• No results found

Stockholm Göteborg Malmö Uppsala

Kvinnor, 48% (49) Män, 52% (51)

Antalet anställda i Stockholm var 186 personer.

Kvinnor, 36% (34) Män, 64% (66)

Antalet anställda i Göteborg var 44 personer.

Kvinnor, 40% (40) Män, 60% (60) Antalet anställda i Malmö var 30 personer.

Kvinnor, 50% (48) Män, 50% (52) Antalet anställda i Uppsala var 30 personer.

Andel anställda med utländsk bakgrund 2021

%

Andel anställda med utländsk bakgrund 2020

%

Befolkning 20–67 år Vasakronan

Andel anställda med utländsk bakgrund i Vasakronan jämfört med utländsk bakgrund i befolkningen (20–67 år) på samma orter.

Källa: SCB

414-1 ANDEL NYA LEVERANTÖRER SOM GRANSKATS AVSEENDE ARBETSVILLKOR OCH MÄNSKLIGA RÄTTIGHETER

För att kunna bedriva vår verksamhet på ett framgångsrikt sätt behöver vi anlita leverantörer av olika slag. Varje inköp ska kännetecknas av affärsmässig korrekthet, objektivitet och ärlighet med iakttagande av god affärssed. Inköp ska dessutom ske genom upphandlingar i konkur-rens. Leverantörer och anbud bedöms och prioriteras utifrån hur väl de uppfyller de ställda kraven och med beaktande av leverantörens kompetens, kvalitets- och hållbarhetsarbete samt risk, funktion, ut förande, design och pris.

Avgränsning

Det är vi själva som avgör vilka krav vi ska ställa på våra leverantörer samt vilka leverantörer vi väljer att anlita. De leverantörer som vi anli-tar har i sin tur ofta underleverantörer. Antalet underleverantörer är svårt att uppskatta eftersom antalet varierar kraftigt per leverantör.

Rapporteringen omfattar de leverantörsavtal som tecknats av inköpsavdelningen.

Ansvar och uppföljning

Ansvaret för inköpsarbetet ligger hos chefen för teknikorganisationen.

Arbetet med att teckna avtal med nya leverantörer leds av en central inköpsenhet som även ansvarar för att inköpen uppfyller höga kvali-tets- och hållbarhetskrav samt att de sker till lägsta möjliga kostnad.

Inför varje avtalstecknande genomförs en utvärdering av potentiella leverantörer utifrån ett flertal kriterier. Inköpsavdelningen följer löpande upp andelen nya leverantörer som har undertecknat upp-förandekoden för leverantörer.

Inom Vasakronan pågår ett arbete för att få större kontroll på leve-rantörsledet. Det sker genom att kontinuerligt arbeta med att minska det totala antalet anlitade leverantörer samt att samtliga leverantörs-avtal ska hanteras direkt av inköpsavdelningen.

Styrning

Genom uppförandekoden för leverantörer ställer Vasakronan krav som bland annat avser arbetsvillkor och mänskliga rättigheter. I avtalen med nya leverantörer ingår alltid ”Uppförandekoden för Vasakronans leverantörer”. Sedan 2017 ska samtliga nya ramavtal och serviceavtal för leverantörer utvärderas avseende miljö, arbetsvillkor och mänsk-liga rättigheter.

För att förstärka möjligheten för medarbetare eller utomstående att anonymt anmäla misstankar om avvikelser från lagar och regler som gäller arbetsvillkor eller mänskliga rättigheter finns en vissel-blåsarfunktion. Det är Vasakronans compliance officer, tillika chefs-jurist, som tar emot och utreder de anmälningar som kommer in. Sedan 2015 finns även en extern visselblåsarfunktion via Interaktiv Säkerhet.

Kontroll av att leverantörerna lever upp till sina åtaganden i koden och eventuella ytterligare krav i kontraktet sker genom revisioner samt enkäter. Vid urval för revision tas hänsyn till hur mycket vi köper av leverantören, svaren i enkäten samt särskilda risker och fokusområden.

Mål och måluppfyllelse

Inför 2021 sattes ett mål för bolaget om att minst 100 av våra leveran-törer ska utvärderas med avseende på om de följer vår uppförande-kod. För mer information om målet och måluppfyllelse, se till höger under rubriken ”Utfall”.

Redovisningsprincip

Alla leverantörer registreras i ett leverantörsregister. Där loggas även uppgifter om vilka krav och bilagor som har accepterats samt händel-ser som till exempel leverantörsrevisioner. Uppgifterna om antal och andel leverantörer som utvärderats avseende arbetsvillkor och mänskliga rättigheter hämtas där.

Utfall

Under 2021 tecknades totalt 243 (58) nya leverantörsavtal av inköps-avdelningen. Samtliga av dessa leverantörer, det vill säga 100 procent, har undertecknat uppförandekoden för leverantörer. Under 2021 har inga (-) större leverantörsrevisioner genomförts. 19 (11) revisioner har genomförts i samband med kontraktsmöten med leverantören. Där-utöver har 107 byggentreprenörer och teknikkonsulter utvärderats genom en levererantörsenkät som visade på att våra leverantörer efterlever våra hållbarhetskrav i hög utsträckning. 34 (91) leverantörer har utvärderats genom att projektchefer hos Vasakronan har fått svara på enkäter om hur de bedömer leverantörens arbete med bland annat miljöfrågor. Utfallet från revisionerna visar att de reviderade leverantörerna på ett tillfredsställande sätt uppfyller våra miljökrav.

Det låga antalet större revisioner och kontraktsmöten jämfört med föregående år förklaras främst av att det har varit svårt att genomföra revisioner på plats under pandemin.

Bidrag till FN:s globala hållbarhetsmål

Genom att ställa krav på leverantörerna avseende arbetsvillkor och mänskliga rättigheter bidrar vi till mål nummer 3 och delmål 3.4

”Minska antalet dödsfall till följd av icke smittsamma sjukdomar och främja mental hälsa”. Vi bidrar även till mål 5 och då främst delmål 5.5

”Säkerställ fullt deltagande för kvinnor i ledarskap och beslutsfat-tande” samt till mål 8 och dess delmål 8.8 ”Skydda arbetstagares rättigheter och främja trygg och säker arbetsmiljö för alla”.

Om vår

416-A ÅTGÄRDER SOM VIDTAS I SYFTE ATT UPPRÄTTHÅLLA EN HÖG TRYGGHET OCH SÄKERHET I OCH OMKRING FASTIGHETERNA

Att känna sig trygg och säker i sin närmiljö är viktigt för de flesta människor. I sin roll som arbetsgivare vill våra hyresgäster försäkra sig om att deras medarbetare både har en arbetsplats, och en väg till och från arbetet, som känns trygg och säker. Det blir en allt viktigare fråga vid val av lokalisering och är i vissa fall utslagsgivande när ett företag ska flytta. Att platsen känns trygg och säker är också av yttersta vikt för handelshyresgäster.

Avgränsning

Påverkan sker inom organisationen i och med att denna indikator avser åtgärder som vi själva vidtar. Rapporteringen omfattar enbart dessa åtgärder. Vissa åtgärder sker dock tillsammans med andra aktörer, till exempel grannfastighetsägare eller kommuner.

Ansvar och uppföljning

En viktig del i det övergripande arbetet för trygga och säkra områden är att få till en blandning av olika verksamheter, såsom kontor, handel, bostäder och kultur. På så sätt skapas en mer levande miljö under dygnets alla timmar, alla dagar i veckan. Ansvaret för detta ligger på chefen för projektutveckling i Stockholm samt regioncheferna. De ansvarar även för samverkan med andra aktörer. De ska också se till att åtgärder för ökad trygghet och säkerhet planeras in när ny- och ombyggnadsprojekten ritas samt att de planeras in i underhålls- och utvecklingsplaner för de befintliga fastigheterna.

Teknikorganisationen ansvarar för att det löpande säkerhetsarbetet som till exempel rondering, bevakning och passagesystem fungerar.

Uppföljning av upplevd trygghet och säkerhet hos våra hyresgäster sker genom att ställa frågor i olika enkäter till våra kunder. Uppföljning av antalet åtgärder för ökad trygghet och säkerhet sker en gång per år i samband med att denna rapport upprättas.

Styrning

Det finns inga styrande dokument eller policyer inom detta område.

Arbetet sker genom att analysera vad hyresgästerna har för önskemål samt vilka möjliga åtgärder som kan vidtas i respektive fastighet och område. Av oss själva eller tillsammans med andra. Inom det löpande förvaltningsarbetet finns driftrutiner som styr hur arbetet med säker-hetsfrågor ska hanteras.

Mål och måluppfyllelse

Vasakronan har ett långsiktigt mål att våra fastigheter och områden upplevs som trygga och säkra. Inför 2021 var målet att genomföra ytterligare 100 trygghetsskapande åtgärder i våra fastigheter och pro-jekt. Under året genomfördes drygt 100 åtgärder (70) i syfte att öka tryggheten i och runt fastigheterna.

För 2022 är målet att ta fram en övergripande plan för trygghet och säkerhet.

Redovisningsprincip

I slutet av året samlas uppgifter in om genomförda åtgärder från teknik-organisation, regionerna samt projektutveckling och sammanställs.

Utfall

Under året har drygt 100 åtgärder (70) utförts i syfte att öka tryggheten i och runt fastigheterna. Exempel inom det befintliga beståndet är för-bättrad belysning, larm, säkerhetscertifieringar, utökad väktarronde-ring, nya passagesystem till fastigheterna, utökade säkerhetsronde-ringar och klottersanering.

På flera platser i Stockholm samarbetar Vasakronan med Stiftelsen

”Tryggare Sverige”. Det finns även samverkan med Stockholms stad med syftet att göra bland annat city och Kista till tryggare områden.

I Göteborg fortsatte samarbetet med Purple Flag och branschorganisa-tionen Fastighetsägarna med syftet att synliggöra platser som på ett framgångsrikt sätt arbetar med att förbättra säkerhet, tillgänglighet och utbud även på kvällstid.

I projekt Sergelhusen som avslutades under året har ett av de övergripande projektmålen varit att göra kvarteren runt Sergels torg till en tryggare och säkrare plats. Här ska människor välja att spendera tid, i stället för att snabbt ta sig därifrån.

Bidrag till FN:s globala hållbarhetsmål

Genom vårt arbete med att upprätthålla en säker och trygg miljö i och omkring våra fastigheter bidrar vi till mål nummer 5 och dess del-mål 5.2 ”Utrota våld mot och utnyttjande av kvinnor och flickor”, del-mål nummer 10 och dess delmål 10.2 ”Främja social, ekonomisk och politisk inkludering”, mål 11 och delmål 11.7 ”Skapa säkra och inkluderande grönområden för alla” samt mål 16 och delmål 16.1 ”Minska våldet i världen”.

Revisorns rapport över översiktlig granskning av Vasakronan AB (publ)s håll bar hets