• No results found

3 .Teoretisk referensram

5. Empirisk sammanställning

I följande avsnitt redogör vi för den insamlade datan från genomförda intervjuer. Resultatet från insamlad data följer strukturen från den teoretiska referensramen; revisionsteam, mångfald, resurser, revisorns oberoende, samarbete samt olika faktorer av mångfald.

5.1 Introduktion

Nedan presenteras delar av respondenternas åsikter och svar med följd av en del citat. Totalt har 10 respondenter intervjuats från olika städer och kontor runt om i Sverige på Big Four företagen KPMG, EY, PwC och Deloitte. Respondenterna representerar både mindre Big Four kontor samt de största kontoren i Sverige.

Antalet medarbetare på kontoren kan variera från ett tiotal till flera hundra.

Respondenterna består av både män och kvinnor. Samtliga respondenter har flera års erfarenhet från att arbeta hos Big Four. Alla respondenter har godkänt det sammanställda empiriska materialet från respektive intervju. Intervjuerna bygger på den teoretisk referensramen och den teoretiska modellen som tidigare presenterats i studien. Tabellen nedan visar information på hur många respondenter som har intervjuats och hur lång tid den pågick.

Respondent Befattning Intervjulängd

Respondent 3 -Auktoriserad revisor 36 min

Respondent 4 -Senior revisionsmedarbetare -Teamsammansättare

19 min

Respondent 5 -Senior manager 28 min Respondent 6 -Ansvarig rekrytering

Respondent 8 -Teamsammansättare 30 min Respondent 9 -Auktoriserad revisor

Tabell 3: Tabell över respondenter

5.1.1 Respondent 1

Respondent 1 arbetar som auktoriserad revisor, revisionsledare, affärsrådgivare och är beläggningsansvarig. Respondenten sätter ihop revisionsteam utefter den kompetens och tillgänglighet som finns. Lönsamhet ligger som grund och att individer ska passa in i teamet. Respondenten tar inte mångfald i beaktande utan hänvisar istället till personlighet. Kön är emellertid något de kan ta hänsyn till, men kompetensen är viktigast. För tillfället är det fler kvinnor än män i teamet, men det är inget som de ser som ett problem. Däremot anser respondenten för att gruppdynamiken ska bli bra kan det behövas en balans mellan män och

kvinnor. Respondenten anser att det finns skillnader mellan könen som kan påverka teamet.

“Jag upplever själv tjejer som lite mer mjuka och lite mer lättare att vara kompatibla med.”

De har ett åldersspann men återigen är det personlighet och kompetens som är viktigast, även om det är bra med olika typer av erfarenheter. Etnicitet är inget de aktiv arbetar med, så länge individen passar in i teamet så spelar bakgrunden ingen roll. Respondenten tror att det är bra att matcha olika bakgrunder med varandra så länge det inte skär sig i teamet. Språk är viktigt utifrån kundens perspektiv beroende på vilka kunder de har. Vidare anser respondenten att det viktigaste är att individen passar in i teamet och inte vilken sexuell läggning eller religion de har. Respondenten anser att det är personligheten som spelar in och inte vilken religion individen i fråga utövar. Det finns inga begränsningar för funktionsnedsättning så länge individen kan vara representativ mot kunden.

Respondenten anser att det kan förekomma kulturkrockar när revisionsteamet ska samarbeta. Revisionsteam med samma typ av framåttänk och arbetssätt funkar smidigare. Vidare tror respondenten inte att mångfald stärker oberoendet mellan teammedlemmar. Respondenten menar på att personlighetsdragen har en större påverkan än själva mångfalden.

“Så som jag märker så är det kanske personlighetsdrag och inte att rationalisera män, kvinnor och bakgrund. Jag tror att det är personlighetsdrag

där lite mer än någon annan faktor kanske.”

5.1.2 Respondent 2

Respondent 2 arbetar som auktoriserad revisor och kontorschef. Vid sammansättning av revisionsteam försöker de ha en mix av hur länge olika individer har arbetat på företaget. Däremot väger kompetens och individens

intryck tyngre än att ha mångfaldsbaserade revisionsteam. Respondenten anser att det är önskvärt med en mix mellan könen även fast det är sekundärt.

“Jag vill anställa de bästa, det är alltså prio ett. Prio två är att jag gärna ser en balans mellan killar och tjejer. Så jag har inga problem som jag sa att anställa

de fyra vassaste tjejerna till följd av att inte ta in en kille det året.”

Ålder är inget de fokuserar på utan det kommer naturlig av att de anställer revisionsassistenter underifrån. Det tar ingen speciell hänsyn till etnicitet, utan det är kompetensen som styr. De har som krav att alla pratar svenska och kan behärska det engelska språket.

“Det blir ju en riktig uppsida mot kunden om man så att säga gör ett bra intryck i övrigt, kan man dessutom prata på den kundens språk så är det ju en

jättetillgång.”

När det kommer till faktorerna sexuell läggning och religion höll sig respondenten väldigt kort och koncist i sina svar. Det är vidare inget de tar hänsyn till då det betraktas som en privat fråga och inte ska utgöra något hinder vid sammansättning av revisionsteam. Funktionsnedsättning har ingen betydelse, det viktiga är att individen ger ett bra intryck och är representativ. De har inga individer med kända funktionsnedsättningar. Respondenten tror inte att mångfaldsbaserade revisionsteam har någon påverkan på oberoendet mellan teammedlemmarna eller teamets tillgång till resurser. Det viktigaste är individens teoretiska och sociala kompetens.

5.1.3 Respondent 3

Respondent 3 arbetar på revisionsavdelningen assurance och är auktoriserad revisor. Respondenten anser att budgetfrågor och tillgänglighet i schemat är de viktigaste faktorerna vid sammansättning av revisionsteam. Anledningen är att mer erfarna individer tillför i regel en extra kostnad än juniora medarbetare när det kommer till att fastställa budgeten. Individer behöver besitta kompetenser

som täcker in och tillgodoser kundens behov. Respondenten har ingen erfarenhet av att sätta ihop revisionsteam utefter hög mångfald. Respondenten tror att vissa kunder har mer fokus på mångfald.

“Jag tror att ju större kunder du jobbar med, ju mer fokus har kunderna på mångfald.”

På kontoret har de en bra mix av kön, men de arbetar inte specifikt med att ha en jämn fördelning mellan könen i teamen. Respondenten anser att de har en bra mix av åldrar, men att det hänger ihop med strukturen och lönsamheten.

Respondenten anser att äldre har en bättre revisionsmetodik och kunskap medan yngre är bättre på digitalisering. Respondenten har inte stött på att det varit en diskussion om etnicitet vid sammansättning av revisionsteam. Respondenten anser att de möjligtvis integrera bättre med kunden.

“Man kanske integrerar bättre med kunderna för att kunden har hög mångfald och då kanske revisionsteamen också gynnas av att ha en hög mångfald.”

Det krävs att individen behärskar både svenska och engelska. Respondenten tror att språk kommer få en allt större roll i och med digitaliseringen. Språk är emellertid inget de arbetar aktivt med vid teamsammansättning, men kan vara till en fördel vid kontakt med kund som vill ta det på ett annat språk än svenska.

Mångfaldsfaktorerna sexuell läggning, funktionsnedsättning och religion är ingenting som respondenten i allmänhet har åsikter eller lägger någon värdering i. Däremot kan en åtgärd i revisionsteamet vara att man flyttar om arbetsuppgifter om någon exempelvis inte känner sig trygg i att upprätta en skriftlig rapportering. Respondenten tror att ju mer olika individer är, desto mer kan teammedlemmar i revisionsteamen lära sig av varandra. Vidare anser respondenten att religion kan bygga en relation till kunden om det skulle visa sig att kunden har det intresset eller utövar samma religion som en teammedlem.

Respondenten anser inte att mångfald stärker revisionsteamets oberoende, eftersom att alla har samma interna utbildningar och vet vad som gäller när de kommer till oberoende. Respondenten tror att de kan gynnas och lära sig av individer med olika bakgrunder. Emellertid tror respondenten att kunskap och erfarenhet är viktigast.

5.1.4 Respondent 4

Respondent 4 arbetar som senior revisionsmedarbetare och sätter ihop revisionsteam. Vid sammansättning av revisionsteam försöker de få en mix av olika erfarenheter och hur länge individen har jobbat på företaget. Dem tar även hänsyn till kostnader och försöker mixa teamen.

“Ju mer olika personer är desto bättre brukar det bli.”

Respondenten anser att det oftast blir väldigt bra team om det är en jämn könsfördelning, då de bidrar till olika tankesätt och erfarenheter. Ålder är inget de tar hänsyn till utan det är erfarenheten inom byrån som spelar roll. De vill gärna ha olika etniciteter i sina revisionsteam, emellertid har det inte så stor personalstyrka vilken innebär begränsningar. Beroende på kund försöker de anpassa teamet utefter etnicitet och språk. Funktionsnedsättning är inte en faktor som de tar någon större hänsy till. Respondenten tror dock att det ut mot kund kan få en positiv inställning mot företaget som öppen arbetsgivare. Faktorerna sexuell läggning och religion är varken något de tar hänsyn till eller har några tankar kring vid sammansättning av revisionsteam.

“Det ska inte spela någon roll om någon kommer och har en rullstol. Det ska liksom inte påverka ett team.”

Respondenten anser att ju mer olika individerna är, desto mer olika input och arbetssätt bidrar de till. Det finns dock en risk att individer krockar i sitt

samarbete. Respondenten tror att ett mångfaldsbaserat revisionsteam ökar oberoendet då individer i teamet vågar ifrågasätta varandra mer. Respondenten tror att ett mångfaldsbaserat team bidrar till olika tankesätt och synvinklar på svåra revisionsfrågor och har ett större utbud av olika expertiser.

5.1.5 Respondent 5

Respondent 5 arbetar som senior manager. De vill ha olika typer av egenskaper i sina revisionsteam, alla ska inte vara exakt likadana. De tar hänsyn till kompetens, branschkunskaper, individernas scheman och personligheter vid sammansättning. Respondenten anser att större kontor kan ha större möjlighet till mångfaldsorienterade team än mindre lokala kontor. De vill gärna mixa revisionsteamen för att bli så mångfaldsorienterade som möjligt mot kund.

“Vi har nu kunder som är olika och då vill man ju anpassa sig och vara nära kunden. Så att vi inte kommer och är något helt annat än vad kunden är.”

De vill utmana sig själva från att sätta ihop team där alla liknar varandra. De mer synliga faktorerna som kön och etnicitet är enklare att ta hänsyn till. Kön är något de arbetar ganska tydligt med för att få en blandning i teamen. Eftersom företaget arbetar med olika ranker blir det ett naturligt åldersspann i teamet.

Respondenten anser att de inte har lyckats få en bra mix av olika etniciteter i teamen, vilket de önskar förbättra. Emellertid anser respondenten att det inte finns en blandning av etniska bakgrunder av dem som söker sig till företaget.

Olika kulturella bakgrunder kan bidra till att andra frågor ställs, vilket teamet kan lära sig från. De har vid olika tidpunkter haft individer med olika språkkunskaper som de matchat mot internationella kunder. Sexuell läggning och religion är ingenting de tänker på vid sammansättning av revisionsteam då det är något privat. De har tidigare haft individer med någon form av funktionsnedsättning. Då är det viktigt att de kompletterar revisionsteamen utifrån individernas styrkor och svagheter.

“Jag tror att det är väldigt viktigt att vi inom företaget speglar samhället. Jag tror också att det får oss att må bättre, får andra personer att våga vara sig

själva.”

Respondenten tror inte att lika teammedlemmar leder till bäst resultat i längden, eftersom individer anses lära sig mer om det finns motstånd. Mångfald kan leda till olika idéer och ett ökat oberoende i teamet. Uppmuntras individer att vara sig själva kan det leda till att dem vågar ifrågasätta och säga vad dem tycker.

Respondenten anser slutligen att mångfald kan skapa fler sätt att ta sig an uppgifter och skapa fler infallsvinklar.

5.1.6 Respondent 6

Respondent 6 ansvarar för rekrytering i sitt område och har tidigare varit gruppchef. Revisionsteamen sätts ihop utifrån den kompetens och tillgänglighet som finns. Respondenten hävdar att de har mångfaldsbaserade revisionsteam men att det alltid kan bli bättre. Kön är den mångfaldsfaktorn som de tar störst hänsyn till.

De har ungefär lika många män och kvinnor i sina revisionsteam. Respondenten tycker att det blir en annan dynamik när båda könen ingår i teamen. Ålder är ingen avgörande faktor, utan det är erfarenheten som de tittar på. Respondenten anser att de som är äldre bidrar till en trygg och lugn stämning. För ungefär 10 år sedan sökte sig inte så många med utländsk bakgrund till dem. Det har dock successivt öka senaste åren vilket man ser mycket positivt på. Respondenten anser att revisionsteam med olika etniciteter ser saker och ting utifrån olika perspektiv. Det kan emellertid bidra till kulturkrockar som kan ta lite mer tid, det är något som de får ha tålamod med, men de positiva effekterna överväger starkt. I dagsläget är det krav på att kunna svenska, men det är alltid bra med erfarenheter när teammedlemmar kan andra språk.

Sexuell läggning, funktionsnedsättning och religion är inget det tar i beaktning vid sammansättning av revisionsteam, alla är lika välkomna i teamen och i anställning. Respondenten funderar däremot på varför det finns en avsaknad av olika sexuella läggningar och funktionsnedsättningar i revisionsteamen.

Exempelvis kan respondenten inte se att olika sexuella läggningar i så stor utsträckning återspeglar sig i deras organisation, vilket är en fråga som blir obesvarad. Respondenten anser att individer som har en funktionsnedsättning kan bidra till olika tänk och infallsvinklar.

“Ju mer olika vi är och tänker på olika sätt. Desto bättre är det då det uppstår fler infallsvinklar”

Respondenten anser att mångfaldsbaserade revisionsteam kan bidra till en utmaning i början, men att slutresultatet blir bättre. Det krävs olika åsikter och erfarenhet för att individer ska tänka i olika perspektiv. Respondenten tror också att det kan öka oberoendet mellan teammedlemmar. Icke homogena team bidrar med insikter om olika frågeställningar och synvinklar.

5.1.7 Respondent 7

Respondent 7 arbetar som auktoriserad revisor och kontorschef. De har gått från att inte tänka på mångfald alls vid teamsammansättning, till att tänka på jämställdhetsperspektivet. De försöker ha en jämn fördelning mellan könen i revisionsteamet, men de är inte nära mål än. Senaste 10-15 åren har det blivit ett annat tänk kring mångfald och fler kunder ställer krav på mångfaldsbaserade revisionsteam. Respondenten anser att det är ett svårt och känsligt område, men att det behövs diskuteras för framtiden.

“Min kollega uttryckte det ganska bra; Innan har det kanske varit så att män har behövt springa 95 m och kvinnor 120 m för att komma 100 m. Och bara för

att man börjat arbeta med mångfald betyder inte det att kvinnor nu ska springa

80 m och män 110 m, utan det är att alla ska springa 100 m och först till mål vinner.”

Respondenten tror att personligheten har en större påverkan än olika kön. Det blir indirekt att alla i revisionsteamet inte har samma ålder då de besitter olika erfarenheter. Respondenten tror att ålder är viktig för dynamiken mot kund. De arbetar inte specifikt med etnicitet. Respondenten anser dock att de bör våga anställa individer utanför den traditionella revisorns personlighet.

“Jag tror det fanns någon sådan statistik på många av de nystartade företag som har personal med annan etnicitet än svenskfödda. Och de är ju våra framtida kunder, och jag tror inte de kommer acceptera att vi inte tänker så och

inte jobbar med det.”

Många kunder förväntar sig flytande svenska i tal och skrift, men det försvinner mer och mer jämfört med 10-15 år sedan. Nu är engelskan mer dominerande.

De har tidigare haft en person med en visuell funktionsnedsättning på kontoret och det är ingenting som de utesluter i teamen. Sexuell läggning, religion och funktionsnedsättning är däremot inget de arbetar med eftersom det inte ska styra hur de sammansätter revisionsteam. De är delar som de inte vet något om eller lägger någon värdering i. Respondenten hävdar att företaget kan sända ut positiva signaler när deras VD går i pridetåg.

Respondenten anser att samarbetet i revisionsteamet främst beror på individernas personligheter. Ju mer olika personerna är desto bättre diskussioner kommer det att bli. Det kan dock leda till en viss friktion.

“Då har du som sagt en annan dynamik och kanske inte bara en homogen grupp av oftast, ja tyvärr i vår bransch, män som klappar varandra på ryggen.

Historiskt så har det ju varit så.”

Respondenten anser att en mångfaldsstruktur bidrar till fler personligheter som i sin tur är skälet till att oberoendet mellan teammedlemmar kan öka.

Respondenten tror att mångfaldsbaserade revisionsteam har större utbud av expertiser och är bättre på att hantera svåra revisionsfrågor.

“Det är klart att en 55-årig kvinna har en annan kunskap än en 20-årig man som kom till Sverige för tre år sedan. Det är klart att de tillsammans besitter mer erfarenhet och mer kompetens. Ja men mer total kunskap tillsammans än

om vi hade satt två 55-åriga kvinnor med exakt samma bakgrund”

5.1.8 Respondent 8

Respondent 8 arbetar med teamsammansättning och personal. Vid sammansättning av team är det viktigt att ta hänsyn till hur mycket tid medarbetare har och vilken tid på året de behövs. Respondenten anser att de försöker mixa revisionsteamen så det är både manligt och kvinnligt. Den mångfaldsfaktorn som de tar mest hänsyn till är kön, men det är inget krav de har.

“Det finns inga uppsatta mål utan det är mer en känsla kan man säg. Tjejer är mer mjukare och noggrannare och killarna mer rakare och har lite mer ja men

vi kör på detta och tjejerna går mer runt, man behöver båda två “

Ålder är ingenting de arbetar aktivt med utan det är revisionsnivå och erfarenhet de kollar på. Respondenten anser att äldre individer bidrar med positiv erfarenhet och livskunskap. Med olika etniciteter anser respondenten att individer från olika länder kan besitta olika erfarenheter som gynnar revisionsteamet då de kan olika saker. Respondenten hävdar att man försöker matcha om det är någon som kan ett specifikt språk till ett visst uppdrag. Det kan även vara uppskattat hos klienten.

“De är jättepositivt om man kommer ut till en klient och bara vid kaffemaskinen hör man att han har varit i Finland. Att man då kan säga några ord på finska är

alltid uppskattat.”

Sexuell läggning, funktionsnedsättning och religion är inte några faktorer som de specifikt lägger någon värdering i vid sammansättning av revisionsteam.

Däremot hade företaget försökt lösa så att en individ med en funktionsnedsättning hade fått den hjälp som den behöver i revisionsteamet.

Respondenten anser att ju mer företaget blandar desto bättre blir det överlag. De kan behöva ta hänsyn till religioner vid olika event när det kommer till specifik mat.

5.1.9 Respondent 9

Respondent 9 är auktoriserad revisor och arbetar som kontorschef. Vid teamsammansättning går de oftast på magkänsla, men de har en bra struktur när det kommer till kön. De försöker matcha så att det finns en bra kemi mellan ansvarig och kund. Respondenten anser att homogena team initialt är bättre på att samarbeta, men att det ändras över tiden.

“Jag tror att om man räknar två tre år i ett team så tror jag att det är enklare om man har ett mångfaldsteam. För annars så tror jag att om man är extremt lika och homogena att man börjar störa sig på varandra mer än vad man gör

när man lär känna någon.”

Respondenten tror att kvalitén höjs i mångfaldsbaserade revisionsteam eftersom att de bidrar med olika syn och infallsvinklar på frågor. Respondenten säger att kunskapen i revisionsteamen blir bättre när man tar med fler aspekter.

Respondenten tror att mångfaldsbaserade team förstärker oberoendet i revisionsteamet. Individer slår sig fram på ett annat sätt om de är olika och inte är kamrater med varandra.

“Den lite nyare generationen som ni också är i har lite mer skinn på näsan, vilket är positivt.”

Respondenten säger att de tänker på kön främst av externa anledningar. Kunden kan ha negativa åsikter om team som består av endast ett kön med exempelvis tre män eller tre kvinnor. De tänker mer kring kompetens och personlighet än kön. Det är dock en tydlig trend att fokusera på kön. Ålder hänger främst ihop med att det ofta är äldre individer på hög nivå, och yngre på lägre nivå. De har därmed svårt att ta ålder i beaktning vid sammansättning av teamen.

Respondenten säger att de tänker på kön främst av externa anledningar. Kunden kan ha negativa åsikter om team som består av endast ett kön med exempelvis tre män eller tre kvinnor. De tänker mer kring kompetens och personlighet än kön. Det är dock en tydlig trend att fokusera på kön. Ålder hänger främst ihop med att det ofta är äldre individer på hög nivå, och yngre på lägre nivå. De har därmed svårt att ta ålder i beaktning vid sammansättning av teamen.

Related documents