• No results found

Exempel från månadsmöten

Reflekterande och dialogiskt ledarskap

Grupp 5 i Samköping har månadsmöte/arbetsplatsträff

Idag deltog både områdeschefen, Elin och gruppledaren, Gullan. Chefen är både sjuksköterska och distriktssköterska och arbetsledaren är undersköterska med erfarenhet ifrån fältet. Båda ledarna upplevs av vårdpersonalen som tillgängliga och tydliga. Mötena präglas av struktur och alla får kommer till tals. Vårdpersonalen har sagt att de har stort förtroende för sina ledare/chefer. Månadsmötena i denna arbetsgrupp består dels av informationsspridning dels av samtal kring vårdtagarna och vårdpersonalens arbetssituation.

All dagpersonal deltog och en från kvällen, nattpersonalen deltog ej.

När jag kom till lokalen stod gruppledaren i köket och kokade kaffe. Det känns hemtrevligt i lokalen, det luktar glögg och det står tända ljus på borden. Möte skall vara klockan halv tre på eftermiddagen. Ett arbetslag har ringt och sagt att de blir sena. Allt eftersom kom personalen, de lämnade ifrån sig nycklar och annat de haft med sig under dagen. Under fikat samtalade arbetsgruppen om olika vårdtagare. Innan mötet kommer igång tar de upp vad de vill prata om.

Ellen berättade om en vårdtagare som hon varit till igår. Hon hade haft problem med att få henne att åka till lasarettet. Hon sa att vårdtagaren blivit så efter att hon varit på avlastning. Ellen berättade att Astrid var

”gruversam”, det var inget Astrid såg fram emot, att hon skulle på ett läkarbesök. Astrid hade berättat att hon inte tyckte om läkaren hon träffade sist, och därför inte ville gå. För att få henne på andra tankar, berättade Ellen, att hon hade frågat Astrid vad hon ville ha på sig idag. Hon menade, att det handlade om, att ta fram sin list en sådan här gång, och att varken säga för lite eller för mycket. Med det menade hon, att man måste använda de kunskaper man hade om just henne, och vad som gjorde att man fick henne på andra tankar eller på bättre humör. Ellen menade att man vid en sådan situation hela tiden också måste balansera på orden, och varken säga för mycket eller för lite. Ellen tog fram den rosa klänningen och den vita bomullskoftan som Astrid brukade känna sig fin i, och frågade om hon ville ha den. Innan Ellen for därifrån hade Astrid frågat när färdtjänsten skulle komma. Ellen sa att hon vid sådana tillfällen kände sig tillfredsställd i sitt arbete. Barbro tyckte att det var bra att man får tips på hur man skall göra.

Hon sa att just den här vårdtagaren alltid krånglade och att hon ofta gått därifrån med dåligt samvete. Följande dialog uppstod:

Barbro: /Man måste vara bra på, att få dom att inse att det är bra om de åker iväg. De tycker först att det är så besvärligt, men efter en stund när man pratat med dem, inser vårdtagarn att de vill åka iväg. Man får verkligen försöka motivera dem, ibland är det jobbigt/… Flera nickade och instämde.

Maja: /Vet du vad, ibland tror jag dom strular bara för att man skall bry sig, sätta sig hos dem, dom är finurliga, eller hur frågade hon arbetsgruppen?

/…Flera hummade och nickade.

Nu kom distriktssköterskan, Elin, hon hade varit förbi en vårdtagare på morgonen och tagit några prover så hon var lite sen. Hon frågar om hon kunde få kaffe, och om de kunde börja mötet, eftersom hon hade en hel del att ta upp. Gullan frågade om det hänt något, eller om det var någon som ville ta upp något. Då sa Linda, som var ny i gruppen: /Jag undrar över det här med delegering, vem avgör vad som skall delegeras och hur?/

Gullan tittade lyssnande på dem och svarade: /Det är distriktssköterskan som har ansvaret för det, det är Elin här hos oss som bestämmer vad som skall delegeras/.

Gullan upprepade: /Så är det i vår arbetsgrupp, vi rättar oss helt efter vad hon beslutar, det är hon som sköter delegeringarna/. Linda frågade vidare: /Hur gäller delegering om jag byter arbetsplats?/

jag ställer den frågan, är att en av personalen har gått utanför det vi faktiskt har bestämt i den här gruppen. Jag måste ta upp ett exempel. August ville gå i trappen igår/

Här har någon i arbetsgruppen frångått en överenskommelse, som arbetsgruppen hade haft, vad beträffar att gåträna med en äldre vårdtagare.

Det väcker starka känslor i gruppen. En överenskommelse som inte finns inskriven i någon vårdplan, utan det är något, som de bestämt i gruppen utifrån en arbetsmiljöaspekt, berättade arbetsledaren.

Gullan avbröt och frågade: /Vem har lovat honom att gå i trappen?/

Linda fortsatte utan att svara Gullan: /Han var så elak när jag inte gick med honom i trappen, och det blir likadant varje gång en speciell person har varit där/. Gunilla: /Ja han vart elak igår, inte kan man gå med denna stora karl i trappen, för tappar han balansen, ja, ….jag har ingen chans att ta emot han, så jag gör det inte!/ Nä, jag sa det åt han att det är ingen som tar emot dig om du ramlar, jag har sagt det förut och säger det igen, jag gör det inte/.

En stund senare svarade undersköterskan på Gullans fråga. Hon sa att det var Karin som hade lovat han att han skulle få gå i trappen, Karin var så snäll i helgen, sa hon med ett leende. Det fanns en ironi i hennes röst, när hon tittade runt bland sina kollegor. Flera var ivriga och ville prata, Britt sa:

”Ja hon är så snäll! ”Även Britta sa det ironiskt och irriterat.

Linda ställde frågan: /Hade hon inte koka pölsa också, hos någon?/

Britt frågade: /Hos vem hade hon kokat pölsa? Det är ju vansinne, vi får inte koka potatis åt vårdtagarna och så kan en del ställa sig och koka pölsa/… Sa hon med ilsken röst.

Gullan frågade: /Har han blivit lovad att gå i trappen det tycker jag är vansinne, det kan väl inte nån gå och lova inte/ ’

Elin: /Ja, du är arbetsledare, du får prata med Karin om det här/

Arbetsledaren: /Ingenting sånt skall dom gå härifrån och lova, jag pratar med Karin, vi kommer i kläm, vi som nekar, då blir vi svarta och hon blir vit/….

Skratt!! flera instämde i skrattet, ett slags förlösande skratt.

Gunilla: / Ja precis hon blir den goda fen, det blir fel mot arbetsgruppen/.

Stämningen i gruppen är irriterad.

Under en lång stund samtalade ledarna och vårdpersonalen med varandra om vilket bemötande de skall ha ute hos vårdtagarna. Det kom upp andra liknande exempel. Ledaren deltog och lyssnade och tillät andra att komma till tals och ställa frågor. Personalen var ivrig och pratade i mun på

varandra. Arbetsledaren upprepade, att hon skall ta upp det med den berörde. Mötet fortsatte. Elin frågade skämtsamt: ”Kan jag få komma in?

Jag har med mig material, blöjor, handskar, katetrar, skall vi ta det först eller sist? ”. Arbetsledaren sa att de kunde ta det på slutet. Hon läste i vårdplanen och informerade om att de har fått en ny vårdtagare som skulle ha en alldeles speciell medicinering. Förutom att vårdpersonalen skulle se till honom, skulle någon anhörig gå dit ett par gånger om dagen.

Distriktssköterskan undrade om någon vill fråga om något? Linda hade en fråga: ”Vad innebär den här sjukdomen, det har jag glömt bort sedan jag läste, jag har bara ett svagt minne av vad det var?” Elin förklarade för dem och frågade sedan om de fått nog med information? Hon undrade vem som kunde ta honom?” Gullan:

/Det kan vi titta på sedan, hon tittade på Isabell och sa, det är väl erat område?

/…Isabell nickade instämmande, utan att säga något, men med sitt kroppsspråk visade hon, att hon accepterade förslaget.

Elin: /Då gör vi igenom vårdtagarna, så vi har koll på vilka som behöver hjälp idag/.

Gullan gick igenom vårdtagare för vårdtagare, vem som går till vem, och vad som skulle göras. Elin och vårdpersonalen kom under hela tiden med frågor, eller med någon information som de hade. Efter en noggrann genomgång av vårdtagarna samtalade de om grejer som var beställda, om några som skulle in på avlastning, och om vilka vårdtagare som var på väg hem från sjukhuset.

Isabell berättade att de hade löst problemet med sängbenen till en vårdtagare. Hon sa att hon hade tagit med sig sängben, som hennes gamla moster hade haft en gång i tiden, och att de passade. Britt kommenterade detta och menade att de kanske var för snabba på att hitta lösningar, ”det är det dom vet”, sa hon, och så får vi inte det vi behöver för att göra ett bra jobb, eller för att underlätta för vårdtagarna. Några nickade instämmande, här visade de med sitt kroppsspråk var de tyckte.

Distriktssköterskan lämnade fram en låda och sa att där låg katetrar, blöjor och annat de hade beställt. Hon frågade vilken dag det passade att hon följde med och visade på hur en katetertömning går till. De kom överens om att hon skulle göra det i morgon. Hon skulle själv åka förbi och göra det idag på den nya vårdtagaren, så fick gruppen ta det efter att hon instruerat dem. Arbetsledaren och distriktssköterskan bestämde en ny tid för nästa möte. De var båda överens om att det var viktigt att de har en ny tid redan nu, eftersom alla var så upptagna. Efter månadsmötet åkte vi ut på

gruppen frångår det som var bestämt. Det tycks finnas ett stort behov av att samtala om detta och att ge varandra bekräftelse om var man står i frågan.

Kerstin var arg och sa att det skapade onödiga konflikter när man inte kunde hålla sig till det som är bestämt i arbetsgruppen. Karin:

/Ja som om vi inte hade nog att göra, utan att sådana här saker skall uppta vår tid. Fast det är bra att det kommer upp för det rensar luften, och så har vi ju en bra chef, som vågar ta tag i det som är mindre trevligt/.

De andra satt tysta en lång stund…. en av dem sa bestämt: ”Ja, så är det!”

Ur forskarens dagboksanteckningar:

Det är högt till tak, ordning och reda på detta möte. Många kommer till tals. Både ledare och vårdpersonalen samtalar om allt som kommer upp.

Det ställer hela tiden frågor och lyssnar på varandra.

Reflektioner:

I detta exempel ser vi hur dialogen från månadsmötet i arbetsgruppen rör sig till bilen och hur dialogen övergår till ett småprat i arbetslaget. Detta månadsmöte präglas av ett dialogiskt ledarskap. Båda chefen och ledaren är tydliga i sin information, men också då det gäller konfliktlösning. Samtal kring de olika vårdtagarna sker gemensamt men också av prat i smågrupper.

Ledarnas förhållningssätt på detta möte får vårdpersonalen att reflektera över sitt arbete och att ställa frågor.

Exemplet beskriver ett möte präglat av dialog, reflektion och berättande. Ledare och vårdpersonal samtalar hela tiden med varandra. Hela arbetsgruppen tar del av berättelser från kollegor, här sker ett erfarenhetsutbyte dem emellan. Ledarna har en tydig arbetsfördelning, och ger vårdpersonalen tydliga budskap, idag specifikt vad som avser delegering. Ledarna tar tillvara småprat och besvarar frågor och de lyssnar när vårdpersonalen berättar. Frågandet tillåts från de yngre såväl som från de äldre. Här ser vi att det att skapas relationer i samtalen och frågandet.

När någon i arbetsgruppen frångår det som bestämts tar de genast upp det och försöker hitta en lösning. Det blev en irriterad stämning av att någon hade gåtränat med en vårdtagare i trappen. Arbetsledaren tog tag i detta problem så det blev aldrig någon kvardröjande konflikt.

Hierarkisk kommunikation - en källa till konflikt Vagstad har månadsmöte

Grupp 3 i Vagstad

Mötets sammansättning består idag av en områdeschef, en distriktssköterska och samtliga vårdpersonal som arbetar dagtid. Biståndbedömningar görs av en hemtjänstassistent. När jag kom till lokalen hade två undersköterskor redan kommit. De hade kokat kaffe. Områdeschefen ringde och sa att hon var försenad. I denna arbetsgrupp sker främst informationsspridning.

…Mötet började med fika, vårdpersonalen och arbetsledaren satt och väntade på distriktssköterskan. Under tiden som de väntade satt några och tittade på ett schema, några läste i dagboken, medan en del pratade om arbetet. Några sa att de ville veta vad jag skulle göra med de material som jag samlade in. Jag berättade för dem, och de fick möjlighet att ställa frågor.

Det var en tryckt stämning i lokalen, ingen hade sagt något, men jag fick bara den känslan. Några satt och småpratade i smågrupper, medan områdeschefen samtalade med några andra. Områdeschefen sa att hon hade en del material som hon tänkte dela ut, allt har inte kommit men en del.

Sedan sa hon: ” Idag skall vi också prata om budgeten som alla älskar, skratt!! Hon skrattade med en medveten ironi, och flera instämde. Hon sa också, att hon ville att personalen, under nästa vecka skrev upp tid, alltså hur lång tid de var hos var och en av vårdtagarna, och hur många mil de körde bil varje dag. Områdeschefen bad personalen att lyssna. Hon sa:

/Jag har sökt ett annat jobb. Jag kommer att sluta, jag orkar helt enkelt inte jobba här längre, jag gör ingenting, jag bara flyttar papper, och jag tror inte att det går att skapa någon förändring i den här gruppen. Jag vet inte vem vi får i stället det blir klart nästa vecka/.

Ingen i gruppen sa något. De satt tysta och tittade på varandra, någon skruvade på sig. Några fortsatte att titta på schemat, några andra bläddrade instruktionsboken till mobiltelefonen. Den tryckta stämningen är än mer påtaglig nu. Några satt och pratade om att de skulle ge varandra massage i eftermiddag. Kerstin sa att hon skulle gå och simma. Hon frågade om någon det var någon fler som tänkte gå och simma. De hade tidigare berättat för mig att de fått lära sig massera varandra, och att de fått badkort. De menade att de under senare år hade blivit duktigare att ta ut friskvård. Mötet skulle ha börjat klockan 10.00. Någon tittade på klockan. Maria tyckte att de

delegering, hon sa att de måste få klarhet i vad som gäller.

Distriktsköterskan:

Eftersom jag är ny i den här gruppen, kan jag gå igenom vad som gäller vad som avser delegering, och hur jag ser på det”. Hon förklarade hur hon tolkade delegeringsförordningen/.

Områdeschefen: /Så är det inte alls, jag har också läst delegerings-förordningen, och så står det inte, sa hon med skarpt tonläge, förresten har flera av personalen haft delegering, som inte överensstämmer med det du säger, och jag har dessutom kollat med andra i kommunen och de säger precis som jag/.

Diskussionerna blev högljudda mellan distriktssköterskan och arbetsledaren när var och en hävdade sin tolkning, som den rätta. Maria, vårdbiträde, frågade varför ingen sagt detta till dem tidigare? Följande samtal uppstod:

Maria: /Vi har ju jobbat på ett annat sätt i flera år, vad är det egentligen som gäller? Och, sa hon, rätt så upprörd, hur gör vi när vi inte har tillgång till undersköterskor. Vi kan ju inte trolla fram personal, och vårdtagarna måste ju få sina ögondroppar eller vad det nu är, som skall delegeras? /

Distriktssköterskan: /Då får ni väl göra om schemat, och förresten, alla borde ha undersköterskeutbildning, då skulle vi slippa den här diskussionen, sa hon med eftertryck. Nä, det här börjar att bli för jobbigt, kan vi gå vidare/

Maria: /Nu blir jag arg, man är inte värd nåt man har snart inget jobb. Man kan dra en gammal säck över huvet, helt plötsligt kan man inte göra någonting, inte ens det man gjort i flera år?/…. Vårdbiträdet gick ut ur rummet, hon svor och tittade sig omkring, medan hon sa: /det blir bara för mycket för mig, jag måste röra på mig/.

Några i arbetsgruppen nickade instämmande och någon sa, att så var det, man var inte värd nåt, helt plötsligt. En stor del av mötet gick åt till denna diskussion, och det var en irriterad stämning på mötet. De hann inte med så mycket mer idag, än några vårdtagarärenden, som också handlade om delegering. Det första gällde Astrid 78 år, som skulle ha ögondroppar. Ett vårdbiträde berättade, att hon gått till den vårdtagaren länge utan att ha haft delegering. Hon sa att den förra distriktssköterskan aldrig sa att jag hon inte kunde ge ögondroppar, hon undrade nu vad som gällde? Diskussionen om delegering återupptogs, diskussionerna var högljudda, det är svårt att höra vad alla sa, eftersom det var en upprorisk stämning och flera pratade i mun på varandra. Mötet avslutades med att områdeschefen vädjade till distriktssköterskan att de måste fortsätta och diskutera detta efter mötet.

Ur forskarens dagboksanteckningar:

Stämningen är uppenbart irriterad. Vårdpersonalen känner sig inte tillvaratagna. Distriktssköterskan är ny, hon känner sig besvärad av situationen. Olika uppfattning finns om vad delegeringsförordningen föreskriver, det blir en källa till konflikt

Reflektioner:

Dagens månadsmöte är mer präglat av information utan att det skapas utrymme för samtal om den information de får. Den nuvarande distriktssköterskan avvisar möjligheter till dialog. Hennes kommunikation är klart hierarkiskt. Här ser vi vad som händer när det kommer en ny distriktssköterska som inte är involverad i den kunskapsprocess som finns sedan tidigare i gruppen. Vårdpersonalen, gruppens områdeschef och den tidigare distriktssköterskan hade tidigare skapat en relation och ett förtroende dem emellan i planeringen och utförande av delegeringar i arbetsgruppen som den nya distriktssköterskan inte hunnit skapa. Istället blir det för henne nödvändigt att strikt hålla sig till de regler som styr delegeringen. Detta blir också ett sätt för henne att upprätthålla sin maktposition. Här ser vi också hur distriktssköterskan försöker avleda samtalet, när hon säger att det här blir jobbigt, när det blir för jobbigt. Men hon lyckas inte riktigt med det.

Konstruktivt erfarenhetsutbyte Grupp 1 Vagstad har Månadsmöte

Arbetsgrupp 1 som beskrivs i det följande skiljer sig åt från den förra arbetsgrupperna på olika sätt. Här finns en områdeschef som är sjuksköterska, Anna- lisa, och en grupp vårdpersonal. Två är inte med. En var sjuk, en var hemma för vård av barn. På månadsmötet deltog oftast områdeschefen och de flesta av dagpersonalen. Områdeschefen har sitt arbetsrum i en annan byggnad i kommunen. De likheter som fanns var att mötena var ungefär en gång i månaden och att kvälls- och nattpersonal sällan deltog. Områdeschefen upplevdes av arbetsgruppen som tydlig när hon väl var där, men de menade att hon var allt för svår att få tag på. De har ofta uttryckt att de skulle önska att hon var mer tillgänglig. När jag kom till lokalen med det arbetslag jag följt under dagen var alla på plats. En vikarie

…Månadsmötet skulle börja klockan 16.00. Alla var på plats då, men mötet kom inte igång. Klockan blev16.15 fortfarande pratade de i smågrupper.

Pratet i smågrupper rörde både vårdtagare, prat om ett plastparty, och andra saker som de gör på fritiden. En undersköterska, som var facklig representant, pratade med områdeschefen om vad hon skulle ta upp på

Pratet i smågrupper rörde både vårdtagare, prat om ett plastparty, och andra saker som de gör på fritiden. En undersköterska, som var facklig representant, pratade med områdeschefen om vad hon skulle ta upp på