• No results found

EU-kommissionens förslag till gemensam taxonom

In document Grönt sparande (Page 49-53)

2 Utredningens uppdrag och arbete

3.6 EU-kommissionens förslag till gemensam taxonom

taxonomi för hållbara verksamheter

På initiativ av EU-kommissionen har det tagits fram en handlingsplan för finansiering av hållbar tillväxt. Planen presenterades i mars 2018 och omfattar tre övergripande mål:

1. omdirigera kapitalflöden mot en mer hållbar ekonomi, 2. integrera hållbarhet i riskhanteringen,

3. främja transparens och långsiktighet på finansmarknaden och i ekonomin som helhet.

För att uppnå målen lämnar kommissionen flera förslag inom tio olika åtgärdsområden. För att kapitalflöden ska kunna styras i en mer hållbar riktning behövs en samsyn av vad som är hållbart. Kommis- sionen föreslår därför som en av åtgärderna att det ska införas ett EU- gemensamt klassifikationssystem för hållbara ekonomiska aktiviteter (taxonomin). Taxonomin har förhandlats fram med utgångspunkt från de krav som ställs i Parisavtalet, och kommer över tid att utgöra en måttstock för att avgöra om ett företags verksamheter bidrar till den gröna omställningen eller inte. Den färdiga taxonomin kan betrak- tas som ett verktyg för att identifiera miljömässigt hållbara investeringar.

Utgångspunkter SOU 2020:17

50

Taxonomiförordningen11 är ett av flera lagförslag för att främja en

mer hållbar finansmarknad och bidra till att finansiera omställningen till en mer hållbar ekonomi. I förordningen om hållbarhetsrelaterade upplysningar som ska lämnas inom den finansiella tjänstesektorn12,

vilken beslutades i december 2019, anges regler för kapitalförvaltare och rådgivare om hur de ska upplysa om hur hållbarhet integreras i investeringsbeslut och investeringsrådgivning. I ett förslag till förord- ning om referensvärden13 anges två nya kategorier av referensvärden

som ska avspegla underliggande tillgångar med låga utsläpp respek- tive negativa nettoutsläpp av koldioxid.

Förslaget till taxonomiförordning

I december 2019 träffades en politisk överenskommelse avseende taxonomiförordningen. Nästa steg är att den överenskomna texten ska godkännas av rådet respektive parlamentet innan den ska granskas juridiskt och översättas till medlemsstaternas olika språk. Först där- efter sker det formella antagandet av rådet respektive parlamentet och förordningen kan träda i kraft. Enligt vad som överenskommits ska taxonomiförordningen tillämpas från den 31 december 2021 såvitt avser klimatmålen och för övriga mål den 31 december 2022. Berörda aktörer får därigenom ett års tid för anpassning mellan antagandet och efterlevnaden av de tekniska urvalskriterierna för respektive miljömål.

Förordningen omfattar sex miljömål: • begränsning av klimatförändringarna, • anpassning till klimatförändringarna,

• hållbar användning och skydd av vatten och marina resurser, • övergång till en cirkulär ekonomi,

• förebyggande och begränsning av föroreningar, • skydd av sunda ekosystem.

11 Förslag till Europaparlamentets och Rådets förordning om inrättande av en ram för att under-

lätta hållbara investeringar av betydelse (COM/2018/353 final).

12 Europaparlamentets och Rådets förordning (EU) 2019/2088 om hållbarhetsrelaterade upp-

lysningar som ska lämnas inom den finansiella tjänstesektorn.

13 Förslag till Europaparlamentets och Rådets förordning om ändring av förordning (EU)

2016/1011 avseende referensvärden för koldioxidsnåla investeringar och för klimatpositiva investeringar (COM/2018/355 final).

SOU 2020:17 Utgångspunkter

För att ekonomiska verksamheter ska kunna kvalificera sig som miljö- mässigt hållbara måste de:

• bidra väsentligt till minst ett av de sex miljömålen ovan, • undvika avsevärd skada på något av miljömålen,

• utföras i överensstämmelse med vissa minimigarantier som rör sam- hällsansvar och bolagsstyrning,

• uppfylla särskilda tekniska granskningskriterier.

Ingen verksamhet utesluts på förhand med undantag för fossil energi- produktion.

Medlemsstaterna ska tillämpa kriterierna för fastställande av miljö- mässigt hållbara ekonomiska verksamheter i samband med alla åtgär- der som föreskriver krav på marknadsaktörer avseende finansiella pro- dukter eller företagsobligationer som marknadsförs som ”miljömässigt hållbara”.

Vilka aktörer omfattas av taxonomin?

Vad som avses med finansmarknadsaktörer och finansiella produkter definieras med en hänvisning till förordningen om hållbarhetsrelate- rade upplysningar som ska lämnas inom finansiella tjänstesektorn. Det innebär att bl.a. institutionella investerare som pensionsfonder, fond- bolag och försäkringsförmedlare samt värdepappersföretag som till- handahåller rådgivning kommer att omfattas. En fond som i någon utsträckning bidrar till miljömässig hållbarhet måste redovisa hur stor andel av fonden som är investerad i verksamheter förenliga med taxo- nomin. Däremot omfattas inte bankers inlånings- eller kreditverksam- het av förordningen om hållbarhetsrelaterade upplysningar och där- med inte heller av taxonomin.

De tekniska granskningskriterierna

Utöver arbetet med att ta fram de rättsakter som reglerar taxonomin, pågår även arbete med att ta fram ett tekniskt ramverk för att avgöra vilka verksamheter som kan anses vara förenliga med Parisavtalet. Det är kommissionen som ska fastställa den faktiska klassifikationen ge-

Utgångspunkter SOU 2020:17

52

nom att definiera tekniska granskningskriterier för vart och ett av de sex miljömålen. Rättsligt sett ska kriterierna ges formen av delegerade akter där ekonomiska verksamheter klassificeras i sektorer. De ska kompletteras med genomförandeakter där det fastställs kvantitativa och kvalitativa tröskelvärden som den ekonomiska verksamheten måste uppfylla för att betraktas som miljömässigt hållbar. Kommissionen ska biträdas av en teknisk expertgrupp, ”plattformen för hållbar finansie- ring”, med uppdraget att ge råd vid utformningen av de tekniska granskningskriterierna och analysera den inverkan de har i form av potentiella kostnader och fördelar. Dessutom ska kommissionen bi- stås av en grupp med experter från medlemsländerna som ska ge råd om de tekniska granskningskriteriernas lämplighet.

Enligt nuvarande tidsplan förväntas detaljerade definitioner för de tekniska kriterierna att finnas på plats 2021. I ett första steg är arbetet koncentrerat till att ta fram tekniska kriterier för de klimat- relaterade miljömålen ”begränsning av klimatförändringarna” och ”an- passning till klimatförändringarna”. Därefter vidtar arbetet med de övriga fyra miljömålen. Delegerade akter som specificerar de tekniska kriterierna för klimat ska antas senast den 31 december 2020 och efter- levas per den 31 december 2021. Delegerade akter för övriga miljö- mål ska antas senast den 31 december 2021 och efterlevas den 31 de- cember 2022. Taxonomin kommer då att erbjuda en bedömningsgrund för vilka verksamheter som är gröna och för hur stor del av ett före- tags verksamhet på aggregerad nivå som är grön.

Över tid kommer även andra EU-rättsakter, branschstandarder och andra regler att anpassas till taxonomin. Exempelvis pågår för när- varande arbete med att skapa en tillämpning av miljömärkningen EU Ecolabel för finansiella produkter. Ett färdigt förslag är planerat till slutet av 2020 där de tekniska standarderna för taxonomin, alltefter- som de tas fram, föreslås utgöra selektionskriterier för vilka företag som kan ingå i sparandeprodukter som godkänns inom ramen för märkningen.

Hur påverkas utredningens utgångspunkter av taxonomin?

I utredningens uppdrag ingår att definiera gröna projekt samt att före- slå ett system för certifiering av sådana projekt. Utredningen påver- kas således i hög grad av förslaget om en gemensam taxonomi för gröna

SOU 2020:17 Utgångspunkter

verksamheter. När taxonomin har trätt i kraft ska den tillämpas på åt- gärder som vidtas av medlemsstater och som föreskriver krav på mark- nadsaktörer avseende finansiella produkter eller företagsobligationer som marknadsförs som ”miljömässigt hållbara”. Det är då inte längre möjligt för medlemsstaterna att införa skatteincitament för sådana produkter med utgångspunkt i ett nationellt system för märkning där inte taxonomins kriterier för ekonomiskt hållbara verksamheter till- lämpas. Däremot omfattas inte bankers inlånings- eller kreditverk- samhet av förordningen om hållbarhetsrelaterade upplysningar och därmed inte heller av taxonomin. Arbetet med taxonomin kommer inte fullt ut att ha slutförts när utredningens betänkande lämnas. Ut- redningen har därför som utgångspunkt för arbetet haft det förslag som presenterades i december 2019.

In document Grönt sparande (Page 49-53)