• No results found

För att möta en åldrande befolkning är kompetensförsörjningen och kompetensutveckling att de strategiskt viktigaste frågorna. Förvaltningen arbetar med olika proaktiva åtgärder som traineeprogram, praktikplatser och utbildningsinsatser. Det är också viktigt att arbeta med förändrade arbetssätt kopplat till digitalisering och större flexibilitet utifrån brukarnas behov.

Svenska ESF-rådet har beviljat socialförvaltningen sex miljoner kronor för satsning på digi-talisering inom särskilda boenden. Främst handlar det om att kompetensutveckla medarbe-tare.

Den psykiska ohälsan ökar i samhället och antalet orosanmälningarna ökar. Många av an-mälningarna handlar om våld i nära relationer. Förvaltningen behöver förutsättningar för att kunna möte upp de behov som ökar kring våld i nära relationer.

Det pågår ett gemensamt arbete kring dessa processer och arbetssätt mellan socialförvalt-ningen och hälso- och sjukvårdsförvaltsocialförvalt-ningen. Gränsdragsocialförvalt-ningen inom primärvården mellan kommunal hemsjukvård och vårdcentralernas primärvårdsuppdrag blir viktig att följa.

En ökad befolkning ger fler hushåll som blir beroende av försörjningsstöd. Samtidigt gör Arbetsförmedlingens neddragningar och Försäkringskassan restriktivare hållning att fler personer behöver försörjningsstöd. Det finns idag begränsade möjligheter att erbjuda

Ärendenr SON 2019/5 Datum 2020-02-06

6 (70)

sysselsättningsinsatser och arbetsmarknadsåtgärder vilket medför att det är stor risk för in-låsning i behov av försörjningsstöd och här behövs en regional strategi.

2 Händelser av väsentlig betydelse

Välfärdteknik

Tack vare statliga stimulansmedel har särskilda boenden på Gotland fått pröva olika typer av välfärdsteknik under våren. Boende på demensavdelningar i både egen och privat regi har fått bekanta sig med robotkatter, pröva att cykla i en virtuell verklighet, sova med natt-kamera och minnesträna med surfplattor och smart-tv. När projektet utvärderats ser en majoritet av medarbetarna en nytta med produkterna, både för brukarna och för verksam-heten.

Första linjen invigdes

I slutet av mars invigde socialtjänsten tillsammans med hälso- och sjukvården mottag-ningen Första linjen i Visby. Första linjen är en mottagning dit barn och unga och deras föräldrar kan vända sig vid psykisk ohälsa.

Sammanhållen beroendevård

Första kvartalet 2019 startade sammanhållen beroendevård tillsammans med psykiatrin. Nu finns en helt ny vårdkedja som gör det möjligt att hjälpa en person som söker hjälp när denne är motiverad och hjälpsökande.

Mobila mötesplatser

Socialförvaltningens hälsofrämjande enhet har börjat med så kallade mobila mötesplatser.

Det innebär att enheten åker runt i olika socknar på Gotland och leder exempelvis samtals-grupper och rörelsegympa. Enhetens nya rörelsefilmer har blivit ett bra komplement till gympan.

Översyn av placering av barn och unga

Kostnader för placeringar av barn och unga i samhällsvård fortsätter att öka. Socialförvalt-ningen har på uppdrag av socialnämnden under våren 2019 gjort en genomgripande över-syn av placering av barn och unga. I överöver-synen konstateras behov av förbättring och ut-veckling inom ledning och styrning, kommunikation, processer och rutiner.

Detta arbete påbörjades under hösten och fortgår under 2020.

Första hjälpen i psykisk hälsa

En utbildningsinsats för att lära mer om psykisk hälsa har inletts. Medarbetare i socialför-valtningen ska få utbildning i första hjälpen i psykisk hälsa. Utbildningen drog igång hösten 2019 och fortsätter under 2020. De medarbetare som möter brukare i deras hem är priori-terade.

Wifi på boenden

I december hade 80 procent av regionens särskilda boenden tillgång till wifi. Målet är att alla boenden ska ha det så snart som möjligt.

Goda resultat för hemsjukvården

I en enkät svarade 250 personer som varit i behov av hemsjukvård på vad de tyckte om vården och bemötandet. Betygen blev fina. Hela 96 procent var nöjda eller mycket nöjda

Ärendenr SON 2019/5 Datum 2020-02-06

7 (70)

med den vård de fick. 86 procent känner att de alltid blir bemötta med respekt och på ett hänsynsfullt sätt.

Rekrytering av sommarpersonal

Efter en omfattande kampanj med bland annat drop in för jobbintervjuer rekryterades 400 sommarvikarier till äldreomsorgen och omsorgen om personer med funktionsnedsättning.

I rekryteringsarbetet var förvaltningens ambassadörer en viktig del.

Till sommaren infördes tre semesterperioder för att säkra kvaliteten för brukarna och göra arbetsmiljön bättre för medarbetarna. I mitten av december drog kampanjen för sommaren 2020 igång. Under mellandagarna hölls drop in-intervjuer för hemvändare.

Drop in blev succé

Resursteamet har under slutet av våren och under hösten erbjudit drop in-intervjuer för vi-kariat. Över 200 personer sökte jobb under hösten. Drop in bli en viktig del i sommarre-kryteringen fortsättningsvis.

Gratis körkortsutbildning

Socialförvaltningen satsar på att höja kompentensen bland medarbetarna och erbjöd under året gratis körkortsutbildning till medarbetare främst inom hemtjänsten.

OOF får egen vikariepool

Omsorgen om personer med funktionsnedsättning, OOF, har startat en egen vikariepool.

Hittills har 13 personer anställts och söktrycket till tjänsterna var högt.

Stöd- och försörjningsenheteni vann servicepriset!

Socialförvaltningen hade hela åtta bidrag nominerade till Förnyelsedagen. I kategorin ser-vicepriset tog stöd- och försörjningsenheten inom individ- och familjeomsorgen hem priset för digitaliserad ansökan om försörjningsstöd.

Familjehem

En kampanj för att rekrytera fler familjehem har pågått under hela året och fortsätter med utbildning och informationsinsatser. Under våren lyckades familjehemsteamet rekrytera flera nya familjer och kontaktpersoner.

Brukarmedverkan inom daglig verksamhet

Under våren gjorde deltagare inom daglig verksamhet tillsammans med tjänstepersoner en utredning om habiliteringsersättningen. De genomförde en studieresa till Botkyrka för att se hur de jobbade där och hur deras ersättning ser ut. Arbetet resulterade i en rapport och senare ett politiskt beslut som innebar att deltagare i daglig verksamhet fick ta del av extra statliga pengar vid två tillfällen under 2019.

Genomförandeplaner

En granskning har gjorts av genomförandeplaner. Detta i syfte att öka kunskapen kring pla-nernas omfattning, innehåll samt brukares delaktighet. Totalt 685 brukare omfattas av granskningen. I granskningen framkommer flera goda exempel på genomförandeplaner och framförallt en beskrivning ”hur” insatserna ska genomföras och på vilket sätt som bru-karen varit delaktig. Granskningen har resulterat i ett antal förutsättningar/behov för vidare arbete.

Yrkesmässa för daglig verksamhet

I maj arrangerades yrkesmässan för daglig verksamhet. Flera hundra personer inom daglig verksamhet och övriga intresserade minglade i Ljusgården där olika dagliga verksamheter

Ärendenr SON 2019/5 Datum 2020-02-06

8 (70)

visade vad de har för aktiviteter.

Seminarier under Almedalsveckan

Under årets politikervecka i Almedalen arrangerade Region Gotland en rad seminarier. Två av dem stod socialförvaltningen för på temat välfärdsteknik och digitalisering. Flera av förvaltningens medarbetare deltog liksom riksdagsledamot Barbro Westerholm och Science Parks verksamhetsledare Julius Bengtsson.

Festmåltider på särskilda boenden

Tack vara pengar från Åkermanska stiftelsen kunde särskilda boenden, både de i regionens regi och privata, arrangera fester under hösten. Många boenden tog chansen.

Trill int ikull

Tillsammans med hälso- och sjukvårdsförvaltningen arrangerade socialförvaltningen för sjunde året i rad temaveckan Trill int ikull. Under veckan tränades bland annat fallteknik tillsammans med Visby Judoklubb.

LSS-insatser

Under flera år har myndighetsavdelningen på grund av personalbrist inte kunna ta beslut om LSS-insatser inom lagstadgad tid. Men under året har enheten blivit fulltalig och beslut om insatser sker nu inom rätt tid.

3 Förväntad utveckling

Demografi kontra kompetensförsörjning

För att möta en åldrande befolkning kommer kompetensförsörjningen och kompetensut-veckling att vara de strategiskt viktigaste frågorna de kommande åren. Förvaltningen kom-mer att arbeta med olika proaktiva åtgärder för att tidigt knyta kompetens till verksamhets-områden med bristyrken. Till exempel genom traineeprogram, praktikplatser och utbild-ningsinsatser för anställda medarbetare.

Digital äldreomsorg

Efter projektet med välfärdsteknik har nästa projekt kring digitalisering dragit igång.

Svenska ESF-rådet har beviljat socialförvaltningen sex miljoner kronor för satsning på digi-talisering inom särskilda boenden. Främst handlar det om att kompetensutveckla medarbe-tare. Inom ramen för projektet genomförs också utbildning i förändringsledning.

Försörjningsstöd och arbetsmarknadsåtgärder

En ökad befolkning ger ett större antal hushåll som blir beroende av försörjningsstöd.

Samtidigt gör Arbetsförmedlingens neddragningar och Försäkringskassan restriktivare håll-ning, främst när det gäller sjukpenning och aktivitets- och sjukersätthåll-ning, att fler personer behöver försörjningsstöd. Det finns idag begränsade möjligheter att erbjuda sysselsättnings-insatser och arbetsmarknadsåtgärder vilket medför att det är stor risk för inlåsning i behov av försörjningsstöd och här behövs en regional strategi.

Psykisk hälsa och våld i nära relation

Den psykiska ohälsan ökar i samhället och antalet orosanmälningarna ökar. Många av an-mälningarna handlar om våld i nära relationer. Förvaltningen behöver förutsättningar för att kunna möte upp de behov som ökar kring våld i nära relationer.

Ärendenr SON 2019/5 Datum 2020-02-06

9 (70) Utveckling av nära vård inom socialförvaltningen och hälso- och sjukvårdsförvaltningen

Det pågår ett gemensamt arbete kring dessa processer och arbetssätt mellan socialförvalt-ningen och hälso- och sjukvårdsförvaltsocialförvalt-ningen. Gränsdragsocialförvalt-ningen inom primärvården mellan kommunal hemsjukvård och vårdcentralernas primärvårdsuppdrag blir viktig att följa.

Heltidsresan

Resan mot heltid fortsätter. Heltidsresan som projekt avslutades i december och därmed går arbetet med att nyanställa på heltid, och få befintliga medarbetare att gå upp i heltid, in i ordinarie verksamhet.

Frisknärvaro och sjukfrånvaro

För att kunna fortsätta öka frisknärvaron och skapa hälsosamma och hållbara arbetsförut-sättningar för förvaltningens medarbetare krävs ett fortsatt arbete med tydliga uppdrag och rimliga krav (exempelvis tillräckliga resurser, tydliga metoder och arbetssätt och uttalad pri-oriteringsordning i arbetet). Att på olika sätt stärka den psykiska hälsan kommer bli avgö-rande för att säkra frisknärvaron.

Förändrade arbetssätt

För att använda befintlig och ny kompetens på rätt sätt och trygga förvaltningens kompe-tensförsörjning krävs ett genomgripande arbete med att utforma arbetsinnehåll så att så många som möjligt kan leverera arbete med hög kvalitet till brukarna. Detta förutsätter att arbetssätten är dynamiska och kan samverka med den digitala utvecklingen inom förvalt-ningens samtliga områden.

Stabil bemanning - minska beroendet av tillfällig personal

En stabil verksamhet med kompetenta medarbetare möjliggör en god kvalitet på utfört ar-bete med en ekonomi i balans och en god arbetsmiljö. Således behöver verksamheternas bemanning vara så pass stabil i grunden att den endast i nödfall behöver kompletteras med tillfällig personal. En stabil bemanning innebär också ökade förutsättningar för flexibla och förändrade arbetssätt.

Pågående översyn av lagstiftningar

Både socialtjänstlagen och LSS, lag om stöd och service till vissa funktionshindrade, ses över och detta kommer att påverka socialförvaltningens verksamhet och ekonomi.

Ärendenr SON 2019/5 Datum 2020-02-06

10 (70)

4 Perspektiv samhälle

Related documents