• No results found

Elevassistentens roll och arbetsuppgifter

6 RESULTAT OCH ANALYS

6.1 Elevassistentens roll och arbetsuppgifter

6.1.1 Roller

Utgångstemat för vår undersökning är elevassistentens egen upplevelse av sin yrkesroll. På frågan varför assistenten är anställd svarar flertalet av re- spondenterna att de är anställda framförallt för att stötta den enskilde ele- ven. Under studiens gång framträder en komplex och sammansatt yrkes- identitet där ett antal olika faktorer och behov formar den enskilde elevassi- stentens situation. Den enskilde elevens behov, tillsammans med vissa or- ganisatoriska förutsättningar, har visat sig vara de tyngst vägande faktorer- na. Elevassistenterna själva presenterar en nyanserad och ingående defini- tion av sin upplevda yrkesroll:

En person som skapar möjlighet för den specifika eleven att ta till sig kunskapen på likvärdig grund som de andra eleverna men att man som assistent även ger de andra eleverna som man inte är knuten till utrymme. (M10)

Att assistera eller hjälpa eleven att klara av skolarbetet och hela situationen, att hjälpa dem att gå vidare, men inte att hjälpa dem för mycket, men ändå ligga steget före. (K1)

I assistenternas beskrivningar av sin yrkesfunktion upplever vi att det fram- träder ett antal olika yrkesroller. För att synliggöra det karaktäriska hos dessa roller har vi valt att benämna dem med ett antal redan befintliga be-

jandet av eleven från klassen då arbetsron är i fara. Samtalspartner/kurator är den som får ta emot elevernas förtroende samt fungera som bollplank åt elever och föräldrar. Rollen som mamma innefattar den vårdande funktio- nen samt att hantera de negativa känslor som eleven väljer att inte dela med andra. I lärarrollen ingår det pedagogiska ansvaret för undervisningen. Lä- rarens arbetsuppgifter kan vara att ansvara för, planera och genomföra un- dervisningen av eleven i ett eller flera ämnen. I rollen som specialpeda- gog/speciallärare syftar vi främst på de assistenter som bedriver undervis- ning i särskild undervisningsgrupp. I arbetsuppgifterna ingår att tillrättaläg- ga undervisningsmaterialet efter elevens förutsättningar. De assistenter som har en pedagogisk utbildning i form av förskollärare/fritidspedagog ser sig främst som pedagoger och utgår från denna roll i arbetet med eleven. En assistent uttrycker följande kring mångfalden av roller:

Det beror mycket på elevens behov, ibland är det nog att sätta gränser, att vara den som säger stopp till barnet. Andra gånger är det att vara en samtalspartner och andra gånger är det att vara som en lärare. Det är väldigt skilda roller. Det är myck- et eleven som styr mitt uppdrag. (M11)

Flera av assistenterna upplever att lärarrollen utgör en större del av deras yrkesroll än vad som egentligen är avsikten. De finns de som påpekar att det är besvärligt att ta det pedagogiska ansvaret för skolämne de inte har någon kompetens för. Några anser att detta egentligen är lärarens ansvar men att det är svårt att undkomma:

Jag har fått ta mycket av det pedagogiska ansvaret. I lilla gruppen hade jag ensam det pedagogiska ansvaret. Jag tittade lite på parallellklassen och gjorde lite som de. (K2)

Någon ser sina egna begränsningar som ett problem som drabbar eleven:

Nu när de (eleverna) börjar bli äldre märks det att de inte riktigt klarar av det och då är det lärarens uppgift att planera så att de ska kunna klara av det och det kan jag känna lite frustrerande ibland, de (lärarna) kräver inte att jag ska göra det, men ele- verna får hänga med som de andra gör. (K1)

Andra elevassistenter har en motsatt uppfattning och tar självvalt på sig rol- len som lärare eller specialpedagog. En av dem berättar:

Eleverna får alltid samma som de andra eleverna men fixar de inte det, det är då jag får gå in och göra om det eller lägga in extralektioner och köra det ett varv till./…/Ibland får jag luckor i mitt schema och då plockar jag in andra elever som behöver stöd. (M10)

Det förekommer att elevassistenten i egenskap av förskollärare eller fritids- pedagog ansvarar för egna aktiviteter med hela elevgruppen till exempel undervisning i språkgrupper eller gymnastik. Detta upplevs i samtliga fall som mycket positivt. När dessa assistenter beskriver sin yrkesroll tar de ofta avstamp i sin utbildning:

Jag vill inte följa med upp på högstadiet för här har jag min roll som förskollärare på fritids. På högstadiet blir jag bara assistent. (K2)

Den roll jag har som elevassistenten nu, är önskvärd att ha som fritidspedagog ock- så. Fritidspedagogutbildningen ser jag som en styrka i elevassistentrollen. Jag ser yrket som elevassistent som oerhört viktigt. Så det är inte en konfliktsituation för mig. Jag tycker det är ett viktigt jobb, även om inte alla andra ser det så. (M11)

I rollen som polis får elevassistenten upprätthålla ordningen både i och utanför klassrummet:

När jag var där så hände det aldrig någonting. Men så fort jag inte var där, så tjoff, så hände det någonting. (K3)

De övriga lärarna gick inte till klassläraren, utan till mig, när han bar sig illa åt. Har det varit konflikter har jag fått ta dem. (K2)

Den vårdande rollen visar sig i flera olika skepnader, allt från att fungera som samtalspartner för föräldrarna och den enskilde eleven, till att bli hela klassens kurator:

När jag arbetade inne på fritids kunde föräldrarna ringa och vilja ha handledning om hur de skulle göra i olika situationer. Skall man då grabba luren framför pojken och lugna ner dem? Mycket sådant las över på en, som jag tycker att man inte har någon utbildning för. Hur man handskas med sådana saker. (K5)

Man är där för alla elever. De kommer gärna och pratar med en om andra saker som de kanske inte tar upp med läraren. Saker de oroar sig för och saker som de behöver prata av sig om. (K4)

En annan omvittnad roll är mammarollen:

Ibland är man inte bättre än en dålig morsa. Tolererar för mycket och visar för stort tålamod precis som till sina egna barn. Jag vet alla hans hemligheter. Han berättar allt. Han har varit hemma hos mig och jag hos honom. (K2)

6.1.2 Arbetsuppgifter

Elevassistentens många roller leder till en mångfald av arbetsuppgifter. En del av de arbetsuppgifter som nämns under våra intervjuer är av det slaget som vi naturligt förknippar med elevassistentrollen. Exempel på detta är att se till att eleven är trygg och mår bra, att stötta eleven i skolarbetet, att stär- ka elevens sociala delaktighet och att ansvara för att elevens skoldag funge- rar med alla de praktiska bestyr den innehåller.

Arbetsuppgifterna som kan härledas till rollen som lärare respektive polis är mest framträdande. Polisens arbetsuppgifter är högfrekventa och lättast att identifiera. I dessa uppgifter ingår att ta ut störande elever ur klassrummet, att punktmarkera elever med bristande impulskontroll på ras- ten, att lösa konflikter samt att agera rastvakt och matvakt:

Jag var tvungen att vara kvar över lunchen också eftersom det var två lärare som vägrade gå till matsalen för att det var så hög ljudnivå. (K5)

I lärarrollen kan arbetsuppgifterna bestå i att själv ansvara för undervis- ningen i den särskilda undervisningsgruppen eller att fungera som vikarie när klassläraren är frånvarande. En annan ofta omnämnd uppgift är att in- dividualisera undervisningen och arbetsmaterialet så att det bättre passar eleven.

Jag gör lite böcker och sådant till eleverna. Till en gör jag egna matteböcker. (K7)

I flera av assistenternas arbetsuppgifter ingår att delta i utvecklingssamtal samt skriva åtgärdsprogram:

Det var rektor och jag som skulle skriva åtgärdsprogram. Och hon har så många andra så det var jag som fick tömma ur mig. (K6)

Några assistenter ser sig som ett språkrör mellan elev och lärare och försö- ker påverka läraren att anpassa undervisningen efter elevens förmåga. I vis- sa situationer tar elevassistenten på sig rollen som specialpedagog och åtar sig självmant att handleda lärarna och arbetslaget:

Det är min uppgift att informera lärarna om elevens svårigheter. (M10)

Det är svårt att få pedagoger att förstå att även om man bara har eleven åtta timmar så måste man se till hur han mår 24 timmar. Barnet tycker om att vara duktigt och vill prestera något, men om han pressas för mycket kommer reaktionerna när han kommer hem och slappnar av. Jag löser det genom att styra och ställa med pedago- gerna omkring mig för att göra det lätt för honom. Men andra har svårt att förstå att hans reaktion kommer hemma och inte i skolan. (K8)

Tre av assistenterna nämner som en arbetsuppgift att initiera och stödja eleven i leken och samvaron tillsammans med andra:

Det var ofta vi fick vara de lockande att leka med. Så jag erbjöd ”Nu leker vi kull och det är jag som tar. Hur många är med?” Och då var han med. (K5)

Skolornas sätt att hantera vikariefrågan leder ofta till känslor av stress för assistenterna. Flera elevassistenter vittnar om att det kan ingå i assistentens arbetsuppgifter att fungera som vikarie när klassläraren är frånvarande:

I början var den ena läraren sjukskriven och den andra läraren åkte på maginfluensa så jag tyckte nästan synd om mig själv. Jag kom till skolan och läste ”sjuk” och ”sjuk”. Det kom till en dag då jag bara läste listan och började gråta och insåg att jag går bara inte in i det klassrummet idag. Jag kommer inte att göra det. Men se- dan fick man göra det ändå, men då fick vi vikarier och det var guld värt. Men sam- tidigt gör inte en vikarie allt planeringsjobbet, så det har man ändå kvar till kvällen. Och det kändes som jag hade två tjänster med ett obetalt planeringsjobb på kväl- len.(K5)

Det är inte lätt när man är assistent i en grupp. Då får man ett visst förhållande till eleverna i klassen. De ser inte en som en auktoritär lärare, man är där för alla ele- ver./…/ När jag helt plötsligt ska vara lärare så ser de inte riktigt mig som lärare, det är svårt ibland. Man har inte den rollen annars. Det är inte lätt att gå in och un- dervisa. (K1)

Några av assistenterna uttrycker sin oro över att deras egentliga arbetsupp- gifter ibland drunknar i omgivningens krav:

Vår uppgift är att vara med eleven, så att man inte helt plötsligt börjar lägga på oss en massa andra grejor som att åka till badet med alla tvåor, hålla i hemkunskapslek- tionerna eller vikariera. ”Du är ju ändå i klassen så du kan väl ta undervisningen.” Det är med eleven man är, sedan kan man väl göra lite saker, men det får inte ta över. (K4)

6.1.3 Elevassistentens mål

Ett antal av assistenterna anser att det främsta målet med arbetet är att av- skaffa sig själv. Andra ser vikten av att skapa trygghet åt eleven som det absolut mest betydelsefulla målet. Några av assistenterna poängterar arbetet med basfärdigheterna som mål. Ett gemensamt delmål för nästan samtliga elevassistenter är att få eleverna att känna sig nöjda, glada och respekterade

däremot ofta framkommer under samtalens gång är elevassistenternas om- tanke och ambitioner för sina elever:

Jag ser det som min uppgift att han skall bli en i gruppen och kämpar med liv och lem för detta. Han ska sitta med och göra alla sakerna. Han kan visst det testa för han går inte sönder eller går av. Han får lov att bli arg som alla andra barn. Därför kan jag gärna backa om det finns någon annan vuxen som ser till och leker en stund så att han ska få ett större socialt umgänge och inte bara vara koncentrerad till en vuxen. (K8)

Related documents