• No results found

Socialnämnden har i verksamhetsplanen för 2019 nämnt kompetensförsörjning som ett ut-vecklingsområde. Området har bäring på Region Gotlands mål medarbetare har förutsättningar att bidra till verksamhetsutveckling, ledare skapar förutsättningar för att ta tillvara engagemang hos med-arbetare, medarbetare förstår verksamheten och sitt uppdrag, arbetsmiljön ger förutsättningar för medarbe-tare att behålla god hälsa.

Aktivitet Status Mätbart mål Ansvarig

Ej påbörjad Påbörjad Genomförd

Arbeta utifrån kompetensförsörjningsplan x Alla avdelningar skall ha

aktivitetsplaner som kontinuerligt följs upp

Avdelningschefer

6.9.1 Sammanfattning

Förvaltningens strategiska kompetensförsörjningsplan omfattar åren 2018-2020. En hel del aktiviteter är genomförda men några kvarstår. Förvaltningen har lyckats minska beroendet av hyrpersonal även om rekryteringssvårigheter kvarstår avseende främst socialsekreterare barn- och familj, sjuksköterskor kväll- och natt och enhetschefer inom omvårdnadsområ-det.

6.9.2 Exempel på aktiviteter under året

Under februari har förvaltningens första chefstrainee påbörjat sitt chefstraineeprogram som har sträckt sig över hela 2019 och kommer fortsätta en bit in på 2020. Programmet syftar till att förbereda och introducera nya chefer så att de snabbare kan komma in i chefsrollen och fokusera på verksamheten och dess medarbetare.

Förvaltningen påbörjade under hösten 2018 ett ambassadörsprogram för medarbetare inom omvårdnadsområdet, vilket fick ett mycket positivt gensvar bland medarbetarna. To-talt antogs 25 ambassadörer till ambassadörsprogrammet som sedan fick delta i bland annat mässor, pressaktiviteter och filmer. Ett flertal av ambassadörerna har valt att fortsätta att representera förvaltningen efter programmets slut och nya ambassadörer har tillkommit.

Förvaltningen har med hjälp av omställningsfonden erbjudit medarbetare som arbetar inom hemtjänsten att ta körkort gratis i syfte att kunna arbeta på fler platser. 25 medarbetare på-började körkortsutbildningen under våren och hittills har tre medarbetare slutfört utbild-ningen. Med finansiering från omställningsfonden har också förvaltningen upphandlat ut-bildning i socialrätt, både grundutut-bildning och fördjupning inom lag om vård av unga, LVU och lag om vård av missbrukare, LVM. Utbildningarna kommer att ges till berörda medarbetare inom individ- och familjeomsorgen samt myndighetsavdelningen.

Ärendenr SON 2019/5 Datum 2020-02-06

34 (70)

Verksamheterna inom omvårdnadsområdet har under sommaren förlagt semestern i tre se-mesterperioder. Syftet var att minska vikariebehovet på grund av svårigheten att rekrytera vikarier. Tre perioder bidrog till att verksamheterna klarade sig utan tidigare års erbjudan-den om flytt av semestern, en åtgärd som fick en starkt negativ påverkan på verksamhet-erna och medarbetarna under hösten 2018. Införandet har utvärderats tillsammans med Kommunal.

Individ- och familjeomsorgen har haft fortsatt svårt att tillsätta vakanser inom myndighets-utövningen, särskilt inom området barn- och unga. Medarbetare som arbetar med myndig-hetsutövning har haft möjlighet att arbeta hemifrån under året. Upplevelsen bland medar-betarna är att de blir mer fokuserade och effektiva. Medarbetare i avdelningen har deltagit i uppdragsutbildningar genom Ersta Sköndal/Uppsala universitet inom socialrätt för ökad kompetens. Avdelningen har också mottagit studenter i praktik. Barn- och familjeenheten har under året haft åtta föräldralediga socialsekreterare. En resursgrupp som startade 1 sep-tember 2019 och skall pågå till maj 2020 bestående av medarbetare från andra enheter inom individ- och familjeomsorgen har förstärkt enheten. Utöver föräldraledigheterna har enheten haft fem socialsekreterare samt en 1:e socialsekreterare som slutat. Detta tillsam-mans med en hög inströmning av ärenden har gjort arbetssituationen bekymmersam. En-heten har under året haft fem konsulter, varav två varit ansvariga för uppföljning av place-ringar på fastlandet. Deras tjänster har gjorts om till två visstidstjänster med placering i Mä-lardalsområdet. Gällande de tre återstående konsulterna har uppdragen ej förlängts. Någon Förhoppningen är att enheten ska klara sig med endast en konsult under våren. I individ- och familjeomsorgens plan finns även tankar på att skapa förutsättningar för medarbetare att arbeta hemifrån då detta är möjligt.

Svårigheter att rekrytera både psykolog och specialpedagog har gjort att Skolfam inte har haft något team under större delen av året och har därför inte haft något intag av nya barn.

Ny specialpedagog och psykolog anställdes under hösten och arbetet är nu under uppbygg-nad.

Maria har varit något underbemannat i relation till antalet klienter. Därför har Mini-Maria utökats med en tjänst från övrig beroendevård. Bemanningen består nu av fyra med-arbetare anställda av socialtjänsten samt en sjuksköterska och en läkare på (20 procent) an-ställda av hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Medarbetare inom särskilt boende har uppmuntrats till kompetensutveckling och till att ut-bilda sig till både undersköterska och specialistundersköterska. Nyligen meddelades att Gotland kommer att få en utbildning till specialistundersköterska med inriktningen multi-sjuka äldre. Den som vill studera till undersköterska får hjälp att planera sina arbetstider så att de funkar med studierna.

Hemsjukvården har tagit fram en kompetensutvecklingsplan för varje yrkeskategori. Med-arbetare deltar i föreläsningar som erbjuds i regionen och via web. Avdelningen har interna yrkesträffar med olika teman. Enheten tar emot studenter från sjuksköterske-, distriktsskö-terske-, fysioterapeut- och arbetsterapeutprogrammen. Det är fortsatt svårt att rekrytera kväll- och nattsjuksköterskor samt arbetsterapeuter.

Rekryteringen av sommarpersonal till omvårdnadsområdet har under senaste åren krävt större och större ansträngning för vart år. Resursteamet har genomfört drop-in-intervjuer

Ärendenr SON 2019/5 Datum 2020-02-06

35 (70)

och riktat kampanjer till fastlandet och till Baltikum i forma av filmer och annonser på Fa-cebook. Erbjudanden har även lämnats till utbildnings- och arbetslivsförvaltningens medar-betare och till pensionärer som tidigare arbetat inom förvaltningen. Yrkesambassadörerna har besökt skolor och varit med på event och mässor. 2016 lyckades förvaltningen rekry-tera 508 vikarier medan 2019 rekryrekry-terades 430. Prognosen är att det kommer vara svårre-kryterat även inför sommaren 2020.

RAK, rätt använd kompetens

Inom IFO avlastar socialassistenterna socialsekreterare med arbetsuppgifter som är av ad-ministrativ och praktiskt karaktär. Stöd och försörjning har breddat kompetensen i arbets-grupperna och familjestödsenheten arbetar ständigt med metoduppgradering för medarbe-tare med annat än socionomkompetens.

Särskilt boende har under sommaren använt sig av servicetjänster så som köksarbete, tvätt och städ. Vissa undersköterskor har fått mer avancerade delegerade HSL-insatser genom sjuksköterska. Omsorgen om personer med funktionsnedsättning nischar medarbetare inom olika intresseområden så som at kvalitetssäkra dokumentation och genomförande-planer, hålla i handledning och hålla i utbildningar i olika etiska och praktiska utbildningar.

Hemsjukvården har under hösten anställt en undersköterska i funktionen rehabassistent.

Under 2020 kommer förvaltningen att stödjas med RAK-kompetens genom NORMA- projektet. Processkartläggningar kommer också påvisa behovet av att se över kompetenser.

Heltid som norm

Förvaltningen har under 2019 lagt en grund för att på ett kontrollerat sätt kunna införa hel-tid som norm. Chefer och planerare har utbildats i bemanningsplanering och metoden tes-tas inom särskilda boenden. HR-specialist från regionstyrelseförvaltningen bistår med hjälp i arbetet med hållbar bemanningsplanering. Förvaltningens partsgemensamma projekt-grupp för heltid som norm har tagit fram en förankrad tidplan för införandet fram till juni 2021. Tidplanen innebär att alla anställningar Alla tillsvidareanställningar och tillsättningar av vikariat sker på heltid från 1 januari 2020 inom avdelningen för omsorg om personer med funktionsnedsättning och inom avdelningen för hemtjänst samt att alla tillsvidarean-ställningar och tillsättningar av vikariat sker på heltid från i juni 2020 inom avdelningen för särskilt boende.

I och med att tidplanen är förankrad och fastställd har förvaltningen s projekt avslutats och det fortsatta arbetet bedrivs inom respektive avdelning och samverkansgrupp. Förvalt-ningen bibehåller dock sin representation i regionens heltidsprojekt.

Oönskade deltider

Arbetet med heltid som norm pågår och syftar till att bereda alla anställda heltid. Däremot kan det innebära att medarbetaren behöver vara flexibel och kunna arbeta på mer än en ar-betsplats.

Inom hemtjänsten är det 11 personer som har önskemål om att gå upp i tid vilket motsva-rar 1,15 årsarbetare. Kravet är att få arbeta i den egna arbetsgruppen. Omsorgen om perso-ner med funktionsnedsättning har inga oönskade deltider. Särskilda boenden har 54 oöns-kade deltider.

6.9.3 Analys och slutsats

Då det blir allt svårare att nyrekrytera blir det än viktigare för avdelningarna att arbeta med att behålla de medarbetare som är anställda. Kompetensutveckling och förutsättningar för kompetensutveckling är en viktig behålla-aktivitet som både stärker medarbetaren och

Ärendenr SON 2019/5 Datum 2020-02-06

36 (70)

verksamheten. Socialförvaltningen har redan identifierat sina karriär- och utvecklingsvägar, något som nu kommer att göras regiongemensamt. I det arbetet förtydligas också förvalt-ningens och regionens möjligheter att ge stöd i medarbetarnas kompetensutveckling.

6.10 Ledarskap

Related documents