättringsområden. Därmed inte sagt att även styrkorna kan var förbättringsområden. Inom parantes anges siffrorna för ri-ket. När det gäller skillnader mellan kvinnor och män så är kvinnorna markant mindre nöjda med sitt stöd och mer otrygga än männen.

Ärendenr SON 2019/5 Datum 2020-02-06

”Pratar personalen hemma med dig så att du förstår vad de menar?”

Alla: 67,39 % (riket: 68 %) Känner du dig trygg med personalen hemma?”

Ja: 82,61 % (riket:74 %)

”Får du bestämma om saker som är viktiga för dig hemma?”

Ja: 71,43 % (riket: 78 %)

Servicebostad LSS

57 personer besvarade årets enkät vilket innebär en svarsfrekvens på 50,43 %. Motsvarande siffra för riket är 58 %. Nedan redovisas styrkor och förbättringsområden. Därmed inte sagt att även styrkorna kan var förbättringsområden. Inom parantes anges siffrorna för ri-ket. När det gäller skillnader mellan kvinnor och män så är kvinnorna även inom insatsen servicebostad markant mindre nöjda med sitt stöd och mer otrygga än männen.

Styrkor Förbättringsområden

”Får du den hjälp du vill ha av boendepersonalen?”

Ja: 87,50 % (riket: 78 %)

”Är du rädd för något hemma?”

Aldrig: 44,64 % (riket: 65 %)

”Bryr sig boendepersonalen om dig?”

Ja: 87,50 % (riket: 84 %)

”Pratar personalen hemma med dig så att du förstår?”

Alla: 75 % (riket: 69 %)

”Trivs du med din personal?”

Ja: 85,71 % (riket: 76 %)

Känner du dig trygg med boendepersonalen?”

Alla: 76,79 % (riket: 74 %)

Bostad med särskild service SoL

36 personer besvarade årets enkät vilket innebär en svarsfrekvens på 75 %. Motsvarande siffra för riket är 59 %. Nedan redovisas styrkor och förbättringsområden. Därmed inte sagt att även styrkorna kan var förbättringsområden. Inom parantes anges siffrorna för ri-ket. Inom områdena kommunikation, trygghet och trivsel är kvinnorna markant mindre nöjda än männen.

Styrkor Förbättringsområden

”Vet du vem du ska prata med om något är dåligt hemma?”

Ja: 82,86 % (riket: 84 %)

”Förstår personalen hemma vad du säger?”

Alla: 58,33 % (riket: 67 %)

Får du bestämma om saker som är viktiga för dig hemma?”

Känner du dig trygg med personalen hemma?”

Alla: 65,71 % (riket: 70 %)

Boendestöd SoL

77 personer besvarade årets enkät vilket innebär en svarsfrekvens på 41,85 %. Motsvarande siffra för riket är 43 %. Nedan redovisas styrkor och förbättringsområden. Därmed inte sagt att även styrkorna kan var förbättringsområden. Inom parantes anges siffrorna för ri-ket. Inom boendestöd är kvinnorna generellt lite mer nöjda än männen utom när det hand-lar om trygghet och kommunikation.

Ärendenr SON 2019/5 Datum 2020-02-06

63 (70)

Styrkor Förbättringsområden

”Bryr sig dina boendestödjare om dig?”

Ja: 96, 91 % (riket: 92 %)

”Vet du vem du ska prata med om något med ditt bo-endestöd är dåligt?” Ja. 75 % (riket: 76 %)

”Pratar dina boendestödjare med dig så att du förstår vad de menar?”

Ja: 90, 67 % (riket: 86 %)

Högre svarsfrekvens

”Trivs du med dina boendestödjare?”

Ja: 90,79 % (riket: 88 %)

Hemtjänst +65 år (egen regi och privat regi)

På Gotland svarade 629 personer på enkäten vilket är 66,4% av de tillfrågade. Gotland har en något högre svarsfrekvens jämfört med 2018. Svarsfrekvens för riket 60,1%.

Resultatet för hur samman- taget nöjd man är med sin hemtjänst i egen regin 91 % och hemtjänst i privat regi 93 %.

De fem frågor där andelen positiva svar är högst: Får bra bemötande från personalen 98%, Känner förtroende för personalen 92%, Är sammantaget nöjd med hemtjänsten 91%, Per-sonalen utför sina arbetsuppgifter bra 91%, PerPer-sonalen tar hänsyn till den äldres egna åsik-ter och önskemål 90 %.

De fem frågor där andelen positiva svar är lägst: Besväras inte av ensamhet 46 %, Kan på-verka vid vilka tider man får hjälp 63 %, Vet vart man vänder sig med synpunkter och kla-gomål 65 %, Personalen brukar informera om tillfälliga förändringar 74 %, Personalen har tillräckligt med tid för arbetet 84 %.

Resultatet för Gotland är dock ändå högre inom samtliga områden jämfört med Riket.

Männen på Gotland har överlag en något högre andel positiva svar än kvinnorna på samt-liga frågor.

Nedan redovisas styrkor och förbättringsområden. Därmed inte sagt att även styrkorna kan var förbättringsområden. Inom parantes anges siffrorna för riket.

Styrkor Förbättringsområden

98 % (97%)upplever att de får ett bra bemö-tande

Kan påverka vid vilka tider man får hjälp 63 % (60%)

77 % (57 %) svarar att de fick välja utförare av hemtjänsten.

Personalen meddelar i förväg om tillfälliga förändringar? T.ex.

byte av tid/dag, förseningar, personaländringar etc 74 % (63 %)

Särskilt boende (egen regi och privat regi)

259 personer har svarat på Socialstyrelsens enkät ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen”, vilket är 55,3% av de tillfrågade och samma som 2018. 94 % av de som svarat är den äldre själv eller ihop med någon. 86 % av de svarande är någon annan än den äldre själv. För ri-ket redovisas en svarsfrekvens på 50 %.

Resultatet för hur samman- taget nöjd man är med sitt särskilda boende i egen regin visar resultat på 88 % och för särskilt boende i privat regi 91 %.

Ärendenr SON 2019/5 Datum 2020-02-06

64 (70)

De fem frågor där andelen positiva svar är högst för Gotland: Får bra bemötande från per-sonalen 96 %, Känner sig trygg på sitt äldreboende 93 %, Känner förtroende för persona-len 92 %, Är sammantaget nöjd med äldreboendet 89 %, Har lätt att få kontakt med perso-nalen på äldreboendet vid behov 89 %.

De fem frågor där andelen positiva svar är lägst för Gotland: Besväras inte av ensamhet 38

%, Vet vart man vänder sig med synpunkter och klagomål 55 %, Har lätt att få träffa läkare vid behov 60 %, Personalen brukar informera om tillfälliga förändringar 62 %, Möjlighet-erna att komma utomhus är bra 72 %.

Resultatet för Gotland är dock ändå högre inom samtliga områden jämfört med Riket.

Kvinnorna på Gotland har en något högre andel positiva svar än männen på hälften av frå-gorna. Inom parantes anges siffrorna för riket.

Styrkor Förbättringsområden

Upplever att de får ett bra bemötande 96 % (93%) Att personal meddelar förändringar 62 % (47%)

Att personal har tillräckligt med tid för sitt arbete 78 % (72%))

Korttidsenheten Korpen

Brukarundersökning genomfördes av kvalitets- och utvecklingsavdelningen med utgångs-punkt från socialstyrelsens frågor i ”Vad tycker de äldre om äldreomsorgen”. Undersök-ningen pågick under tre veckor i september 2019. Enkät delades ut till samtliga som vistats på korttidsplats i sju dagar eller längre samt de som vistades på korttidsenheten för växel-vård under den aktuella perioden. Svarsfrekvens 64 % (32 personer) varav 60 % män och 40 % kvinnor. 84 % är svar från personer som vistats på korttidsplats. 60 % av enkäterna har besvarats av anhöriga.

Fem frågor där andelen positiva svar är högst: Sammantaget nöjd med insatsen 72%, lätt att få kontakt med personalen 84 %, måltiderna är en trevlig stund 88%, maten smakar bra 88%, och känner förtroende för personalen 91 %.

Fem frågor där andelen positiva svar är som lägst: Framföra synpunkter och klagomål 41%, trivsamt utomhus 62 %, trivs med rummet 38 %, trygghet 34 % och planering för vistelsen 19 %.

Ärendenr SON 2019/5 Datum 2020-02-06

65 (70)

Related documents