• No results found

6 RESULTAT

6.3 Elevernas upplevelser av ansvar

Intervjusvaren visade att eleverna upplevde ansvar som ett stort dilemma i transitionsarbetet. Ansvarsdelen delas i två delar, mitt och ditt. Någon av eleverna menade att ansvaret helt låg hos dem själv medan andra menade att personalen på skoldaghemmet, eller mottagande personal på gymnasiet bar en större del av ansvaret.

6.3.1 Elevernas syn på ansvaret kring transitionen till gymnasiet

Alla eleverna i undersökningen menar att de borde ha blivit bättre förberedda inför transitionen till gymnasiet. I de nio intervjusvaren i denna undersökning talades det om olika förslag på hur eleverna bättre kunde förberedas inför gymnasiet. Några av de förslag som intervjusvaren resulterade i var:

- flera studiebesök på gymnasiet

- besöka klassrummet en till två timmar för att träffa andra elever där - praktik på gymnasiet, även på de teoretiska programmen

Jag tolkar detta som att eleverna ansåg sig kunna se möjligheter att kanske trivas bättre eller att eventuellt slippa oroliga situationer inför transitionen om de hade fått bättre introduktion inför gymnasiet.

En av eleverna beskrev en annan form av förberedelse inför transitionen som en gruppdiskussion. Denne elev svarade:

Jag hade gärna haft ”framtidsprat”. Jag har tänkt att man skulle kunna sitta i stor grupp på skoldaghemmet och prata om framtiden, alltså alla eleverna, i alla fall dem som ska sluta nian. Där kan man också få veta lite om de olika programmen och ställa de frågor som man inte vågade… eller ja, som man inte frågade SYV (Studie och Yrkesvägledare).

Detta citat visar på att eleven lärde av att lyssna på andra och hade lättare för att ställa sina frågor till personal och andra elever på skoldaghemmet där denne var tryggare än till annan personal från hemskolorna som var involverade i transitionsarbetet.

Ansvaret runt ämnena

I intervjusvaren går att utläsa att några elever tyckte att personalen förberedde eleverna för dåligt inför proven. En elev svarade: ”Jag tycker att ni var slarviga i att förbereda oss inför olika prov. Ta t.ex. matten. Jag hade kanske klarat de nationella proven om jag varit bättre förberedd!”

Citatet visar att eleven menar att personalen på skoldaghemmet besitter ansvaret för att eleven inte klarade det nationella prov som denne ställdes inför. Eleven beskrev också att personalens slarv i förberedandet av proven, möjligen var anledningen till att denne elev upplevde ämnena som svåra både på skoldaghemmet och senare på gymnasiet.

Andra elever menade att ansvaret låg hos dem själva. En elev svarade på följande sätt: ”Hade jag brytt mig mer hade jag så klart fattat mer. Det är mitt eget fel att jag gjorde som jag gjorde”.

Detta citat tyder jag som att denne elev varit införstådd med var ansvaret låg. Denne elev hade inga svårigheter med ämnena utan motivationsbrist som gjorde att denne inte nådde de satta kunskapsmålen.

När det gäller den elev som upplevde de praktiska ämnena som livliga och där eleven kände att det var lätt att ”hänga på” andras sämre beteenden, tolkar jag det som att elevernas egna ansvaret generellt fattas då det finns flera situationer där eleven lägger ansvaret på någon annan än sig själv. Hade eleven haft ett större ansvar tror jag mig veta att eleven hade kunnat välja andra vägar.

Skylla på sig själv för att slippa

Några elever uttrycker bitterhet över sitt eget beteende och någon menade att de inte kände att de passade in på gymnasiet. Den elev som upplevde att den inte passade in hade en egen kläd- och musikstil som gjorde att andra höjde på ögonen eller kommenterade opassande. Eleven menade att denne inte tänkte förändra något för att bättre passa in, utan tog konsekvensen av detta i avseende skolan och prestationerna där. Eleven beskrev att personal och elever respekterade varandra på skoldaghemmet men att situationen på gymnasiet upplevdes som annorlunda. Den elev som uttryckte bitterhet, sa också att denne hade ”fuckat” för sig själv. Eleverna menade att deras självförtroende dalade snabbt efter att de upplevde att de inte klarade av gymnasiet av en eller annan anledning. Eleven som sa sig ha ”fuckat” för sig själv menade att denne fick skylla sig själv då denne hade ställt till för sig själv. Jag tolkar intervjumaterialet som att det går att urskilja en självömkan gömd i ett försök att totalt förneka att det alltid finns chanser att förbättras. Denne elev menade att det redan var för sent för all chans till förbättring och jag tolkar detta resultat som att eleven skyllde på sitt eget dåliga beteende för att slippa behöva ta ansvar att förändras och utvecklas.

6.3.2 Elevernas syn på ansvaret av att finna egna strategier

Några av eleverna i intervjuerna menar att det var alldeles för lätt att gå från skoldaghemmet de gånger då de var sura och ville hem. De menar idag att personalen borde ha hållit i dem och hindrat dem från att gå från skolan. Dessa elever menar att om de varit tvingade att vara kvar i skolan så kanske de hade blivit lugna och kunnat återgå till skolarbetet och genom detta inte missat så mycket av skolan.

En av eleverna uttryckte sig på följande sätt: ”Det var för lätt att sticka hem… Ni gav er aldrig när det gällde alla andra saker, men ni höll aldrig i mig när jag skulle sticka”.

Jag tolkar detta citat som att denne elev gav personalen ansvaret för att denne elev hade missat viktig kunskap. Om personalen hade hållit kvar eleven fysiskt så hade möjligheten funnits att eleven hade stannat kvar och inte missat den kunskap som eleven gått miste om. Jag tolkar också citatet som att eleven inte själv upplever att den hade något ansvar i att hitta en strategi i de situationer som vanligen gjorde att denne elev avvek från skolan.

En annan elev gav personalen ansvaret för att inte ha tillrättavisat de elever som retade upp eleven att denne kände sig tvingad att avvika från skoldaghemmet. Denne elev svarade på följande sätt: ”Så fort jag gjorde något så sa ni till mig direkt, men när X höll på så sa ni inget. Tro fan att jag stack!”.

Jag tolkar detta citat som att denne elev inte ansåg sig ha något ansvar för sin skolsituation utan la allt ansvar på personalen och de andra eleverna.

En annan elev hade kommit lite längre i sitt tänkande omkring alternativa strategier i sitt ansvarstagande och sitt handlande och sa på följande sätt: ”Personalen lärde oss att inte enbart tänka på vad som hade hänt, utan på ”vad kan vi göra åt det?”

Jag tolkar detta svar som att denne elev hittat en egen strategi för att försöka lyckas i situationer som tidigare setts och känts som jobbiga och arbetsamma för eleven. Eleven beskrev också att denne tidigare inte haft möjligheter att kunna hantera vissa jobbiga situationer men att denne elev numera brukade tänka igenom situationerna och försöka hitta sina egna individuella lösningar och strategier för att kunna utvecklas vidare.

Positiv inställning

Några av eleverna som fortfarande gick på gymnasiet eller hade avslutat menade att det är viktigt med skolan. En av eleverna sa på följande sätt:

Om jag inte har några betyg, kan jag inte fortsätta plugga. Om jag inte fortsätter att plugga får jag inga pengar. Har jag inga pengar kan jag inte ha en lägenhet. Utan en lägenhet kan jag inte ha familj.

Detta citat visar att denne elev förstått innebörden mellan handling och konsekvens eller konsekvens och verkan. Genom att kämpa för sina betyg som i förlängningen öppnar vägar till nya utbildningar och arbeten, såg eleven vikten av skolan. Denne elev beskrev också skrattande att eleven äntligen förstått varför personalen tjatade så mycket som de gjorde. Denne elev var den elev som hade avslutat sin gymnasieutbildning. Jag tolkar detta som att denne elev upplevde personalens tjat som ett bevis på omsorg och trygghet och genom detta kunde eleven ta eget ansvar.

6.4

Elevernas upplevelser av vilka färdigheter de bäst behöver inför

Related documents