• No results found

Mkr 2021 2020

Direkt tillskapat värde

Intäkter 7 425 7 006

Värdeförändringar 15 255 1 083

Investeringar 4 137 5 314

Summa direkt tillskapat värde 26 817 13 403

Fördelat ekonomiskt värde

Medarbetare 224 225

Långivare 1 178 1 271

Offentliga sektorn1 1 776 1 358

- varav fastighetsskatt 668 652

Leverantörer 4 870 5 972

Ägarna 2 000 3 000

Bidrag till samhället 2 1 1

Summa fördelat värde 10 049 11 827

Behållet ekonomiskt värde 16 768 1 576

1) I posten ”Offentlig sektor” ingår bland annat fastighetsskatt, tomträttsavgäld, moms. betald skatt och sociala avgifter.

2) De två största bidragen under 2021 lämnades till Löparakademin och Mitt Liv och uppgick till totalt 650 tkr (750).

Bidrag till FN:s globala hållbarhetsmål

Genom att samarbeta med olika frivilligorganisationer samt stötta deras verksamhet genom donationer bidrar vi till att mål nummer 17 och dess delmål 17.17, ”Uppmuntra effektiva partnerskap”, kan uppnås.

Om vår

201-2 FINANSIELL PÅVERKAN AV KLIMATRISKER OCH MÖJLIGHETER ORSAKADE AV KLIMATFÖRÄNDRINGAR

Klimatförändringar är vår tids största fråga och innebär främst risker men även möjligheter för verksamheten. Det är tydligt att det krävs en omfattande omställning i samhället för att hejda klimatförändringarna och att detta kan påverka bolagets finansiella ställning. Även klimatför-ändringarna i sig skulle kunna få en mycket stor påverkan på bolagets finansiella ställning.

Avgränsning

Rapporteringen omfattar den finansiella påverkan som klimatföränd-ringarna, samt bekämpningen av dessa, kan få på Vasakronans finan-siella resultat och ställning.

Ansvar och uppföljning

Arbetet med att identifiera, analysera, hantera och följa upp risker är ett prioriterat område inom Vasakronan. Även de klimatrelaterade ris-kerna tas om hand. Riskarbetet involverar samtliga enheter inom bola-get och följer en strukturerad process. Den påbörjas med en invente-ring av befintliga och nya risker. Ledningsgruppen gör därefter en bedömning av de inventerade riskerna och väsentliga risker presenteras för revisionsutskottet och styrelsen. Risker bryts sedan ned på enhets -nivå och samordning sker med affärsplaner på samtliga -nivåer. I sam-band med det årliga upprättandet av TCFD-rapporten (sidorna 136–

142) görs också en bedömning av den finansiella påverkan från klimat-risker och möjligheter.

Styrning

Styrelsen fastställer årligen en strategisk plan för bolaget. I den ingår bland annat en beskrivning av den hållbarhetsstrategi som förväntas ligga till grund för verksamheten. Där ingår också de lång- och kortsik-tiga miljömålen. Minst en gång om året sker även en genomgång med styrelsen av bolagets arbete med att minska verksamhetens

klimatpå-verkan och med att anpassa den utifrån klimatförändringar. Ambitio-nen är att klimatet ska vara en integrerad del i samtliga beslut som tas.

Mål

Frågor relaterade till klimatet ingår som en del av de affärsplaner som tas fram. Det gäller både underliggande enheter och bolaget som hel-het och ingår i de mål som sätts på både kort och lång sikt. För att för-säkra oss om att arbetet med att minska klimatpåverkan är tillräckligt, samt i linje med vad som krävs för att nå Parisavtalets mål om att be -gränsa den globala uppvärmningen till två grader, har vi låtit Science Based Targets initiative (SBTi) utvärdera våra klimatmål. Syftet är att säkra att de klimatmål som sätts av företag har en vetenskaplig grund.

I december 2018 godkändes Vasakronans dåvarande klimatmål av SBTi, med kommentaren att målsättningen ligger väl under Parisavtalets mål. Det mål vi har fått utvärderat av SBTi är ett äldre, något mindre ambitiöst mål, som gällde innan vårt mål om klimatneutralitet i hela värdekedjan. För mer information om klimatrelaterade mål, se sidorna 22–23.

Redovisningsprincip

De redovisningsprinciper som tillämpats vid bedömningen av den finansiella påverkan från klimatrelaterade risker och möjligheter framgår av tabellen på sidan 140–142 i vår TCFD-rapport.

Utfall

För mer än tio år sedan identifierade Vasakronan klimatfrågan som en viktig omvärldsfaktor. Ett omfattande arbete med att minska många av omställningsriskerna har redan genomförts. Till exempel har bolaget väsentligt minskat koldioxidutsläppen från förvaltningsverksamheten.

För ett par år sedan påbörjades även ett arbete med att minska ut-släppen från byggprojektverksamheten bland annat genom att i större utsträckning använda trä som byggmaterial. De fysiska riskerna som

identifierats för Vasakronans bestånd är framför allt översvämningar på grund av havsnivåhöjningar, närhet till vattendrag, skyfall samt ett fuktigare klimat med fler värmeböljor. Därför genomförs löpande utvärderingar av fastigheternas tekniska prestanda och förbättrings-arbeten planeras in i samband med ordinarie underhåll och ombygg-nationer. Vid projektutveckling säkerställs att designen och utform-ningen av fastigheterna är anpassade inte bara efter dagens behov utan även kommande decenniers. Under 2020/2021 genomfördes en analys i hela beståndet av risken för permanenta översvämningar till följd av havsnivåhöjningar. Under 2021 tog vi nästa steg i klimatanpass-ningsarbetet genom att analysera risken för temporära översväm-ningar på grund av närhet till vattendrag eller kraftig eller långvarig nederbörd. Resultatet arbetas sedan in, fastighet för fastighet, i olika processer för drift, underhåll och förvaltning, i projektverksamhet samt i vår beståndsplanering. Omställningen till ett lågkoldioxidsam-hälle kan också innebära möjligheter för verksamheten. Genom att endast använda förnyelsebar energi, öka den egenproducerade elen samt minska energianvändningen minskas utsläppet av växthusgaser samtidigt som driftkostnaderna minskar. En bedömning av vilken finansiell påverkan de klimatrelaterade riskerna och möjligheterna har finns sammanställd i tabellerna på sidorna 140–142 i vår TCFD-rapport.

Bidrag till FN:s globala hållbarhetsmål

Genom att arbeta för att minska den negativa påverkan klimatför-ändringarna kan få på vår verksamhet, bidrar vi till att mål nummer 13 och dess delmål 13.1, ”Stärka motståndskraften mot och för mågan till anpassning till klimatrelaterade faror och naturkatastrofer i alla länder”

samt delmål 13.3 ”Öka kunskap och kapacitet för att hantera klimat-förändringar” kan uppnås.

205-3 ANTAL BEKRÄFTADE FALL AV KORRUPTION OCH VIDTAGNA ÅTGÄRDER

Korruptionen i den svenska bygg- och fastighetsbranschen anses vara utbredd och omfattande. Därför måste vi ha ett arbetssätt som i alla situationer eliminerar risken för korruption och andra oegentligheter.

Avgränsning

Antikorruptionsarbetet avser i första hand det vi själva gör för att förhindra korruption inom bolaget. Men även de krav vi ställer på att våra leverantörer ska ha ett systematiskt arbetssätt för att motverka korruption i sina verksamheter.

Ansvar och uppföljning

Arbetet med att motverka korruption och mutor leds av bolagets chefsjurist i egenskap av compliance officer. Överträdelser godtas inte och kan resultera i disciplinåtgärder, uppsägning eller åtal. Even-tuella misstankar om korruption eller andra oegentligheter rappor-teras årligen till styrelsen. Bolagets anställda, leverantörer och kunder har även möjligheten att anonymt vända sig till en extern funktion för visselblåsning. Interaktiv Säkerhet är Vasakronans externa vissel blåsar-funktion. Företaget agerar ombud för Vasakronan och garanterar på så sätt anmälarens anonymitet. Information om hur man kan ta kontakt med visselblåsarfunktionen finns på Vasakronans hemsida.

Styrning

Inom bolaget styrs antikorruptionsarbetet av policyer och rikt linjer för bland annat antikorruption och inköp. Tillsammans med uppföran de-koden för medarbetare respektive leverantörer samverkar våra policyer, rutiner och utbildningar för att motverka alla former av korruption och oegentligheter. Samtliga av Vasakronans anställda och leverantörer förväntas följa de interna reglerna såväl som gällande lagar. Samtliga policyer som gäller medarbetarna finns tillgängliga på intranätet och uppföljning sker löpande för att säkerställa att de följs i organisationen.

Mål

Målet är nolltolerans mot alla former av korruption.

Redovisningsprincip

Compliance officer-funktionen inom bolaget sammanställer de an mälningar som eventuellt kommit in till ledande befattnings-havare, compliance officer-funktionen eller den externa visselblåsar-funktionen.

Utfall

Under 2021 har ett misstänkt fall fall av korruption inkommit till bolagets Compliance Officer via en av de kanaler som står till buds. Fallet har inte bekräftats som korruption, men för att försäkra oss om att liknande misstankar inte uppstår igen har förebyggande systematiska åtgärder vidtagits i berörda delar av bolaget.

Bidrag till FN:s globala hållbarhetsmål

Genom att arbeta för att alla våra affärsrelationer ska vara fria från korruption, bidrar vi till att mål nummer 16 och dess delmål 16.5,

”Bekämpa korruption och mutor”, kan uppnås.

Om vår

hållbarhetsrapportering Intressentdialog

Väsentlighetsanalys Klimatrapport enligt TCFD GRI-index

Hållbarhetsnoter

— Ekonomiskt ansvar

— Miljöansvar

— Socialt ansvar

Revisorsrapport

hållbarhetsredovisning

Investerarrapport

– Grön finansiering

Revisorsrapport

Investerarrapport

– Grön finansiering