• No results found

6.1.1 Varför har man praktik?

Av svaren från respondenterna kunde vi uppmärksamma att det fanns en uppfattning om att praktik finns till för att lära elever hur det fungerar i arbetslivet, och hur det är att ha ett arbete, men även för att eleverna ska få lära sig något nytt, bortom det man lär sig i skolan. Praktik ansågs ge någon form av förberedelse inför att ha ett arbete efter skolan:

Men det är för att typ känna på hur det är att jobba på riktigt och så. Och sen efteråt och man har provat tillräckligt många gånger vet man hur det känns att arbeta [...] Det är någon slags uppvärmning inför när man jobbar på riktigt och betalar skatt. (Emma).

För Tova var det inte lika självklart varför man har praktik, men delar med sig av tanken ”Man ska få jobb” vilket indikerar på att hon ansåg att det finns ett syfte med praktiken. Även då svaren från intervjuerna skiljde sig åt, kunde vi sammanfattningsvis urskilja att samtliga förstod att det fanns ett tydligt syfte med deras praktikperioder. Eleverna trodde dessutom att det skulle bli svårare att få ett arbete efter skolan om de inte hade praktik.

6.1.2 Känslan före och efter praktiken

I samtliga intervjuer lade vi märke till att det upplevdes som pirrigt och nervöst att börja sin första praktik och att komma ut i arbetslivet. Vi fann även att eleverna tyckte det var bra och att det skulle bli roligt att ha praktik. Några tyckte det var skönt att komma bort

från skolan och upplevde att de uppskattade praktiken mer än skolan. Tova uttryckte sina känslor inför att ha praktik enligt följande:

Hur kände du innan du började din praktik på affären? (Intervjuare) Jag var lite nervös för jag kände ingen där (Tova).

Lite nervös (Intervjuare).

Ja. Men sen när man lär känna varandra så känner man varandra jätte mycket

[...]Jag var jätteglad (Tova).

Den nervösa känslan försvann succesivt under praktiken. Det framkom att eleverna fått ett gott bemötande och stöd från personalen vilket gjorde att de kom in i arbetet och i dess rutiner. Detta ledde till att känslan efteråt blev positiv. Ett tydligt mönster som framträdde var att samtliga uppskattade att ha praktik. Ingen önskade att den försvann, utan de ansåg att det skulle upplevas konstigt eller tråkigt att inte ha praktik under gymnasietiden.

6.1.3 Vad gör att eleverna trivs eller inte trivs med praktik?

Utifrån intervjuerna med gymnasiesäreleverna har vi uppmärksammat fem olika faktorer som resulterade i att eleverna trivdes med, eller gillade, att ha praktik. Dessa faktorer var: att träffa nya människor, arbetsuppgifter, få göra nya saker, lära sig något eller att få arbeta med det de ville. Ett mönster vi uppmärksammat var att de trivdes på praktiken därför att de fick träffa och umgås med andra människor. Att ha trevliga kollegor var således en bidragande faktor till att eleverna uppfattade praktiken som något positivt. Björn berättade att det allra viktigaste var att kunna skoja och ha kul tillsammans med kollegor. Även Linn visade på att det sociala var högt värdesatt:

Hur är det att jobba? (Intervjuare)

Linn: Det är bra [...] man får träffa nya människor. [...] Jag trivdes bra där

(väljer glad ansiktsbild).

Vad var det som gjorde att du trivdes bra där? (Intervjuare) Jag trivdes med dem som jobbade där (Linn).

Otrivsel kunde bero på att arbetsuppgifterna eller arbetssituationen inte passade eleven. Det kunde handla om att arbetsuppgifterna var tråkiga, att kunderna var jobbiga, att det var för lite att göra eller att tempot var högt. Utifrån detta framgick det att praktiken uppfattades som mindre bra då eleven inte uppskattade eller klarade av arbetsuppgifterna. Att det sociala behovet tillfredsställdes blev i dessa fall inte lika betydelsefullt. Per valde under intervjun bilden på en neutral ansiktsbild istället för en glad när han skulle sätta betyg på en av praktikplatserna:

Nä men på snabbmatskedjan har de en viss fart, man måste hänga med hela tiden i ett visst tempo. Man, just nu står jag vid pommes fritsen och sänker och

höjer och saltar [...] och så får man se hur mycket kunder som kommer och så

får man titta i en tv för där ser man i driven då, där med bilar. Så kan det vara typ 10 pommes, så får man sänka då, och har man precis sänkt då och så är det slut så får man sänka ännu mer då för det är redan slut. Så ibland bränner man sig och så.

Samtidigt så berättade Per om en annan praktikplats där det också var mycket att göra, men att han tyckte det var roligt. Däremot hade inte den arbetsplatsen lika hård tidspress. Otto sticker ut i detta sammanhang då han berättade att han trivdes och hade det bra på sin praktik, fastän arbetsuppgifterna inte var roliga. Han menade att det var bra att lära sig dem för att kunna hjälpa till om någon frågar om hjälp.

6.1.4 Positivt eller negativt med att ha praktik

Ett tydligt mönster som framgick av intervjuerna var att respondenterna uppfattade praktik som något bra. Vad som gjorde att praktik var bra skiljde sig mellan respondenterna men sammanfattningsvis handlade det om att praktiken gav dem ett mervärde. Av intervjuerna gick det att utläsa att det var viktigt hur eleverna hade fått vara delaktiga vid val av praktikplats. Respondenterna har fått ge önskemål om var de ville ha praktik och dessa önskemål hade i de flesta fall kunnat realiseras. Eleverna önskade praktik inom yrken som de på förhand kände till och/eller som rymde arbetsuppgifter de utfört tidigare. Emma berättade att hon fått vara på en arbetsplats där de sysslade med det som intresserade henne och hon berättade att hon trivdes mycket bra. Tovas önskemål kunde dock inte genomföras vilket hon upplevde som tråkigt, men hon hamnade på en arbetsplats som hon sedan tyckte mycket bra om. Gustav utmärkte sig i detta sammanhang. Han hade under sina praktikperioder inte kunnat få vara på arbetsplatser efter sina önskemål och visade inte någon större glädje eller entusiasm angående sina praktikplatser.

Men egentligen gjorde jag detta bara för att testa lite på hur det är att jobba och att få veta hur det är, lite så, så det var inget direkt att jag valde de här ställena för att jag kanske ville jobba där längre fram, utan det var mer att jag ville testa på de här ställena för att kanske veta av hur det är att jobba och hålla på och så (Gustav).

Däremot berättar han, att trots detta tycker han att det är bra att ha praktik och att det har gett honom något. Det blev tydligt i intervjun att det för honom var viktigt att få erfarenheter om arbetslivet, och inte bara att få verka inom ett specifikt yrkesområde.

Related documents